Tyrosine helpt bij depressie en blootstelling aan stress

Tyrosine helpt bij depressie en blootstelling aan stress Lijd je aan stress of een depressie en worden je cognitieve functies daardoor beperkt dan is het goed mogelijk dat een tekort aan dopamine, adrenaline en/of nonadrenaline hieraan ten grondslag ligt. Het lichaam heeft het aminozuur tyrosine nodig om deze catecholamines aan te kunnen maken. Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer dit het geval is, aanvulling van de voorraad tyrosine door de inname van een supplement deze aandoeningen effectief kan behandelen. Tyrosine heeft zijn werking onder meer bewezen bij mensen die lijden aan depressies, blootgesteld worden aan veel stress en vrouwen die te maken hebben met stemmingswisselingen als gevolg van het pre-menstrueel syndroom (PMS).

Tyrosine


Het aminozuur tyrosine

Tyrosine is een semi-essentieel aminozuur. Aminozuren zijn organische verbindingen die dienen als bouwstoffen voor eiwitten. Waar niet-essentiële aminozuren door het lichaam zelf worden aangemaakt moeten essentiële aminozuren juist uit voedsel gehaald worden. Er wordt ook wel gesproken van semi-essentiële aminozuren om aan te duiden dat het aminozuur wel door het lichaam wordt aangemaakt maar niet altijd in voldoende mate. Sommige mensen kunnen er bovendien een verhoogde behoefte aan hebben als gevolg van ziekte of bijvoorbeeld omdat je vanwege stress of veel fysieke inspanning een hoop eist van je lichaam en geest.

Elk aminozuur heeft zijn eigen specifieke functies. Tyrosine is een belangrijke precursor (uitgangsstof) voor diverse hormonen en neurotransmitters. Dat wil zeggen dat het lichaam tyrosine nodig heeft om hormonen en neurotransmitters aan te maken en goed te laten functioneren. Het gaat dan met name om de schildklierhormonen T3 en T4 en de catecholamines adrenaline, noradrenaline en dopamine. Een tekort aan tyrosine leidt zodoende tot een tekort aan deze stoffen. In het geval van adrenaline en nonadrenaline leidt dit tot depressie en apathie. Supplementen op basis van tyrosine worden daarom ook wel gebruikt ter behandeling van depressies en stress. Wanneer een tekort aan adrenaline en nonadrenaline hiervan de oorzaak zijn kan suppletie met tyrosine de klachten verhelpen. Tyrosine-supplementen worden bovendien ook nog gebruikt ter behandeling van een aantal andere condities.

Waarvoor worden tyrosine-supplementen gebruikt?

Supplementen op basis van tyrosine worden gebruikt ter behandeling van de volgende aandoeningen:
  • Depressie
  • Stemmingswisselingen als gevolg van het pre-menstrueel syndroom (PMS)
  • Geheugenstoornissen
  • Stress
  • Ontwenningsverschijnselen
  • Narcolepsie
  • ADHD

Tyrosine bij depressie

Alhoewel er ook andere oorzaken van depressies mogelijk zijn worden veel depressies veroorzaakt door een disfunctie of disbalans in de concentratie neurotransmitters in de hersenen. Al in de jaren 70 werd ontdekt dat de aanmaak van neurotransmitters in de hersenen kan worden gestimuleerd door suppletie met tyrosine. In later onderzoek zijn deze bevindingen nog verder uitgediept. Daarbij is bijvoorbeeld gebleken dat wanneer men bij gezonde mensen de voorraad tyrosine en daarmee uiteindelijke de voorraad dopamine uitput, hierdoor de symptomen van een depressie worden opgewekt. Door de voorraad tyrosine weer aan te vullen verdwenen de symptomen weer (McLean, A et al, 2004). Deze onderzoeksresultaten tonen aan dat tyrosine een effectieve behandeling voor depressies kan zijn wanneer deze worden veroorzaakt door een tekort aan tyrosine en daardoor dopamine. Bij vrouwen die lijden aan het pre-menstrueel syndroom zijn ook positieve resultaten geboekt met de suppletie met tyrosine. Het is immers bekend dat onder invloed van PMS de hoeveelheid beschikbare tyrosine aanmerkelijk kan dalen, met stemmingsproblemen tot gevolg (Menkes, D. et al, 1994).

