Een rijk en gezond leven

Een rijk en gezond leven Slechte gewoontes hebben we allemaal en het liefst zouden we hier vanaf willen komen, maar een mens is een gewoontedier. Wat we onszelf hebben aangeleerd, leren we weer moeilijk af. Vooral gewoonten waarbij we onszelf comfortabel voelen zijn moeilijk af te leren. Welke gewoontes moeten we onszelf aanleren voor een geestelijk en lichamelijk rijk en gelukkig leven?

Lichamelijk gezond

Mensen die gezond zijn willen veel van het leven. Mensen die ziek zijn, willen maar één ding. Hieruit blijkt wel dat er één ding het belangrijkste is voor ons allemaal, onze gezondheid. Gezondheid is met geld, het afleren van slechte gewoontes en goede wil helaas niet te bereiken. Wel kunnen we het één en ander doen om zo gezond mogelijk te blijven, zoals iedere dag minimaal dertig minuten bewegen. Het maakt niet uit wat je doet. Dertig minuten dansen met de stereo op tien, wandelen, fietsen, intensieve bewegingsspelletjes op de WII spelen, fitness, voetballen. Alle beweging is goed, maar wel elke dag en minimaal dertig minuten.
Genoeg drinken is ook belangrijk en dan vooral veel water. Begin de dag met een glas water en drink er meerdere door de dag heen, bij voorkeur net voor de maaltijd. Probeer elke dag minimaal één liter water te drinken.
Stop altijd met eten voordat je genoeg hebt. Het is niet erg om met nog een beetje honger van tafel te gaan. Probeer dan wel te voorkomen dat je tussendoor gaat snaaien en leg alvast een gezond tussendoortje in de vorm van een appel of mandarijn klaar.
Stop met slechte gewoonten. Roken, drinken en het gebruiken van drugs is slecht voor je. Noem één goede reden waarom je het doet? Waarschijnlijk heb je die niet, dus wees verstandig en stop hiermee.
Slaap voldoende. Alleen wanneer je voldoende slaapt, ben je in staat om je leven optimaal te leven en zoveel mogelijk uit de dag te halen. Iemand die onvoldoende slaap krijgt, kan niet optimaal functioneren.

Financieel gezond

Wacht voordat je een beslissing neemt. Laat je door niemand overhaasten om op stel en sprong een beslissing te nemen. Denk bij iedere aankoop na of je het product wel echt nodig hebt en wat je er mee gaat doen. Soms is het beter om eerst even na te denken voordat je een beslissing neemt. Leef altijd onder je stand. Wanneer je geregeld geld overhoudt, kan je financiële tegenslagen overwinnen, zonder in grote problemen te belanden.

Verrijk je leven

Op iedere leeftijd kan je nog iets leren en leren verrijkt je leven en levert je uiteindelijk meer op dan een avondje televisie kijken. Lees een boek, leer een muziekinstrument bespelen, start met een schilderscursus, danslessen of een taalcursus. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen leven. Neem deze verantwoordelijkheid en houd op anderen overal de schuld van te geven. Laat je woede los en concentreer je op je eigen verwachtingen en geluk. Geef je eigen fouten toe. Pas wanneer je in staat bent objectief naar jezelf te kijken, kan je de regie nemen over je eigen leven, jezelf aanvaarden en gelukkig worden. Leef in het heden, het verleden is geweest. Inspanningen zijn in je leven noodzakelijk. Wanneer je je nergens voor inspant, zal je ook niks bereiken. Het zal je zelfbeeld ook geen goed doen. Bedenk dat de mensen om je heen die iets bereikt hebben, er iets voor hebben gedaan en dat kan jij ook. Focus, motiveer jezelf en bedenk dat ieder klein stapje je verder brengt. Geduld is hierin een schone zaak.

Bespaar jezelf tijd

Maak vervelende klussen zo makkelijk mogelijk en berg spullen na gebruik direct weer op. Wanneer je je omgeving opgeruimd houdt, kost schoonmaken je veel minder tijd en energie. Probeer ook je huisgenoten deze goede gewoonte aan te leren. Jij hoeft hun troep niet op te ruimen, dus gooi hun spullen gewoon op hun bed, dan zijn ze wel genoodzaakt er iets mee te doen. Koop zo veel mogelijk kleding wat niet gestreken moet worden en gebruik manden om speelgoed snel en makkelijk te kunnen opruimen.

Leef voor jezelf

Veel mensen leven hun leven volgens het verwachtingspatroon wat anderen van hun hebben. Leef je leven volgens je eigen verwachtingspatroon, neem je eigen beslissingen en maak je eigen fouten. Trek je hierbij niet teveel aan van je omgeving. Mensen hebben uiteindelijk vaak de meeste spijt van de dingen die ze niet gedaan hebben. Veranderingen horen bij het leven. Wees er niet bang voor en blijf niet hangen in een situatie of baan, waarin je je niet gelukkig voelt. Denk na wat je wel wilt en maak plannen om dit te bereiken. Verandering is de proces wat uit stappen bestaat. Plan deze stappen. Neem geen ondoordachte beslissingen, maar zoek oplossingen. Van ondoordachte beslissingen krijg je spijt. Het is belangrijk dat je plezier hebt en plezier blijft houden in de dingen die je doet. Vermoeidheid gaat vaak over wanneer je dingen doet waar je van houdt. Hangen voor de televisie maakt je niet minder moe.
Neem iedere dag even tijd voor ontspanning. Probeer je hoofd even helemaal leeg te maken en concentreer je op je ademhaling. Doe dit bij voorkeur 's avonds in bed, voor het slapen gaan. Waarschijnlijk val je hierdoor ook sneller in slaap.
© 2012 - 2023 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spijt hebben, waar heb jij spijt van?Spijt hebben, waar heb jij spijt van?Wat is spijt? Omgaan met spijt, hoe moeilijk is dat? Is goed omgaan met spijt gevoelens een onderdeel van de persoonlijk…
Een gezonde levensstijlEen gezonde levensstijlGezondheid is iets wat je kunt beïnvloeden door de keuzes welke je elke dag maakt. Vandaag de dag zijn de mensen over he…
Gezond afvallenGezond afvallenEr zijn veel verschillende manieren om gewicht te verliezen, maar niet iedere manier om af te vallen is even gezond! Te…
Slank worden? Een andere manier van leven!Slank worden? Een andere manier van leven!Overgewicht is ronduit heel gevaarlijk. Diabetes, gewrichtsklachten, hart- en vaatziekten liggen op de loer. Natuurlijk…

Afvallen door te wandelen op AmelandAfvallen door te wandelen op AmelandWie rustig aan af wil vallen, kan het eens met wandelen proberen. Het is goed voor de conditie en al wandelend verbruik…
Gezondheid: Opladen in de winter!Gezondheid: Opladen in de winter!De herfst- of winterdip, de donkere dagen voor kerst of wat het dan ook mag zijn, veel mensen lijken een lek in hun ener…
Bronnen en referenties
  • http://lifehacking.nl/algemeen/15-gewoontes-die-je-leven-veranderen/
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 22-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.