Breinvoedsel: Krachtvoer voor Denkvermogen

Breinvoedsel: Krachtvoer voor Denkvermogen Wanneer je een examen doet en erover denkt om supplementen eten nemen die je denkvermogen versterken, overweeg dan eerst om voedsel dat denken en concentreren stimuleert te nuttigen. De walnoot is een voorbeeld van voedsel wat goed is voor de hersenfuncties. Wie de walnoot goed bekijkt ziet dat hij op hersens lijkt. De natuur heeft ons een belangrijke hint gegeven.

Inhoud:


Ginkgo

Ginkgo is het blad van de ginkgoboom. Deze komt oorspronkelijk uit Japan. Goethe zweerde bij de positieve effecten van Ginkgo op het brein. Hij heeft een aantal ginkgobomen in zijn tuin neer gezet. Ginkgo is mede dankzij Goethe ontdekt als medicijn tegen hersencontusie en als algemeen middel om het cognitief vermogen in mensen te verbeteren. Bloedvaatjes worden wijder en daarom kan er meer zuurstof naar de hersenen worden getransporteerd. Ginkgothee is te koop bij elke biologische winkel.

Vitaminen die het denkvermogen bevorderen

Voedsel met relatief veel vitamine B6, B11 en B12 zorgt ervoor dat de denkcapaciteit vergroot wordt. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het eten van voedsel directe invloed heeft op cognitieve functies. Concentratievermogen, logisch analyseren en natuurlijke deductie, een vorm van redeneren, gaan sneller en efficënter als je het juiste voedsel hebt gegeten. Naast de vitaminen uit het B-complex is het belangrijk om genoeg vitaminen te eten die voor antioxidanten zorgen. Dat zijn de vitamine A, C en E. Overigens werken kunstmatige vitaminen niet voor een goed functionerend brein. Alleen natuurlijke vitaminen stimuleren de cognitieve functies.

Mineralen en aminozuren

Mineralen die belangrijk zijn voor het denken zijn magnesium, mangaan en zink. Voorts zijn er de mineralen die zuurstof in de hersens transporteren. Hierdoor wordt het informatieoverdracht tussen hersencellen verbetert. Deze mineralen zijn: kalium, calcium en natrium. IJzer zorgt voor de productie van neurotransmitters. Dat zijn de deeltjes waarmee hersencellen onderling communiceren. Aminozuren die het denkvermogen vergroten zijn tryptofaan en tyrosine.

Overzicht breinvoeding

Hieronder vind je een overzicht van voeding met positieve eigenschappen voor de hersens. Er zijn hierin 70 verschillende soorten voedsel opgenomen. Bij de dranken staan een viertal herhalingen omdat van sommige fruit en groente dranken kunnen worden gemaakt. Water is in het voedsel opgenomen omdat de hersens ook geírrigeerd moeten worden. Water doet afvalstoffen uit het lichaam vloeien. Voedingsstoffen worden daardoor nog beter in het lichaam opgenomen.


Aanvulling overzicht

Omdat het overzicht een te weinig ruimte biedt om alles te noemen staat hier een kleine aanvulling. Bramen en rozijnen zijn ook goed voor de hersenfuncties. Als je wilt bakken in olie dat goed is voor je brein, kun je vlasolie(lijnolie of lijnzaadolie), olijfolie en walnootolie gebruiken. Van de vruchten en groenten die genoemd zijn in het overzicht kun je een vruchtensmoothie of groentensmoothie maken die speciaal goed zijn voor de cognitieve functies. Cognitief dat wil zeggen dat het de denkfuncties betreft.

Bruine boon, krachtvoer voor het denken / Bron: Sanjay Acharya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bruine boon, krachtvoer voor het denken / Bron: Sanjay Acharya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Breinfuncties worden aangetast door nicotine en alcohol. De werking van wiet beïnvloedt de hersenen in grote mate. Deze stoffen kunnen het brein een kortstondige impuls geven die op het moment zelf heel maar op de lange duur vermindert de denkkracht van het brein door drank, sigaretten en joints.

