Kamille: mooi, geurend en genezend

Kamille: mooi, geurend en genezend Kamille is een bekend natuurgeneesmiddel als het gaat om bijvoorbeeld een stukje rustgevendheid. Een kopje kamillethee kan voor menigeen wonderen doen. Maar kamille is veel meer dan dat kopje rustgevende thee. De kamilleplant is ook een mooie plant en heeft meer genezende aspecten in zich. Wat weten we verder van de kamilleplant, waar komt de kamilleplant vandaan, hoe groeit het en wat doet het plantje exact?

Kamille, de basis

Kamille, officieel matricaria, behoort tot de composietenfamilie, officieel asteracea. De plant gaat ver terug, want het plantje was al bekend bij de Egyptenaren ten tijde van de farao’s. De plant komt bijna overal in Europa voor, maar met name in Hongarije en enkele delen van Oost-Europa wordt de plant grootschalig verbouwd voor commerciële doeleinden.

Het vrolijk ogende plantje wordt wel eens vergeleken met een zonnetje. Dit heeft te maken met de ronde gele kern van de bloem en de daar omheen liggende witte blaadjes. Verder geurt het plantje uitbundig en heeft het een prettige smaak; heel licht zoet en zacht.

Bron: 9355, PixabayBron: 9355, Pixabay

Kamille in de tuin

Het mooie kruid is een voorjaars- én zomerbloeier, kamille kan tussen mei en augustus stevig doorbloeien. Het is een winterharde plant, die in de winter wel het blad verliest. De stelen, met de lichtgroene blaadjes, kunnen tot zo’n dertig centimeter hoog worden en het plantje vraagt weinig onderhoud. Slechts in september het uitgebloeide materiaal snoeien.

De plant bloeit op zijn mooist als je deze in halfschaduw of een zonnig gedeelte van de tuin zet. Waar kan de je de plant zoal in de tuin of het balkon plaatsen:
  • De plant past prima in een wilde bloementuin.
  • Het speelse grasveld met een lage border vol bloemen.
  • In een grote pot als solitaire plant.
  • In balkonbakken kan kamille weelderig groeien.

Overigens groeit kamille ook in het wild. Je kan kamille bijvoorbeeld in de berm langs de weg tegenkomen, langs de waterkant bij rivieren en beekjes of langs de rand van het weiland.

De geneeskracht van kamille

De kamilleplant gaat ver terug in het verleden als het gaat om haar natuurlijke geneeskracht. Hoewel het geen regulier geneesmiddel is, wordt het wel vaak als zodanig ervaren. Omdat kamille nagenoeg geen bijwerkingen kent, kan eenvoudiger het principe 'baat het niet dan schaadt het ook niet' toegepast worden. Van natuurgeneesmiddelen wordt wel vaker gedacht dat het nooit kwaad kan, maar dat is niet het geval. Stem de combinatie van reguliere medicijnen met natuurgeneeskundige middelen altijd goed af met je arts.

Kamille wordt ook op verschillende manieren verwerkt en is erg toegankelijk voor productie, dat wil zeggen er is genoeg te koop om te verwerken. Dat maakt de verschillende producten ook prijstechnisch erg toegankelijk voor een grote groep. Kamille is uitgebreid in allerlei producten te koop in de reguliere drogisterij of de reformwinkel.

Bron: Kytalpa, PixabayBron: Kytalpa, Pixabay
Oogsten
Het oogsten vindt plaats door de hele plant te drogen en de bloemknopjes met een klein stukje van de steel eraf te halen. Er zitten veel etherische oliën in kamille en verder zit er onder meer de vitamines B1 en C in, calcium, zwavel en fructose.

Het spijsverteringskanaal

Veel mensen kennen kamille van de thee die, als je één of enkele kopjes drinkt, pijn verzacht en waar je rustig van wordt. Het wordt ook vaak aan kinderen gegeven die kiespijn hebben. Een beetje gorgelen met kamillethee verzacht al snel. Kamille is ontstekingsremmend en werkt goed om de slijmvliezen van het spijsverteringsstelsel schimmel en bacterievrij te houden. Bovendien werkt het ook goed om zweertjes in de maag- en darmstreek tegen te gaan.