Tyrosine bij stress

Wanneer iemand wordt blootgesteld aan veel stress – bijvoorbeeld door een drukke baan of strubbelingen in de privésfeer – dan verbruiken de hersenen en zenuwen in een veel hoger tempo de eerder genoemde catecholamines. Het lichaam reageert hierop door meer catecholamines aan te maken. Als het lichaam lang aan een stuk gedwongen wordt om dit te doen dan kan dit ten koste gaan van het mentale functioneren. De cognitieve en lichamelijke prestaties worden hierdoor minder en belangrijke zaken kunnen het geheugen ontglippen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de inname van een tyrosine-supplement in dat geval deze functies kan verbeteren. Men is daardoor in staat beter te presteren in stressvolle situaties. Dit is bijvoorbeeld onderzocht bij militaire die deelnamen aan fysiek en mentaal zeer inspannende trainingen. Na orale toediening van extra tyrosine bleken zij zowel cognitief als mentaal beter te presteren en waren zij beter gestemd dan collega's die onder dezelfde omstandigheden werkten maar zonder tyrosine-supplement (Banderet, L et al, 1989).

Hoe gebruik je tyrosine?

Heb je een verhoogde tyrosine-behoefte dan kun je ervoor kiezen een supplement in capsulevorm in te nemen. Het is daarbij belangrijk om voldoende tijd tussen inname van het supplement en het nuttigen van een maaltijd te nemen. Dit vermijdt competitie tussen het supplement en andere aminozuren uit de voeding. Volg hiervoor altijd de instructies uit de bijsluiter of op de verpakking op. Omdat de omzetting van tyrosine in catecholamines de hulp van stoffen als magnesium, koper, zink en vitamine B3, B6 en B12 vereist bestaan er veel multivitamine-supplementen die naast tyrosine ook deze stoffen bevatten.

Verkrijgbaarheid

Tyrosine is als supplement verkrijgbaar in de vorm van capsules of softgels. Een tyrosine-supplement kun je kopen bij de (online) drogist of natuurwinkel. Deze supplementen zijn onder meer verkrijgbaar van de merken Orthica, Now, Aov, Bonusan, Proviform, Biotics, Sanopharm, Haya Labs en Metagenics.

Lees verder

© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fruit verbetert je denkvermogenDe maatschappij wordt alsmaar complexer. Er wordt met name steeds meer gevraagd van ons denkvermogen. Dat we tot veel be…
Lysine: een van de essentiële aminozurenLysine: een van de essentiële aminozurenVoedingsdeskundigen hebben het vaak over de invloed van aminozuren. Dit is geheel terecht. Aminozuren leveren hun bijdra…
Neurotransmitter: dopamineNeurotransmitter: dopamineDopamine is een van de neurotransmitters in het menselijk lichaam. De neurotransmitter dopamine speelt een belangrijke r…
Eten (en neurotransmitters) waar je gelukkig van wordtEten (en neurotransmitters) waar je gelukkig van wordtEr is veel eten waar je gelukkig van wordt (moodfood). Welk eten is nu belangrijk voor ons geluksgevoel en welke stoffen…
Arginine: supplement voor sporters op elk niveauArginine: supplement voor sporters op elk niveauArginine is een populair supplement onder sporters. Dat is niet zo gek wanneer je bedenkt dat het sporters op veel gebie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Caio Triana, Pixabay
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0361923089900968?via%3Dihub (Banderet, L et al, 1989)
  • https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00213-003-1586-8 (McLean, A et al, 2004)
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0165032794900590?via%3Dihub (Menkes, D. et al, 1994)
  • https://examine.com/supplements/l-tyrosine/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tyrosine
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 06-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.