Oregano, geneeskruid en smaakmaker in de keuken

Oregano, geneeskruid en smaakmaker in de keuken Oregano, wat de Latijnse naam voor de wilde marjolein is, is een vaste plant. We kennen oregano met name als kruid voor in het eten. Het kan toegepast worden zoals we bijvoorbeeld peterselie toepassen. Dat oregano minder gebruikt wordt in de keuken dan bijvoorbeeld peterselie, heeft met name met de nogal uitgesproken smaak van oregano te maken. Buiten een smaakmaker is oregano ook nog een geneeskrachtig kruid.

De basis van oregano

De plant behoort tot de lipbloemfamilie. Het wordt ook nog wel eens 'palingkruid' genoemd. De naam die we meestal in de winkel aantreffen is of ‘oregano’ of ‘wilde marjolein’, niet te verwarren met de echte marjolein. Oregano wil overigens in het Grieks zoveel als ‘bergvreugd’ zeggen.

De oorsprong van de plant is in Noord-Europa, maar de plant is al sinds de moderne jaartelling ook in warmere Europese gebieden zoals het Middellandse Zeegebied te vinden. In Nederland groeit de plant overigens ook prima in de moestuin. Oregano kan tot zo’n 60 centimeter hoog worden en heeft een behaarde, rechtopstaande en ietwat vierkante vertakte stengel. De bladeren hebben een karakteristieke gekartelde bladrand met een spitse top. Vermeerderen doet de plant zich door middel van de uitlopers. Deze zijn ietwat verhout. De plant bloeit van juli tot eind september. De bloemetjes die de oreganoplant krijgt zijn zacht roze van kleur.

Bron: Hans, PixabayBron: Hans, Pixabay

Voedingswaarde en geneeskracht

Oregano heeft de volgende vitamines en mineralen:
 • Vitamine A
 • Vitamine B3 en B6
 • Vitamine E
 • Vitamine K
 • Calcium
 • Kalium
 • Fosfor
 • IJzer
 • Mangaan

Immuunsysteem

Oregano bevat veel fytonutriënten en in oregano zit onder meer thymol. Deze stof gaat schadelijke bacteriën en vrije radicalen te lijf. Dit gegeven maakt het een uitermate geschikte plant voor je immuunsysteem. Fytonutriënten zijn overigens plantenstoffen die een geneeskrachtige werking hebben.

Spijsvertering

Oregano heft ook een gunstige werking op de spijsvertering. De looi- en bitterstoffen in oregano hebben dit effect op de spijsvertering. De maag- en het darmkanaal worden gedesinfecteerd en de aanmaak van spijsverteringssappen wordt gestimuleerd. Je kunt oregano ook als thee tot je nemen. Het gaat een veelal drukkend en opgeblazen gevoel, misselijkheid en/of gebrek aan eetlust tegen.

Verkwikkend

Oregano kan een verkwikkend effect op mensen hebben. Zeker als je door harde arbeid of andere intensieve bezigheden moe bent of gewoon even een dipje hebt, kan oregano de aansluitende periode - als je bijvoorbeeld nog moet werken of anderszins bezig moet zijn - een stuk draaglijker maken. Het kan je weer een helder gevoel geven.

Bron: Sonderangebod, PixabayBron: Sonderangebod, Pixabay

Toepassing in de keuken

De geur en smaak van oregano zijn karakteristiek en dat maakt voor veel mensen de plant uitermate geschikt om in Italiaanse en Griekse keuken toe te passen, maar je treft oregano ook in de Mexicaanse keuken aan. De smaak van oregano is als volgt te omschrijven:
 • scherp
 • pittig
 • kruidig

Wijze van bereiden

Oregano pas je toe door de blaadjes van de steeltjes te plukken, te wassen en deze heel fijn te snijden. Van sommige kruiden is de stengel ook mee te nemen (deze heeft dan een identieke smaak), maar dit geldt niet voor de stengels van de oreganoplant. Je kunt oregano rauw eten of meekoken in een gerecht. Sommige kruiden verliezen hun smaak als je ze lang meekookt, maar dit geldt niet voor oregano. Neem het rustig het hele kookproces mee, de smaak zal eerder versterken. Zowel het oudere blad als ook de jonge nieuwe blaadjes kunnen direct gebruikt worden.

In welke gerechten is oregano mee te nemen?

Oregano is heerlijk in frisse en ietwat kruidige salades en in soep zoals tomatensoep of pompoensoep, maar ook in een omelet en in vis- of vleesgerechten (stoofvlees, rundvlees, varkensvlees en gevogelte). Strooi fijngehakte oregano ook over een verse pizza. Qua groente combineert oregano prima bij komkommer, tomaat, aubergine, boontjes en courgette. Maar oregano kan ook lekker in een verse kruidenboter zijn.

Tot slot

Oregano is uitermate gezond en prima om dagelijks tot je te nemen (op wat voor manier dan ook). Het is op veel manieren toe te passen in de keuken, dus kijk zelf wat je het meeste aanspreekt bij je gerechten. Misschien is het voor sommige mensen even wennen qua smaak, maar het is in meerdere gerechten absoluut een prima smaakmaker.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oregano, een kruid met geneeskrachtOregano, een kruid met geneeskrachtOregano is een groen kruid met een zeer fijne smaak. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Europa maar is al minstens 2000 j…
Kruiden en hun toepassing in de keukenKruiden kunnen aan een gerecht een verrassende en lekkere smaak geven. Maar welk kruid moet je nou bij welk gerecht gebr…
Wilde marjolein, vreugde van de bergenVreugde van de bergen, oros - ganus oftewel oregano is de vrij vertaalde naam van onze inheemse Oreganum vulgare of Wild…
Oregano-olie gebruiken als dagelijks supplementOregano-olie gebruiken als dagelijks supplementOregano-olie is een product dat gemaakt wordt van de plant oregano, die ook wel bekend staat onder de naam wilde marjole…

Schadelijke stoffen bij het barbecueënSchadelijke stoffen bij het barbecueënBarbecueën is voor velen een geliefde bezigheid bij mooi weer in de zomer. Het is een gezellige en smakelijke manier van…
Hibiscus, mooi in de tuin en goed voor de gezondheidHibiscus, mooi in de tuin en goed voor de gezondheidHibiscus is zo’n plant die we allemaal kennen. Toch is koppeling van de naam en de plant, nog vaak best lastig. Veel men…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Matahari22, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilde_marjolein
 • https://www.devoedzamekeuken.nl/kruiden-en-specerijen-waar-je-niet-zonder-kunt-oregano/
 • http://www.kruidenthuis.nl/kruiden/show/42/oregano/
 • Afbeelding bron 1: Hans, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Sonderangebod, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 16-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.