Kamille kan ook nagenoeg vergane eetlust weer opwekken en werk ondersteunend als je last hebt van het zogenaamde prikkelbaardarmsyndroom. Het neemt een stukje van de onrust in de darmen weg.

Zenuwen

Als je last van stress of prikkelbaarheid hebt, kunnen enkele kopjes kamillethee je een rustiger gevoel geven. Het kan ook helpen als je niet gemakkelijk in slaap komt of wanneer je last hebt van nachtmerries. Verder werkt het ook als je om wat voor reden dan ook in je boosheid of angst blijft hangen en helpt het sommige mensen bij bepaalde spanningshoofdpijnen.

Bron: Stevepb, PixabayBron: Stevepb, Pixabay
Wat kamille nog meer doet
Kamille kent meer toepassingsmogelijkheden. Hoe wordt kamille toegepast en waar is het goed voor?
  • Mix wat kamillethee met wat natuurazijn, sprenkel het over het haar, laat het even intrekken en spoel het haar dan uit. Het helpt blonde mensen aan een prachtig gouden gloed over het haar.
  • Verse kamille in een gezichtsstoomapparaat of iets vergelijkbaars, helpt tegen onzuiverheden van de gezichtshuid.
  • Kompressen met kamille kunnen helpen tegen aambeien.
  • Kamille verwerkt in olie is goed voor allerlei aspecten rond het hoofd, zoals spanningshoofdpijn en oorpijn. Maar ook een erg droge of zelfs geïrriteerde hoofdhuid heeft baat bij kamille-olie.
  • Als je last hebt van reuma of jicht, dan kan goed insmeren met kamille-olie de pijn verlichten.
  • Verschillende crèmes en lotions met kamille werken tegen zonnebrand, lichte brandwonden en een schrale huid.

Tot slot

Kamille is veelzijdig, veel mensen hebben er bij de meest uiteenlopende zaken baat bij. Kamille is ook goed te verwerken in verschillende soorten producten en dat maakt het product erg toegankelijk. Tenslotte is het ook nog een sierlijke bloem die heerlijk geurt en op verschillende plaatsen in de tuin toegepast kan worden.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kamillethee wondertheeEr is steeds meer interesse voor huis, tuin- en keukenmiddeltjes. Een kruid dat bijzondere aandacht verdient is kamille.…
Kruidenwijsheid: KamilleKruidenwijsheid: KamilleVan kruiden of bloemen mag niet zomaar gezegd worden dat ze geneeskracht hebben voordat dit medisch bewezen is maar bij…
De gezondste theesoortenDat thee gezond is weten de meeste mensen, maar waarom is thee gezond? Wat voor effecten heeft thee? Welke theesoort moe…
Kamille meer dan alleen maar een rustgevend middelKamille meer dan alleen maar een rustgevend middelAls je voor het slapengaan een kop kamillethee drinkt, brengt het de zenuwen tot rust en bevordert het de nachtrust. Je…

Blaasontsteking natuurlijk genezen en pijn verlichtenBlaasontsteking natuurlijk genezen en pijn verlichtenEen pijnlijk gevoel tijdens het plassen is vaak het eerste signaal van blaasontsteking. Veel vrouwen krijgen in hun leve…
De geneeskrachtige werking van CBD-olieDe geneeskrachtige werking van CBD-olieIs CBD-olie een hype of een wondermiddel? Aan CBD-olie wordt een geneeskrachtige werking toegeschreven. Vele gebruikers,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Congerdesign, Pixabay
  • http://www.apotheek.nl/medicijnen/kamille#belangrijk-om-te-weten-over-kamille
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Echte_kamille
  • http://www.astrologie.ws/kruiden/kamille.htm
  • https://www.tuincentrum.nl/echte-kamille-matricaria-recutita
  • Afbeelding bron 1: 9355, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Kytalpa, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 11-12-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.