Voeding dat breinfuncties vermindert

Voedsel om te vermijden is fructose, wit meel, witte pasta, wiite suiker, fructose-glucosestroop, transvetten en kunstmatige kleur- geur- en smaakstoffen. Van witte, geraffineerde producten wordt het brein lethargisch. Dat wil zeggen dat het gedeeltelijk in een toestand van slaap en inactiviteit komt. Vooral suiker en glucose-fructosestroop veroorzaken lethargie. In het brein zijn veel vetten werkzaam. Vetten die ontdaan zijn van allerlei gezonde stoffen zoals transvetten, omega 3 vetten zoals maisolie, soja-olie, zonnebloemolie en sla-olie zijn niet bevorderlijk voor een helder denkvermogen. Dat in tegenstelling tot vetten die veel omega6 vetzuren bevatten zoals walnootolie en olijfolie.

Lees verder

© 2012 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Hersengrootte en de relatie tot gedragZoogdieren hebben in vergelijking tot hun lichaam grote hersenen, maar ook tussen verschillende soorten zoogdieren zit e…
Fitness voor je breinFitness voor je breinWe doen van alles om ons lichaam fit te houden. Zo letten we erg op onze voeding en ons gewicht. Gek genoeg vinden we de…
Een breinwork-outEen breinwork-outZoals je lichaam met enige regelmaat een work-out kan gebruiken, ook al passen we het niet allemaal even frequent toe, d…

Salie, smaakvol geneeskruidSalie, smaakvol geneeskruidSalvia, zijn Latijnse naam betekent geneeskruid. De genezende eigenschappen van salie zijn sinds millennia bekend. Salie…
Mythe: linolzuur voorkomt hart- en vaatziektenLinolzuur wordt reeds jarenlang voorgesteld als genezer van de mensheid. Linolzuur werd op een voetstuk gezet als ware h…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tookapic, Pixabay
 • Boek Geert Verhelst: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten
 • http://www.planet-weimar.de/ginkgo-english/goetheandginkgo.html
 • http://www.thedietchannel.com/Food-For-Thought.htm
 • http://www.onlineuniversity.net/20-foods-that-will-increase-your-studying-effectiveness/
 • http://www.elle.com/Beauty/Health-Fitness/Beauty-Tip-Brain-Boosters
 • http://www.steadyhealth.com/articles/Foods_That_Improve_Your_Brain_Function_a794.html
 • http://www.webmd.com/diet/features/eat-smart-healthier-brain?page=2
 • http://leftofzen.com/brain-food/2008/01/04/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijnzaadolie
 • http://www.mindpowernews.com/BrainPower.htm
 • http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/foods-that-boost-your-brain-power/
 • http://www.bbcgoodfood.com/content/wellbeing/features/boost-brainpower/3/
 • http://funnfud.blogspot.nl/2008/04/food-and-diet-that-helps-increase.html
 • http://brigittemars.com/articles/herbal-natural-remedies/herbs-and-foods-to-improve-brain-function/
 • Foto´s: wikimedia commons
 • Afbeelding bron 1: Sanjay Acharya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "Breinvoedsel: Krachtvoer voor Denkvermogen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Mrs Doubtfire, 09-04-2013 09:20 #1
Prima stukje, alleen het bakken in de aangeraden oliën is geen goed advies. Behalve olijfolie zijn dit oliën die je rauw moet gebruiken, dus door de sla, smoothie, yoghurt etc zodat ze hun waardevolle stoffen niet door het verhitten verliezen. Reactie infoteur, 11-04-2013
Zelfs olijfolie vermindert in voedingswaarde als je ermee bakt. Wat ik bedoelde was eigenlijk dat je beter in deze olién kan bakken in vergelijking met bakboter, geraffineerde maisolie of andere bakproducten uit de supermarkten waar ongezonde transvetten in zitten. Bedankt voor de opmerkzaamheid!

Infoteur: Tom008
Laatste update: 15-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 17
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!