Goede voeding is een voorwaarde om gezond ouder te worden
Gezonde voeding moet tegenwoordig zorgvuldig gezocht worden. De voedingsschandalen van de laatste tijd komen niet uit de lucht vallen, maar hebben wel een hoop onrust teweeg gebracht. Wat gebeurt er met ons voedsel voordat het in de winkel ligt? Wordt er Roundup gespoten op de akkers waar uw verse groenten vandaan komen, krijgt het vee te veel medicamenten of vervangt de fabrikant de natuurlijke ingrediënten voor de soep en de sauzen door kunstmatige smaakmakers? Ook de vruchtendrankjes, het brood, de boter en de kaas worden op andere manieren verwerkt dan vroeger. Wie weet nog precies wat er in het aangeboden voedsel zit en staat alles ook wel aangegeven op het etiket?
Goede voeding en de verleiding van de maatschappij
De Nederlandse maatschappij maakt het u niet gemakkelijk om gezond te leven. Steeds meer mensen raken gestrest door de jachtige manier van werken en zaken doen. Wie het erg druk heeft, krijgt al snel de neiging om maar even snel een snack of een frietje te nemen om de honger te stillen. Dat wordt dan wel eens gecompenseerd met een paar stukjes fruit, maar hoe weet u of dat wel zo gezond is?
Druk, druk, druk en dus dan maar haastig eten
Er wordt ook regelmatig te gehaast gegeten. Er is immers weinig tijd. Ook dat heeft zijn invloed op de verwerking van het voedsel. Er wordt minder gekauwd en sneller eten doorgespoeld met thee, koffie of andere drank. Toch hangt het voor een groot gedeelte van het voedsel zelf af, hoe gezond, en hoe lang u zo gezond kunt blijven. En dat willen we tenslotte allemaal.
Goede voeding is een voorwaarde voor gezonde lichaamscellen
Elke cel van ons lichaam wordt na een bepaalde tijd vernieuwd met het materiaal dat wij in onze mond stoppen. Het lichaam van een persoon die gezond eet zal ook betere lichaamscellen aanmaken dan het lichaam van iemand die zich in leven houdt met snacks, snoep en frisdranken. Veel ziektes van onze moderne tijd worden veroorzaakt door verkeerde en ongezonde voeding.
De opleiding van artsen
Artsen krijgen in hun opleiding nog veel te weinig informatie over de invloed van voedingsstoffen op het lichaam. Een ziek lichaam beter maken hangt immers meestal niet alleen af van het innemen van medicijnen. Een gezond voedingspatroon zorgt beslist voor een goede bijdrage daaraan.
Veel dranken bevatten extra fructose en vallen niet echt onder "goede" voeding
Water drinken is de beste manier om de dorst te lessen. Thee en koffie worden in ons land veel gedronken. Een overmaat aan koffie is niet optimaal, maar dat is het drinken van gezoete vruchtensappen al helemaal niet. In veel vruchtensappen zit fructose, een suikerhoudende stof die er eigenlijk helemaal niet aan toegevoegd hoefde te worden. Wie zoete dranken drinkt, krijgt echter meer dorst en zo houdt de fabrikant zijn verkoop op peil.
Zelf sappen persen is beter
Het is een stuk beter om in plaats van deze vruchtensappen met fructose bijvoorbeeld vers geperste of in de winkel gekochte ongezoete vruchtensappen te drinken. Ook tomatensap of andere groentesappen zijn gezonder dan de gezoete vruchtensappen.
Kant-en-klaar voedsel is niet altijd ook gezonde voeding
Daar hoeft weinig over gezegd te worden. Het is intussen wel bekend dat deze klaargemaakte gemakpakketjes in elk geval houdbaarheidsstoffen in zich bergen en minder vitaminen bevatten dan de verse voedingsmiddelen. Dat geldt ook voor brood en afbakbroodjes.
Vers gebakken eigen brood
Vers brood bakken van gewoon, onbewerkt meel, gist, wat boter, een ei water of melk en een klein beetje suiker en zout levert brood op dat smakelijker en veel gezonder is dan het brood uit de supermarkt en zelfs van de bakker. Het zelfgebakken brood kan echter niet lang bewaard worden, dus u moet het wel na het afkoelen meteen snijden en in pakketjes in de diepvries stoppen, waar het nadien echter, na het ontdooien, even vers uitkomt als het erin gegaan is.
Voorgesneden groenten worden sneller slap
Het gemak dient de mens. Gesneden groenten uit de supermarkt zijn inderdaad heel gemakkelijk en worden dan ook goed verkocht. Zelf de groenten snijden is niet alleen goedkoper maar ook beter voor het behoud van de vitaminen. Voorgesneden groenten worden ook sneller slap en zijn minder lang houdbaar dan groenten die niet gesneden zijn.
Verse groenten en fruit die gekweekt zijn zonder verdelgingsmiddelen zijn gezond
Wie herinnert zich nog de oude korenvelden die bezaaid waren met korenbloemen? De tegenwoordige velden staan vol met graan, maar soorten “onkruid” zoals korenbloemen ziet u bijna nergens meer. Hooguit langs de kant van de weg waar het door natuurbeschermers uitgezaaid is. De meeste velden worden voor het inzaaien al bewerkt met onkruid verdelgende middelen, zoals Roundup, waartegen momenteel verzet optreedt, omdat het middel niet helemaal afbreekbaar blijkt te zijn en er toch nog resten in de grond achterblijven. Resten die via de gewassen ook weer in het eten en in ons lichaam terecht komen.
