Wat heb ik in de kuip

Wat heb ik in de kuip? Heb jij dat ook je staat voor het schap in de supermarkt en denkt wat moet ik kiezen? Er is zoveel keuze. Neem nu bijvoorbeeld boter. Je hebt keuze uit margarine, halvarine en roomboter maar dat is nog niet het enige. Wat dacht je van alle merken. Het huismerk, dieetella, blue band, becel, pro actief, bona, latta enz. En dan heb je nog de verschillende soorten. Light, dieet, bewust, omega. Je zou er toch gek van worden. Maar welk product moet je nu uit al deze producten kiezen of is dat persoonlijk?

Wat is boter?

Boter is een smeerbaar vet gemaakt van melk. Het grootste deel van boter bestaat uit afgeroomd melkvet, dus room, en een beetje water. Boter ligt in de winkel onder de naam roomboter. Roomboter of ook wel boter bevat vitamine A,D en E.

Maar wat is nu de beste vet voor op brood?

Boter bestaat voor 80-90% uit vet. Margarine bestaat uit evenveel vet, maar hierbij worden andere vaak plantaardige vetten gebruikt. Halvarine en halfvolle boter zijn minder vet dan boter en margarine. Het grote verschil is dus de samenstelling aan vetten, bij roomboter zitten er vooral veel verzadigde vetten in de boter. Verzadigde vetten zijn de vetten die verkeerd zijn voor het lichaam omdat je lichaam deze niet nodig heeft. Let op het gaat hierbij vooral om de verzadigde vetten en de transvetten. Je lichaam heeft wel vet nodig alleen het liefst in onverzadigde vorm. Halvarine en margarine wordt gemaakt uit drie verschillende soorten vetten. Daardoor bevatten ze minder verzadigde vetten en meer belangrijke vetzuren zoals omega. De oliën die worden gebruikt voor het maken van halvarine en margarine zijn lijnzaadolie, zonnebloemolie en koolzaadolie. (Dit is dus allemaal afkomstig uit planten, dit staat vaak op de verpakking vermeld als plantaardige ingrediënten). Door deze verschillende soorten vet bevatten ze vaak meer omega dan olijfolie. Met deze informatie is het al wat makkelijker een keuze te maken tussen de verschillende soorten boter maar dan blijven de verschillende merken nog wel over.

Merken

Om het artikel overzichtelijk te houden. Gaat het nu alleen om de drie grote merken van Unilever. (Dit wil niet zeggen dat andere boter niet goed is maar hiermee is het artikel overzichtelijker en beter te begrijpen.)
  • Becel: speciaal op de markt gezet voor mensen die het beste willen voor hun hart.
  • Blue band: speciaal gemaakt voor gezinnen.
  • pro actief boter: speciaal op de markt gezet voor mensen die willen letten op hun cholesterol en bevat hierom plant sterolen.

Wat zit er nu in?

Helaas houden de fabrieken de recepten voor hun boter geheim maar er is een manier waarmee je zelf margarine kunt maken. De ingrediënten die hiervoor nodig zijn:
  • Kokosvet
  • Plantaardige olie (zonnebloem)
  • melk
  • (gepasteuriseerd) eigeel

Margarines en halvarines hebben vaak een slechte naam omdat er wordt gezegd dat er van alles in gegooid wordt aan E-nummers. En als je op de achterkant kijkt van een pakje boter (Becel light) staan er veel verschillende dingen in de ingrediënten lijst. Water, plantaardige oliën en vetten, gemodificeerd zetmeel, gelatine, emulgatoren (lecithine, mono en diglyceriden van vetzuren) conserveermiddel (kaliumsorbaat), voedingszuur (citroenzuur) vitamine A en D, aroma’s, kleurstof (beta- caroteen). Kijk ik nu op een pakje roomboter staat er het volgende op: Roomboter (euroshopper) 82% melkvet. Ingrediënten:Boter (lactose,melkeiwit)

De keuze voor boter blijft lastig. Maar als je vooraf bepaald wat je belangrijk vindt aan een boter. Kan dit de keuze al een stuk makkelijker maken. Het is eigenlijk heel simpel wat is jou doel in het leven? Ben je allergische voor koemelk dan is het een mogelijkheid om te kijken waar geen melk in is gebruikt en kom je snel uit bij een halvarine of een margarine. Wil je een product wat zo min mogelijk bewerkt is dan komt je uit bij roomboter. Let je op je gewicht of op je cholesterol dan kom je uit bij halvarine (misschien nog wel een speciaal soort).

Conclusie

Smeersels voor op brood uit kuip. Het blijft ingewikkeld, waar kies je voor? Waar staat iets voor? Wat is goed? Waar moet ik voor kiezen? De keuze kan heel simpel zijn: Ga je voor minder verzadigd vet (margarine) ga je voor minder vet (halvarine) of ga je voor geen toevoegingen (boter). Maar ja, dat blijft dan nog maar de keuze voor het soort smeersel.
© 2013 - 2024 Dietistmar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen margarine en boterVerschil tussen margarine en boterBoter gebruik je om te bakken en te braden, margarine om op je brood te smeren. Toch denken veel mensen dat boter en mar…
De geschiedenis van margarineZeggen ze bij jou thuis ook tegen alle vetstof die op het brood gesmeerd wordt "boter"? In dat geval ken je waarschijnli…
Is margarine gezond of ongezond ten opzichte van roomboter?Is margarine gezond of ongezond ten opzichte van roomboter?Het smeren van roomboter of margarine op brood zorgt ervoor dat we diverse vitaminen en mineralen binnenkrijgen, zoals o…
Zwanger en boterZwanger en boterHet wordt aan zwangere vrouwen vaak aanbevolen om brood te besmeren met margarine of roomboter om zo voldoende vitamine…

De geneeskracht van aardappelDe geneeskracht van aardappelAan de ene kant kennen we allemaal de aardappel. Maar er zijn kanten van de aardappel die we niet kennen. Zo is de aarda…
Symptomen Vitamine B12 tekortSymptomen Vitamine B12 tekortWat zijn de symptomen bij een vitamine B12 tekort? Vitamines spelen een belangrijke rol in onze leven. Welke vitamine pr…
Bronnen en referenties
  • Verpakking Becel light, verpakking Roomboter Euroshopper
Dietistmar (2 artikelen)
Gepubliceerd: 11-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.