Blaasontsteking natuurlijk genezen en pijn verlichten

Blaasontsteking natuurlijk genezen en pijn verlichten Een pijnlijk gevoel tijdens het plassen is vaak het eerste signaal van blaasontsteking. Veel vrouwen krijgen in hun leven blaasontsteking. De vagina en de anus liggen dicht bij elkaar, en de urinebuis van de vrouw is vrij kort, hierdoor kunnen bacteriën sneller de blaas bereiken. Een blaasontsteking kan pijnlijk zijn en je kunt je echt ziek voelen. Een antibioticakuur wordt vaak voorgeschreven door de arts om de bacteriën te bestrijden, maar daarnaast kun je ook met veilige en natuurlijke middelen zorgen voor een snellere genezing en pijnverlichting en kun je proberen om blaasontsteking te voorkomen. Natuurlijke middelen, zoals homeopathische middelen, ondersteunen het genezingsproces en helpen bij de een natuurlijke weerstand.

Blaasontsteking (Cystitis)

Blaasontsteking is een infectie in de lage urinewegen. Ons urinestelsel bestaat uit een aantal organen en twee delen. De hoge urinewegen, hierin liggen de nieren en de urineleiders. En dan hebben we ook nog de lage urinewegen, hierin liggen de blaas en de urinebuis. Bij een blaasontsteking zijn de blaas en soms de urinebuis aangetast door bacteriën. Door hun ligging in de lage urinewegen, wordt er tegenwoordig ook gesproken over een lage urinewegontsteking. Een blaasontsteking komt het meest voor bij vrouwen, doordat de urinebuis korter is en vlak achter de anus ligt. De bacterie die het meest verantwoordelijk is voor een blaasontsteking, is de bacterie Escherichia coli (E-colli). Deze bacterie bevindt zich gewoonlijk in de darmen, maar kan door bepaalde oorzaken de blaas bereiken en een infectie veroorzaken.

Hoe krijg je een blaasontsteking

Er zijn verschillende factoren waardoor je een blaasontsteking krijgt. Bij een verminderde weerstand hebben binnendringende bacteriën als snel vrij spel. Bij slechte hygiëne kunnen bacteriën al snel de blaas bereiken. Daarom is het ook heel belangrijk om een goede hygiëne te hebben. Maar ook geslachtsgemeenschap, zwangerschap en overgang kunnen een blaasontsteking veroorzaken.

Geslachtsgemeenschap

Blaasontsteking wordt ook weleens ‘honeymoon cystitis’ genoemd, omdat veel vrouwen een blaasontsteking krijgen na het hebben van geslachtsgemeenschap. De anus is een constante bron van bacteriën en bij het hebben van geslachtsgemeenschap kunnen bacteriën via de urinebuis makkelijk bij de blaas komen. Dit komt doordat de urinebuis van de vrouw vrij kort is en vlak achter de anus ligt.

Zwangerschap

Zwangere vrouwen zijn door een veranderde hormoonhuishouding gevoeliger voor blaasontsteking. De organen in de lage urinewegen veranderen door de hormonen, zo worden de urineleiders wat wijder en de wand van de blaas wordt iets slapper. In het begin van de zwangerschap drukt de groeiende baarmoeder op de blaas, waardoor je vaak het gevoel krijgt dat je moet plassen. Maar vaak zijn dit maar kleine beetjes die je uitplast en de blaas wordt nooit helemaal geleegd. Er blijft vaak een beetje urine achter en dat is een ideale leefomgeving voor bacteriën.

Overgang

Tijdens de overgang krijgen veel vrouwen te maken met een of meerdere blaasontstekingen. Door een verandering van de hormoonspiegel is een vrouw tijdens en na de overgang vatbaarder voor bacteriën. De vrouwelijke hormonen oestrogenen, hebben namelijk invloed op de slijmvliezen van de vagina en de urinebuis. Tijdens de overgang nemen deze hormonen af en worden de slijmvliezen droger, doordat de slijmvliezen van de vagina geen vocht meer aanmaken. Het slijmvlies van de vagina had vóór de overgang een hogere zuurgraad en was een goede bescherming voor bacteriën. Ook hebben vrouwen van nature beschermende bacteriën, ook wel lactobacillen genoemd. Deze beschermen de vagina tegen schadelijke bacteriën. Er is dus meer kans op schadelijke bacteriën door een afnemende bescherming.

Klachten

De klachten van een blaasontsteking zijn over het algemeen heel duidelijk te herkennen. Pijn tijdens het plassen of bij het uitplassen is een heel herkenbaar symptoom. De pijn wordt vaak beschreven als een brandende, scherpe pijn. Maar er zijn ook andere klachten die kunnen duiden op een blaasontsteking:
  • Vaak moeten plassen, ook als de blaas niet vol zit.
  • Stinkende urine of troebele urine.
  • Er kan soms bloed bij zitten.
  • Pijn in de onderbuik en/of onderrug, of een drukkend gevoel.
  • Misselijkheid met evt. overgeven.

