Tips voor lekkere en gezonde tussendoortjes

Tips voor lekkere en gezonde tussendoortjes Een tussendoortje wordt tussen de hoofdmaaltijden door gegeten. Deze tussendoortjes leveren je vooral energie en dus calorieën. Maar bij de juiste keuzen is dit hanteerbaar en kunnen tussendoortje ook voorzien in een aantal voedingsstoffen. Bij het maken van een keuze voor een tussendoortje is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen die ze leveren. In dit artikel vindt u een aantal goede tips die u kunnen helpen bij het kiezen van een gezond, lekker tussendoortje.

Hoofdmaaltijden

In Nederland eten we drie hoofdmaaltijden per dag, bestaande uit het ontbijt, lunch en avondeten. Tussen deze maaltijden eten we veel tussendoortjes. Dit varieert van een banaan tot een reep chocolade. Tussendoortjes zijn in ons land erg gewild, er is dan ook een ruime keuze aan deze voedingsmiddelen. Je loopt maar een supermarkt in en ze liggen te pronken in de schappen.

Wanneer het verschil tussen een tussendoortje en één van de drie hoofdmaaltijden verdwijnt, is er sprake van “grazen”. Er wordt dan op verschillende momenten van de dag een kleine snack gegeten. Hierdoor verlies je het zicht op wat je op een dag eet en dit kan leiden tot een onevenwichtig samengestelde voeding.

Je krijgt in principe alle voedingsstoffen binnen bij de drie hoofdmaaltijden, maar een tussendoortje kan dit wel aanvullen. Het is belangrijk dat een tussendoortje met mate wordt gegeten om een stijging van het gewicht te voorkomen. Het is daarom van belang dat je goed kijkt welke tussendoortje je kiest. Als je de juiste tussendoortjes kiest leveren ze bovendien nog belangrijke voedingsstoffen.

Lekkere en gezonde verantwoorde tussendoortjes

Hieronder vindt u een aantal gezonde tussendoortjes, die relatief weinig calorieën bevatten en een aantal belangrijke voedingsstoffen bevatten.

 • Een plak ontbijtkoek.
 • Een mueslireep.
 • Een evergreen of een sultana.
 • Een eierkoek.
 • Een mueslibol of een krentenbol.
 • Vers fruit zoals een appel, banaan, druiven, aardbeien, peer, kiwi, ananas, mandarijn etc.
 • Diverse soorten groente zoals, komkommer, kerstomaatjes, mini wortelen, radijsjes etc.
 • Een bruine boterham met halvarine en mager beleg, zoals kaas 30+, kipfilet, rookvlees, jam, stroop.
 • 3 (volkoren)biscuitjes.
 • 2 rijstwafels.
 • Een glas melk of karnemelk.

Trek in een hartig tussendoortje, hieronder een paar tips

 • Toast met plakje komkommer en plakje 30+ kaas.
 • Zoute stengels (stokjes), ook wel pepsels genoemd.
 • Bouillon of een cup a soup met eventueel 2 á 3 soepstengels.
 • Cracker belegd met 30+ kaas, of mager beleg zoals rookvlees, kipfilet, rosbief, casselrib, fricandeau.
 • Handje Japanse mix.
 • Augurken, of een augurk met een plakje rookvlees erom heen.

Trek in een zoetig tussendoortjes

 • Bakje yoghurt met fruit of een klein beetje limonade siroop.
 • Cracker of een rijstwafel belegd met jam of stroop.

Tussendoortjes eet je vaak snel zonder erbij na te denken wat ze nu eigenlijk bevatten qua voedingsstoffen en calorieën. Hieronder vind je een tabel waarbij verschillende tussendoortjes zijn vergeleken met sneetjes brood.

TussendoortjeSneetjes brood
1 zakje chips2 sneetjes
1 handje pinda's2 sneetjes
Handje Japanse mix1 sneetje
1 kroket3 sneetjes
1 bakje friet5 sneetjes
Plak ontbijtkoek1 sneetje
1 plak cake3 sneetjes
1 candybar3 sneetjes

De keuze van een tussendoortje is daarom belangrijk. Niet alleen omdat ze calorieën leveren maar ze geven je ook een verzadigd gevoel, zodat je weer een paar uur vooruit kunt. Met de tips die u in dit artikel terug kan vinden kiest u tussendoortjes die allemaal een verzadigd gevoel geven voor een langere tijd. Kies je een ander calorierijk tussendoortje, zoals bijvoorbeeld een mars dan is dit niet het geval en zult u eerder grijpen naar nog iets om te eten.

Een gezond tussendoortje levert dus niet alleen minder calorieën, maar ook een aantal voedingsstoffen en last but not least zorgen ze voor een langer verzadigd gevoel, zodat u minder snel naar een nieuw tussendoortje snakt.
© 2009 - 2024 Vodiservice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lekkere tussendoortjes met weinig calorieënLekkere tussendoortjes met weinig calorieënHet wordt saai om elke dag maar weer dezelfde tussendoortjes te eten. Veel tussendoortjes die in de supermarkt staan als…
Tussendoortjes; 'dikmakers' en 'slankmakers'Tussendoortjes; 'dikmakers' en 'slankmakers'De decembermaand komt steeds dichterbij en dat betekent dat de lekkere dingen weer in huis worden gehaald en dat het smu…
Kies verstandig, neem een tussendoortje met minder calorieënKies verstandig, neem een tussendoortje met minder calorieënDe meeste mensen houden wel van een lekker tussendoortje maar daar zitten vaak de meeste calorieën in. Af en toe een tus…
Vier gezonde tussendoortjesWe herkennen het allemaal, het verlangen naar een zak drop of een stuk chocolade. De één moet in de middag echt een snoe…

