Tulsi (heilige basilicum) tegen stress en depressiviteit

Tulsi (heilige basilicum) tegen stress en depressiviteit Tulsi of heilige basilicum is een plant die een belangrijke plaats inneemt binnen het hindoeïsme en de Ayurveda. Gebruik van de bladeren van de plant wordt binnen de Ayurveda aangeraden tegen stress, zwaarmoedigheid en depressiviteit. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gebruik ervan kan helpen om fysieke, psychische en metabolische stress te bestrijden. Van de tulsi-bladeren kan thee getrokken worden maar het wordt ook verwerkt in capsules die dagelijks kunnen worden ingenomen.

Tulsi


Over tulsi

Tulsi is een plant die bekend staat onder verschillende benamingen waaronder heilige basilicum, tulasi en de Latijnse benaming Ocimum tenuiflorum. Het gaat om een aromatische vaste plant uit de lipbloemenfamilie die voorkomt op het Indisch subcontinent, waartoe onder meer India, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka en delen van China behoren. In de tropische gebieden van Zuidoost-Azië wordt de plant veel verbouwd.

Tulsi dankt haar populariteit aan het gebruik in de traditionele geneeskunde en vanwege de mogelijkheid er etherische olie van te maken. Het wordt tevens veel gebruikt om kruidenthee van te trekken. De kruidenthee op basis van tulsi heeft een belangrijke plaats in de Ayurveda, een traditionele geneeswijze inheems aan het Indiase subcontinent, alsmede in het Vaishnavisme, een stroming binnen het hindoeïsme. Aanhangers van het Vaishnavisme gebruiken de bladeren van de heilige basilicum in godsdienstige ceremonies.

Belang binnen het hindoeïsme

Tulsi heeft binnen het hindoeïsme een heilige status. Vandaar ook de naam heilige basilicum. Hindoes zien tulsi als een aardse manifestatie van de godin Tulsi, een aanhanger van Vishnu. Het offeren van tulsi-bladeren is bij verschillende hindoe-ceremonies dan ook verplicht. Om hieraan te kunnen voldoen groeien veel hindoes zelf thuis tulsi-planten in de tuin. De plant is dusdanig belangrijk dat de naam ervan kan worden teruggevonden in diverse plaatsnamen en persoonsnamen.

Tulsi in de Ayurveda

Tulsi neemt al eeuwenlang een belangrijke plaats in binnen de Ayurveda. Binnen de Ayurveda wordt geadviseerd om tulsi tot je te nemen in de vorm van kruidenthee, gedroogd poeder vermengd met vloeistof of vermengd met ghee (een vorm van geklaarde boter bereid op Indiase wijze). Tevens kunnen de bladeren vers gegeten worden. Daarnaast worden ook etherische oliën gemaakt van de tulsi-bladeren.

Binnen de Ayurveda wordt gebruik van tulsi aangeraden tegen stress, zwaarmoedigheid en depressieve klachten. Tulsi staat volgens de Ayurveda hoog in sattva, een eigenschap die geassocieerd wordt met onder meer balans, harmonie, puurheid, constructiviteit, creativiteit en een positieve instelling. Tevens gelooft men binnen de Ayurveda dat tulsi goed is voor ojas, één van de drie essenties van de fysieke gezondheid, die direct gelinkt wordt aan het immuunsysteem.

Wetenschappelijk onderzoek naar werkzaamheid tulsi tegen stress

Bron: AdrianoKF, PixabayBron: AdrianoKF, Pixabay
Tulsi is niet alleen maar een plant waaraan belang wordt gehecht binnen oosterse religies. Er is ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van tulsi, waarbij aanwijzingen zijn gevonden dat gebruik van de plant kan helpen tegen het verwerken van fysieke, psychische en metabolische stress. Dit is de uitkomst van onderzoek verricht naar tulsi aan het Royal Melbourne Institute of Technology in 2014. Uit het onderzoek bleek onder meer dat dagelijks gebruik van tulsi kan helpen bij het stabiliseren van de glucosewaarden in het bloed, de bloeddruk en het cholesterol. Tevens werd bij onderzoek onder proefpersonen een verbetering waargenomen van het stressniveau, het geheugen en andere cognitieve functies (Cohen, M., 2014). In diverse studies is daarnaast aangetoond dat tulsi een beschermend effect heeft tegen de schadelijkheid van verschillende pesticiden, farmaceutische producten, industriële chemicaliën en zware metalen.

