Hibiscusthee, een mediterrane weldoener

Hibiscusthee, een mediterrane weldoener Hibiscusthee kent vele gezondheidsvoordelen en wordt onder andere aanbevelen bij een hoge bloeddruk en een te hoge cholesterolgehalte. De Hibiscus is een plant die vooral in de mediterrane gebieden voorkomt en is zeer rijk aan antioxidanten, wat een positieve invloed op de gezondheid heeft.

Hibiscusthee: Natuurlijke bestrijder van hoge bloeddruk en te hoog cholesterol

De Hibiscus is een plant die van nature in de mediterrane gebieden voorkomt. Er bestaan zo'n 200 verschillende soorten hibiscusplanten, maar de variant waarvan de thee wordt gemaakt is de Hibiscus Sabdariffa. De thee wordt bereidt van de grote rode kelkvormige bloemen en wordt veel gebruikt voor medicinale doeleinden. Hibiscusthee heeft een zure smaak, maar met bijvoorbeeld citroen, honing, suiker en kaneel kan men een zeer aangename thee bereiden. De gedroogde bloemen hebben een hoog vitamine C-gehalte wat een sterke antioxidant is en onder andere het immuunsysteem ondersteunt. Hibiscusthee wordt vooral toegepast bij bestrijding van hoge bloeddruk en bij een te hoog LDL-cholesterolgehalte.

De medicinale werking van hibiscusthee

De Hibiscusthee kent verschillende medicinale werkingen:

Antioxidanten

De bloem van de Hibiscus is zeer rijk aan antioxidanten, wat een algemene positieve invloed op de gezondheid heeft. Doordat het lichaam zuurstof gebruikt, ontstaan er zogenaamde 'vrije radicalen'. Deze zeer reactieve moleculen kunnen de cellen beschadigen en bespoedigen zo bijvoorbeeld het verouderingsproces. De vrije radicalen in de cellen kunnen ook het DNA van de cel beschadigen en zo mutaties en ziektes veroorzaken. De antioxidanten vangen deze vrije radicalen in het lichaam en 'neutraliseren' de moleculen. De aanwezigheid van antioxidanten helpt het lichaam in zijn strijd om gezond te blijven. Het gebruik van antioxidanten wordt vaak in verband gebracht met een verkleining van het risico op het ontwikkelen van kanker. Een duidelijk positief effect van supplementen met antioxidanten heeft men in de klinische praktijk echter nooit kunnen aantonen.

Hoge bloeddruk

De hibiscusbloem bevat ook een natuurlijke ACE-remmer. Dit is een medicijn, welke de (samentrekkende) werking van het ACE-enzym in het bloed remt. De aders worden dus minder samengetrokken, met als gevolg dat de bloeddruk daalt. De thee bevordert ook de uitscheiding van urine, wat ook eens een extra gunstige invloed heeft op de bloeddruk.

LDL-cholesterol

Oftewel het zogenaamde 'slechte' cholesterol oxideert onder andere onder invloed van de vrije radicalen en vormt (bij te hoge concentraties) een 'plak' in de aders. De aders slibben zo stukje bij beetje dicht, wat natuurlijk de circulatie van het bloed bemoeilijkt. Onderzoek heeft aangetoond dat een extract van de hibiscusbloem het cholesterolgehalte in het bloedserum significant kan verlagen. Het innemen van hibiscusbloemextract met de maaltijd, verlaagde in een klinische studie het cholesterolgehalte van de deelnemers met 8% -14% na een proefperiode van vier weken. Ook laboratoriumstudies tonen aan dat met het hibiscusextract een significante verlaging van het cholesterolgehalte kan worden verkregen. Deze werking wordt toegeschreven aan de anthocyanen welke het hibiscusextract bevat. Deze stoffen zouden voorkomen dat het LDL-cholesterol oxideert en zo de aders dicht laat slibben.

Overige werking van de hibiscusthee

Het meeste onderzoek is gedaan naar de invloed van hibiscusthee op de hypertensie en het cholesterolgehalte, maar er worden nog meerdere heilzame werkingen aan de hibiscusbloem toegeschreven. Zo zou de thee bijvoorbeeld ook een kalmerende werking hebben en wordt de thee gebruikt bij bestrijding van overgewicht vanwege de heilzame werking op de vetstofwisseling.

Let op

Vanwege het feit dat hibiscusthee mogelijk het oestrogeen en testosteron verhoogt mag de thee niet tijdens de zwangerschap en tijdens de periode van borstvoeding worden gedronken. Ook bij het volgen van hormoonkuren wordt het gebruik van hibiscusthee afgeraden.
© 2014 - 2024 Misterlak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verlaag je bloeddruk op natuurlijke wijze met HibiscusVerlaag je bloeddruk op natuurlijke wijze met HibiscusHibiscusthee is in diverse landen een veel gedronken verfrissend drankje. Maar behalve dat het lekker is, heeft onderzoe…
Hibiscus, mooi in de tuin en goed voor de gezondheidHibiscus, mooi in de tuin en goed voor de gezondheidHibiscus is zo’n plant die we allemaal kennen. Toch is koppeling van de naam en de plant, nog vaak best lastig. Veel men…
Hibiscus of Karkadé tegen hoge bloeddrukHibiscus of Karkadé tegen hoge bloeddrukHibiscus sabdariffa (roselle, rode zuring, Jamaicazuring) is een eenjarige plant die ongeveer twee meter hoog kan worden…
Hibiscus of Chinese roos, plant die veel bloemen geeftHibiscus of Chinese roos, plant die veel bloemen geeftIn veel tuinen bloeit in augustus de hibiscus met mooie kleuren. Je ziet ze in paars of in rood met wit. Ook in de vrije…

De geneeskracht van kokoswaterDe geneeskracht van kokoswaterKokoswater is het water dat je kunt opdrinken als je een kokosnoot openmaakt. Het is geen kokosmelk wat gemaakt wordt va…
De geneeskracht van anijshyssopDe geneeskracht van anijshyssopAnijshyssop behoort tot de muntfamilie en wordt 60 centimeter tot 1 meter 50 hoog. Het is een meerjarige plant die in de…
Bronnen en referenties
  • www.superfoods-scientific-research.com
  • www.preventievegezondheidszorg.com
  • www.nl.wikipedia.org
  • www.nutraingredients.com/Research/Hibiscus-extract-could-protect-heart-suggests-lab-study
Misterlak (90 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.