Visolie en Omega-3 vetzurenVisolie en Omega-3 vetzurenOmega-3 vetzuren of visolie worden in het nieuws dikwijls aangeprezen als essentieel en onmisbaar. Dit blijkt niet ongeg…
Fit en gezond door een goede spijsverteringFit en gezond door een goede spijsverteringAls we het over gezond eten hebben, hebben we het meestal over het zelfstandig naamwoord, niet over het werkwoord. Toch…
Reacties

Yvonne, 07-05-2014
Hallo
Ik heb iets overgewicht. Ik weeg namelijk 68 kilo en ben 1.73. Ik ben wel nog maar 13 jaar.
Ik probeer heel vaak en al heel lang aftevallen maar het lukt me niet heel goed. Ik eet best gezond en ik train 2 keer per week. Ik doe basketbal dus ik doe een best intensive sport. Ik heb ook van mezelf en doorgegeven van me ouders een iets breder postuur dan de meeste andere meisjes van mijn leeftijd.
Mijn vraag was hoe kan ik het beste het snelst afvallen? Ik wil graag wat afvallen bij me boven benen en me buik.
Ik zou het erg fijn vinden als jullie me zouden willen helpen.
Groetjes,
Yvonne Reactie infoteur, 15-05-2014
Beste Yvonne,
Graag adviseren wij je over afvallen op een gezonde manier.

Je postuur is inderdaad ook deels genetisch bepaald. Je geeft aan graag wat vet te verliezen op je bovenbenen en buik. Dit is helaas niet iets wat je helemaal zelf kunt beïnvloeden. Wanneer je afvalt, verlies je verspreid over je hele lichaam vetmassa. Je zult ook vetmassa verliezen op je bovenbenen en buik. Maar of dit helemaal naar jouw wens zal verlopen, is niet te zeggen.

Omdat je ook nog in de groei bent, is het wel van belang om de nodige vitaminen en mineralen hiervoor binnen te krijgen. Wanneer je minder gaat eten om gewicht te verliezen, is het wel belangrijk om hier rekening mee te houden.
Wij adviseren je daarom om naar een diëtist in je omgeving te gaan. Zij kan je adviseren over gezonde voeding en kan je overige tips geven om je doel om af te vallen te bereiken. Ook online kun je contact opnemen met een diëtist.

Met vriendelijke groet,
Team Vodiservice

Wollie, 29-04-2014
In 2011 is bij mij de ziekte van Crohn gediagnosticeerd, ik was toen 20 (nu ben ik dus 23). Voordat ik ziek werd, woog ik ongeveer 57 kilo (ik ben ongeveer 1.65 cm). Tijdens mijn ziekte viel ik heel veel af, op het laatst een kilo per dag. Uiteindelijk woog ik rond de 50 kilo. Ik kreeg met spoed een darmonderzoek en werd daarna vrijwel meteen aan een infuus met vocht en Prednison gelegd. In nog geen drie maanden tijd kwam ik 18 (!) kilo aan. Hetgeen ik mij erg voor schaamde en natuurlijk deels te wijten was aan die Prednison. Sindsdien ben ik nooit meer op mijn oude gewicht gekomen. Door veel te drinken, na het afbouwen van de Prednison, kreeg ik mijn gewicht terug naar 59 kilo. Uiteindelijk ben ik binnen een jaar weer aangekomen tot 65.

Nog steeds heb ik er moeite mee dat ik niet meer mijn gewicht heb die ik ooit had. Ik vind mijzelf 'dik'. Voorheen kon ik alles eten wat ik wilde en nu niet meer. Aan de andere kant heeft het wellicht ook met leeftijd te maken. Ik heb gewoonweg geen idee.

Ik sport (voetbal) en fiets vaak. Ook let ik de laatste tijd erg op mijn voeding omdat ik door mijn perfectionisme niet meer tegen het gewicht kan dat ik nu heb (en ja dit klinkt heel stom, want er zijn mensen die, al dan niet zwaar, overgewicht hebben en dat heb ik niet). Ik wil echt heel graag terug naar rond de 58 kilo.

Hebben jullie misschien nog tips? En misschien het idee waar de oorzaak kan liggen? (Hormoonhuishouding, leeftijd, extra opslag door periode dat ik niet kon eten?) Reactie infoteur, 15-05-2014
Beste Sjoera,
Wat dapper van je dat je, je verhaal zo eerlijk en open deelt.

