Hibiscus, mooi in de tuin en goed voor de gezondheid
Hibiscus is zo’n plant die we allemaal kennen. Toch is koppeling van de naam en de plant, nog vaak best lastig. Veel mensen hebben deze veelal rood- of paarsbloemige volle plant in een grote pot of in de volle grond staan. Behalve dat de plant mooie grote bloemen geeft en de plant daarom al zeer geliefd is, weet lang niet iedereen dat de hibiscusplant ook goed voor de gezondheid is. Regelmatig een kopje thee van deze plant, is zeker goed voor de gezondheid.
De basis van hibiscus
Hibiscus is een geslacht dat ruim 200 soorten kent en is afkomstig uit de Malvaceae familie. De tuinhibiscus, officieel hibiscus syriacus, ook wel altheastruik genoemd, is familie van de Chinese roos. Hibiscus tref je van nature aan in het mediterrane en (sub)tropische gebied. De plant heeft enkelvoudige gespreide bladeren en bevat ietwat trompetvormige grote bloemen (ze kunnen tot 15 cm breed worden). De bekendste is de rode hibiscus, maar de plant is er ook in het wit, roze, paars en geel.
De hibiscus bevat droge doosvruchten. Dit is een openspringende vrucht met meer dan één zaad per vrucht. De zaden worden zichtbaar, zodra de doosvrucht bij de juiste rijpheid openklapt.
Bron: Bergadder, Pixabay De plant hibiscus
Deze mooie grootbloemige plant kan solitair, maar ook in een heesterborder prima gepland worden. De plant bloeit mooi vol, dus is op verschillende manieren toe te passen.
Zon of geen zon
Hibiscus staat het liefst op een ietwat beschutte plaats met zon. Het beste voor de mooie bloemen is de volle ochtendzon. Helaas kan heel veel regen ervoor zorgen dat de knoppen er ongeopend al afvallen. Met de zomers zoals we die doorgaans in Nederland kennen, moet het normaliter wel goed gaan.
Zorg dat de plant niet in de volle middagzon staan, daar kan de plant niet goed tegen. Het gevolg is dat de bloemen en bladeren veelal gaan hangen en zelfs gedeeltelijk verdorren. Af en toe wat hangende bladeren is niet zo’n ramp. Zorg dan dat de plant goed besproeid wordt, maar dit vooral niet in felle middagzon, want dan kan de plant weer verbranden.
Bron: Josch13, Pixabay Grond
Hibiscus doet het op verschillende gronden goed, maar de plant heeft het liefste luchtige en waterdoorlatende grond. Een beetje leemachtig mag ook. Er moet voldoende humus in de grond zitten.
Zeker als de plant nog jong is, is het goed de grond om de plant heen tijdens de koude maanden een beetje af te schermen. Doe dit met wat stro of tuinturf. In het voorjaar wat kalium toevoegen aan de grond, doet de plant goed. Een kaliumhoudende kunstmest of wat verteerde kippenmest is meer dan prima om hiervoor te gebruiken.
Snoeien
Als je in de beginfase van de plant de takken half wegsnoeit, maak je er een weelderige bosschage van. Daarna hoef je de plant feitelijk niet meer te snoeien. Knip alleen wel regelmatig dode of zwaar beschadigde takjes weg.
Ongedierte
Net zoals de roos kan ook de hibiscus last krijgen van luizen. Het beste is dan zeepsop (bij voorkeur groene zeep) en spiritus te spuiten. Maak het in de volgende verhouding aan: 10 liter water, 2 dl groene zeep, 3 dl spiritus. Ook zijn er natuurlijk in de speciaalzaak altijd kant-en-klaarmiddelen verkrijgbaar.
Bron: Andergrin, Pixabay Hibiscus en onze gezondheid
Hibiscus wordt op verschillende manieren toegepast, maar de bekendste en meest toegepaste vorm is toch wel de thee. Als thee wordt het ook in de ayurvedische geneeskunde gebruikt. De thee heeft een beetje een zure afdronk, dus als je dat niet echt als lekker ervaart, doe er dan een beetje honing of kaneel bij. Dit neutraliseert het zure gedeelte. Echter, voor de meeste mensen geldt dat ze het moeten leren drinken en dan hoeft er na verloop van tijd niets meer aan toegevoegd te worden.
Hart- en vaatziekten
De thee bevat verschillende antioxidanten en deze zijn in staat cholesterol en triglyceride te verlagen, wat goed voor het hart en de vaten is. Triglyceriden hebben met cholesterol te maken, maar zijn eigenlijk een soort vetcellen in je bloedbaan. Verder bevat hibiscus flavonoïde antioxidanten, welke een bijdrage kunnen leveren om een hoge bloeddruk te verlagen. Een hoge bloeddruk helpen verlagen heeft behalve invloed op het hart, ook een positieve werking om beroertes en hartaanvallen te voorkomen. Het is dus erg belangrijk om de bloeddruk op wat voor manier dan ook onder controle te krijgen en te houden. Tenslotte kan hibiscusthee ook een bijdrage leveren om aderverkalking tegen te gaan en het stimuleert de vaatverwijding.
Het spreekt voor zich dat dagelijks enkele kopjes hibiscusthee drinken niet afdoende werkt als je niet je eet- en leefpatroon enigszins op niveau houdt. Het is een samenspel van een verantwoord eet- en leefpatroon. Hier past regelmatig hibiscusthee drinken prima in.
Waar is het nog meer goed voor?
Als je af en toe een opspelende maag hebt, kunnen enkele kopjes hibiscusthee ook helpen. Verder verzacht het de keel bij kriebelhoest en heeft het een vochtafdrijvende werking. Als je regelmatig hibiscusthee drinkt, dan wordt ook de vetstofwisseling gestimuleerd. Dit is weer goed om overgewicht tegen te gaan.
Bron: Shinybutton, Pixabay Wanneer geen hibiscusthee drinken?
Het wordt afgeraden om tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding hibiscusthee te drinken. Dit heeft te maken met de mogelijkheid dat hibiscus het oestrogeen en testosteron verhoogt.
Tot slot
Hibiscus is behalve mooi ook nog prima voor de gezondheid. Zet er lekkere thee van, die je misschien moet leren drinken, maar zeker goed voor je is. Combineer het met een mooie beschutte plek in de tuin voor de hibiscus. Er zijn allerlei kleuren, dus voor ieder wat wils.