Supplementen voor een goede conditie van de hersenen

Supplementen voor een goede conditie van de hersenen Om je gezond te voelen moet je goed voor jezelf zorgen. Bij een gezonde voeding krijgen we in principe voldoende voedingsstoffen binnen. Naarmate je ouder wordt, wil je er steeds meer aan doen om het geheugen zo goed mogelijk te houden. Er zijn diverse vitaminepreparaten en voedingsupplementen verkrijgbaar die de hersenfuncties kunnen verbeteren, zoals omega-3-vetzuren, foliumzuur en het co-enzym Q10. In rode wijn zit de stof resveratol die in kleine hoeveelheden een gunstige invloed hebben op de hersenen.

Voedingssupplementen

Er zijn vele vitaminepreparaten en voedingssupplementen verkrijgbaar die de hersenfuncties kunnen verbeteren zodat het geheugen, de stemming en andere hersengebieden positief worden beïnvloed. Met name bij het ouder worden is het belangrijk de hersenen optimaal te voorzien van de juiste vitaminen en mineralen. Naast gezonde voeding kun je supplementen toevoegen om het optimale resultaat te verkrijgen. Hier volgen wat belangrijke voedingssupplementen voor de hersenen.

Omega-3-vetzuren

Vetzuren zoals de omega-3-vetzuren, die onder andere in vis zitten, kunnen een postpartum-depressie (postnatale drepressie) voorkomen. Wanneer het kind niet voldoende van die vetten heeft, leent het die van de moeder, die vervolgns een tekort krijgt. Uit onderzoek blijkt dat de omega-3-vetzuren van belang zijn voor een stabiele gemoedstoestand. Het eten van vis hangt dan ook samen met minder gevallen van depressie, met name van postnatale depressie.

Foliumzuur (vitamine B11)

Hoge homocysteïnewaarden (soort aminozuren) zijn gevaarlijk. Ze vergroten de kans op een beroerte. Het zorgt ervoor dat de kwaliteit van de bloedvaten achteruit gaat en dat er plaque wordt gevormd die kan ontsteken. Met foliumzuurtabletten zijn de homocysteïnewaarden omlaag te brengen. Foliumzuur (vitamine B11) haalt overtollig homocysteïne uit het bloed en gaat zo het verouderingsproces in de bloedvaten tegen. Naarmate je ouder wordt, wordt er steeds minder foliumzuur uit de voeding opgenomen. Daarom is het gebrek aan foliumzuur de meest voorkomende vorm van vitaminegebrek bij oudere mensen.

Co-enzym Q10

Co-enzym Q10 trekt erg veel aandacht vanwege het veronderstelde vermogen om veroudering van de bloedvaten te voorkomen. Het wordt ook bij doodzieke patiënten gebruikt die wachten op een harttransplantatie. Het kan ook bijdragen om de veroudering van de hersenen te verminderen. Dit enzym komt van nature voor in het menselijk lichaam, stimuleert de energiebanen op celniveau, vooral in de spieren en hersenen. Als het lichaam gebrek heeft aan vitamine C of bepaalde B-vitaminen, wordt er onvoldoende co-enzym Q10 aangemaakt.

Alfa-liponzuur en L-carnitine

Het is aangetoond dat deze twee stoffen de cognitieve functie bij muizen verbetert. Oudere muizen reageren sneller als ze geïnjecteerd worden met deze stoffen. L-carnitine is een aminozuur dat de energieoverdracht tussen onze cellen bevordert. Het geheugen kan hierdoor verbeteren. Het Alfa-liponzuur, dat het lichaam ook aanzet tot een grotere energieproductie, zou veroudering van het DNA tegengaan.

Resveratol

Dit is een flavonoïde die in rode wijn voorkomt en de veroudering van DNA afremt binnen in de cel. Flavonoïden zijn stoffen die in sommige planten voorkomen en dienen als een antioxidant. Resveratol komt vooral voor in schillen van druiven. Dit zorgt ervoor dat de achteruitgang van bloedvaten en van het immuunsysteem wordt tegen gegaan. Rode wijn is langer in contact geweest met deze schillen dan witte wijn. Daarom is de kleur van de rode wijn ook rood en bevat deze wijn resveratol. Voor het gunstige effect van rode wijn wordt geadviseerd niet meer dan twee glazen per dag hiervan te drinken.

SAM

Depressie is te beïnvloeden met een aminozuur: S-adenosylmethionine (SAM). Dit verandert de chemische structuur van neurotransmitters die een rol spelen bij depressie. Autoriteiten in de gezondheidszorg maken zich vaak zorgen over het te gemakkelijk voorschrijven van antidepressiva met ernstige bijwerkingen. Dit middel lijkt minder bijwerkingen te hebben. Als er sprake van een depressie is, is het altijd raadzaam om eerst naar de huisarts te gaan.

Lees verder

© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Visolie tijdens zwangerschap bevordert motoriek babyVisolie tijdens zwangerschap bevordert motoriek babyBaby's van vrouwen die veel visolie pillen en vis eten tijdens hun zwangerschap tonen beduidend betere motorische ontwik…
Tyrosine helpt bij depressie en blootstelling aan stressTyrosine helpt bij depressie en blootstelling aan stressLijd je aan stress of een depressie en worden je cognitieve functies daardoor beperkt dan is het goed mogelijk dat een t…
Supplementen voor de bodybuilderKrachtsport is helemaal in! Steeds meer mensen beginnen met bodybuilding. Trainen is het belangrijkste, maar voeding en…

Gezondheid: Opladen in de winter!Gezondheid: Opladen in de winter!De herfst- of winterdip, de donkere dagen voor kerst of wat het dan ook mag zijn, veel mensen lijken een lek in hun ener…
Tips voor meer zelfvertrouwenTips voor meer zelfvertrouwenVele mensen krijgen te maken met een tekort aan zelfvertrouwen. Weinig zelfvertrouwen kan je niet alleen belemmeren in j…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
  • - Boek: You De gebruiksaanwijzing voor je eigen lichaam. ISBN: 9789021581941
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 17-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.