Blaasontsteking en de pil

Vele vrouwen herkennen het, blaasontsteking. Het is erg vervelend en komt nooit gelegen. Het is misschien vreemd maar de pil kan ervoor zorgen dat je geen blaasontsteking weer krijgt.

Inhoud:


Blaasontsteking komt zoals velen al weten vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, dit omdat de plasbuis bij de vrouw korter is dan bij de man.
Vaak zijn de symptomen erg herkenbaar:
  • Vaak moeten plassen
  • De plas moeilijk kunnen ophouden
  • Kleine hoeveelheden plassen
  • Een branderige of stekende pijn bij het plassen
  • Pijn in de onderbuik
  • Ook kan er bloed in de urine voorkomen
  • Let op dat koorts niet hoort bij een blaasontsteking

Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas doordat er bacteriën in de blaas zijn gekomen. Wanneer je hiermee naar de huisarts gaat moet er een potje urine meegenomen worden wat daar onderzocht wordt. Wanneer de test aangeeft dat er een blaasontsteking aanwezig is, krijg je een recept voor antibiotica mee en zijn meestal met ongeveer een dag de meeste klachten weg.
Het advies hierbij is dan:
  • Veel drinken
  • Het toilet bezoeken wanneer het moet en niet uitstellen
  • De blaas goed leegplassen
  • Direct plassen na de seks
  • Het gebruik van cranberry producten
Maar wat nou als er geen verband te vinden is tussen terugkerende blaasontstekingen en de adviezen die door de huisarts gegeven worden ook netjes opgevolgd worden?

Menstruatie

Er kan een verband gevonden worden tussen het menstrueren en het krijgen van een blaasontsteking. Het is dan zo dat er tijdens de normale periode niets aan de hand is en dat er tijdens of vlak na de menstruatie een blaasontsteking op komt zetten. Dit patroon is natuurlijk niet het eerste waar je aan denkt bij het hebben van terugkerende blaasontstekingen. Reden van het krijgen van een blaasontsteking tijdens de menstruatie is dat de zuurgraad in de omgeving van de urinebuis op dat moment verandert vanwege het bloedverlies tijdens de menstruatie. Dit zal ook de reden zijn waarom er het advies gegeven wordt om te plassen na het hebben van seks.

De pil

En hoe kan de pil dan werken in het voorkomen van blaasontstekingen? Omdat de menstruatie een blaasontsteking uitlokt, zou je die moeten kunnen vermijden. Dit kan natuurlijk door de pil door te slikken in plaats van iedere drie weken een stopweek te hebben waarin weer het gevaar is dat zich een blaasontsteking ontwikkelt. Het is dan zo dat je de pil net zo lang achter elkaar door slikt tot er een doorbraakbloeding komt en dat dan pas de stopweek gehouden wordt. De eerste keer zal dit ongeveer bij twee maand zijn, de volgende keer bij drie of vier maand en dit is zo wel op te bouwen naar ongeveer een half jaar. Dit betekent dus dat je maar twee keer per jaar menstrueert en dus ook maar twee keer per jaar kans hebt op een blaasontsteking, mits er geen andere factoren meespelen die de blaasontsteking opwekken. Bijkomend voordeel hiervan is ook dat de blaas wat rust krijgt, en dus de kans om te herstellen van een blaasontsteking.

Deze oplossing zal waarschijnlijk niet bij iedereen die regelmatig blaasontstekingen heeft werken, maar er zullen wellicht vrouwen zijn die dit patroon zullen herkennen en met het doorslikken van de pil van de terugkerende blaasontstekingen af zijn.
© 2013 - 2024 Lotte90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nooit meer ongesteld, kan dat?Nooit meer ongesteld, kan dat?Veel vrouwen hebben last van hun menstruatie of van PMS. Iedere maand is het weer opzien tegen de vervelendste dagen van…
Alles over de eerste keer ongesteldAlles over de eerste keer ongesteldIeder meisje maakt het mee, voor de eerste keer ongesteld. Het is altijd even schrikken, maar het is zeker niet iets om…
Alles over ImplanonImplanon is een klein staafje wat onder je huid wordt ingebracht. Je hoeft daarna 3 jaar lang niet meer aan je anticonce…
Oorzaken van het uitblijven van de menstruatieOorzaken van het uitblijven van de menstruatieNiet op tijd ongesteld worden komt redelijk vaak voor. Wanneer u dit voor de eerst keer meemaakt, zal u misschien wel sc…

CVA-positionering in rugligCVA-positionering in rugligPatiënten die leiden aan CVA of CerebroVasculair Accident kampen met een heleboel symptomen waarvan de meest voorname en…
Kokhalzen: oorzaken, symptomen, behandeling & tipsKokhalzen: oorzaken, symptomen, behandeling & tipsKokhalzen is een natuurlijke reflex van het lichaam dat ervoor zorgt dat je niet gaat stikken. Hoewel kokhalzen je eigen…
Lotte90 (14 artikelen)
Laatste update: 23-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.