Goede boter op uw brood is nodig dus kies dan voor roomboter
Boter is nog steeds een van de belangrijkste en meest gebruikte voedingsmiddelen uit ons dagelijkse pakket. Ondanks allerlei oliën en plantaardige vetten bakken en braden we er nog steeds mee, smeren het op onze boterhammen, bakken er taarten, vlaaien en koekjes mee en gebruiken het om de aardbeien op een beschuitje te plakken. Geen wonder dat de voedingsindustrie haar best doet om met aanpassingen en toevoegingen onze boter nog beter, gezonder en lekkerder (en dus vooral ook duurder!) te maken, maar is dat wel zo verstandig? Halvarine met toegevoegde omega3 kan op een bepaald moment ervoor zorgen dat u vis ruikt en proeft als u er een gerecht mee bereidt. Denk bijvoorbeeld eens aan aardappelpuree.
Kies goede boter
Goede boter, of anders gezegd “roomboter”, is geconcentreerd melkvet en wordt uit koemelk vervaardigd. Goede boter bestaat voor ongeveer 82% uit dierlijk vet. De rest van het gewicht is water. Goede boter kan men gezouten kopen, maar ook ongezouten. Vaak moet men goed op de verpakking kijken om te zien of de goede boter gezouten, of ongezouten is. De verpakking ziet er meestal bijna hetzelfde uit. Met dezelfde kleuren.
Lastig voor bepaalde groepen mensen
Dat is vervelend voor mensen met hoge bloeddruk, want die vermijden graag het extra zout in de fabrieksverpakkingen. Daar zouden de fabrikanten wel eens rekening mee mogen houden. Ook voor kinderen die nog geen jaar oud zijn is zout een factor die het beste vermeden kan worden. Vanaf een maand of 7 beginnen kleintjes immers al brood te eten.
Vitamine A, D en E
Behalve zout bevat goede boter ook vitamine A, D en E, evenals calcium, fosfor en natrium. Goede boter is een echt natuurproduct. Soms is er in de supermarkt een prijsverschil tussen pakjes met de term “roomboter” en pakjes met de term “boter”, maar dat is onzin. Roomboter is de enige boter die volgens de wet de naam boter mag dragen.
Bakken en braden
Goede boter is niet alleen lekker op de boterham, maar u kunt er ook goed aardappels en vlees in bakken. Goede boter verbrandt immers pas bij hoge temperatuur. Gebruik na het aanbraden ook virgin olijfolie om vlees en andere producten af te bakken. Daar wordt de smaak alleen maar beter van. Daarnaast smaken koekjes, taarten en vlaaien ook beter als ze met roomboter in plaats van met margarine gebakken worden. Het enige nadeel van goede boter is dat het wat meer verzadigde vetten heeft dan de meeste andere producten die wij gebruiken voor dezelfde doeleinden.
Per dag niet teveel nemen
Het is dus wel raadzaam om er per dag niet teveel van te gebruiken. Dat is ook niet echt nodig. Tenslotte hoeft een boterham niet dik met boter besmeerd te worden, maar is een dun laagje boter onder het beleg al bijvoorbeeld genoeg. Ook een stukje vlees kan in weinig boter gebakken worden. Er hoeft slechts een klein stukje boter gesmolten te worden, waarmee de bodem van de braadpan net vet gemaakt wordt. Daarna zijn nog slechts een paar kleine stukjes boter en/of een beetje olijfolie nodig om het vlees niet aan te laten branden.
Ook verzadigde vetten zijn nodig
Aan de andere kant zijn ook wat verzadigde vetten in onze voeding noodzakelijk. Alleen onverzadigde vetten eten is ook weer niet helemaal gezond. Tevens is goede boter beter dan de fabrieksmatig verwerkte en aangevulde soorten, omdat er bij het vervaardigen geen chemische processen voor nodig zijn, maar het volgens een natuurlijk proces gemaakt wordt.
Margarine
Margarine wordt niet uit melkvetten vervaardigd, maar uit geraffineerde olie, vetten en heeft bovendien een aantal toevoegingen om de kleur, de smaak en de stevigheid aan te passen, zodat het op boter lijkt, maar margarine is geen echte boter. Margarine en halvarine ondergaan allebei chemische processen die er bij de vervaardiging van roomboter helemaal niet aan te pas komen.
