Blaasontsteking en de pil
Vele vrouwen herkennen het, blaasontsteking. Het is erg vervelend en komt nooit gelegen. Het is misschien vreemd maar de pil kan ervoor zorgen dat je geen blaasontsteking weer krijgt.
Inhoud:
Blaasontsteking komt zoals velen al weten vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, dit omdat de plasbuis bij de vrouw korter is dan bij de man.
Vaak zijn de symptomen erg herkenbaar:
- Vaak moeten plassen
- De plas moeilijk kunnen ophouden
- Kleine hoeveelheden plassen
- Een branderige of stekende pijn bij het plassen
- Pijn in de onderbuik
- Ook kan er bloed in de urine voorkomen
- Let op dat koorts niet hoort bij een blaasontsteking
Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas doordat er bacteriën in de blaas zijn gekomen. Wanneer je hiermee naar de huisarts gaat moet er een potje urine meegenomen worden wat daar onderzocht wordt. Wanneer de test aangeeft dat er een blaasontsteking aanwezig is, krijg je een recept voor antibiotica mee en zijn meestal met ongeveer een dag de meeste klachten weg.
Het advies hierbij is dan:
- Veel drinken
- Het toilet bezoeken wanneer het moet en niet uitstellen
- De blaas goed leegplassen
- Direct plassen na de seks
- Het gebruik van cranberry producten
Maar wat nou als er geen verband te vinden is tussen terugkerende blaasontstekingen en de adviezen die door de huisarts gegeven worden ook netjes opgevolgd worden?
Menstruatie
Er kan een verband gevonden worden tussen het menstrueren en het krijgen van een blaasontsteking. Het is dan zo dat er tijdens de normale periode niets aan de hand is en dat er tijdens of vlak na de menstruatie een blaasontsteking op komt zetten. Dit patroon is natuurlijk niet het eerste waar je aan denkt bij het hebben van terugkerende blaasontstekingen. Reden van het krijgen van een blaasontsteking tijdens de menstruatie is dat de zuurgraad in de omgeving van de urinebuis op dat moment verandert vanwege het bloedverlies tijdens de menstruatie. Dit zal ook de reden zijn waarom er het advies gegeven wordt om te plassen na het hebben van seks.
De pil
En hoe kan de pil dan werken in het voorkomen van blaasontstekingen? Omdat de menstruatie een blaasontsteking uitlokt, zou je die moeten kunnen vermijden. Dit kan natuurlijk door de pil door te slikken in plaats van iedere drie weken een stopweek te hebben waarin weer het gevaar is dat zich een blaasontsteking ontwikkelt. Het is dan zo dat je de pil net zo lang achter elkaar door slikt tot er een doorbraakbloeding komt en dat dan pas de stopweek gehouden wordt. De eerste keer zal dit ongeveer bij twee maand zijn, de volgende keer bij drie of vier maand en dit is zo wel op te bouwen naar ongeveer een half jaar. Dit betekent dus dat je maar twee keer per jaar menstrueert en dus ook maar twee keer per jaar kans hebt op een blaasontsteking, mits er geen andere factoren meespelen die de blaasontsteking opwekken. Bijkomend voordeel hiervan is ook dat de blaas wat rust krijgt, en dus de kans om te herstellen van een blaasontsteking.
Deze oplossing zal waarschijnlijk niet bij iedereen die regelmatig blaasontstekingen heeft werken, maar er zullen wellicht vrouwen zijn die dit patroon zullen herkennen en met het doorslikken van de pil van de terugkerende blaasontstekingen af zijn.