Vitaminen die goed zijn voor je hersenen

Vitaminen die goed zijn voor je hersenen We weten allemaal dat vitaminen essentieel zijn voor een goede gezondheid. De hersenen hebben vitaminen nodig om optimaal te functioneren. Vitaminen hebben bovendien een antioxiderende werking, waardoor de aanval van schadelijke stoffen op hersencellen wordt tegengegaan. Dit verkleint de kans op het krijgen van kanker. Een gezonde voeding draagt bij aan een optimaal geheugen. Welke vitaminen zijn hiervoor het belangrijkst en in welke voedingsmiddelen komen ze voor?

Gezonde voeding

Vitaminen bieden je de brandstof en chemie die nodig zijn om je geheugen te ondersteunen. Toch blijven vitaminen en andere supplementen zoals mineralen slechts een aanvulling op een goede voeding en kunnen nooit als vervanging daarvan dienen. Vitaminen zijn organische stoffen die in veel voedingsmiddelen voorkomen en ze zijn bevorderend voor de gezondheid. Zonder de benodigde vitaminen zul je allerlei klachten krijgen waaronder problemen met het functioneren van je hersenen.

Als antioxidant

Veel vitaminen functioneren als antioxidanten en verhinderen op die manier dat vrije radicalen hun destructieve aanvallen op je hersenen kunnen uitvoeren. Een antioxidant is een verzamelnaam voor stoffen die helpen tegen de beschadiging van cellen. Antioxidanten bestaan vooral uit vitaminen A, C en E en beschermen het lichaam tegen ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten. Ook beschermen antioxidanten het DNA van onze cellen. Door een tekort aan vitaminen kunnen er beschadigingen optreden in de cellen, waardoor er een grotere kans bestaat op het krijgen van kanker. Kanker is een algemene benaming van wel honderden soorten aandoeningen. Er is sprake van een abnormale celgroei ten gevolge van de beschadiging.

Vitaminen

Vitaminen zijn in water of in vet oplosbaar. In water oplosbare vitaminen (vitamine B en C) werken in de waterige zones van je hersenen. In vet oplosbare vitaminen (vitamine A, D, E en K) zijn in de vette gebieden van je hersenen werkzaam. Wateroplosbare vitaminen worden niet opgeslagen in het lichaam en een overmaat wordt uitgescheiden, terwijl vetoplosbare vitaminen wel opgeslagen kunnen worden.

Vitamine-B complex

B-vitaminen zijn erg belangrijk voor je hersenen. Als je hersenen een evenwichtige aanvoer van vitaminen B krijgen, zal dit bijdragen aan een goed geheugen. Zo zal bij een gebrek deze kwaliteit verloren gaan en leidt dit tot vergeetachtigheid. Vitaminen-B zorgen dat giftige bijproducten van je celstofwisseling worden opgeruimd. Als dit proces niet goed verloopt, is er een grotere kans op aderverkalking, hartziekten en beroerten.

Vitamine B1

Alle B-vitaminen hebben een eigen chemische naam. De chemische naam van bijvoorbeeld vitamine B1 is thiamine. Deze vitamine werd als eerste ontdekt en kreeg daarom het rangnummer 1. Thiamine is belangrijk in de hersenen bij de omzetting van glucose in energie. Bij een tekort aan deze vitamine ontstaan er aandachtsproblemen en raak je in de war. Bij een ernstig tekort aan vitamine B1 kun je zelfs beriberi krijgen, een ziekte met ernstige geestelijke verwarring en depressie gepaard gaat. Wil je meer over deze ziekte weten, kijk dan op: Beriberi: een gebrek aan vitamine B1.

Bronnen van deze vitamine zijn: bonen, mager varkensvlees, pinda's en ongeraffineerde granen.

Vitamine B2

Deze vitamine wordt ook riboflavine genoemd en helpt het lichaam koolhydraten en proteïne te verteren en te gebruiken en bevordert de werking van het slijmvlies. Voor gezonde hersenen zijn koolhydraten en proteïnen van essentieel belang. Bronnen van deze vitamine zijn: bakkersgist, broccoli, kaas, bladgroenten en ei.

Vitamine B3

Dit wordt ook wel niacine genoemd en is betrokken bij de verlaging van het cholesterolgehalte, de geleiding van zenuwimpulsen en de stofwisseling van de zuurstoftoevoer. Wanneer je gebrek hebt aan B3, heb je waarschijnlijk problemen met je kortetermijngeheugen en voel je je verward. Bronnen zijn: lever, melk, yoghurt.

Vitamine B5

Een andere naam is pantotheenzuur. Deze vitamine is zowel betrokken bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes die het zuurstoftransport naar de hersenen verzorgen als bij de fabricage van adrenalinehormonen. Vitamine B5 zet choline om in acetylcholine. Acetylcholine is direct betrokken bij de werking van het geheugen. Bronnen zijn: bonen, vis gevogelte en hele granen.

