Blaasontsteking

Blaasontsteking Wanneer je een blaasontsteking hebt is het zo dat het slijmvlies van de blaas ontstoken is. Ook de urinebuis kan hierbij ontstoken raken. Een blaasontsteking geeft vooral een pijnlijk gevoel tijdens en vlak na het plassen. Blaasontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën. Dit artikel vertelt u wat de oorzaken, klachten, de behandeling en daarnaast ook het voorkomen van een blaasontsteking inhoudt.

Blaasontsteking: De oorzaken

Er zijn verschillende bacteriën die een blaasontsteking kunnen veroorzaken maar er zijn verscheidene manieren waardoor u een blaasontsteking kunt oplopen. De meeste blaasontstekingen worden echter veroorzaakt door de onderstaande punten.
  • De bacterie die verantwoordelijk is voor een blaasontsteking is vaak de bacterie die iedereen in zijn darmen heeft. Belangrijk is dus altijd van voor naar achteren te vegen na het plassen of de grote boodschap.
  • Weinig plassen op een dag waardoor de bacterie kan groeien. Je moet dus voldoende drinken.
  • Na geslachtsgemeenschap kan een blaasontsteking de kop op steken. Plassen na gemeenschap kan helpen.
  • De blaas niet goed leeg plassen dus er blijft steeds een laagje in de blaas staan waardoor de bacterie kan groeien.
  • Regelmatig gebruik van antibiotica kan een blaasontsteking in de hand helpen.

Blaasontsteking: Typische klachten

Een blaasontsteking geeft vaak zeer typische klachten die erg vervelend kunnen zijn. De meest gekende klachten bij een blaasontsteking zijn:
  • Stekende of brandende pijn tijdens en/of na het plassen.
  • Brandende pijn in de onderbuik en soms zelfs pijn in de rug.
  • Steeds maar beetjes moeten plassen en toch vaak aandrang voelen.
  • Sterke geur van urine en de kleur kan donkerder worden doordat er bloed bij zit. De urine is over het algemeen ook troebel bij een blaasontsteking.

Wanneer een blaasontsteking niet juist en op tijd behandeld wordt heb je kans dat de blaasontsteking over gaat in een nierbekken ontsteking. Het kan zelfs bloedvergiftiging veroorzaken. Wanneer je deze bovenstaande klachten ervaart is het dus zaak om contact op te nemen met je huisarts. Met een simpele urinetest kan gekeken worden of je een blaasontsteking hebt. De bovenstaande klachten zijn vaak een voorbode van een blaasontsteking maar kunnen ook wijzen op een SOA.

Blaasontsteking: Voorkomen beter dan genezen

Vaak kan een blaasontsteking niet voorkomen worden maar om de kans zo klein mogelijk te maken dat je er een oploopt kan je de onderstaande maatregelen nemen:
  • Na ontlasting van voor naar achter afvegen.
  • Geen string of synthetisch ondergoed dragen maar liever katoen.
  • Minimaal twee liter water per dan drinken.
  • Na gemeenschap goed plassen en jezelf wassen met water.
  • Cranberry sap schijnt ook te helpen tegen een blaasontsteking.

Blaasontsteking: Behandeling

De arts zal je altijd vragen om wat urine in te leveren die hij of zij dan kan controleren op blaasontsteking. Hij zal je dan ook de juiste antibiotica geven om de blaasontsteking te verhelpen. Sommige artsen willen afwachten omdat een lichte blaasontsteking vaak vanzelf binnen drie weken overgaat. Toch moet hier voorzichtig mee worden omgesprongen omdat het toch enige risico's met zich meebrengt. Wanneer je dus symptomen hebt kan je het best je arts contacteren en hem vragen een behandeling te starten indien het om een blaasontsteking gaat.
© 2010 - 2024 Steffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blaasontsteking, wat zijn de oorzaken en hoe voorkom je het?Een blaasontsteking is erg vervelend. Je hebt bij een blaasontsteking vooral last van een brandend gevoel bij het plasse…
Wat te doen bij een blaasontsteking?Wat is een blaasontsteking? Een blaasontsteking is een ontstekingsreactie binnen in de blaas. Een blaasontsteking is mak…
De blaasontstekingEen blaasontsteking of wel cystitis, is een infectie van de urineweg. Dit geeft vooral bij vrouwen een vervelende pijn b…
Blaasontsteking: oorzaken en genezingEen blaasontsteking, ook wel urineweginfectie of cystitis genoemd, komt bij veel mensen voor: één op de vijftig mensen h…

Slaapwandelen en wat eraan te doenHet is midden in de nacht en ineens word je wakker, je hebt ijskoude tenen. Je denkt bij jezelf hoe kan dat nou. Je kijk…
Hoe gaat een colonoscopie in zijn werk?Hoe gaat een colonoscopie in zijn werk?Er is iets mis met uw darmen en daarom moet er een colonoscopie gedaan worden. Een colonoscopie is nodig om uw dikke dar…
Steffie (51 artikelen)
Gepubliceerd: 20-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.