Hoe gaat een colonoscopie in zijn werk?

Hoe gaat een colonoscopie in zijn werk? Er is iets mis met uw darmen en daarom moet er een colonoscopie gedaan worden. Een colonoscopie is nodig om uw dikke darm te onderzoeken op tumoren en/of poliepen. Dit word gedaan door een camera aan het uiteinde van een flexibele slang, de endoscoop, deze wordt in uw anus ingebracht, hiermee wordt uw hele dikke darm en mogelijk het laatste stukje dunne darm zorgvuldig onderzocht. Het ondergaan van een colonoscopie is een angstige gedachte, niet alleen het onderzoek maar ook de voorbereiding

Verschillende methoden om de darmen te onderzoeken

rectale colonoscopie

Bij dit onderzoek word een endoscoop via uw anus door uw dikke darm geleid, er word lucht in uw darmen geblazen om beter zicht te hebben in de darm. Bij dit onderzoek kunnen biopten (hapjes weefsel), bijvoorbeeld mogelijke poliepen, weggehaald worden om te laten onderzoeken in het lab.

virtuele colonoscopie

Een virtuele colonoscopie word niet uitgevoerd met een endoscoop. Dit onderzoek word uitgevoerd met CT of MRI technieken. Bij beide technieken word de dikke darm driedimensionaal in beeld gebracht. Hierbij kunnen poliepen, tumoren en ontstekingen waar genomen worden maar ze kunnen geen biopten er van nemen omdat ze niet echt in de darm zitten. Er zijn ook nog bijna geen ziekenhuizen die deze techniek gebruiken.

Voorbereiding voor het onderzoek

Elk ziekenhuis is anders

Elk ziekenhuis is anders bij de voorbereiding. Ieder ziekenhuis heeft zijn eigen regels opgesteld en gebruikt ook weer andere laxerende medicijnen. Daarom is het van belang dat u de voorschriften van uw eigen arts opvolgt en alles met uw eigen arts overlegt.

Laxerende medicatie als voorbereiding

Zoals hierboven genoemd: ieder ziekenhuis hanteert zijn eigen regels. Daarom is het ook dat in ieder ziekenhuis andere medicatie gebruikt word, zoals:
  • Klean-prep
  • Moviprep
  • Prunacolon
  • Phosphoral
  • Orale Fleet
En nog vele andere. Uiteindelijk hebben ze allemaal de zelfde werking: je darmen leeg maken zodat alles goed zichtbaar is met de endoscoop.

Andere medicatie

Als u naast de medicatie die u krijgt van uw arts andere medicatie gebruikt moet u dit altijd van te voren melden, anders kunnen hierdoor moeilijke en gevaarlijke situaties door ontstaan. Bijvoorbeeld bij de volgende medicatie:
  • Bloedverdunners: Marcoumar en Sintromitis (deze kunnen voor ernstige bloedingen in de darm zorgen).
  • Ascal, Aspirine, Sinaspril en Plavix deze kunt u in principe gewoon innemen maar dit moet wel doorgegeven worden.
  • Ijzertabletten maken het moeilijker de darmen goed schoon te krijgen en kleuren uw ontlasting zwart waardoor de arts minder goed zicht heeft.
  • Insuline, mogelijk een aangepaste dosis in verband met de voorbereiding.
  • Pacemaker en kunstklep moeten ook absoluut doorgegeven worden in verband met mogelijke bacteriën die in de bloedbaan kunnen komen bij de verwijdering van een poliep of dergelijke.

Voedingsvoorschriften

De dag voor het onderzoek mag u meestal nog wel vloeibare voeding (pap, vla, soep zonder vaste bestanddelen en compôte). Maar zodra u het laxerende middel ingenomen heeft moet u over gaan op heldere dranken zonder suiker (thee, bouillon, appelsap), absoluut geen koolzuurhoudende dranken. Let er op dat u genoeg drinkt want de laxerende middelen onttrekken veel vocht uit uw lichaam waardoor uitdroging kan optreden.
De dag van het onderzoek mag u niets meer eten en ook niet meer roken wel mag u nog heldere dranken zonder suiker drinken tot 1 uur voor het onderzoek.

De colonoscopie

Voorbereiding op het onderzoek

Op de afdeling vind de voorbereiding plaats. Hier word een infuusnaaldje ingebracht voor het kalmerende medicijn, dit medicijn vermindert uw ongemak, angst en eventuele pijn. Ook krijgt u een knijper op uw vinger die uw hartslag en ademhaling controleert tijdens het onderzoek. Een verpleegkundige brengt u dan naar de endoscopiekamer.