Halvarine
Halvarine wordt gefabriceerd uit plantaardige oliën waaraan vetten, water en vitamine A, D en E worden toegevoegd. Sommige soorten halvarine krijgen nog een toevoeging in de vorm van omega3 vetzuren. Omega3 vetzuren worden onder anderen uit levertraan gehaald en wie een goede smaak heeft kan er vaak die smaak van vis uit proeven, vooral als een kuipje al iets ouder, maar beslist nog niet over de datum is. Daarnaast worden er aan de halvarine stoffen toegevoegd, waardoor het product smeuïg en homogeen wordt. Halvarine heeft dan ook niets te maken met een echt natuurproduct, evenals margarine, maar bevat wel minder calorieën dan roomboter en margarine.
Bak en braad middelen
Naast de goede boter zijn er allerlei bak en braad middelen gefabriceerd. Fabrikanten schermen allemaal met termen als minder vet, minder verzadigde vetzuren en meer onverzadigde vetzuren. In elk ontwikkeld product zitten echter steeds meer kunstmatige toevoegingen, die er helemaal niet in thuishoren en die niet allemaal onbedenkelijk zijn. Kokosolie en vierge olijfolie zijn echter, naast goede boter, eveneens goede natuurproducten om mee te bakken.
Roomboter bevat goede vetten
Ieder mens heeft vetten nodig. Vet zorgt ervoor dat bepaalde voedingsstoffen, zoals de vitaminen uit ons fruit, groenten en vlees, opgenomen kunnen worden in het lichaam. Het vet bindt zich aan de voedingsstoffen en vitaminen. Zonder het vet zouden die voedingsstoffen en vitaminen het lichaam verlaten voordat ze enig effect op onze gezondheid zouden kunnen uitoefenen.
Hersenen, ook van kinderen, hebben vetten nodig
Vetten zijn bijvoorbeeld noodzakelijk voor het onderhoud van de hersenen. Overigens werken verzadigde en onverzadigde vetten samen om de voeding goed te kunnen verwerken. Teveel van de ene soort is even slecht als teveel van de andere soort.
Vooral voor de functie van de hersenen zijn vetten heel belangrijk
Onze hersenen bestaan voor een groot gedeelte uit vet. Wie de eigen hersenen wil onderhouden mag dus niet alle vet uit de voeding weren. Daarbij zijn ook de verzadigde, dierlijke vetten niet onbelangrijk. Bij kinderen moeten de hersenen nog groeien en ook zij hebben dus vet nodig. Niet overmatig, maar ze kunnen ook niet zonder vet.
Boter op het brood
Vanwege de slanke lijn hebben veel mensen de neiging om geen boter op het brood te doen, maar helemaal verstandig is dat niet. Met boter smaakt het brood niet alleen beter en de boterham is minder droog, maar op die manier krijgt u in elk geval wat van de noodzakelijke vetten naar binnen. Dat hoeft niet veel te zijn en het is dan ook niet nodig om de boterham dik met boter te besmeren. Dun smeren is al genoeg, maar let er wel op dat u een goed product neemt, waar uw lichaam u dankbaar voor is.
De lekkerste boter
De lekkerste boter is vaak de boerderijboter. Boter die direct op de boerderij gemaakt wordt. Deze is niet altijd hetzelfde van kwaliteit, omdat deze gemaakt wordt van de melk van koeien die op die bepaalde boerderij leven. In een fabriek wordt de melk van verschillende boerderijen gemengd, waardoor de kwaliteit en de smaak steeds ongeveer hetzelfde blijft. Bij boerderijboter is er verschil, omdat de melk vaak van een enkel soort koeienras komt.
Grasboter op het brood
Daarnaast is er verschil tussen roomboter van koeien die buiten in de wei lopen en vers gras eten en roomboter van koeien die op stal staan en hooi krijgen. Roomboter die gewonnen wordt van melk van koeien die in de wei lopen noemt men “grasboter”. Grasboter smaakt vaak lekkerder dan gewone roomboter, omdat koeien in de wei diverse kruiden met het gras mee naar binnen krijgen, waardoor de boter die van hun melk gemaakt wordt een meer intensieve, kruidige smaak heeft. Grasboter is meestal vooral in het voorjaar te koop.
Roomboter wint terrein
Nu er meer bewerkte producten op de markt komen die de fabrikanten graag als vervanging van boter zouden willen zien, gaan er steeds meer stemmen op om terug te keren naar de natuurlijke bron van het vet: de goede boter of liever gezegd: de roomboter. Als u deze verstandig gebruikt en er schaars mee omgaat, eet u niet alleen lekkerder, maar ook gezonder en natuurlijker. De bovenstaande visie verschilt weliswaar van wat het Voedingscentrum anno 2019 aanbeveelt, maar het is aan u zelf om te kiezen wat u denkt dat goed is.