Naar de huisarts

Zodra de eerste symptomen van een blaasontsteking aanwezig zijn, is het aan te raden om eerst de huisarts te raadplegen. De huisarts zal vragen of je wat urine wilt opvangen, zodat hij de urine kan testen op de aanwezigheid bacteriën. Als er sprake is van een blaasontsteking zal de huisarts een antibioticakuur voorschrijven.

Natuurlijk genezen en pijn verlichten

Als er sprake is van een blaasontsteking kun je naast het gebruik van antibiotica ook gebruik maken van een aantal natuurlijke middelen. Ze vervangen niet de antibioticakuur, maar ondersteunen het genezingsproces en helpen bij pijnverlichting. Zo zijn er verschillende soorten kruiden en planten die ontstekingsremmende stoffen bevatten en ook bacteriën en schimmels tegen gaan. Ze dragen bij aan een natuurlijke weerstand en helpen je om het lichaam gezond te houden.

Drinken

Om te beginnen met je heel veel drinken. De bacteriën moeten zo snel mogelijk het lichaam verlaten en weggespoeld worden. Hoe meer je drinkt, hoe meer je plast. Bovendien wordt door de hoeveelheid vocht de urine verdund, waardoor de irritatie afneemt. Naast normaal kraanwater, kun je ook gebruik maken van andere middelen, om de pijn wat te verlichten.

Zuiveringszout

Om de urine minder zuur te maken, zodat de branderigheid afneemt, kun je een kwart theelepeltje zuiveringszout mengen met 125 ml. water. Drink meerdere keren op een dag eerst twee glazen normaal water en drink dan dit mengsel met zuiveringszout.

Cranberrysap

In cranberrysap zit een chemische stof die ervoor zorgt dat de bacterie zich niet kan hechten aan het urinekanaal, waardoor de bacteriën snel weggespoeld kunnen worden door de urine. Door gebruik te maken van cranberrysap kun je een blaasontsteking voorkomen en het draagt bij aan een snellere genezing als je een blaasontsteking hebt. Er zijn ook tabletten verkrijgbaar van Dr. A. Vogel: Cranberry Monarda. In deze tabletten zitten bestanddelen van de plant guldenroede en ze ondersteunen het natuurlijk afweersysteem in de blaas. Ook zorgen ze voor een schone en een goed werkende blaas.

Thee om de infectie te bestrijden

Met natuurlijke middelen, zoals planten, kruiden of andere specerijen kun je ook zelf een thee maken die ervoor zorgen dat de Infectie bestreden wordt en de bacteriën gedood worden. Ze zijn heel eenvoudig te maken en hebben een grote werking bij een blaasontsteking. Zodra de infectie bestreden wordt, zal ook de pijn afnemen.

Knoflookthee

Het klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar in knoflook zitten sterke stoffen die de bacteriën doden. Pel een paar teentjes knoflook, pers de teentjes en voeg ze toe aan een kop warm water. Laat dit 5 minuten trekken. Het helpt mee om tegen de infectie te strijden en de bacteriën te doden.

Echinaceathee

Voor een betere werking van het immuunsysteem kun je een thee maken met echinacea. Je kunt hiervoor theezakjes kopen of gebruik maken van twee theelepels rauwe wortel. Laat het trekken in heet water en drink gerust drie koppen per dag.

Lavasthee

De lavasplant is een kruidachtige plant, ook wel bekend als de maggiplant. Dit tuinkruid heeft ontstekingsremmende en bacteriedodende stoffen en je kunt er heel goed zelf een thee van maken. Neem hiervoor twee theelepels gemalen, gedroogde wortel en giet hierover een kop kokend water. Laat dit goedje 10 minuten trekken, zeef het daarna en drink de thee op. Naast de doeltreffende stoffen heeft deze thee een vochtafdrijvende werking, dus ideaal voor het spoelen van het urinewegstelsel.

Brandnetelthee

Een andere vochtafdrijvende thee is een thee van de brandnetel. Veel plassen is noodzakelijk om de bacteriën weg te spoelen. Neem een theelepel gedroogde brandnetel en giet dit in een kop heet water. Door het drinken van deze thee zorg je voor een betere doorloop van urine, zodat het lichaam heel goed de afvalstoffen kan weg voeren. Hierdoor blijven de nieren en urinewegen schoon. Ook bevat brandnetel antioxidanten die ontstekingen tegen gaan.

Planten en kruiden

Vanuit de natuur zijn er verschillende middelen ons gegeven om ontstekingen te voorkomen, zoals een blaasontsteking. Het is heel belangrijk om schadelijke bacteriën tegen te gaan en een goede bescherming op te bouwen in de urinewegen. Veel kruiden en planten bevatten ontstekingsremmende en bacteriedodende stoffen. In verschillende drogisterijen en gezondheidswinkels, zoals Holland & Barret zijn gedroogde kruiden en planten te vinden, maar ook tabletten en capsules. Maar sommige kun je ook zelf vers kopen en dan gebruiken.

