Tulsi (heilige basilicum) tegen stress en depressiviteit
Tulsi of heilige basilicum is een plant die een belangrijke plaats inneemt binnen het hindoeïsme en de Ayurveda. Gebruik van de bladeren van de plant wordt binnen de Ayurveda aangeraden tegen stress, zwaarmoedigheid en depressiviteit. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gebruik ervan kan helpen om fysieke, psychische en metabolische stress te bestrijden. Van de tulsi-bladeren kan thee getrokken worden maar het wordt ook verwerkt in capsules die dagelijks kunnen worden ingenomen.
Tulsi
Over tulsi
Tulsi is een plant die bekend staat onder verschillende benamingen waaronder heilige basilicum, tulasi en de Latijnse benaming
Ocimum tenuiflorum. Het gaat om een aromatische vaste plant uit de lipbloemenfamilie die voorkomt op het Indisch subcontinent, waartoe onder meer India, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka en delen van China behoren. In de tropische gebieden van Zuidoost-Azië wordt de plant veel verbouwd.
Tulsi dankt haar populariteit aan het gebruik in de traditionele geneeskunde en vanwege de mogelijkheid er etherische olie van te maken. Het wordt tevens veel gebruikt om kruidenthee van te trekken. De kruidenthee op basis van tulsi heeft een belangrijke plaats in de Ayurveda, een traditionele geneeswijze inheems aan het Indiase subcontinent, alsmede in het Vaishnavisme, een stroming binnen het hindoeïsme. Aanhangers van het Vaishnavisme gebruiken de bladeren van de heilige basilicum in godsdienstige ceremonies.
Belang binnen het hindoeïsme
Tulsi heeft binnen het hindoeïsme een
heilige status. Vandaar ook de naam heilige basilicum. Hindoes zien tulsi als een aardse manifestatie van de godin Tulsi, een aanhanger van Vishnu. Het offeren van tulsi-bladeren is bij verschillende hindoe-ceremonies dan ook verplicht. Om hieraan te kunnen voldoen groeien veel hindoes zelf thuis tulsi-planten in de tuin. De plant is dusdanig belangrijk dat de naam ervan kan worden teruggevonden in diverse plaatsnamen en persoonsnamen.
Tulsi in de Ayurveda
Tulsi neemt al eeuwenlang een belangrijke plaats in binnen de
Ayurveda. Binnen de Ayurveda wordt geadviseerd om tulsi tot je te nemen in de vorm van kruidenthee, gedroogd poeder vermengd met vloeistof of vermengd met ghee (een vorm van geklaarde boter bereid op Indiase wijze). Tevens kunnen de bladeren vers gegeten worden. Daarnaast worden ook etherische oliën gemaakt van de tulsi-bladeren.
Binnen de Ayurveda wordt gebruik van tulsi aangeraden tegen
stress,
zwaarmoedigheid en
depressieve klachten. Tulsi staat volgens de Ayurveda hoog in
sattva, een eigenschap die geassocieerd wordt met onder meer balans, harmonie, puurheid, constructiviteit, creativiteit en een positieve instelling. Tevens gelooft men binnen de Ayurveda dat tulsi goed is voor
ojas, één van de drie essenties van de fysieke gezondheid, die direct gelinkt wordt aan het immuunsysteem.
Wetenschappelijk onderzoek naar werkzaamheid tulsi tegen stress
Bron: AdrianoKF, Pixabay Tulsi is niet alleen maar een plant waaraan belang wordt gehecht binnen oosterse religies. Er is ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van tulsi, waarbij aanwijzingen zijn gevonden dat gebruik van de plant kan helpen tegen het verwerken van fysieke, psychische en metabolische stress. Dit is de uitkomst van onderzoek verricht naar tulsi aan het Royal Melbourne Institute of Technology in 2014. Uit het onderzoek bleek onder meer dat dagelijks gebruik van tulsi kan helpen bij het stabiliseren van de glucosewaarden in het bloed, de bloeddruk en het cholesterol. Tevens werd bij onderzoek onder proefpersonen een verbetering waargenomen van het stressniveau, het geheugen en andere cognitieve functies (
Cohen, M., 2014). In diverse studies is daarnaast aangetoond dat tulsi een beschermend effect heeft tegen de schadelijkheid van verschillende pesticiden, farmaceutische producten, industriële chemicaliën en zware metalen.
Dierproeven hebben aangetoond dat tulsi potentieel kan helpen om
diabetes te voorkomen. Zo is uit onderzoek bij ratten gebleken dat gebruik van tulsi abnormale triglyceride-niveaus kan corrigeren en de bloedglucosewaarden kan stabiliseren (
Singh, P. et al, 2012). Deze effecten zijn anno 2018 nog niet bij mensen aangetoond. Van tulsi is tevens aangetoond dat het anti-bacteriële, anti-virale en schimmelwerende eigenschappen heeft. Gebruik van tulsi kan daardoor mogelijk beschermen tegen verschillende ziekten (
Vasudevan, P. et al, 1999). Ook hiervoor is meer onderzoek nodig.
Verkrijgbaarheid: thee, losse bladeren en capsules
Wil je zelf tulsi gebruiken dan kun je kiezen uit gebruik in de vorm van capsules of als thee. Tulsi-capsules zijn onder meer verkrijgbaar van de merken Organic India, Holisan, Ayurveda Health en Maharishi Ayurveda. Poeder of losse bladeren om thee mee te maken is verkrijgbaar van onder meer de merken Organic India, Pavilion en De Lissebloem. Daarnaast is tulsi verkrijgbaar in kant-en-klare theezakjes met verschillende smaken zoals kaneel, honing en citroen/gember. Deze producten vind je bij diverse natuurwinkels en webshops.