Zelf groenten telen kan niet iedereen
Zelf groenten telen is natuurlijk een optie, maar niet iedereen heeft daar tegenwoordig de tijd, de ruimte en de middelen voor. Toch gebeurt het al op kleinere schaal, zoals u kunt zien aan de stadstuinen die op braakliggende gronden verreizen en de “vierkante meter tuinen” die in de tuincentra al grif verkocht worden. Zelfs op een balkon kan men daar vooral kleine groenten, zoals sla en radijzen in op laten groeien. Blijkbaar willen steeds meer mensen toch meer op hun eten letten en zelf groenten gaan telen.
Medicijnen
Er worden steeds meer goedkopere medicijnen gebruikt en dat komt niet alleen door de marktwerking. De medicijnen bevatten wel dezelfde werkzame stoffen, maar de manier van verwerking en de toegevoegde stoffen die nodig zijn voor het fabriceren van een pil of capsule, kunnen anders zijn. Dat is ook de reden dat sommige nieuwere medicijnen toch bij bepaalde personen ongewenste bijwerkingen vertonen. Let dus altijd op de reactie van uw lichaam als u uw oude medicijn in een nieuw jasje aangeleverd krijgt.
Chemische fabricage van medicijnen
Veel medicijnen worden chemisch gemaakt en niet alle bijwerkingen staan ook op de bijsluiter. Zo is van medicijnen tegen hoge bloeddruk bekend dat ze op termijn haaruitval kunnen veroorzaken, maar dat staat niet op de bijsluiter.
De gezondheidszorg is gebaat met goede, gezonde voeding
Artsen, ziekenhuizen en de overheid zouden er goed aan doen om het gebruik van goede voedingsmiddelen in de geneeskunde meer te promoten. Een goede kennis en een goed gebruik van de inhoudsstoffen van voedingsmiddelen als zorgvuldig en duurzaam geteelde groenten, fruit en noten zou goed kunnen helpen bij de genezing van bepaalde ziekten.
Strengere overheidsregels voor de verwerking van voedsel zijn noodzakelijk
Daarnaast zou de overheid strengere regels op moeten zetten voor de verwerking van voeding in de industrie en voor het gebruik van onkruid verdelgende middelen. Het geld dat dit zou kosten zou in de staatskas terugvloeien via lagere ziektekosten. Bovendien zou een meer gezonde bevolking ook weer zorgen voor een hogere economie door minder ziekteverzuim.
Steeds meer Nederlanders letten op gezonde voeding
Gelukkig worden steeds meer Nederlanders wakker en dringen aan op betere en meer betrouwbare voeding. De omslag is al begonnen. Dat is ook in de supermarkten te merken. Steeds meer mensen staan de informatie op de pakken voeding te lezen. Dat is ook verstandig, want de fabrikanten passen die informatie ook regelmatig aan. Niet altijd op de goede manier. Tenslotte willen zij goed verkopen tegen een goede winst. De consument wil niet te veel betalen, maar voor die prijs wel zo gezond mogelijk eten.
Wat u zelf nog meer kunt doen om zo gezond mogelijk ouder te worden
Allereerst etiketten lezen en beoordelen of datgene dat u daarop ziet staan, in orde is. Soms komt u er op die manier achter dat er stoffen in zitten die u helemaal niet voor uzelf en uw gezin op prijs stelt. Wees dus zorgvuldig bij de aankoop. Koop ook groenten en fruit zo vers mogelijk. De vers boerderij is een aanrader, maar ook daar moet u letten op de versheid van producten, want de ene vers winkel is de andere niet. Vraag bij de slager waar hij zijn vlees vandaan haalt. Dieren die een goed leven gehad hebben leveren ook beter vlees.
Eieren moeten zo vers mogelijk zijn
Haal ook de eieren zo vers mogelijk en liefst biologisch geteeld. De eieren uit de supermarkt hebben toch vaak wat lang gestaan. Als een ei niet lekker meer ruikt als het gekookt is, wil dat zeggen dat het al te oud was, ook al staat er een houdbaarheidsdatum op de verpakking. Eieren die u via de boerderijwinkel of de poelier haalt zijn meestal verser, maar beoordeel ze altijd zelf. Bent u niet tevreden over de kwaliteit, zoek dan een andere leverancier.
Groenten en fruit worden het beste 's morgens gekocht
Koop groenten en fruit het liefste ’s morgens vroeg en bewaar ze zelf koel. Denk erom dat niet alles in de koelkast mag. Tomaten zijn een nachtschade gewas en mogen zelfs niet in de koelkast, omdat ze daarin giftige stoffen ontwikkelen, maar kunnen beter op een andere koele en donkere plaats, zoals een kelder, bewaard worden.
De gezondheid van het lichaam is belangrijker dan geld en goederen
De gezondheid is heel belangrijk, maar meestal komt u daar pas achter als u of een van uw gezinsleden ziek wordt. Vaak beginnen mensen dan pas na te denken over het eten en de manier waarop alles klaar gemaakt wordt. Het is echter verstandig om elke dag op gezonde voeding te letten.