Terugkomend op je vragen: het aankomen heeft in elk geval niet te maken met je leeftijd. Je energieverbruik hangt onder andere af van je activiteitenpatroon. Ook je spier- en vetmassa zijn hierop van invloed. Je spiermassa verbruikt meer energie in rust als je vetmassa. Naar mate je ouder wordt verandert deze samenstelling. Hiervan is op jouw leeftijd nog geen sprake.
Je hormoonhuishouding kan van invloed zijn op je stofwisseling. Je hormonen beïnvloeden op latere leeftijd bovenstaand proces. Bij jou is hiervan normaal gesproken nog geen sprake. Echter kan je hormoonhuishouding verstoord zijn door je Prednison gebruik in het verleden. Dit kan je gewicht negatief beïnvloeden.
Tot slot verlaagt je basaalstofwisseling door het ‘jojo-effect’: het weer aankomen in gewicht na afvallen. Je lichaam gaat wanneer je afvalt spaarzamer om met de energie die je binnenkrijgt. Hier kan in jou geval sprake van zijn, je hebt perioden gekend waarin je schommelde in gewicht.
Wat je kunt doen is door middel van gezonde (wellicht energiebeperkte) voeding, je hormonale balans proberen te herstellen. Bovendien kan je stofwisseling goed functioneren door middel van gezonde voeding. Daarnaast activeer je, je stofwisseling door beweging. Bovenstaande factoren dragen bij aan het verliezen van gewicht.

Bij het afvallen kan het helpen om hulp te zoeken van diëtist in je omgeving. Ook online kun je contact opnemen met een diëtist. Zij kan je adviseren over gezonde voeding en kan je overige tips geven om je doel om af te vallen te bereiken.

Met vriendelijke groet,
Team Vodiservice

Jim, 08-02-2014
Hey Lise, beetje oude site maar kwam er net langs en zag je reactie. ik ken je probleem en is lastig om hiervan af te komen, het kan echter wel en is mij sinds 2 jaar gelukt. Het makkelijkste is om te letten op wat je drinkt, dingen als cola / 7-up zijn erg slecht voor je. persoonlijk dronk ik lange tijd alleen crystal clear wat ik erg lekker vind en er zitten weinig slechte stoffen in. daarnaast krijg je ook minder honger als je buik vol met drinken zit.

als je veel snoept is 't ook lastig daarvan af te komen maar das ook niet 100% nodig. probeer dingen te eten die wat langer meegaan of gezonder zijn. een stuk fruit is natuurlijk altijd goed of een boterham met een plakje vlees om je honger te stoppen. uiteraard is dat makkelijk gezegd en zul je soms wat zoets willen. in dat geval kan je iets als een lolly nemen, of een keelsnoepje als je ze niet doorbijt. natuurlijk ze hebben callorieen maar ze gaan ook lang mee.

zal niet makkelijk voor je worden maar als je je best doet kan iedereen afvallen. denk je dat 't toch niet lukt zoek iemand in de buurt die er ook mee bezig is. dan houd je elkaar gemotiveerd, je kunt ook samen gaan sporten of hardlopen.

je hoeft ook niets echt te vermijden maar limiteer gewoon je portie's. neem kleinere hapjes en leer ervan te genieten. probeer je focus meer te zetten bij de weegschaal als je echt wilt afvallen, elke keer als je erop staat proberen kleinere cijfers te halen (niet te klein… niet gaan overdrijven).

hoop dat dit je wat helpt. en geloof me 't is allemaal mogelijk ben zelf van 117 kilo naar 78 gegaan in 2 jaar. makkelijk? nee, maar als je gemotiveerd bent kan het. en niet stoppen tot je doel bereikt is :). Reactie infoteur, 17-04-2014
Leuk en stimulerend je reactie JIm! Goed hoe jij met je voeding aan de slag bent gegaan.
Mooi dat een betere leefstijl nu goed bij je past.
Team VodiService

Lise, 05-02-2014
Hallo,

Ik ben nog maar 13 maar ik ben best wil zwaar! Ik vind het heel moeilijk om niet te snoepen. Ik heb mijn ouders belooft dat ik zou letten om mijn eten om dat zij ook zien dat ik best we een"buikje" heb zo zeggen zij dat. Ik heb het er zelf ook wel moeilijk mee als ik naar iedereen kijk die veel dunner is als ik. Ik ben heel erg gefocust op eten( bijna een soort van verslaving) mijn ouders hebben me al heel vaak geholpen maar dat werkt niet. Ik vroeg me af of jullie/u nog tips heeft om minder met eten bezig te zijn en wat ik wel en niet moet eten.

Mvg,
Lise dijk Reactie infoteur, 03-04-2014
Reactie op info nu:
Beste Lise,
Wij lazen je berichtje, graag geven wij hierbij onze reactie.
Wanneer je wilt afvallen zijn er een aantal dingen van belang om jezelf af te vragen. Hieronder lichten wij deze punten voor je toe:

1. Allereerst is het goed om te bepalen of je daadwerkelijk te zwaar bent ten opzichte van je lengte. Dit kan je onder andere bij het Voedingscentrum doen, zie link: https://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-gewicht/heb-ik-een-gezond-gewicht/bmi-meter.aspx. Er wordt na het invullen van je gegevens uitleg gegeven over je gewicht.
2. Daarbij is het bij het afvallen belangrijk om op een gezonde, verantwoorde manier af te vallen. De nieuwe campagne van het Voedingscentrum ‘Het nieuwe eten’ biedt je hierover veel informatie. Je kunt een folder met duidelijke informatie hierover downloaden.
3. Omdat je nog jong bent zou ik je aanraden om niet zomaar alleen aan de slag te gaan met het veranderen van je voedingsgewoontes.

Wij hopen je hiermee voldoende informatie te hebben gegeven om hiermee aan de slag te kunnen.
Je kunt natuurlijk ook altijd bij een diëtist een afspraak maken voor adviezen.

