Hoe kunnen we onze huid gezond en mooi houden?
Om onze huid gezond en mooi te kunnen houden moeten we in eerste instantie zorgen voor een voldoende opname van spoorelementen. Deze zorgen op hun beurt voor een gezonde en mooie huid. Hierbij spelen -naast selenium en zink- echter ook de vitaminen A, C en E een heel belangrijke rol. Deze vitaminen waarborgen bovendien de cel vernieuwing, zorgen voor versterking van de lichaamseigen weerstand en verminderen de oxidatie van de cel bestanddelen. Let op bij te zware inspanning dat gaat naar uitputting, dat kan leiden naar depressie...
Verdere uitleg over deze belangrijke vitaminen!
Selenium is nodig voor de groei van cellen en weefsels. Het beschermt bovendien tegen schadelijke invloeden van zware metalen zoals: een te hoog gehalte van schadelijke stoffen die in de lucht aanwezig zijn.
Selenium zit in grote hoeveelheden in
- volkorenproducten,
- graankiemen,
- sesamzaad,
- alle soorten bonen,
- erwten,
- uien,
- mais.
Zink beschermt tegen infecties en is een waardevol geneesmiddel bij huidproblemen
Zink komt vooral voor in:
- tarwekiemen,
- gist,
- oesters,
- champignons.
Opgelet bij te zware inspanningen!
Bij zware lichamelijke inspanning als wedstrijdsporten, of eender welke andere sport worden de zinkreserves snel opgebruikt, dat te merken valt aan de uitputting en ook de neiging tot depressies. Ook tijdens de zwangerschap en het zogen, alsook bij sterke menstruatiebloedingen moet men meer innemen van dit spoorelement.
Vitamine A respectievelijk carotine (provitamine A) versterkt de natuurlijke bescherming van de huid tegen zonnestralen
Bovendien waarborgt vitamine A de cel vernieuwing. Vitamine A zit vooral in:
- boter,
- levertraan,
- eieren,
- zachte verse kaas,
- melk,
- peterselie,
- kropsla,
- witloof,
- molsla.
Het komt ook in grote hoeveelheden voor in
- spinazie,
- worteltjes,
- paprika's,
- abrikozen,
- suikermeloen.
Ook bij zonnestralen krijgt men een grotere toevoer van natuurlijke vitamine A
Vitamine C bevordert de afbraak en de afvoer van giftstoffen en maakt tegelijkertijd vrije radicalen onschadelijk
Bovendien zorgt het voor een algemene versterking van de lichaamseigen weerstand.
Vitamine C komt hoofdzakelijk voor in:
- citrusvruchten,
- asperges,
- artisjokken,
- selderie,
- kool,
- aardbeien,
- bosbessen,
- kastanjes,
- tuin- en waterkers,
- zuring,
- tomaten,
- peterselie,
- aardappelen.
Vitamine C wordt door roken heel gemakkelijk vernietigd
Ook door schadelijke stoffen die voortdurend de lucht belasten, wordt vitamine C vernietigd. Een verhoogde toevoer van vitamine C wordt aanbevolen tijdens de zwangerschap.
Vitamine E vermindert de oxidatie van de cel bestanddelen die van wezenlijk belang zijn voor onze gezondheid
Vitamine E, zit in grote hoeveelheden in plantaardige oliën uit o.a.:
- tarwekiemen,
- zonnebloempitten,
- olijven.
- spinazie,
- kropsla,
- amandelen,
- hazelnoten,
- tuin- en waterkers.
Wanneer men in een omgeving met veel schadelijke stoffen in de lucht wordt blootgesteld, is de opgenomen vitamine E -via de voeding- niet meer voldoende. In dat geval wordt het innemen van een vitamine E preparaat aanbevolen. Verder zijn ook uitgebreide zonnebaden schadelijk voor de huid.
Opmerkingen
Niet vergeten dat chloor en enkele andere toevoegingen aan water, evenals bepaalde zeepsoorten en vooral -producten die chemische stoffen bevatten- de huid aantasten.
Tenslotte nog even deze goede raad, voor wat vitamine C betreft
Bij aardappelen zit de vitamine C net onder de schil. Wanneer deze dik worden geschild, zijn alle vitaminen verloren. Hierdoor worden deze aardappelen een waardeloos voedsel voor onze gezondheid! Om de vitaminen C te bewaren legt men beter de aardappelen -vermits gewassen, ogen verwijdert en even doorprikt- in de magnetron, in een kom of doos met losse deksel weliswaar. Ongeveer een paar minuten per aardappel. Even onder de koude kraan, schillen, en klaar is Kees!
Hun aangename geur verraadt, dat deze nog alle vitaminen bevatten... Eet smakelijk!