Inca bessen; gezond en voedzaam superfood

Herkomst Inca bessen
Inca bessen, ook wel Incaberries of goudbes genaamd, zijn de bessen van de Physalis pruviana een tot 2 m hoge, eenjarige plant uit de nachtschadefamilie. De Inca bessen zijn van oorsprong afkomst uit de hoogvlaktes van het Andes gebergte waar ze voorkomen in Ecuador, Colombia en Peru. In dit gebied werd en wordt de plant nooit op grote schaal commercieel verbouwd.Aan het eind van de 18e eeuw werden de inca bessen door kolonisten geïntroduceerd in Kaap de Goede Hoop. Daar werden de bessen al snel een (commercieel) succes doordat ze makkelijk te verbouwen zijn. Al snel maakten de bessen daarom hun opwachting in andere Britse koloniën. Ze werden aangeplant in Australië, Nieuw Zeeland en op verschillende andere Pacifische eilanden. Zuid-Afrika is heden ten dage wereldwijd de grootste producent van inca bessen, alwaar de bessen worden gebruikt voor jam, of worden ingemaakt en gedroogd. om vervolgens geëxporteerd te worden.
De Inca bes
De inca bes is familie van enkele andere uit Zuid-Amerika afkomstige planten, zoals de tomaat, aardappel en aubergine. Deze veelomvattende familie wordt ook wel de nachtschadefamilie genoemd. De bessen zijn geel of oranje gekleurd en ongeveer 1,5 tot 2 cm in doorsnede. De vrucht zelf wordt omringd door bruinig gekleurde schutbladeren die de verse bessen een decoratief uiterlijk geven.Voedingswaarde
De voedingswaarde van Inca bessen is enorm hoog. De bessen zitten vol met dagelijks benodigde vitamines zoals vitamine A, vitamine B1, B2, B6 en B12 en vitamine C. Verder bevatten ze thiamine, belangrijk bij de koolhydraatstofwisseling, fosfor en calcium voor sterke botten. Ook vitamine P oftewel bioflavonoiden zijn in een hoge mate aanwezig. Bioflavonoiden hebben een sterke anti-inflammatoire en antivirale werking. De Inca bessen zijn daarnaast ook nog rijk aan eiwitten, de belangrijkste bouwstoffen van het lichaam.Voedingswaarde gedroogde inca bessen per 100 g:
- Voedingsvezels 22,2 g
- Energiewaarde Kcal 397
- Vetten 8,4 g
- Koolhydraten 62,5 g
- Eiwitten 6,8 g