Met vriendelijke groeten,
Team Vodiservice

H., 24-11-2013
Deze ideeën lijken goed maar zijn wel inmiddels achterhaald. Ontbijtkoek en brood en die dingen bevatten suikers, door deze suikers heb je nog meer behoefte aan eten. Zelfs bouillon bevat suikers. Ik raad dus zeker aan om andere dingen zonder suiker en met name ook zonder 'nep' suikers te nemen! Doe goed onderzoek want deze tips kloppen niet sorry. Reactie infoteur, 05-12-2013
Bedankt voor uw reactie. Het lichaam heeft koolhydraten nodig, 40-70% van de energie die je per dag binnenkrijgt zou uit koolhydraten moeten komen. Daarvan mag maximaal 10% bestaan uit snelle suikers. Het beste is om koolhydraten uit gezonde producten te kiezen, bijvoorbeeld fruit en volkorenproducten. Deze leveren namelijk ook nog andere belangrijke voedingstoffen. Wij raden aan om 1x per dag een product te kiezen uit de in het artikel genoemde lijst.(maximaal 2 x per dag, afhankelijk van de situatie). De rest van de koolhydraten zou uit de basisproducten moeten komen. Met vriendelijke groet, team VodiService

Gemini, 13-11-2013
Hallo,
superleuke site dit en ik heb er echt wel wat aan. Ik ben 33 jaar nog geen kinderen wil 5 kilo afvallen ik ben best kort kwa lengte dus elke kilo zie je al vrij snel bij mij 1.55 is mijn lengte. Nou heb van de week van een dame begrepen die 22 kilo is afgevallen dat zij dus ipv rijst bij dr avond eten koolhydraat arm brood at. Nu is mijn vraag als ik dan trek heb tussen mijn lunch en avond eten kan ik dan zo een koolhydraat arm broodje eten met 30+ kaas. Daar zit wel wat meer vet in maar de koolhydraten zijn gehalveerd. Shape brood heet dat. Het is erg lekker brood smaakt gewoon naar een volkoren sneetje. Is dit dan beter dan een normaal sneetje volkoren brood? En zo ja, hoeveel sneetjes zou ik bv in de avond mogen eten ipv rijst of pasta? In onze cultuur eten wij veel rijst met groente en vlees of vis, dus die rijst probeer ik dan te vervangen met brood dan wel die shape brood. Dat kan ik makkelijk bij surinaamse eten combineren vind ik. Wij eten geen zilvervlies maar meer basmatie rijst of pandan rijst. Ik zou blij zijn als ik wel gewoon mee zou kunnen eten met de pot thuis als ik dan wel die shape brood erbij zou morgen doen moet wel zeggen bij 3 sneetjes van die shape brood zit ik wel goed vol. Reactie infoteur, 05-12-2013
Bedankt voor uw reactie, fijn dat je wat aan onze tips hebt. Shape brood bevat 50% minder koolhydraten dan regulier brood. Qua calorieën komen de broden met elkaar overeen. Het lichaam heeft koolhydraten nodig om energie te krijgen. Daarom raad ik je aan gewoon brood te eten, kies voor volkoren dat vult goed waardoor je minder snel trek hebt. Als je graag wat wilt afvallen, kun je het beste 3 gezonde maaltijden eten; 2 keer een broodmaaltijd met 2 sneetjes volkorenbrood met halvarine en mager beleg (zoals de 30+ kaas die je noemde). Als avondeten een ruime portie groente met aardappel/pasta/rijst of peulvruchten, en een portie mager vlees/vis/vervanger. Daarnaast kies je voor verantwoorde tussendoortjes als fruit, een rijstewafel met mager beleg of een schaaltje magere yoghurt etc. Verder is het belangrijk om te bewegen, elke dag een uurtje. Mocht je toch graag het Shape brood willen eten, dan heb je advies op maat nodig. Er kunnen namelijk risico’s op tekorten zijn. Succes! Met vriendelijke groet, team VodiService

Merrjam, 01-10-2013
Hallo. Ik lees nu overal op internet en hoor op tv dat brood eten heel ongezond is en dat dat eigenlijk moet verdwijnen uit ons dagelijkse voeding enz. ik dacht juist dat bruin brood heel gezond was ik ben nu een beetje in de war. is dit een soort hype die nieuwe dieeten waar brood niet in voorkomt of schuilt er toch een waarheid in. gr Reactie infoteur, 11-11-2013
Hai Merrjam,

Dank voor je reactie. Brood, vooral volkoren brood, bevat veel vezels, vitamines en mineralen. We hebben het daarom nodig in onze voeding. In veel diëten wordt brood afgeraden omdat het veel koolhydraten bevat. Uit onderzoek blijkt echter je van een eiwitrijk dieet meer afvalt dan van een koolhydraatarm dieet.
Binnenkort verschijnt er van ons een artikel over brood, dat is wellicht interessant voor je om te lezen.

Mvg,
Team VodiService

Ielke, 18-09-2013
Hallo
wij moeten op school een gezond tussendoortje verkopen en promoten maar we kunnen bv geen fruitbrochettes maken want dat mag niet van de voedsel inspectie dus vragen wij ons af of jullie niks weten? Reactie infoteur, 19-09-2013
Beste Ielke,
ik weet niet precies waar de opdracht aan moet voldoen, maar als je iets moet maken wat redelijk goed houdbaar is kan je bijvoorbeeld een hartige muffin maken. Je kan er verschillende groenten in stoppen, waardoor je het gezonder maakt. Hier staat een recept voor olijvenmuffins met paprika: http://www.ah.nl/allerhande/#/recepten/670098/olijvenmuffins-met-paprika/
Je kan ook andere groenten erin doen, zoals courgette en wortel, maar net wat je lekker vindt.
Hopelijk heb je er iets aan.
Veel succes met de opdracht!

