Een breinwork-out

Een breinwork-out Zoals je lichaam met enige regelmaat een work-out kan gebruiken, ook al passen we het niet allemaal even frequent toe, dan kan ook het brein wel een work-out gebruiken. Sommige mensen passen het toe als vanuit een automatisme en andere mensen zijn er bewust mee bezig. Weer andere mensen doen er helemaal niets mee en voor die groep zijn wat handvatten wellicht zinvol om ook het brein zo nu en dan een work-out te geven.

Waarom een work-out?

Je wilt ook met een gezond lichaam oud worden, tenminste als het even kan. Waarom dan niet met een gezond brein? Het is minder zichtbaar dan het lichaam, maar ook het brein moet je als het ware blijven prikkelen om het gezond en scherp te kunnen houden. Het brein is neuro plastisch en dat wil zeggen dat de structuur aan verandering onderhevig is. Zolang je bezig blijft met de hersenen, blijven zich dus nieuwe aansluitingen vormen.

Teveel mensen denken dat het maar vanzelf gaat, maar dat is lang niet altijd het geval. Als je echt niet regelmatig bezig bent met het stimuleren van het brein en het allemaal vanuit een automatisme werkt, probeer dan eens wat oefeningen.

Voeding voor de hersenen

Het is feitelijk niet anders dan het lichaam; wat je er in stopt komt er uit. Als je alleen op frikandellen en mayonaise leeft, heeft dit op enig moment zijn weerslag op je figuur, je huid, je weerstand etc. Als je je hersenen de hele dag op de automatische piloot repeterende zaken laat doen en deze nooit uitdaagt, heeft dit op enig moment zijn weerslag op je hersenen. Dit kan resulteren in een terugloop en bijvoorbeeld zaken niet meer kunnen onthouden.

Directe voeding

De directe voeding voor de hersenen zijn bijvoorbeeld vetzuren. Deze zijn nodig om de isolatielaag om de uitlopers van de zenuwcellen in stand te houden. Eerder genoemde vetzuren (omega 3) zijn terug te vinden in vette vis. Zo’n twee keer per week een goed stuk vette vis (zoals zalm of makreel) is dan ook meer dan prima.

Indirecte voeding

De indirecte voeding is wat lastiger, maar één kennen we allemaal en dat is voldoende slaap. Slaap zorgt voor rust en de hersenen worden min of meer “schoongemaakt”. Je cellen krimpen als het ware tijdelijk, wat het mogelijk maakt dat er lichaamsvloeistoffen tussen kunnen komen. Prima om gif- en afvalstoffen op te ruimen.

Een brein work-out

Het voedingspatroon van het brein in ogenschouw nemend, moet er ook beweging in zitten en dat doe je op verschillende manieren. Enkele voorbeelden staan hieronder opgesomd.

Multitasken

Hoewel we het gemakkelijk vinden en het reuze veel tijd spaart, is multitasken eigenlijk niet goed voor het brein. Het zorgt telkens voor een stukje overbelasting van de hersenen en zenuwen. Dit heeft tot gevolg dat je behalve minder efficiënt ook wat trager wordt. Niet doen dus!

Iets nieuws leren

Een absolute work-out voor het brein is, zeker naarmate je ouder wordt, iets nieuws te leren. Iets nieuws leren is een enorme prikkel voor het brein, omdat het veelal een grote mate van concentratie vereist. Het werkt met name positief op de nucleus basalis. Dit is het deel van de hersenen dat nodig is om de concentratie goed op niveau te houden.

Visualiseer

Het brein werkt zo dat wanneer je iets specifieks visualiseert, je het ook echt iets beter kunt als je er daadwerkelijk fysiek mee aan de slag gaat. Je wilt bijvoorbeeld een muziekinstrument gaan leren bespelen. Als je dit eerst visualiseert als zijnde goed in het bespelen van het betreffende instrument, dan pik je zaken ook daadwerkelijk sneller op. Dit kan dus ook prima werken als je iets moet gaan doen waar je een beetje zenuwachtig van wordt. Bijvoorbeeld voor het eerst een speech geven. Door je al goed sprekend voor een groep mensen te plaatsen in je hoofd, lijkt het alsof je het al vaker gedaan hebt, zodra je echt voor de groep staat. Goed voor het brein en goed voor de praktijk.

Puzzelen

Puzzelen is ook goed voor het brein. Sommige mensen noemen het de hersenen laten kraken, maar je activeert de hersenen door deze verbindingen te laten leggen en dit kan op allerlei niveaus gebeuren. We kennen de boekjes waar je fysiek puzzels in moet oplossen. Diezelfde zie je ook steeds meer online, maar het kan ook een goede thriller zijn waar je tijdens het kijken of lezen bezig bent met wie het nu gedaan heeft. Je legt ook continu lijntjes waarom de een wel en de ander niet. Een puzzel is ook het passend maken van iets in de tuin of in huis. Het moet goed passen en dus laat je je brein werken om het zo te krijgen, zoals jij denkt dat het moet zijn.

Actief blijven

Het spreekt voor zich dat je het niet bij één keer moet laten. Een fysieke work-out doe je - als het goed is – ook regelmatig en dat geldt dus ook voor de work-out voor het brein. Je kunt zaken afwisselen om het leuk te houden of je verdiept je in één aspect waar je je hersenen mee activeert.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Train je geheugenTrain je geheugenVind je het moeilijk om namen te onthouden? Of ben je alweer een belangrijke afspraak vergeten? Soms lijkt het wel alsof…
Gezondheid: GeheugentrainingGezondheid: GeheugentrainingKan je je brein trainen? Waarom niet, als je wel je lichaam kunt trainer, kan je ook je brein trainen. Wat je niet gebru…
Hersengrootte en de relatie tot gedragZoogdieren hebben in vergelijking tot hun lichaam grote hersenen, maar ook tussen verschillende soorten zoogdieren zit e…

Concentratie radon in huis metenConcentratie radon in huis metenWaar in de media vaak veel aandacht is voor het gevaar van koolmonoxide, is het gevaar van het radioactieve gas radon st…
Door het ijs gezakt... en geen hulpDoor het ijs gezakt... en geen hulpZodra het een paar dagen gevroren heeft, kijken veel schaatsliefhebbers al verlangend naar de 'ijsvlaktes'. Kan ik het i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Healty De Tuinen nov. 2015: “Jouw brein workout”
  • http://www.neurocampus.com/
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.