Wat te doen bij een blaasontsteking?

Wat is een blaasontsteking? Een blaasontsteking is een ontstekingsreactie binnen in de blaas. Een blaasontsteking is makkelijk te herkennen aan een aantal symptomen. Wanneer je een blaasontsteking op hebt gelopen is het aangeraden direct naar de huisarts te gaan. Er ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om de pijn te verzachten en het herstelproces te stimuleren.

Wat is een blaasontsteking?

Wat is een blaasontsteking? Een blaasontsteking is een ontstekingsreactie binnen in de blaas. Dit wordt vaak veroorzaakt door een bacterie van buitenaf. Wanneer de patiënt geen goede weerstand heeft is hij vatbaarder voor virussen en bacteriën. De bacterie of het virus kan dan gemakkelijk binnendringen in het lichaam en zo een blaasontsteking veroorzaken. Mensen die geslachtsgemeenschap hebben met veel verschillende mensen hebben een verhoogde kans op een blaasontsteking. De infectie komt namelijk meest via de urine buis bij de blaas terecht. Een blaasontsteking kan herkend worden aan een aantal symptomen.

Symptomen

  • Pijn bij het plassen
  • Branderig gevoel
  • Bloed in de urine
  • Geen zin in geslachtsgemeenschap

Wat te doen tegen een blaasontsteking?

Een blaasontsteking kan een ernstige aandoening zijn. Wanneer iemand lijdt aan een blaasontsteking is het daarom altijd aangeraden om even langs de huisarts te gaan. Mocht je acuut een blaasontsteking krijgen zijn er een aantal dingen die je zelf al kunt doen om het herstelproces te versnellen en de pijn te verzachten.

Wat kun je zelf doen?

  • Veel water drinken
  • Ontstekingremmende pijnstiller innemen (bijvoorbeeld ibuprofen)

Het is belangrijk veel water te drinken wanneer je een blaasontsteking hebt, dit brengt de koorts omlaag en helpt het lichaam om de afvalstoffen uit het lichaam te krijgen. Sommige mensen denken nu, maar dan ga ik veel plassen en dit is irriterend. Dit kan kloppen, maar het helpt het lichaam te herstellen en het "verdunt" de concentratie van de urine. Dit vermindert de irritatie. Een pijnstiller als ibuprofen vermindert de pijn en is ontstekingsremmend. Wanneer er ook maar een aanleiding is wat zou kunnen duiden op een blaasontsteking, ga ALTIJD langs de huisarts! Een blaasontsteking kan op langere termijn nare gevolgen hebben.

Wat kan de huisarts doen?

  • Pijnstillers voorschrijven
  • Urine testen
  • Ontstekingsremmers voorschrijven
  • Antibiotica voorschrijven
  • Doorverwijzen naar ziekenhuis

Pijnstillers spreken voor zich, deze verlichten de pijn. De huisarts kan ook ontstekingsremmers voor schrijven, deze hebben bijna dezelfde werking als antibiotica maar veroorzaken meestal geen resistentie bij het virus of de bacterie. Sinds een blaasontsteking snel kan veranderen in een levensgevaarlijke ziekte zal de huisarts meestal direct antibiotica voorschrijven. De antibiotica zal de blaasontsteking binnen 14 dagen moeten verhelpen. In sommige gevallen kun je doorverwezen worden naar het ziekenhuis, dit gebeurt gelukkig zelden.
© 2009 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat een blaasontsteking isWat een blaasontsteking isVeel vrouwen en enkele mannen hebben wel eens een blaasontsteking gehad. Maar wat is nu eigenlijk een blaasontsteking? E…
De blaasontstekingEen blaasontsteking of wel cystitis, is een infectie van de urineweg. Dit geeft vooral bij vrouwen een vervelende pijn b…
BlaasontstekingBlaasontstekingWanneer je een blaasontsteking hebt is het zo dat het slijmvlies van de blaas ontstoken is. Ook de urinebuis kan hierbij…
Blaasontsteking en de pilVele vrouwen herkennen het, blaasontsteking. Het is erg vervelend en komt nooit gelegen. Het is misschien vreemd maar de…

Wat te doen bij een oogontsteking?Wat is een oogontsteking? Een oogontsteking is een ontstekingsreactie binnen in of rond om het oog. Een oogontsteking is…
Lasek of Lasik, de verschillenLasek of Lasik, de verschillenWelke laserbehandeling past het beste bij mij, Lasek of Lasik? Welke verschillen zijn er tijdens de behandeling en ná de…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Blaasontsteking
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/142/blaasontsteking.html
Reacties

Genevieve, 27-03-2013
Ik heb een vraag. Ik heb gehoord dat een hoge dosis vit C met cranberry ook helpt bij een blaasontsteking. Klopt dit? Reactie infoteur, 27-03-2013
Hallo Genevieve,

Ik heb werkelijk geen idee. Misschien kan een apotheker o.i.d. je hier meer over vertellen

Riny de Krom, 12-11-2012
Ergens wordt er gezegd dat wanneer je niets doet aan een blaasontsteking dit op termijn nare gevolgen kan geven. Maar welke nare gevolgen dan? Dat staat er niet bij. Reactie infoteur, 13-11-2012
Beste Riny,

Je zou kunnen denken aan problemen met plassen, moeite met het ophouden daarvan en in het ergste geval onvruchtbaarheid. De huisarts kan je hier meer over vertellen.

VMusic (131 artikelen)
Laatste update: 16-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.