Verstuikte teen: symptomen, oorzaken, behandeling & prognose

Verstuikte teen: symptomen, oorzaken, behandeling & prognose Een verstuikte teen beperkt je in het dagelijks leven en wordt geassocieerd met ernstige pijn. De functionaliteit van de voet of teen is enorm beperkt na een verstuiking. Een verstuiking duidt op een verschuiving van het uiteinde van de gewrichten ten opzichte van elkaar, waardoor de er omheen liggende kapsels worden opgerekt of soms zelfs gescheurd. Het verschil herkennen tussen een gebroken en een verstuikte teen is meestal erg moeilijk voor leken, omdat beide verwondingen gepaard gaan met ernstige pijn en zeer vergelijkbare symptomen. Exacte zekerheid of de teen is gebroken of 'slechts' is verstuikt, kan een arts geven.

Wat is een verstuikte teen?

Mensen hebben veel verschillende gewrichtsbanden (ligamenten) en gewrichtskapsels in hun lichaam. Gewrichtsbanden zijn verstevigingen van het gewrichtskapsel en een gewrichtskapsel omvat één of meerdere botstukken van een gewricht. De gewrichten in je lichaam worden bijeengehouden door banden en tijdens beweging door spieren en pezen. In een gewricht worden botten verbonden via de gewrichtskapsels. Banden zijn vezelig en golvend. Dit zorgt voor elasticiteit. Deze ligamenten worden bij een verstuiking getroffen. Verstuiking duidt op een gewrichtsletsel waarbij geen botbreuken zijn opgetreden maar wel een of meer banden, kapsels of ligamenten zijn gerekt, ingescheurd of doorgescheurd. Een verstuiking van een teen kun je oplopen als de teen te ver naar buiten klapt. Het normale bewegingsbereik van het gewricht is niet langer voldoende voor de beweging en het gewricht glijdt uit zijn normale positie.

Oorzaken van een teenverstuiking

Meest voorkomende oorzaken

De meest voorkomende oorzaken van een verstuikte teen zijn
 • sportblessures
 • met je teen hard tegen iets aanlopen
 • slag tegen de teen
 • een zwaar voorwerp op de teen laten vallen
 • struikelen over je eigen tenen

Beschrijving

De oorzaken van een verstuikte teen kunnen erg divers zijn. Een verstuiking van de teen kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een zware impact van de teen door hard tegen een tafelpoot, een deurkozijn, een stoel of een ander groot en/of zwaar object te lopen, maar ook een sportletsel kan een pijnlijke verstuiking veroorzaken. Een verstuiking van de teen is een veel voorkomende blessure. Ook een vallende zwaar voorwerp dat op de teen landt, is een mogelijke oorzaak van een verstuiking van de teen. Een verstuiking op de teen kan voorkomen in een milde vorm of een zwaardere vorm. Zekerheid over welke vorm het is, kan de arts alleen geven.

Symptomen van een verstuikte teen

Symptomen van een gekneusde teen zijn:

De symptomen van een verstuikte teen zijn vooral hevige pijn. In het geval van een verstuikte teen, kunnen de gewrichten echter nog steeds worden belast, zelfs als dit gepaard gaat met hevige teenpijn. Als het gewricht van de teen niet meer kan worden belast, moet worden aangenomen dat er een ernstiger letsel is. Een ander veel voorkomend symptoom van een verstuikte teen is een hematoom (blauwe plek) rond het getroffen gebied. De beweging van de teen en voet wordt ernstig beperkt door de verstuiking. Als de verstuiking ernstig is, kan dit ook leiden tot gescheurde ligamenten. Het gewricht kan chronisch instabiel worden. Dit betekent dat het gewricht bij de minste afwijking uitlijnt, omdat de banden 'versleten' zijn en niet langer de gewrichten bijeenhouden. Dit leidt tot hevige pijn.

