Toevoegingen in voeding vermijden is moeilijk, maar mogelijk

Toevoegingen in voeding vermijden is moeilijk, maar mogelijk Toevoegingen in voedsel dat door de fabrikanten is klaargemaakt, komen steeds vaker voor. Iedereen is natuurlijk zelf verantwoordelijk voor goede voeding, maar in hoeverre kunt u daar zelf voor zorgen? Met de regelmaat van de klok komen er steeds weer nieuwe schandalen over geknoei met voedsel in de media. Op de productinformatie van de producten die u kant-en-klaar koopt, ziet u bovendien vaak e-nummers van toevoegingen en en ingrediënten, die er eigenlijk helemaal niet in thuis horen. U als consument kunt er echter wel iets aan doen om de fabrikanten zoveel mogelijk te dwingen om goede producten op de markt te brengen. Producten die u met een gerust hart op tafel kunt brengen. Het blijft echter altijd oppassen bij nieuwe of aangepaste producten.

Goedkoop fabriceren om meer winst te maken

Fabrikanten proberen hun waar zo goedkoop mogelijk te fabriceren om zoveel mogelijk winst uit elk product te halen. Dat is begrijpelijk, maar ergens moet ook een grens zijn. Er worden niet alleen vaak onzinnige producten aan toegevoegd, maar ook goede inhoudelijke producten vervangen door goedkope namaak producten, die zelfs schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid. Vaak staat op de verpakking iets anders dan er in zit.

Toevoegingen van water worden vaak gebruikt

Vooral vleesproducten worden nogal eens “opgeblazen” met water om per kilo vlees een hogere winst te behalen. In de pan krimpt het vlees dan aanmerkelijk en kan ook niet zo goed gebakken worden als vlees waar geen water aan toegevoegd is. Zeker met producten van de kip wordt dit kunstje nogal eens uitgehaald.

Vlees wordt nogal eens opnieuw verpakt

Daarnaast wordt het vlees door criminelen soms “omgekat” in een andere verpakking met een langere houdbaarheidsdatum of wordt het vlees alvast gemarineerd of gekruid om zo aan de consument soms een euro per verpakking meer te kunnen vragen. Kruiden en marinade kosten echter slechts een paar cent, vooral als daar grotere hoeveelheden vlees tegelijk mee klaar gemaakt wordt.

"Vers" uit de diepvries

Vlees in supermarkten wordt nogal eens als "vers" aangeduid, als het al een tijd lang in de diepvries gelegen heeft. Nadat het ontdooid is wordt het weer als vers in het koelvak gelegd. Wie dat niet weet en het thuis opnieuw invriest, heeft dan dus vlees van een mindere kwaliteit.

Vlees, fruit, groenten en andere producten voor de voeding komen vaak van ver

Nu de grenzen binnen de EU open zijn worden vlees, fruit, groenten en andere voedingsmiddelen vaak vanuit landen gehaald waar deze goedkoper zijn. Dat houdt ook de politiek niet tegen. De fabrikanten en supermarkten kopen immers zo goedkoop mogelijk in en als dat in Italië, Spanje of Hongarije is, zullen zij dat niet laten. Ook uit overzee, zoals uit de Verenigde Staten, komen vlees, gekweekte vis en andere producten ons land binnen. Wie weet echter hoe de dieren daar behandeld zijn, welke medicamenten zij in hun leven gehad hebben en welke groenten en fruit er bespoten is en wat niet?

De overheid heeft de mogelijkheid om de toevoegingen in voeding te controleren en te sturen

Het is in feite de taak van de overheid om te letten op de productie van voedingsmiddelen, voor zover de consument dat niet zelf kan onderzoeken. Het is haar taak om niet alleen de kwaliteit van voedingsmiddelen te controleren die van buiten de EU komen, maar ook wat er vanuit de EU binnenkomt.

Gebruikte medicamenten

Vooral de gebruikte medicamenten tijdens het leven van de ingevoerde slachtdieren en de hoeveelheden gif op de bespoten groenten moeten goed gecontroleerd worden. De genetisch gemodificeerde maïs en andere gewassen moeten bovendien geweerd worden zolang er niet bewezen kan worden dat ze geen gevaar voor de gezondheid opleveren.

Verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de burgers in het land

De overheid heeft verantwoordelijkheid voor de gezondheid van haar burgers. De steeds duurdere gezondheidszorg wordt mede veroorzaakt door de kwalijke praktijken van de producerende voedingsindustrie. U bent wat u eet. Elke cel in uw lichaam wordt binnen een paar jaar vervangen. De voedingsstoffen waaruit die cellen gemaakt worden, neemt u op via de voeding. Een betere voeding zou dan ook vast en zeker bijdragen aan een betere vorming van de lichaamscellen, een betere gezondheid van de bevolking en lagere kosten in de gezondheidszorg.

De consument kan veel doen om aangepast en bewerkt voedsel te vermijden

U als consument kunt niet alles controleren, maar u kunt wel al veel doen om zo goed en gezond mogelijk te eten. Neem in de supermarkt en bij de boer alleen verse groenten van het seizoen en alleen die groenten die van Nederlandse bodem zijn. Haal vlees bij een slager die u kan vertellen waar zijn vlees vandaan komt. Dat vlees is vaak wel wat duurder, maar u bent beter af met kleinere porties goed vlees, dan met waterig of twijfelachtig vlees dat uit een ander land is gekomen.