Doel van het onderzoek

Ze onderzoeken de darmwand en zoeken voor dingen die er eigenlijk niet horen te zijn zoals:
  • Divertikels zijn kleine uitstulpingen in de darmwand. Meestal geven ze geen klachten maar ze kunnen gaan ontsteken waardoor u last krijgt van koorts, buikpijn, diarree en braken.
  • Poliepen zijn kleine meestal goedaardige gezwelletjes die in de dikke darm voorkomen. Kleine poliepen geven meestal geen klachten maar als ze groter worden kan de ontlasting veranderen en er kan bloed in de ontlasting zitten, sommige worden op den duur kwaadaardig, daarom is het beter om ze weg te halen.
  • Darmkanker houd in dat er kwaadaardige gezwellen in de darmwand zitten. De klachten die hierbij kunnen optreden zijn: verandering van het ontlastingspatroon, bloed bij de ontlasting en buikpijn, dit is echter niet bij iedereen zo die darmkanker heeft soms merkt u er niets van.
  • Chronische ontstekingen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa word ook naar gezocht. Hierbij kunnen zweertjes en abcessen ontstaan die voor diarree met bloed en slijm en buikpijn zorgt.

Het onderzoek

Bij dit onderzoek gaan ze uw dikke darm onderzoeken met een endoscoop. Deze word ingebracht in uw anus terwijl u op uw linkerzijde ligt. Om beter zicht te krijgen kan de arts via de endoscoop wat lucht in uw darm blazen, dit kan een drukkend en krampend gevoel in uw buik geven en waarschijnlijk zult u hierdoor winden moeten laten. Dit is echter niets om u voor te schamen dit is heel normaal. Er kan aan u gevraagd worden om op uw rug te gaan liggen zodat de assistent wat uitwendige druk kan uitoefenen op de buik. De endoscoop word meestal tot aan de dunne darm ingevoerd. Daarna word de endoscoop langzaam terug getrokken en ondertussen word de darmwand nauwkeurig geïnspecteerd.

Opname duur

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. Als alles goed is gegaan en geen complicaties zijn opgetreden kunt u dezelfde dag alweer naar huis toe.

Roesje en de uitwerking

Het roesje wat u voor het onderzoek gekregen heeft werkt ongeveer2 á 3 uur. Daarom moet u na het onderzoek nog even blijven zodat het roesje een beetje uitwerkt. Ook mag u na het onderzoek absoluut niet zelf rijden of met openbaar vervoer reizen. Zorg dus dat iemand u kan komen ophalen.

Na het colonoscopie

Meestal heeft u na de colonoscopie nog wat buikkrampen en dat u veel moet winden. Dit is normaal, de lucht die ingeblazen is tijdens het onderzoek moet er nog uit. Ook moet uw darm zijn plaats weer vinden.

Mogelijke complicaties

Colonoscopie is over het algemeen een erg veilig onderzoek. Maar toch kunnen er complicaties optreden. De kans op complicaties is groter als er poliepen zijn weggehaald. Er kunnen verschillende complicaties optreden:
  • Bloeding: vooral bij het verwijderen van poliepen kan een bloeding optreden in het wondgebied, dit kan meteen na het onderzoek zijn maar ook nog tot 14 dagen later. Meestal stopt het bloeden vanzelf.
  • Perforatie: vooral als de darm ontstoken is, veel uitstulpingen, als er sprake is van vernauwing en als er een poliep word weggehaald. De belangrijkste klachten zijn buikpijn en later koorts.
In enkele gevallen is het nodig om u in het ziekenhuis te houden of zelfs een operatie te ondergaan.

De uitslag van het onderzoek

De uitslag word meteen gegeven als u een beetje bij bent gekomen van het roesje. Als er weefsel is weggenomen moet dit eerst onderzocht worden in het lab en dan krijgt u hier de uitslag ongeveer 1 week later van.
© 2010 - 2024 Dianne1991, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Darmonderzoek (coloscopie): wat is het en wat houdt het in?Darmonderzoek (coloscopie): wat is het en wat houdt het in?Een darmonderzoek of colonoscopie is een inwendig kijkonderzoek van de dikke darm. Darmonderzoek kan worden uitgevoerd o…
Virtuele colonoscopie: Beeld van dikke darm met CT-scanVirtuele colonoscopie: Beeld van dikke darm met CT-scanEen virtuele colonoscopie is een onderzoek waarbij de arts een beeld krijgt van het rectum (endeldarm) en colon (dikke d…
Prunasine siroop: bij obstipatie of voor darmledigingPrunasine siroop: bij obstipatie of voor darmledigingHeb je last van obstipatie dan is het belangrijk om er snel bij te zijn. Elke dag dat de ontlasting langer uitblijft wor…

BlaasontstekingBlaasontstekingWanneer je een blaasontsteking hebt is het zo dat het slijmvlies van de blaas ontstoken is. Ook de urinebuis kan hierbij…
Omgaan met hinderlijke plasklachten bij vergrote prostaatOmgaan met hinderlijke plasklachten bij vergrote prostaatAls je te vaak moet plassen vanwege een vergrote prostaat, is het niet handig veel te drinken vlak voor een lange autori…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kalumet, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Informatie papieren van het ziekenhuis Laurentius.
Dianne1991 (9 artikelen)
Laatste update: 01-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.