Tips voor gezonde tussendoortjes op school en op het werk
Het is belangrijk om gezonde tussendoortjes op school en op het werk te eten. Als je kinderen naar school gaan moeten ze een zogenaamd pauzehapje meekrijgen. Dit bestaat uit iets te drinken en iets te eten. Vaak moet het pauzehapje ook gezond zijn. Deze pauzehapjes zijn niet alleen handig en lekker voor kinderen, maar kunnen ook heel goed op het werk als gezond tussendoortje of als gezonde snack gegeten worden.
Pauzehapje, gezond tussendoortje of gezonde snack
Meestal tussen 9:30 en 10:00 nuttigen kinderen op school een pauzehapje. Door even iets te eten en te drinken doen zij nieuwe energie op en kunnen zij zich beter concentreren tijdens de lessen. Veel scholen hebben regels voor het pauzehapje. Snoep en koek mag niet. Soms mag een soepstengel (hier zijn ook volkoren varianten van te krijgen) of ontbijtkoek wel. Fruit en groenten is altijd goed.
Hoewel in de voorbeelden hieronder gesproken wordt over schoolgaande kinderen zijn deze ook heel geschikt voor volwassenen als gezond tussendoortje of als gezonde snack gedurende de dag.
Variatie in het pauzehapje
Hoewel volwassenen vaak denken dat het belangrijk is te variëren met pauzehapjes, kan het voor kinderen (zeker in het begin als zij naar school gaan) heel prettig zijn om steeds het zelfde mee te krijgen. Laat je kind zelf kiezen uit een aantal mogelijkheden, dan is de kans ook groter dat het pauzehapje op gaat.
Merken/labelen van spullen
Op sommige scholen zijn er aparte plekken (tafel of kast) waar de kinderen hun pauzehapje moeten neerzetten. Het is dan belangrijk de beker en trommel te markeren met een goede naamsticker. Het komt nogal eens voor dat verschillende kinderen in een klas dezelfde beker en trommel hebben als jouw kind. Om verwarring (of ruzie) te voorkomen is het belangrijk een goede naamsticker te hebben. Dit is ook handig als de beker van jouw kind per ongeluk in de tas van een ander kind terecht komt of zomaar kwijt raakt (op de meeste scholen is een kist met gevonden voorwerpen en daar zitten regelmatig bekers en trommeltjes in ). Mocht je los fruit meegeven, zet hier dan ook de naam van je kind op.
Drinken
De aanschaf van een goede lekvrije beker haal je er altijd uit. Elke dag een los pakje drinken loopt op jaarbasis behoorlijk op. Als je zelf met diksap of siroop limonade maakt, probeer deze dan langzaam steeds minder zoet te maken. Ongemerkt krijgen kinderen via deze dranken heel wat suikerklontjes binnen. Verder kan je (chocolade)melk meegeven (houd er rekening mee dat de temperatuur op school meestal vrij warm is en de melk dus ook opwarmt), thee (sommige varianten kruidenthee zijn ook kou goed te drinken) of gewoon water. Hiervoor kan je ook een lege beker mee geven of een stoer drinkflesje dat je kind zelf op school kan vullen.
Gezonde pauzehapjes om te eten
Laat je kind zelf kiezen en maak er eventueel een klein snoepfeestje van met verschillende dingen (bijvoorbeeld een stukje appel met een tomaatje en een paar blauwe bessen).
Appel
Afhankelijk van de leeftijd van je kind kan je een hele appel meegeven (het is handig om deze thuis al te wassen) of een paar stukjes in een klein trommeltje. Sommige appels kleuren snel bruin. Dit is te voorkomen door ze licht in te smeren met een druppeltje citroen (maak het jezelf makkelijk met een flesje citroensap).
Banaan
Bananen zijn kwetsbaar, ze worden snel beurs. Het lastige is dat ze moeilijk in een trommel passen. Zelfs in de speciale bananentrommels past lang niet elke banaan. Ook het openen wil bij hele jonge kinderen nog weleens moeizaam gaan.
Mandarijn
Grotere kinderen kunnen losse mandarijnen mee. Voor jonge kinderen is het vaak fijn als het mandarijntje al gepeld is en in een trommeltje zit.
Gedroogde abrikozen
Als je kinderen de fel oranje gedroogde abrikozen niet lusten probeer dan eens de biologische variant (te koop in de natuurwinkel en soms op de markt). Deze donkere abrikozen smaken namelijk echt anders.
Cocktailtomaatjes (ook wel snoeptomaatjes genoemd)
Geven soms geknoei. Geef je kind eventueel een (oud spuug-)doekje mee. Of zoek de kleinste uit, die in één keer in de mond passen.
Gedroogde cranberries
Gedroogde cranberries zijn gezoet. Je krijgt er wel enorm plakkerige handen van.
Komkommer
Eén stuk of een paar plakjes. Net wat je kind lekker vindt.
Worteltjes
Kleine worteltjes om zo te eten zijn in zakken te koop, maar je kunt ook een stuk winterwortel of deze in plakjes meegeven.
Aardbeien
Met het kroontje eraan blijven ze lekkerder, maar het eraf halen kan geknoei geven. Geef eventueel een (oud spuug-)doekje mee.
Blauwe bessen
Worden ook wel superfood (heel erg goed voor je) genoemd.
Frambozen
Ga voor verse frambozen. De ingevroren geven een knoeiboel en smaken minder lekker.
Bramen
Geven soms geknoei. Geef je kind eventueel een (oud spuug-)doekje mee.
Meloen
Geef een stuk in de schil mee (in plastic huishoudfolie) dat je kind makkelijk kan afhappen of in losse stukjes in een trommeltje.
Kind eet of drinkt het pauzehapje niet op
Houd er rekening mee dat sommige kinderen in het begin, als zij naar school gaan, zo onder de indruk van wat er allemaal om hun heen gebeurd, dat zij letterlijk vergeten te eten en te drinken. Vraag de juf of meester een oogje in het zeil te houden. Zeker drinken is heel belangrijk. Geef niet te veel mee. Voor sommige kinderen is een volle beker drinken echt te veel. De helft is ook goed. Je kan er ook steeds een beetje meer in doen. Geef ook niet teveel te eten mee. Het gaat immers om een pauzehapje. Overleg met je kind. Twee, drie of vier stukjes appel? Drie, vier of vijf tomaatjes? Als je kind zelf mee mag beslissen is de kans groter dan het op gaat.