Naomi, 04-11-2012
Hallo,

ik zit nog op school en als ik dan de kleine pauze heb ( rond 10 uur ) moet ik dus ook wat eten, want het lukt mij niet om van half 6 ( mijn ontbijt) en 12 uur ( lunch ) niks te eten. Welke koekjes zou ik het best kunnen nemen? want buiten koekjes op school snoep ik helemaal niet dus wil ik wel graag op school wat koekjes eten. Reactie infoteur, 25-11-2012
Hallo Naomi,

Helemaal goed natuurlijk… na een vroeg ontbijt is het juist verstandig om nog wat te eten in de loop van de ochtend. Later neem je dan je lunch en in de loop van de middag is er vast ook nog een moment waarop je wat eet of drinkt. Tegen 18.00 uur is het dan weer tijd voor de warme maaltijd. Afhankelijk van je leeftijd neem je daarna ook evt. nog wat te eten en anders drink je dan misschien. nog een klein slokje bij het tandenpoetsen. Zo heb je de eetmomenten goed verdeeld over de dag.
Op deze momenten kies je vooral gezonde producten om fit te blijven en niet ziek te worden. Omdat we niet weten hoe oud je bent kunnen we ook niet goed zeggen hoeveel je dan bij ieder maaltijd zou moeten eten van deze gezonde producten. Maar op de site van het Voedingscentrum kun je daarover meer vinden. Bedenk verder dat 2 porties fruit per dag ook van belang zijn.
Als je de dagelijks aanbevolen hoeveelheden binnen hebt met de 3 hoofdmaaltijden en je ook voldoende fruit hebt gegeten (dit kan heel goed tussendoor) is er ook nog een klein beetje ruimte voor wat extra's zoals een koekje of iets anders dat je lekker vindt.
Afhankelijk van je leeftijd en je beweging is dit voor de een net iets meer dan voor de ander. Het allerbelangrijkste lijkt me dat je daarbij een mooi gezond gewicht hebt en houdt. Zorg er dus vooral voor dat je de gezonde basisvoeding binnen krijgt op de verschillende eetmomenten op de dag en kies iets extra's zoals een koekje op het moment dat jij dat het handigst vindt. Kies dan vooral koekjes die niet zoveel vet bevatten.
Kies ze het liefst met voldoende vezels. er zijn verschillende merken koekjes die daarin passen zoals sommige sultana's smaken of evergreen soorten.
De ene soort is net wat beter dan de andere omdat ze net wat meer vezels en minder vet bevatten. Probeer op de verpakking te kijken van producten om meer te weten te komen over de voedingswaarde van de koekjes. Lees hoeveel energie (kcal), suiker, vet en vezels ze bevatten en dan kun je misschien al weer beter kiezen.
Succes!
Team VodiService.

Samantha, 29-08-2012
Hallo,
Ik vind het geweldig dat er tips op internet staan voor tussendoortjes. Ik heb zelf ook moeite om voor de gezonde variant te kiezen en ben wel eens inspiratieloos.

Daarbij wil ik wel een paar aanmerkingen maken op dit artikel. Tussendoortjes zijn juist ontzettend goed voor je lichaam, het houdt je spijsvertering namelijk constant bezig. Hierdoor verbrand je meer calorieën en kan je lichaam beter het voedsel verwerken (minder darmklachten).

Om terug te komen op de reactie van Nienke: Fransen eten vaak op een dag, maar ook in kleine hoeveelheden. Ze nemen af en toe wat lekkers, zoals een stuk gebak, maar eten niet alles daarvan op. Op die manier kun je af en toe genieten van lekkere dingen en hoef je niet alles te laten staan. Als je een goede basis opbouwt, zul je niet zo snel aankomen van een keer een gebakje, chocola of bakje chips.

Een plak ontbijtkoek bevat veel suikers, je bloedsuikerspiegel gaat daardoor omhoog (slecht voor je) en wordt je erg moe van. Ontbijtkoek verzadigt je hongergevoel niet. Daarbij ben ik het ook niet mee eens dat koekjes zoals sultana's en eierkoeken 'gezonder' tussendoortjes zijn. Dit zijn allemaal verwerkte producten, vind je deze zo in de natuur aan? Nee.
Ook bouillon en zoute stengels zijn af te raden. Zout houdt vocht vast.

Ik zou aanraden als je gezond wil gaan eten, te ontbijten met muesli (waar veel granen en noten inzitten), te lunchen met volkorenbrood en je avondmaaltijd zo gevarieerd mogelijk samen te stellen. Altijd kiezen voor de volkorenvariant pasta of zilvervliesrijst. En niet elke dag pasta, aardappels of rijst eten. Vroeger hadden we veel koolhydraten nodig om op het land te werken, tegenwoordig verbranden we ze haast niet meer (kantoorwerk). Kies als tussendoortje voor fruit, groenten (bleekselderij voert vocht af), handvol nootjes (ongezouten), bakje yoghurt met muesli of fruit.

