De geneeskracht van meiraap of knolraap
Meiraap is een bekende groente van weleer in Nederland en België die vanaf eind mei tot november geoogst kan worden. Het is een supergezonde groente, vooral de bladeren blinken uit in hoge percentages voor vitaminen en mineralen, hoger dan menig exotisch en duur ´superfood´. De meiraap is steeds vaker terug te vinden in de groentewinkels, vooral de biologische winkels. Lang is de meiraap alleen door moestuinhouders gekweekt maar deze groenten wordt thans aan de vergetelheid ontrukt. Je ziet hem ook steeds vaker op de menukaart staan van restaurants waar men originaliteit hoog in het vaandel heeft. De knolraap is nauw verwant aan de stoppelknol.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Botanische tekening van meiraap uit de Weense dioscorides /
Bron: Unbekannter Pflanzenmaler, Wikimedia Commons (Publiek domein)Inhoud:
Eet de bladeren!
Meiraap zou altijd inclusief de bladeren moeten worden verkocht want deze bevatten aanzienlijk meer
vitaminen en
mineralen dan de knol. In de bladeren zit driemaal zoveel vitamine C. Ter vergelijking: in 100 gram van de meiraapknol zit reeds 35% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH). Dat betekent dat ineen ons meiraapgroen al meer dan de ADH-waarde voor vitamine C zit. Van verscheidene andere
fytonutriënten zit er ook meer in het blad: zes maal zoveel calcium, driemaal zoveel van
het mineraal mangaan en zelfs 250 keer zoveel vitamine K. Vitamine A zit niet in de knol maar wel in ruime mate in het bladgroen, maar liefst 1400% van de ADH, per ons! Het aantal calorieën van de knol het het groen is ongeveer gelijk.
Meiraap in de keuken
Het loof aan de meiraap, wat soms mee wordt verkocht is eetbaar maar het zijn geen
raapstelen zoals soms gedacht wordt. De bladeren smaken een beetje bitter maar dat kun je eraf krijgen door het even te
blancheren. Je kunt meiraap in zijn geheel koken of in blokjes. Hoe kleiner je het kookt, des te sneller het gaar is. De meiraap groeit met een lange penwortel en het gedeelte net onder de grond, onder de bladeren wordt een stuk dikker, een knol. Jonge, kleine meiraap wordt sterker gewaardeerd door culinaire experts dan grote, volgroeide exemplaren. Een jonge meiraap kun je zo rauw in een salade eten. Het is ook een goed idee om meiraap in te leggen in
azijn.
In Iran is gekookte knolraap met zout een huismiddeltje tegen verkoudheid en hoest.
Knolraap in de antieke tijd
De antieke Romeinen aten al knolraap. De Romeinen hadden echter geen speciale voorkeur voor deze gezonde groente; ze gaven het liever aan de varkens maar in tijden van nood aten ze het gewoon op, volgens Plinius de oudere. Overigens worden vandaag de dag de grote volgroeide knollen nog steeds aan dieren als voeding gegeven. De Romeinen hadden het gebruik van meiraap geleerd van mensen in
het oude Griekenland, die het gebruik waarschijnlijk weer overgenomen hebben uit de rest van het Middellandse Zeegebied. Sommige wetenschappers denken dat deze groente uit Pakistan en Afghanistan stamt. In India en China werd de knolraap ook reeds in de antieke tijd gecultiveerd.
Knolraap bij Alzheimer
Knolraap bevat een grote hoeveelheid vitamine K. 100 gram is goed voor 350% van de ADH aan vitamine K. Vitamine K is extra goed voor mensen met Alzheimer en andere degeneratieve hersenziekten. Vitamine K kan het ziekteproces in de hersenen vertragen en in sommige gevallen een beginnend ziekteproces helpen omkeren en genezen.
De Latijnse naam van knolraap is brassica rapa. In Engeland wordt het turnip genoemd en in Duitsland Speiserübe.
Knolraap bij maag en darmbezwaren
Knolraap is een koolsoort en zoals alle koolsoorten is het een sterke
antioxidant en heeft het een ontstekingsremmende werking. Het wordt van oudsher gebruikt in allerlei soorten traditionele geneeswijzen. Koolsoorten zijn uitgebreid wetenschappelijk onderzocht en hun medicinale werkzaamheid is onomstreden. Kolen behoren tot de meest gezonde groenten: sterker nog
boerenkool ís qua inhoud aan voedingsstoffen onbetwist de nummer één gezonde groente. Knolraap heeft wat lagere percentages voedingsstoffen dan boerenkool maar als je de bladeren mee-eet niet; dan kom je akelig dichtbij de gezondheidswaarde van boerenkool. Knolraap is samen met andere koolsoorten goed bij:
- Gastritis,
- Zweren in de twaalfvingerigedarm,
- Prikkelbare darmsyndroom.
Uitwendig wordt kool en ook knolraapbladeren op wonden gelegd om deze sneller te laten genezen. Behandeling van kleine snijwonden en wonden en tepels gaat erg goed met knolraapblad.
Knolraap bij gewichtsverliesdieet
Verder is kool een uitstekende groente in diëten gericht op gewichtsverlies. Dat komt omdat je tijdens een dieet minder eet en doorgaans kans hebt op een tekort aan voedingsstoffen. In kolen zitten echter zoveel voedingsstoffen dat je er bijna geen tekort van kan krijgen. Eet dus lekker veel kool als je wilt afvallen en eet wekelijks twee tot drie keer kool om op gewicht te blijven. Voor de variatie is het goed om knolraap met blad te kopen; zo eet je zowel de ondergrondse als de bovengrondse koolsoort.
Meiraap bij kanker
Kolen zijn zonder uitzondering goed bij kanker. Kanker is een ziekte waarbij het immuunsysteem niet naar behoren werkt. Door het immuunsysteem nieuwe impuls te geven, nemen de ontstekingen die tot kanker kunnen leiden af. Daarnaast helpen glucosinolaten kanker te bestrijden. Samenvattend: de kankerbestrijdende werking van meiraap is drieledig:
- Antioxidantwerking voorkomt ontstekingen,
- Ontstekingsremmende werking helpt immuunsysteem,
- Glucosinolaten doden een kankercel.