Gezondheid: Opladen in de winter!

Gezondheid: Opladen in de winter! De herfst- of winterdip, de donkere dagen voor kerst of wat het dan ook mag zijn, veel mensen lijken een lek in hun energietoevoer te hebben in de (koude) wintermaanden. Nou weten we allemaal dat daglicht goed voor de mens is, maar als het buiten niet echt aangenaam is ga je niet snel naar buiten. Dan moet je het dus leuk maken om toch die spirit te hebben, de nattigheid en kou op te zoeken. Combineer het eventueel met wat leuks indoor en dicht dat lek zomaar, zonder daar bewust mee bezig te zijn.

Hoe werkt dat?

Het energielek in de donkere wintermaanden herkennen de meeste mensen wel, maar vaak zitten we die tijd dan maar uit en hopen op een snelle opklaring, een zonnestraaltje of een vroege lente. In het ergste geval gaan sommige mensen aan de tabletten, om de periode te overbruggen. Maar het kan ook anders en dat is wel die buitenlucht opzoeken in de koude wintermaanden. Door het leuk te maken, is de kans dat je actief wordt groter. Geef het een kans…

Wat te doen?

Hardlopen

Wellicht niet echt voor de hand liggend, maar toch is het niet verkeerd om bijvoorbeeld na een fikse regenbui buiten te gaan hardlopen. Er is dan meer zuurstof in de lucht en dat is prettig tijdens het hardlopen. Maar ook met sneeuw is het lekker om naar buiten te gaan. Je voelt binnen enkele minuten dat je lichaam warm wordt, je als het ware van binnenuit bescherming krijgt en de sneeuw eigenlijk niet echt aankomt. Bovendien is het heerlijk voor het lichaam én de inwendige mens om na het hardlopen lekker te douchen (niet te heet) en daarna bij kachel of openhaard weg te kruipen met warme chocomel of een heerlijke warme kop kruidenthee. Bekijk het totaalplaatje en kijk uit naar het voldane moment dat je lekker thuis op de bank kunt kruipen.

Avontuur

Waarom alleen tijdens de zomervakantie het avontuur opzoeken? Juist om extra energie te krijgen is de winter prima voor nieuwe of andere dingen te doen. Onderneem iets wat niet in het standaard c.q. dagelijks patroon ligt, de adrenaline die iets nieuws meestal met zich meebrengt, is tevens een soort energie voor het lichaam.
  • Lekker dik aangekleed in de bossen gaan paintballen is ook in de winter leuk. Tijdens de sneeuw geeft het weer een heel ander effect.
  • Iets in de lucht ondernemen? Dat kan ook met een parachutesprong, neem een vliegles of ga als “bijrijder” mee tijdens een zweefvlucht.
  • Geen sneeuwvakantiemens? Doe juist iets met sneeuw … ga een weekend skiën, langlaufen of snowboarden. Als het nieuw voor je is, doe je het in een klasje. Met een beetje geluk kan je al in de Belgische Ardennen of Zuid-Duitsland terecht.

In je blootje…

In je blootje de winterkou in, is normaal gesproken niet aan te raden. Het wordt anders als je het “georganiseerd” doet. De saunacomplexen –er vanuit gaande dat je thuis geen sauna hebt- zijn bij uitstek geschikt om na een heet saunabezoek af te koelen met sneeuw. Normaal is na een sauna een koud dompelbad belangrijk, maar in de wintermaanden kan een regenbui of vers gevallen sneeuw een prima alternatief zijn. Wissel de hete sauna af met wat de winterkou buiten te bieden heeft en wissel het af met een lekkere massage of lichaamsbehandeling. Na een dergelijke intensieve dag zak je tijdens de avonduren vaak in, maar de volgende dag voel je je als herboren.

Winkelen en toepassen

Winkelen klinkt niet als een energieboost. Men is vaak moe na het eindeloos shoppen, maar het is ook niet de bedoeling om eindeloos te gaan shoppen. Ga gericht winkelen voor spullen, om er thuis direct iets mee te doen. Dan zie je van hetgeen je gekocht hebt direct het resultaat en levert energie op. Denk hierbij aan:
  • Hobby: knutselen, verven, tekenen etc. Leuke materialen kopen en thuis aan de slag gaan.
  • Accessoires kopen voor een mooi jurkje wat je al in de kast hebt hangen. Thuis direct met alles erop en eraan uitproberen.
  • Mooie nieuwe make-up of nagellak kopen en thuis direct mee aan de slag gaan.
  • Losse materialen om sieraden te maken en thuis een mooie ketting of oorbellen fabriceren.
  • Lekkere spullen voor een speciale maaltijd en thuis met dit gerecht aan de slag gaan.

Concluderend

Wat alle eerdergenoemde zaken gemeen hebben, is dat je uit de veren komt en aan de slag gaat. De koude wintermaanden zijn er niet voor om in te dommelen, maar om op een andere manier lekker aan de slag te gaan. Ervaar dat een andere manier van zaken benaderen of dat te doen wat buiten je comfortzone ligt, juist een energieboost kan geven.
© 2012 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Teveel hardlopen is niet gezondTeveel hardlopen is niet gezondHardlopen is over het algemeen goed voor je gezondheid, maar je moet het niet overdrijven. Zodra je teveel gaat hardlope…
Hardlopen: voordelen voor de mentale gezondheidVeel mensen die ervaring hebben met een langere periode regelmatig hardlopen geven aan dat ze zich sterker voelen, minde…
Afvallen met hardlopenAfvallen met hardlopenHardlopen is een van de meest effectieve manieren om snel af te vallen. Je verliest vet, creëert conditie en je krijgt e…

Een rijk en gezond levenEen rijk en gezond levenSlechte gewoontes hebben we allemaal en het liefst zouden we hier vanaf willen komen, maar een mens is een gewoontedier.…
Supplementen voor een goede conditie van de hersenenSupplementen voor een goede conditie van de hersenenOm je gezond te voelen moet je goed voor jezelf zorgen. Bij een gezonde voeding krijgen we in principe voldoende voeding…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.