Nog een tip: Koop producten die dicht bij de natuur liggen: fruit, groenten, zuivel, granen. Koekjes en chips is rommel, zitten vol toevoegingen (zoetstoffen, E-nummers) die ons lichaam geen goed doen en brengt de bloedsuikerspiegel steeds omhoog.

Wil je meer weten over voeding en hoe je lichaam werkt, dan raadt ik je ten zeerste het boek van Amber Albarda aan. En als je gezond wil leren koken, kijk dan op de website van 'de makkelijke maaltijd' of '24 kitchen'. Reactie infoteur, 20-09-2012
Hallo Samantha,

Leuk je reactie op het artikel! Je adviezen over gezond eten klinken ons als team ook goed in de oren. Wel wordt het lastiger als je niet van muesli houdt, maar natuurlijk moet je daarin varieren. Bij VodiService hebben we veel ervaring op het gebied van voeding en dieet en helpen we ook via goede boeken mensen op weg om aan de slag te gaan met gezonde eet en leefgewoonten. Dank voor je reactie.

Team VodiService

Nienke, 25-07-2012
Hallo,

Ik heb ongeveer 15 kilo overgewicht en ben 21 jaar.
En ik vroeg me een paar dingen af. Hoe kan het dat (bijvoorbeeld) franse mensen over het algemeen slanker zijn dan de gemiddelde Nederlander? Terwijl zij in de middag bijvoorbeeld warm eten, ook eten zij bijna nooit volkoren producten, alleen stokbrood en croissants. Komt het omdat wij Nederlanders 3 grote maaltijden per dag nemen ipv 6-8 kleine maaltijden? Ik zie namelijk vaak dat dat je wordt aangeraden om vaker op een dag te eten. Klopt dit ook?
Ik ga vanaf morgen beginnen met een nieuwere levensstijl. Deze lijst over gezonde tussendoortjes zullen erg helpen! Dankjewel. Reactie infoteur, 20-09-2012
Hallo Nienke,
Goed dat je aan de slag bent gegaan met een nieuwere levensstijl. Inmiddels heb je daar vast ervaring mee opgedaan. Hopelijk heb je de doelstellingen die jij er aan had gekoppeld kunnen bereiken? Het verschil in gewicht tussen Nederlanders en andere Europeanen is lastig in het algemeen te verklaren. We weten dat eetgewoonten per cultuur verschillen en ook de opvattingen over hoeveel en hoe vaak en wat je eet zijn per cultuur verschillend.
Dus is het lastig je vraag zo te beantwoorden over de Fransen ten opzichte van de Nederlanders.
Je opmerking over het aantal eetmomenten op een dag en de grootte ervan kunnen we goed plaatsen. Als je op je gewicht let heb je vaak baat bij een een patroon waarin je goed verdeeld over de dag kleinere porties eet. Dus dat is zeker iets om serieus mee aan de slag te gaan. Wie weet heb je dat inmiddels zelf ook ondervonden?
Succes.
Team VodiService

Weetniet^^', 21-06-2012
Ik weet niet hoor, maar ehhh ontbijtkoek is hartstikke dikmakend. Het vult wel echt snel, maar of je er nou van afslankt… nope. ik denk het niet. Reactie infoteur, 03-07-2012
Dank voor je reactie. Zoals voor veel voedingsmiddelen geldt ook voor ontbijtkoek dat overdaad schaadt. Teveel ontbijtkoek eten is dan ook niet verstandig. Zeker als je daardoor te weinig fruit (minimaal 2 porties per dag) of te weinig brood (minimaal 3 tot 4 sneetjes per dag als je aan de lijn bent) of zuivel en groente gaat eten. Een plakje ontbijtkoek past in een dieet waarbij je let op je gewicht als je voldoende basis voedingsmiddelen tot je neemt en voldoende beweegt.

Rob, 23-05-2012
Leuk artikel met een aantal verantwoorde tussendoortjes die ook nog eens lekker zijn. Helaas zie ik ook ontbijtkoek, krentenbollen en eierkoeken in de lijst staan. Deze producten zitten boordevol suiker, echte dikmakers, en dus niet gezond te noemen. 1 plak ontbijtkoek zal uiteraard niet meteen ongezond zijn maar op deze manier lijkt het verstandig om ontbijtkoek te eten, wat niet zo is. Reactie infoteur, 29-05-2012
Hallo Rob,

Bedankt en gelukkig heb je wat aan de tips.
In de producten die jij noemt zitten inderdaad suikers, ook wel koolhydraten genoemd. Als je teveel van deze producten eet, zullen ze voor gewichtstoename zorgen. Dit is echter met alle producten zo waar je teveel van eet. Zodra je lichaam meer binnen krijgt dan je nodig hebt, zal je lichaam dit opslaan als vet.
1 plak ontbijtkoek als tussendoortje kan bij de meeste mensen geen kwaad. Naast een gezonde basis voeding passen 2 tot 3 verantwoorde tussendoortjes per dag. Veel diëtisten adviseren om minimaal 1 tussendoortje te kiezen in de vorm van fruit, dit bevat overigens ook koolhydraten. 1 plak ontbijtkoek of 1 krentenbol of 1 eierkoek (normaal formaat) zijn verantwoorde tussendoortjes doordat ze relatief weinig vet en calorieën bevatten.

