Hibiscus, mooi in de tuin en goed voor de gezondheid

Hibiscus, mooi in de tuin en goed voor de gezondheid Hibiscus is zon plant die we allemaal kennen. Toch is koppeling van de naam en de plant, nog vaak best lastig. Veel mensen hebben deze veelal rood- of paarsbloemige volle plant in een grote pot of in de volle grond staan. Behalve dat de plant mooie grote bloemen geeft en de plant daarom al zeer geliefd is, weet lang niet iedereen dat de hibiscusplant ook goed voor de gezondheid is. Regelmatig een kopje thee van deze plant, is zeker goed voor de gezondheid.

De basis van hibiscus

Hibiscus is een geslacht dat ruim 200 soorten kent en is afkomstig uit de Malvaceae familie. De tuinhibiscus, officieel hibiscus syriacus, ook wel altheastruik genoemd, is familie van de Chinese roos. Hibiscus tref je van nature aan in het mediterrane en (sub)tropische gebied. De plant heeft enkelvoudige gespreide bladeren en bevat ietwat trompetvormige grote bloemen (ze kunnen tot 15 cm breed worden). De bekendste is de rode hibiscus, maar de plant is er ook in het wit, roze, paars en geel.

De hibiscus bevat droge doosvruchten. Dit is een openspringende vrucht met meer dan één zaad per vrucht. De zaden worden zichtbaar, zodra de doosvrucht bij de juiste rijpheid openklapt.

Bron: Bergadder, PixabayBron: Bergadder, Pixabay

De plant hibiscus

Deze mooie grootbloemige plant kan solitair, maar ook in een heesterborder prima gepland worden. De plant bloeit mooi vol, dus is op verschillende manieren toe te passen.

Zon of geen zon

Hibiscus staat het liefst op een ietwat beschutte plaats met zon. Het beste voor de mooie bloemen is de volle ochtendzon. Helaas kan heel veel regen ervoor zorgen dat de knoppen er ongeopend al afvallen. Met de zomers zoals we die doorgaans in Nederland kennen, moet het normaliter wel goed gaan.

Zorg dat de plant niet in de volle middagzon staan, daar kan de plant niet goed tegen. Het gevolg is dat de bloemen en bladeren veelal gaan hangen en zelfs gedeeltelijk verdorren. Af en toe wat hangende bladeren is niet zon ramp. Zorg dan dat de plant goed besproeid wordt, maar dit vooral niet in felle middagzon, want dan kan de plant weer verbranden.

Bron: Josch13, PixabayBron: Josch13, Pixabay
Grond
Hibiscus doet het op verschillende gronden goed, maar de plant heeft het liefste luchtige en waterdoorlatende grond. Een beetje leemachtig mag ook. Er moet voldoende humus in de grond zitten.

Zeker als de plant nog jong is, is het goed de grond om de plant heen tijdens de koude maanden een beetje af te schermen. Doe dit met wat stro of tuinturf. In het voorjaar wat kalium toevoegen aan de grond, doet de plant goed. Een kaliumhoudende kunstmest of wat verteerde kippenmest is meer dan prima om hiervoor te gebruiken.

Snoeien

Als je in de beginfase van de plant de takken half wegsnoeit, maak je er een weelderige bosschage van. Daarna hoef je de plant feitelijk niet meer te snoeien. Knip alleen wel regelmatig dode of zwaar beschadigde takjes weg.

Ongedierte

Net zoals de roos kan ook de hibiscus last krijgen van luizen. Het beste is dan zeepsop (bij voorkeur groene zeep) en spiritus te spuiten. Maak het in de volgende verhouding aan: 10 liter water, 2 dl groene zeep, 3 dl spiritus. Ook zijn er natuurlijk in de speciaalzaak altijd kant-en-klaarmiddelen verkrijgbaar.

Bron: Andergrin, PixabayBron: Andergrin, Pixabay

Hibiscus en onze gezondheid

Hibiscus wordt op verschillende manieren toegepast, maar de bekendste en meest toegepaste vorm is toch wel de thee. Als thee wordt het ook in de ayurvedische geneeskunde gebruikt. De thee heeft een beetje een zure afdronk, dus als je dat niet echt als lekker ervaart, doe er dan een beetje honing of kaneel bij. Dit neutraliseert het zure gedeelte. Echter, voor de meeste mensen geldt dat ze het moeten leren drinken en dan hoeft er na verloop van tijd niets meer aan toegevoegd te worden.