Vitamine B6

Het wordt ook wel pyridoxine genoemd en helpt bij het onttrekken van energie en voedingsstoffen aan voedsel en de overtollige homocystine kwijt te raken. Deze stof vergroot de kans op hartziekten. Vitamine B6 speelt ook een rol bij de productie van bepaalde neurotransmitters zoals dopamine, serotonine en norepinefrine. Als je gebrek deze vitamine hebt, kun je denk- en geheugenproblemen krijgen. Bronnen zijn: bonen, witlof, bladgroenten, eieren, vis, lever, melk en hele granen.

Vitamine B12

Deze vitamine wordt ook wel cobalamine genoemd en is nodig voor de productie van rode bloedlichaampjes. Vitamine B12 is van essentieel belang is voor de geleiding van zenuwimpulsen. Een tekort aan deze vitamine uit zich in een hoge mate van verwardheid. Bronnen zijn: kaas, eieren, vis, lever, melk en vis.

Foliumzuur

Foliumzuur speelt een rol in de DNA-synthese en draagt bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel in de vroege jeugd. Als zwangere vrouwen niet genoeg foliumzuur binnenkrijgen, is de kans op kinderen met geboortedefecten zoals een open ruggetje groter. Bij een gebrek aan foliumzuur ontstaan er geheugenproblemen en emotionele labiliteit, waaronder prikkelbaarheid en mogelijk zelfs achtervolgingswaanzin. Bronnen van foliumzuur zijn: asperges, wortelen, bladgroenten, peulvruchten en knollen.

Choline

Choline is tijdens de vroege jeugd en de groei van levensbelang. Bij een tekort hebben je concentratie en geheugen hieronder te lijden. Choline speelt een actieve rol in je celmembranen en is nodig voor de vorming van de belangrijke geheugenneurotransmitter (boodschappenstof) acetylcholine. Bronnen zijn: bloemkool, eieren, sla en lever.

Vitamine C

Deze veelzijdige vitamine is betrokken bij de productie van veel neurotransmitters die voor een optimale werking van de hersenen noodzakelijk zijn. Het is een krachtige antioxidant en een opruimer van vrije radicalen (stoffen die cellen beschadigen). Bij een gebrek aan bepaalde neurotransmitters (acetylcholine, dopamine en norepinefrine) zou je geheugen nauwelijks kunnen functioneren. Bronnen zijn: bessen, broccoli, spruitjes, citrusvruchten en paprika.

Vitamine E

Deze in vetoplosbare vitamine spoort giftige stoffen op in de hersenen en schakelt deze uit. Vitamine E is bovendien een zeer belangrijke antioxidant, want het verstoort het oxidatieproces en beschermt de vette celmembranen. Het afsterven van een belangrijke proteïne wordt voorkomen door vitamine E die de hersenen beschermt tegen een bepaalde vorm van plak die bij Alzheimerpatiënten wordt aangetroffen. Deze vitamine beschermt de structuren die herinneringen van het kortetermijngeheugen omzetten in het langetermijngeheugen. Daarnaast beschermt vitamine E het afweersysteem en is het een natuurlijke bloedverdunner. Bronnen zijn: eieren, melk, olijfolie, pompoenpitten, aardappelen en tarwekiemen.

Vitamine A

We weten dat wortels goed zijn voor je ogen. Deze vitamine is erg belangrijk voor je netvlies. Bij gebrek aan vitamine A kun je last krijgen van nachtblindheid. In de hersenen is deze vitamine ook van belang want het neutraliseert de “slechte” zuurstof en beschermt de celwanden tegen beschadiging. Bronnen zijn: eidooiers, levertraan en bladgroenten.

Pas op dat je niet teveel vitamine A binnenkrijgt. Een overschot zal zich ophopen in je weefsel en kan leiden tot leververgiftiging. Let er ook goed op als je een voedingssupplement met deze vitamine gebruikt, dat je de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) niet overschrijdt. Goede bronnen zijn: broccoli, wortelen, spinazie, aardappelen en pompoen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitaminen uit voedselVitaminen uit voedselVitaminen zijn van onmisbaar belang voor het functioneren van het lichaam. Ons lijf maakt zelf echter geen vitaminen aan…
Supplementen voor een goede conditie van de hersenenSupplementen voor een goede conditie van de hersenenOm je gezond te voelen moet je goed voor jezelf zorgen. Bij een gezonde voeding krijgen we in principe voldoende voeding…
Het vitamine ABCHet vitamine ABCVitaminen, we kunnen er niet onderuit. Ieder lichaam heeft ze nodig, of we nu jong of oud zijn, groot of klein, donker o…
Roken en vitaminetekortRoken en vitaminetekortIedereen weet dat roken slecht is voor de gezondheid en dat het de kans op longkanker vergroot. Maar wat veel mensen nie…

Kruidenwijsheid: PeterselieKruidenwijsheid: PeterseliePeterselie is een veel gebruikt keukenkruid. In de supermarkt zijn peterselieplantjes te koop die je in het keukenraam k…
Goji bessen: gezondheid en bijwerkingenGoji bessen: gezondheid en bijwerkingenGojij bessen zijn één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de superfood familie. Met superfood wordt een groep va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • Boek: Je geheugen trainen voor Dummies. ISBN 9789043016889
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 26-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.