Met vriendelijke groet,
Vodiservice

Anoniem, 07-03-2012
Wow ik schrok heel erg van die tabel. Ik eet vaak een plakje ontbijtkoek omdat ik honger heb, maar dan kan ik dus net zo goed een hele boterham eten. Wist niet dat dat zo was. Ga vaker boterhammen eten ;) Reactie infoteur, 08-03-2012
Beste Noa,

Veel mensen zijn zich niet bewust van de hoeveelheid calorieën in producten, door dit uit te drukken in andere producten, zoals boterhammen, wordt dit duidelijker.
U kunt inderdaad beter kiezen voor een boterham, dit is namelijk dé basis. Het advies is om ten eerste te kiezen voor boterhammen, zoveel als in de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) worden geadviseerd. Daarnaast kunt u kiezen voor tussendoortjes die beschreven zijn in dit artikel.

Met vriendelijke groet,

Vodiservice

Sharon, 12-12-2011
Ik kan niet sporten omdat ik het met mijn gezondheid niet aan kan. Waarschijnlijk door die redenen heb ik vaak verstopte darmen etc. hebben jullie tips voor hoe je dat kan voorkomen? ook heb ik vaak honger en dan moet ik gewoon eten. Dat doe ik best wel gezond want ik snoep de laatste tijd niet meer zoveel als ik heb gedaan maar ik raak gewoon niet verzadigd? ik zit hier best wel mee dus hebben jullie tips? Reactie infoteur, 20-12-2011
Hallo Sharon,

We kunnen u in eerste instantie alleen wat hele algemene tips geven. We hebben meer informatie van u nodig om u beter te kunnen helpen. Zoals: waarom kunt u niet sporten (concreet)? Hoe oud bent u? Hoe vaak heeft u last van uw darmen? en nog een aantal andere vragen. Na de antwoorden op deze vragen hebben wij een beter beeld van uw situatie. Zo kunnen we een op u toegespitst en concreet advies (tips) geven.

De volgende algemene richtlijnen kunnen u misschien op weg helpen? Gebruik dagelijks : 3 hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch, avondeten) en 3 tussendoortjes. Voorbeelden van gezonde tussendoortjes zijn terug te vinden in ons artikel. Het is belangrijk om deze regelmaat in te bouwen zodat er geen sprake is van 'graasgedrag'. Voor het samenstellen van de maaltijden en tussendoortjes is de Schijf van vijf van het Voedingscentrum een handige leidraad.

We kunnen u zeker ook een advies op maat verstrekken en daartoe kunt u gebruik maken van het webconsult met een webdiëtist of u kunt langskomen op locatie in Alphen a/d Rijn voor een consult met de diëtist. Voor een webconsult hoeft u de deur niet uit, maar u heeft wel toegang tot een pc met internet nodig.
Met vriendelijke groet,
VodiService

Lisa, 29-10-2011
Ik ben blij om dit te zien. Maar ik heb een vraag: Waarom groei ik niet meer. Komt dat doordat in ongezod eet want een jaar geleden zag ik mensen die korte dan mij waren maar als ik ze nu kijk zijn ze langer dan mij. Kunnen jullie mij een tip geven wat ik elke dag moet eten om gezond te blijven en langer te worden. Reactie infoteur, 08-11-2011
Beste Lisa,
Ik vroeg me ten eerste af hoe oud je was? Misschien heb jij je groeispurt wat eerder gehad dan de mensen om je heen, die je dus nu voorbij stijgen. Hoe is de lengte van je ouders? Als deze ook relatief klein zijn is het niet gek als jij ook wat kleiner blijft. Dit hoeft niets te maken te hebben met ongezonde voeding. Probeer je te houden aan de richtlijnen goede voeding die op de website van het voedingscentrum terug te vinden zijn, dan zit je prima wat betreft je voeding. Indien je nog vragen hebt over je voeding of als je denkt dat er mogelijk toch meer achter zit waardoor je niet meer groeit neem dan contact op met je huisarts of diëtist.

Beauty-Impact Nl, 19-10-2011
Heb je snel honger tussen de maaltijden door? Tussendoortjes met vooral suiker en enkelvoudige koolhydraten geven je snel weer een honger gevoel. Een betere keus is dan een eiwitrijk tussendoortje, zoals volkorencracker met huttekase of schaaltje magere kwark met wat vers fruit of gekookt ei met plakje rookvlees, … en dergelijke. Reactie infoteur, 08-11-2011
Dat klopt, eiwitten en vezels geven je een vol gevoel waardoor je minder snel honger hebt. Vezels zitten onder anderen in volkerenproducten, zoals volkorenbrood, volkorencrackers, fruit en groente. Eiwitten zijn onder andere terug te vinden in zuivelproducten zoals melk, yoghurt en vla. (Zorg wel voor de magere variant i.v.m. het verzadigt vet in volle producten.) Ook in vis en vlees zitten veel eiwitten, hierbij valt als tussendoortje bijvoorbeeld te denken aan een augurk in een rolletje kipfilet.

