Goedkoop en toch gezond eten!

Goedkoop en toch gezond eten! Er zijn vele manieren om gezond en toch goedkoop te eten. Dit is een verzameling van wijsheden vergaard door jarenlange ervaring. Op de site van www.voedingscentrum.nl staan de laatste inzichten wat betreft gezond eten.

Gezond eten duur? De mythe

Van huis uit heeft u waarschijnlijk geleerd dat er voor kwaliteit betaald dient te worden. Dat geldt nog altijd zo. Maar bij voedsel geldt soms het omgekeerde: de luxe, dure dingen hoeven niet altijd bij te dragen aan een goede gezondheid. Denkt u hierbij aan alcohol, veel vlees, chocolade enzovoorts. Het is de kunst om goedkoop te eten en toch gezond en fit te blijven. Denkt u bij eten meer aan minder dan aan meer!

Drinken

Stop meteen met frisdrank! De meningen zijn verdeeld. Maar frisdrank (en haar light-varianten) zijn duur, en de toevoegingen maken het er niet gezonder op. Als ze niet te veel suiker bevatten, is daarvoor in de plaats een of andere zoetstof gekomen. Geef de voorkeur aan water of (kruiden)thee. Wees ook matig met koffie en alcohol.

Bron-versus kraanwater

Schakel over op kraanwater. Het kraanwater in Nederland is van een dusdanige kwaliteit dat u dit gerust kunt drinken. Water uit flesjes belasten onnodig het milieu en uw portemonnee. Het water wordt bijvoorbeeld in de Ardennen geproduceerd en hier naartoe getransporteerd. De glazen, kartonnen of plastic flessen produceren ook een enorme afvalstroom. Neemt u altijd
uw eigen bidon of navulbare flesje mee. Dan hoeft u nooit meer water te kopen. Scheelt u iedere keer weer dus weer ruim twee euro.

Eiwitten

Eet u eens een ei. Vroeger stonden eieren in een slecht daglicht vanwege een vermeende bijdrage aan de cholesterol. Tegenwoordig mogen ze weer. Kijkt u op de website van het voedingscentrum voor de actuele aanbevolen hoeveelheden. Bij vlees geldt wederom: weest u matig. Velen eten veel meer vlees dan noodzakelijk. Wisselt u ook eens af met andere bronnen van eiwitten. Denkt u aan peulvruchten, soja en vis. Let op dat u niet te veel kwikhoudende vissoorten eet. Hierover kunt u informatie op internet vinden.

Groenten

Kiest u zoveel als mogelijk voor groenten van het seizoen. Deze zijn niet alleen goedkoper, ze bevatten ook meer voedingsstoffen omdat ze niet zo lang op reis zijn geweest. U hoeft niet noodzakelijkerwijs naar de markt. De meeste werkenden hebben hier niet eens de tijd voor. Tegenwoordig hebben de meeste supermarkten (ook de goedkope) een ruim aanbod van goedkope groenten. De meesten zijn in de zomer van de koude grond. Dat betekent dat er niet met allerlei fossiele brandstoffen gestookt hoeft te worden.

Hoeveelheid: een weekplan

Maakt u altijd een weekplan. Plan uw maaltijden een week vooruit. De basics (pasta, rijst, aardappelen enzovoorts) kunt u eenmaal per maand bij de goedkoopste winkel kopen. Voor de wekelijkse boodschappen kiest u dan een winkel die dichtbij is en over het algemeen het goedkoopst. Zorg dat u van tevoren goed gegeten heeft. Dan bent u minder genegen voor de (onbewuste) reclametaktieken te zwichten. Naar verschillende winkels gaan kost tijd en brandstof. Kiest u ook voor de huismerken. De vergelijkingen van de winkelmandjes waarmee regelmatig in reclames geschermd wordt is voor de meesten niet reëel. Dit zijn namelijk allemaal A-merken.

Koken

Investeer in leren koken. Maakt u ook eens een dubbele portie en vries dit in. Dan weet u wat u eet en als u eens geen zin heeft om te koken gaat u niet uit eten of iets afhalen. Dit is gezonder voor uzelf en uw portemonnee. Investeer in de toekomst van uw kinderen. Geef ze kookles en leer ze over gezond en goedkoop bereiden. De meesten vinden het leuk zelf hun maaltijden klaar te maken. Dit is bijzonder leerzaam. Hierdoor leren ze ook veel over levensmiddelen, lekkere en gezonde combinaties. Ze zijn dan in ieder geval niet afhankelijk van de fastfood restaurants in hun toekomstige woonplaats!

Werk en tussendoortjes

Neem uw eigen lunch mee naar uw werk. Als u ook regelmatig zwicht voor een (zoet) tussendoortje calculeer dat in. Koop gewoon in de supermarkt wat voorverpakt lekkers. Een gevulde koek onderweg kost vlug twee euro. Een van vergelijkbare kwaliteit uit de supermarkt rond de dertig cent. Besparen is vooruitzien (en uw zwakke plekken kennen!). Rekent u maar eens uit wat u per persoon bespaart per jaar!
© 2012 - 2024 Blackbeauty, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mathijs Vrieze: de nieuwe Sonja Bakker?Mathijs Vrieze: de nieuwe Sonja Bakker?Nu Sonja Bakker kiest voor een periode van rust in haar leven, wordt het tijd voor een nieuwe dieetgoeroe. Het tv-progra…
Afvallen met knoflookKnoflook eten geeft je misschien wel een slechte adem, maar het heeft veel positieve eigenschappen. Afvallen met knofloo…
F2 Dieet, een gezonde manier van afvallenAfvallen... vaak voor mensen een groot probleem. Men moet een vast patroon van eten en bewegen vaak drastisch veranderen…
Hoe kun je afvallen met yoghurt?Hoe kun je afvallen met yoghurt?Kun je afvallen met yoghurt? Dit blijkt inderdaad zo te zijn! Yoghurt heeft een hele positieve werking voor mensen die g…

Goji-bes, een krachtige medicinale fruitsoortGoji-bessen worden sinds lang gebruikt in Maleisië en China. Ze worden door de soep gedaan en er wordt thee van gezet. I…
De geneeskracht van bramenDe geneeskracht van bramenDe braam is een zeer gezond stukje fruit. Bramen kennen in framboosjes rode, zoete nichtjes. Bramen kun je een groot ged…
Bronnen en referenties
  • www.voedingscentrum.nl
Blackbeauty (100 artikelen)
Laatste update: 26-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.