Knoflook en uien

Knoflook en uien komen in elk huishouden voor. Beide hebben ontstekingsremmende stoffen in zich, zoals de stof allicine die in knoflook zit en veel zwavel bevat. Als de stof allicine verteerd wordt in ons lichaam, wordt er een stof aangemaakt die ontzettend snel reageert op vrije radicalen. Dit zijn stoffen die een beschadigende werking hebben op onze cellen. Ook hebben beide de stof quercetine, dit is een antioxidant en heeft een beschermende ontstekingsremmende werking. Bovendien heeft knoflook een genezende werking op de slijmvliezen in het lichaam.

Uva ursi (berendruif)

Berendruif is een struik waarvan de blaadjes stoffen bevatten die ontstekingen kunnen voorkomen. Mensen met een alkalische urine hebben ook veel baat bij uva arsi capsules. Een alkalische urine wil zeggen dat de urine te weinig zuur bevat, de pH-graad is dan 7 of meer en dat is niet veel. Alkalische urine komt veel bij onder ander vegetarische mensen. Dit middel helpt erg goed om blaasontsteking te voorkomen. Neem drie keer op een dag één of twee capsules bij de maaltijd. Gebruik dit middel niet langer dan 7 dagen en neem in deze periode ook niet extra vitamine C, dit zorgt er weer voor dat de urine zuurder wordt en dit werkt het middel tegen.

Canadese geelwortel

Deze plant heeft een grote werking op alle slijmvliezen in het lichaam, zo ook op de slijmvliezen van de vagina en de urinewegen. Bovendien zorgt het voor een verhoogde werking van het immuunsysteem. In combinatie met echinacea is het zelfs een krachtige kuur tegen infecties, die gelijk staat aan de werking van een antibioticakuur. De Canadese geelwortel is een krachtig wapen tegen de E.coli-bacterie, die vaak de oorzaak is van een blaasontsteking. Neem een week lang 500 tot 1000 mg extract.

Let op: Het gebruik van de Canadese Geelwortel wordt afgeraden tijdens de zwangerschap, omdat het een stimulerende werking heeft op de baarmoeder!

Gember

Gember is een veel gebruikt product in de keuken en wordt gebruikt als smaakmaker in verschillende gerechten, maar het kan ook voor onze gezondheid gebruikt worden. Het bevat onder andere de stoffen gingerol en shoagol, die een ontstekingsremmende werking hebben bij acute en chronische ontstekingen. Schil een gember en schaaf wat plakjes af en voeg het toe aan een kop heet water. Er zijn ook gembercapsules te verkrijgen.

Preventief ingrijpen

Zorg ervoor dat je voldoende vocht binnenkrijgt op een dag en dat je dus vaak moet plassen. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de bacteriën het lichaam kunnen verlaten. Bovendien moet de blaas echt leeg zijn. Bij vrouwen is het soms handig, als ze even gaan staan en weer gaan zitten, vaak helpt dit om het laatste beetje urine te lozen. Houd de vagina en anus schoon, maar vermijd geparfumeerde doucheproducten, deze kunnen irriterend werken. Zorg ervoor dat je na geslachtsgemeenschap naar het toilet gaat. De urine spoelt eventuele bacteriën weg die in de urinebuis zijn terechtgekomen. Veeg na het toiletbezoek altijd van voren naar achteren, zodat de bacteriën van de anus niet in de vagina terechtkomen.
© 2018 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BlaasontstekingBlaasontstekingWanneer je een blaasontsteking hebt is het zo dat het slijmvlies van de blaas ontstoken is. Ook de urinebuis kan hierbij…
De blaasontstekingEen blaasontsteking of wel cystitis, is een infectie van de urineweg. Dit geeft vooral bij vrouwen een vervelende pijn b…
Huismiddeltjes tegen blaasontstekingHuismiddeltjes tegen blaasontstekingBlaasontsteking (cystitis) is een vervelende aandoening die veel pijn tijdens het plassen kan veroorzaken. Een blaasonts…
Blaasontsteking zelf behandelen: natuurlijke behandelingBlaasontsteking zelf behandelen: natuurlijke behandelingBij een blaasontsteking is het slijmvlies van de blaas ontstoken. De medische benaming van blaasontsteking is 'cystitis'…

Tulsi (heilige basilicum) tegen stress en depressiviteitTulsi (heilige basilicum) tegen stress en depressiviteitTulsi of heilige basilicum is een plant die een belangrijke plaats inneemt binnen het hindoeïsme en de Ayurveda. Gebruik…
Kamille: mooi, geurend en genezendKamille: mooi, geurend en genezendKamille is een bekend natuurgeneesmiddel als het gaat om bijvoorbeeld een stukje rustgevendheid. Een kopje kamillethee k…
Bronnen en referenties
  • https://encyclopedie.medicinfo.nl/acute-blaasontsteking
  • https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/cranberrys-tegen-blaasontsteking/?
  • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/blaasontsteking/item32955
  • https://herbologie.nl/ontstekingsremmende-kruiden/
Reactie

Kajol, 05-10-2019
Ik drink veel en gebruik bactrimel toch steeds langdurige blaasontsteking. Ik ben 45 jaar. Reactie infoteur, 11-10-2019
Wat vervelend om te horen. Heb je de tips die in het artikel staan allemaal geprobeerd?

Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 22-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.