Gebruik fruit uit de eigen regio en het eigen land

Neem ook, behalve citrusvruchten en bananen (die overigens meestal bespoten zijn en beide goed gewassen en zorgvuldig geschild moeten worden) geen fruit dat van ver moet komen, maar gebruik appels en peren. Lees de informatie op het brood dat u koopt, vermijd zoveel mogelijk afbakbroodjes (waar veel houdbaarheidsingrediënten in zitten) of koop een broodbakmachine en bak het brood zelf van meel uit de molen. De pakken met broodmix zijn intussen ook al niet meer allemaal zuiver. Vaak zitten ook daar weer extra's bi die u er niet in wilt hebben. Kijk dus altijd naar de vermelding van wat er in zit.

Oude graansoorten in moderne reclame

Oude graansoorten, zoals spelt, verkoopt men tegenwoordig graag als nieuw ontdekt graan, dat beter is als de tegenwoordige granen, zoals tarwe, rogge en gerst. Soms wordt er zelfs verteld dat deze producten ook glutenvrij zijn, maar dat is beslist een fabeltje. Spelt is gewoon een oude graansoort, waarvan men, net als toen, brood kan bakken. Het graan bevat echter wel gluten en is niet beter of slechter dan tarwe. Het is dan ook niet nodig om daar meer voor te betalen.

Zelf eten bereiden is niet zo moeilijk als veel mensen denken

Marineer en kruid het vlees zelf. Het is meestal lekkerder als u het zelf gedaan hebt. Een beenhammetje dat u bestrooit met een beetje zout en peper wordt heel lekker als u er voor het braden nog kerriepoeder en paprikapoeder overheen strooit. U kunt zelfs mosterd over het vlees strijken om het een ander, lekker smaakje te geven. Ook kippenvlees kunt u goed zelf kruiden met kerrie en paprika.

Braadvlees en jus

Om braadvlees en de jus daarvan smakelijker te maken kunt u in een aparte pan een uitje fruiten en daar tijdens het bakken een gesneden lente uitje, wat rozemarijn, tijm en selderieblad aan toe te voegen. Doe alles bij het vlees in de pan en draai dat af en toe om. Let wel op dat het vlees niet droog komt te staan. Het moet altijd een laagje vocht hebben. Maak na het braden de jus aan met wat aangemaakt aardappelmeel of maïzena en maak haar af met een scheutje melk en zo nodig wat bouillonpoeder of een blokje. Voeg daarna het vlees weer toe.

In eigen moestuin zelf groenten en fruit telen

Wie een stukje grond heeft kan zelf ook groenten telen. Als de grond goed bemest en bewerkt is en het stuk grond voldoende zon krijgt, zullen de meeste groenten het daar goed doen. Vooral sla is gemakkelijk te telen. U hoeft slechts wat zaadjes te strooien en de sla groeit vanzelf.

Niet alle zaadjes ineens zaaien

Zaai niet alle zaadjes uit het zakje tegelijk uit, want dan zijn ze ook allemaal gelijk groot. Radijsjes, aardbeien, lente uitjes, prei, spruiten, aardappels en kool doen het hier in Nederland vaak goed. In tegenstelling met de groenten uit de supermarkt kunnen er in de geoogste groenten wel eens luisjes of een rupsje zitten, maar dat is juist een teken dat het onbespoten en goede groenten zijn.

Fruit uit de tuin is vaak mogelijk

Plant een fruitboom in uw tuin. Er zijn fruitbomen die niet groot worden, maar wel genoeg fruit dragen, waar u daarna de lekkerste toetjes en heerlijk gebak van kunt maken. Een wijnrank op een zonnige plaats zal u in het najaar dankbaar druiven geven en wat bessenstruiken leveren in de zomer onbespoten fruit. U zult er wel een net over moeten gooien als het fruit rijp wordt, want de vogels lusten dat natuurlijk ook.

Het gemak

Het gemak dient de mens, maar de voedingsindustrie maakt daar nogal eens misbruik van. U kunt nu eenmaal niet overal op letten, maar het wordt hoog tijd dat de voedselverwerkende industrie en de vleesproducenten het roer omgooien. Dat doen ze echter slechts als ze signalen krijgen dat hun kant-en-klaar producten minder hard lopen en de consumenten meer voor eerlijke producten gaan. De enige taal die zij begrijpen is de taal van de winst. Dat is hun zwakke plek.

Lees verder

© 2013 - 2022 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zijn diepvriesgroenten en diepvriesfruit gezond of ongezondZijn diepvriesgroenten en diepvriesfruit gezond of ongezondVaak denken we dat verse groenten en fruit het beste zijn voor de gezondheid en dat ingeblikte of ingevroren groenten ju…
Voedsel revolutie: Het Nieuwe EtenVoedsel revolutie: Het Nieuwe EtenIs het Nieuwe Eten een voedsel revolutie? Wat is gezond eten? Wat is gezonde voeding? Waar draait het om met het Nieuwe…
Vrouw en voeding: maaltijdschijfVrouw en voeding: maaltijdschijfDe maaltijdschijf wordt vaak gebruikt als een indicatie voor een gezond voedingspatroon. In Nederland is de maaltijdschi…
Zijn knakworsten kankerverwekkend?Zijn knakworsten kankerverwekkend?De één houdt er meer van dan de ander, maar vrijwel iedereen heeft in zijn leven wel eens een knakworst gegeten. Knakwor…

Maca wortel; superfood met bijwerkingenMaca wortel; superfood met bijwerkingenOp dit moment zijn superfoods een hype in de voedingsindustrie. Met superfoods worden enkele, meestal exotische, voeding…
Gezondheid: DetoxenGezondheid: DetoxenDetoxen, een mooi en min of meer modewoord voor ‘ontgiften’. Een woord wat exact hetzelfde wil zeggen, maar wat veel min…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 29-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.