Hart- en vaatziekten

De thee bevat verschillende antioxidanten en deze zijn in staat cholesterol en triglyceride te verlagen, wat goed voor het hart en de vaten is. Triglyceriden hebben met cholesterol te maken, maar zijn eigenlijk een soort vetcellen in je bloedbaan. Verder bevat hibiscus flavonoïde antioxidanten, welke een bijdrage kunnen leveren om een hoge bloeddruk te verlagen. Een hoge bloeddruk helpen verlagen heeft behalve invloed op het hart, ook een positieve werking om beroertes en hartaanvallen te voorkomen. Het is dus erg belangrijk om de bloeddruk op wat voor manier dan ook onder controle te krijgen en te houden. Tenslotte kan hibiscusthee ook een bijdrage leveren om aderverkalking tegen te gaan en het stimuleert de vaatverwijding.

Het spreekt voor zich dat dagelijks enkele kopjes hibiscusthee drinken niet afdoende werkt als je niet je eet- en leefpatroon enigszins op niveau houdt. Het is een samenspel van een verantwoord eet- en leefpatroon. Hier past regelmatig hibiscusthee drinken prima in.

Waar is het nog meer goed voor?

Als je af en toe een opspelende maag hebt, kunnen enkele kopjes hibiscusthee ook helpen. Verder verzacht het de keel bij kriebelhoest en heeft het een vochtafdrijvende werking. Als je regelmatig hibiscusthee drinkt, dan wordt ook de vetstofwisseling gestimuleerd. Dit is weer goed om overgewicht tegen te gaan.

Bron: Shinybutton, PixabayBron: Shinybutton, Pixabay
Wanneer geen hibiscusthee drinken?
Het wordt afgeraden om tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding hibiscusthee te drinken. Dit heeft te maken met de mogelijkheid dat hibiscus het oestrogeen en testosteron verhoogt.

Tot slot

Hibiscus is behalve mooi ook nog prima voor de gezondheid. Zet er lekkere thee van, die je misschien moet leren drinken, maar zeker goed voor je is. Combineer het met een mooie beschutte plek in de tuin voor de hibiscus. Er zijn allerlei kleuren, dus voor ieder wat wils.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hibiscusthee, een mediterrane weldoenerHibiscusthee, een mediterrane weldoenerHibiscusthee kent vele gezondheidsvoordelen en wordt onder andere aanbevelen bij een hoge bloeddruk en een te hoge chole…
Hibiscus of Karkadé tegen hoge bloeddrukHibiscus of Karkadé tegen hoge bloeddrukHibiscus sabdariffa (roselle, rode zuring, Jamaicazuring) is een eenjarige plant die ongeveer twee meter hoog kan worden…
Verlaag je bloeddruk op natuurlijke wijze met HibiscusVerlaag je bloeddruk op natuurlijke wijze met HibiscusHibiscusthee is in diverse landen een veel gedronken verfrissend drankje. Maar behalve dat het lekker is, heeft onderzoe…
Hibiscus of Chinese roos, plant die veel bloemen geeftHibiscus of Chinese roos, plant die veel bloemen geeftIn veel tuinen bloeit in augustus de hibiscus met mooie kleuren. Je ziet ze in paars of in rood met wit. Ook in de vrije…

Oregano, geneeskruid en smaakmaker in de keukenOregano, geneeskruid en smaakmaker in de keukenOregano, wat de Latijnse naam voor de wilde marjolein is, is een vaste plant. We kennen oregano met name als kruid voor…
Aantal calorieën in tapasAantal calorieën in tapasDe van oorsprong Spaanse tapas worden tegenwoordig veel in Nederland gegeten. Bij het eten van tapas wordt er vaak de he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: SHAWSHANK61, Pixabay
  • https://appeltern.nl/nl/veelgestelde_vragen/over_tuinieren/verzorging_van_hibiscus
  • http://www.preventievegezondheidszorg.com/hibiscusthee.php
  • http://nl.nutritionproj.com/vegetarianism/hibiscus-thee-gezondheid-voordelen-van-het-drinken-van-hibiscus-tea.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hibiscus
  • http://www.directplant.nl/blog/hibiscus-struik/
  • Afbeelding bron 1: Bergadder, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Josch13, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Andergrin, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Shinybutton, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.