De geneeskracht van kokoswater
Kokoswater is het water dat je kunt opdrinken als je een kokosnoot openmaakt. Het is geen kokosmelk wat gemaakt wordt van het vruchtvlees. Kokoswater kun je in de tropen aan kustgebieden veel drinken. Aan de bovenkant zitten drie zachte plekjes in de kokosnoot waar je een klein gaatje in kunt maken om een rietje in te stoppen. Je kunt ook met een scherp kapmes, junglemes of machete de bovenkant eraf laten kappen en de kokosnoot als een beker te gebruiken. Het is een zeer verfrissende drank op een tropisch heten dag. Tegenwoordig wordt kokoswater verpakt in een kartonnen pak zodat het ook buiten de tropen genietbaar is.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Gebruik kokoswater
De kokospalm kan in elk tropisch gebied groeien maar krijgt voornamelijk aan de kust
kokosnoten. Landinwaarts wil het genereren van vruchten niet zo lukken. Daarom is kokoswater alleen een populaire drank in kustgebieden van de tropen zoals de eilanden in
Stille Oceaan of Pacifische Oceaan, Brazilië, India, Afrika, de Caraïben, Zuid-Oost Azië, Indonesië en
Nieuw-Guinea. In een kokosnoot zit 200ml tot een liter kokoswater. Een enkele kokosboom kan wel 100 vruchten per seizoen bevatten.
Kokoswater, goed of onnodig?
Er is wat verwarring over kokoswater. Sommigen noemen het superfood en anderen zeggen dat het onnodig is om kokoswater te drinken. Beide standpunten bevatten waarheid. Kokoswater is erg gezond maar als je dagelijks al een halve kilo
groenten en vijf
vruchten eet dan heb je verder toevoeging van gezonde stoffen niet echt nodig. Misschien kun je het beste kokoswater beschouwen als een ideaal drankje op een tropische eilandvakantie, en als aanvulling op een menu dat niet erg veel nutriënten bevat. Mensen die zware fysieke inspanning leveren kunnen wel degelijk extra voedingsstoffen gebruiken. Zij hebben veel baat bij de grote gezondheidswaarde van kokoswater.
Kokoswater, klappermelk en kokosmelk
Kokoswater wordt ook klappermelk genoemd. Dat is verwarrend want kokosmelk is iets anders dan klappermelk; dat wordt gemaakt van het verwarmde vruchtvlees. In Indonesië wordt kokoswater of klappermelk kelapa muda genoemd. Klapper komt van het woord kelapa. Muda betekent ´jong´. Dat slaat op het feit dat de kokosnoot alleen veel water heeft net na het rijpwordingsproces, als de vrucht net is geplukt. Een oudere kokosnoot wordt alleen gebruikt om het vruchtvlees van te drogen.
Vers kokosvlees
In landen waar kokoswater gedronken wordt gooit men de kokosvrucht erna niet weg aangezien er veel vers vruchtvlees in zit. In onze contreien is dit verse vruchtvlees nauwelijks te koop; wij kennen alleen hard vruchtvlees wat geraspt wordt om te gebruiken in de keuken. Het verse vruchtvlees wordt gebruikt om sauzen mee te maken voor warme maaltijden. Het kan eveneens worden gebruikt in smoothies. In de tropen worden er heerlijke vruchtensappen, smoothies en soepen van gemaakt.
Voedingswaarde
Kokoswater bevat meer
mineralen dan hetzelfde gewicht aan
sinaasappels. Kokoswater bevat vooral veel
magnesium. In 100 gram van deze drank zit 7% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor magnesium. Verder bevat het 5% van de ADH aan
kalium. Ook zit er 5% van de ADH aan vitamine B2 in. Er zitten nog veel meer
vitaminen en mineralen in maar allemaal met lagere percentages dan 3%. Verder bevat cytokininen zoals kinetine en trans-zeatine. Deze stoffen hebben bewezen kankerbestrijdend te zijn. Verder helpen ze vroegtijdige lichamelijke leeftijdsverschijnselen te voorkomen. Ook helpen cytokinen trombose tegen te gaan. L-arginine is ook een stof die in kokosnoten zit. Samen met de aanwezige vitaminen zoals vitamine C is kokoswater een sterke bron van
antioxidanten. In het sap zit per 100 gram 1.1 gram vezels. Deze zorgen ervoor dat je alleen van het water zelf drinken een vol gevoel krijgt. In 100 gram kokoswater zit 2.6 gram natuurlijke suikers; dat is niet erg veel maar het zorgt er wel voor dat je op een natuurlijke manier energie krijgt. Het is veel gezonder om kokoswater te drinken tegen uitdroging dan frisdrank. Verder zitten er vele enzymen in kokoswater. Deze helpen vooral het metabolisme. Omzetting van voedingsstoffen in voor het lichaam nodige stoffen is alleen mogelijk als er voldoende enzymen in het lichaam bevinden.
Kokoswater, elektrolyten en sportdrank
Elektrolyten zitten in ons bloed. Calcium, magnesium, kalium, natrium, chloride, bicarbonaat en fosfaat zijn belangrijke elektrolyten in het menselijk bloed. Ze zorgen voor een goede osmotische waarde en zorgen ervoor dat de juiste zuurtegraad gehandhaafd blijft. Een tekort aan elektrolyten kan leiden tot voortdurende aanspanning van spieren. Hierdoor kan spierkramp ontstaan. Verstoring van de balans in elektrolyten kan tot hartklachten en neurologische symptomen leiden. Je leest wel eens dat een sporter plotseling dood neervalt; dat kan heel goed met een verstoorde elektrolytenbalans te maken hebben. Kokoswater zorgt ervoor dat de elektrolytenbalans optimaal blijft, ook als er veel fysieke stress van het lichaam wordt gevraagd. Daarom wordt kokoswater steeds vaker gebruikt als sportdrank.
Kokoswater als sportdrank
Tijdens het sporten moet je veel drinken, anders kun je uitdrogen. Het drinken van enkel water kan leiden tot mineralentekort. Kokoswater is in diverse onderzoeken vergeleken met sportdranken. Kokoswater kan worden gezien als een natuurlijke sportdrank die het vitaminen- en mineralenverlies door extreme fysieke uitputting aanvult. Dat doen sportdrankjes ook, maar een sportdrankje is gevuld met synthetische vitaminen en mineralen. Kokoswater leidt minder snel tot misselijkheid, geeft een voller gevoel en zorgt niet voor een maag die van streek raakt in vergelijking met sportdrankjes. De meeste onderzoeken die
verse kokosnoot met kokoswater /
Bron: Miansari66, Wikimedia Commons (CC0)kokoswater en sportdranken vergelijken, vallen negatief uit voor sportdranken en positief voor kokoswater.
Ratten die werden voorzien van kokoswater vertoonden in een wetenschappelijk onderzoek uit 2006 veel minder ongewenste vetopeenhopingen dan ratten die geen kokoswater te drinken kregen. Het vetmetabolisme werd verbeterd en de galsecretie verhoogd. Gal is een stof die vooral helpt bij het verteren van voedsel. Voedsel en dus ook vetten worden beter verteerd als men kokoswater inneemt. Vooral de aorta en de lever bleven gevrijwaard van vetopeenhopingen.