Lisette, 01-06-2011
Dit is echt super handig. Ik hou niet zo van groenten en bepaalde gerechten, en hou juist erg veel van chips, koekjes, gebak etc. Waardoor ik vaak smiddag erg veel ongezonde snacks pak en s'avonds nog minder trrek over houd voor de warme maaltijd. En op die maniier ben ik bijna 10 kilo aangekomen in 1.5 jaar. Terwijl ik maar 50 kilo woog. Tussendoortjes zijn precies de dingen die ik moet veranderen gezien ik elke 2 uur trek heb. EN ik had geen idee wat nou verstandige keuzes waren. Dit is echt een handige lijst. hier moet ik wel mee aan de slag kunnen. Ik ben niet ontevreden met hoe ik eruiit zie maar, ik wil wel weer in mijn oude spijkerbroeken passen, en het voelt gewoon prettiger om geen overtollige kilo's mee te slepen. hopleijk ben binnenkort een paar kilo kwijt door meer te bewegen en gezondere tussendoortjes te eten. Reactie infoteur, 13-07-2011
Wat fijn dat dit lijstje je helpt! Goed dat je in ziet waar je probleem ligt en wat je daar aan moe veranderen. Probeer dit vol te houden en goed dat zo'n lijstje als deze je een stukje verder kunt helpen.

Succes het VodiService Team

Debby', 16-02-2011
Ik ben nu zo'n 9 kilo kwijt binnen 5 weken en ik moet zeggen dat het afvallen me reuze mee valt. Mede door dit soort sites waar je goede ideeen krijgt voor gezonde tussendoortjes etc! Echt super! Reactie infoteur, 21-02-2011
Proficiat!
Leuk, te horen, daar doen we het voor!
Succes!

Marlies, 20-10-2010
Ontzettend handig deze tips! Ik hoef dan wel is waar geen kilo's kwijt te raken, maar me gezond voelen lukt echt beter als ik gezonde tussendoortjes eet! Ook een echte aanrader, het is eigenlijk meer een maaltijdsalade maar goed: rucola, blokjes en plakjes tomaat en komkommer. En een frisse honing-mosterd dressing. Genieten! Reactie infoteur, 01-11-2010
Dag Marlies,

Dank voor je leuke reactie! Fijn te horen dat je er iets mee kunt. Prettig je tips voor een gezonde magere salade!
Doe je er ook blokjes kaas of niet in en zo ja welke kaas?
Succes met het letten op je gewicht.
Hartelijke groet, het team van VodiService.

Fabienne, 05-08-2010
Wat ik ontzettend heerlijk vind zijn pecannoten, ik eet het zo op als chips. Pecannoten zien er een beetje uit als walnoten maar zijn veel zoeter (heerlijk!) en ook nog eens een goede bron van B vitamines. Ze worden meestal geroosterd en gezouten, je kan ze zo vinden in de supermarkt. Ik zou ze zeker eens proberen. Reactie infoteur, 26-08-2010
Goede tip! Noten bevatten meer goede voedingsstoffen dan bijvoorbeeld de door u genoemde chips. In die zin gezonder, maar noten bevatten nog wel een behoorlijke hoeveelheid energie.Dat komt omdat noten ook vetten bevatten. Een handje noten (15 gram) levert ca 10 gram vet en in totaal ruim 100 kcal (451 KJ). Chips leveren per handje van 15 gram rond de 82 kcal en 4,5 gram vet, dit vet is overigens meer verzadigd (en dus minder gezond) dan bij de noten.

Yvonne de Vries, 30-07-2010
Hoi!
Ik ben bijna 30 kilo kwijt en heb dit jaar de sportschool wederondekt. Nu heb ik gehoord dat als je gesport hebt je eiwitrijk moet eten ivm spieropbouw.Ik heb vaak best wel trek na het sporten, wat kan ik het beste eten?
Handig hoor die tussendoortjes, ik vind het vaak heel moeilijk verstandig tussendoor te "snoepen". Reactie infoteur, 05-08-2010
Zo, dat is nogal wat 30 kilo! Proficiat! Leuk om te lezen dat de tussendoortjes handig zijn voor u.
Met betrekking tot meer sport en voldoende eiwit, dat klopt. wat in uw geval het beste kan zijn is lastig zo in te schatten. waarom niet een advies op maat halen bij de sport dietist? Kijk evt. eens bij www.sportvoedingsadviesgroenehart.nl. Succes!

Bieke, 10-05-2010
Gezonde tussendoortjes kunnen echt heerlijk zijn!
- een smoothie van vers fruit en magere yoghurt of sojamelk
- vers fruit, al dan niet in een salade
- gedroogd fruit
- snackgroentjes (vb. tommy-tomaatjes)
- een portie noten
- rijstwafel met honing
- roggekoek met fruit
- ongesuikerde muesli met magere yoghurt, honing en fruit Reactie infoteur, 05-07-2010
Helemaal waar! Dank voor de aanvullingen!
Team VodiService

Marieke, 24-03-2010
Dit is echt ontzettend handig! Ik ben niet op dieet, maar probeer wel wat meer te letten op mijn eetgewoontes, ik snackte namelijk erg veel. Ik nam altijd ongezonde snacks, omdat ik dacht dat gezonde snacks meer tijd in beslag namen. Maar door dit artikel zie ik dat dat helemaal niet het geval hoeft te zijn. Ik drink nu regelmatig een kopje bouillon, of eet een rijstewafel. Heerlijk. Bedankt voor de tips! Reactie infoteur, 25-03-2010
Dat is precies wat we wilden bereiken! Succes!
Groeten VodiService.

Marja, 20-10-2009
Ik ben op dieet dus dit lijk me wel wat Reactie infoteur, 25-10-2009
Dank voor de reactie!
Ja dit kan handig zijn als je op dieet bent. Mede daarom werd het geschreven. Gaat het goed met het dieet?
Veel Succes in ieder geval!
gr. Katrien

Vodiservice (75 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.