Dierproeven hebben aangetoond dat tulsi potentieel kan helpen om diabetes te voorkomen. Zo is uit onderzoek bij ratten gebleken dat gebruik van tulsi abnormale triglyceride-niveaus kan corrigeren en de bloedglucosewaarden kan stabiliseren (Singh, P. et al, 2012). Deze effecten zijn anno 2018 nog niet bij mensen aangetoond. Van tulsi is tevens aangetoond dat het anti-bacteriële, anti-virale en schimmelwerende eigenschappen heeft. Gebruik van tulsi kan daardoor mogelijk beschermen tegen verschillende ziekten (Vasudevan, P. et al, 1999). Ook hiervoor is meer onderzoek nodig.

Verkrijgbaarheid: thee, losse bladeren en capsules

Wil je zelf tulsi gebruiken dan kun je kiezen uit gebruik in de vorm van capsules of als thee. Tulsi-capsules zijn onder meer verkrijgbaar van de merken Organic India, Holisan, Ayurveda Health en Maharishi Ayurveda. Poeder of losse bladeren om thee mee te maken is verkrijgbaar van onder meer de merken Organic India, Pavilion en De Lissebloem. Daarnaast is tulsi verkrijgbaar in kant-en-klare theezakjes met verschillende smaken zoals kaneel, honing en citroen/gember. Deze producten vind je bij diverse natuurwinkels en webshops.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden: BasilicumBasilicum is een veel gebruikt kruid in met name de Italiaanse keuken. Met de komst van internationale gerechten is het…
Basilicum: Voordelen voor de gezondheid van dit kruidBasilicum: Voordelen voor de gezondheid van dit kruidBasilicum is een veelgebruikt kruid dat afkomstig is van de aromatische plant (Ocimum basilicum). Het kruid komt oorspro…
Bloem van de basilicum: klein eetbaar bloemetjeBloem van de basilicum: klein eetbaar bloemetjeBasilicum of bazielkruid bloeit in augustus en krijgt prachtige kleine witte, roze of paarse bloemen. Het kruid is sterk…
Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskundeAyurveda, de traditionele Indiase geneeskundeAyurveda is de Indiase traditionele geneeskunde. In India is de werkwijze van geneesplanten op ziekten voortdurend onder…

Lavendel: mooi, geurend en geneeskrachtigLavendel: mooi, geurend en geneeskrachtigLavendel is zon plant/kruid welke menigeen maar voor lief neemt. Het is zo gewoon met die leuke paarse bloemetjes en so…
Blaasontsteking natuurlijk genezen en pijn verlichtenBlaasontsteking natuurlijk genezen en pijn verlichtenEen pijnlijk gevoel tijdens het plassen is vaak het eerste signaal van blaasontsteking. Veel vrouwen krijgen in hun leve…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MaitedeWu, Pixabay
  • https://www.banyanbotanicals.com/info/blog-the-banyan-insight/details/getting-to-know-your-herbal-allies-tulsi
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Ocimum_tenuiflorum
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296439/ (Cohen, M., 2014)
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21106356 (Singh, P. et al, 2012)
  • http://nopr.niscair.res.in/bitstream/123456789/17820/1/JSIR%2058(5)%20332-338.pdf (Vasudevan, P. et al, 1999)
  • Afbeelding bron 1: AdrianoKF, Pixabay
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 02-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.