Gradaties

De symptomen van een verstuiking hangen af van de graad van de teenverstuiking, die in te delen is in de volgende drie gradaties:
 • Graad 1. De ligament heeft enkele kleine scheuren, bekend als microscheuren.
 • Graad 2. Het ligament is gedeeltelijk gescheurd en je hebt milde gewrichtsinstabiliteit.
 • Graad 3. De gewrichtsband is ernstig of volledig gescheurd en je hebt aanzienlijke gewrichtsinstabiliteit.

Onderzoek en diagnose

De arts kan meestal een verstuikte teen diagnosticeren door het gewricht te palperen. Bovendien probeert de arts het gewricht zo goed mogelijk te verplaatsen. Als de arts nog steeds niet helemaal zeker is van de diagnose, kunnen ook röntgenfoto's worden gemaakt. Soms vindt de arts het nodig om een CT- of MRI-scan te laten maken.

Behandeling van een verstuikte teen

Een verstuikte teen wordt meestal conservatief behandeld. Dit betekent dat een operatie niet nodig is en de verstuiking wordt behandeld door middel van fysieke maatregelen. Deze maatregelen omvatten het immobiliseren van het gewricht. Dit is zeer belangrijk zodat verdere zwelling van het gewricht wordt voorkomen. Bovendien wordt geadviseerd om het gewricht rust te geven en het goog te leggen; enkel hoger dan het bekken. Zelfs een medicamenteuze behandeling met een ontlastende zalf is erg nuttig. De verstuikte teen wordt ook 15 minuten gekoeld met bijvoorbeeld een ijspakking om de zwelling zo veel mogelijk te beperken. Stop hiermee als de pijn toe lijkt te nemen door het koelen. Belangrijk: niet op de blote huid aanbrengen, maar altijd een bescherming ertussen plaatsen zodat deze niet op de huid komt wat tot bevriezing kan leiden.

Het is ook nuttig als de teen wordt gestabiliseerd met een verband. De pijn die je voelt als gevolg van de verstuiking kan worden verminderd met pijnstillers, zoals paracetamol. Algemene smeermiddelen tegen spierpijn kunnen een aangenaam gevoel geven, maar zijn niet noodzakelijk. Bewegen (zonder iets te forceren) bevordert de doorbloeding en de genezing.

Prognose en herstel

De symptomen van een verstuikte teen kunnen enkele weken duren. Zodra de zwelling volledig is verdwenen en de pijn is verdwenen, kun je weer langzaamaan beginnen met sporten. Het is vooral belangrijk dat je vóór het sporten uitgebreid opwarmt en het net herstelde gewricht niet teveel belast.
© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gekneusde teen: oorzaken en behandeling van gekneusde tenenGekneusde teen: oorzaken en behandeling van gekneusde tenenGekneusde teen symptomen zijn pijn en gevoeligheid in de teen, zwelling, stijfheid, roodheid en soms blauwverkleuring en…
Hamertenen; van oorzaak tot behandelingHamertenen; van oorzaak tot behandelingHamertenen is een afwijking aan je tenen. Een hamerteen is een teen die afwijkend staat en verschillende oorzaken kan he…
Inversietrauma oftewel verstuikte enkelEen inversietrauma of verstuikte enkel komt vaak bij sporters voor. Wat er nu precies gebeurt en wat er aangedaan is, we…
Hoe behandel ik een verstuikte enkel?Hoe behandel ik een verstuikte enkel?Een verstuiking aan de enkel ontstaat wanneer men een bepaalde onnatuurlijke beweging maakt. Het kan bijvoorbeeld gebeur…

Tandvleesabces: Oorzaken, types, symptomen en behandelingTandvleesabces: Oorzaken, types, symptomen en behandelingPatiënten met een tandvleesabces hebben een met pus gevulde, gezwollen bult op het tandvlees. Deze abcessen vormen zich…
Natuurlijke bloedverdunners: bloedverdunnende middelenNatuurlijke bloedverdunners: bloedverdunnende middelenVeel mensen zijn op zoek naar natuurlijke bloedverdunners of natuurlijke bloedverdunnende middelen, waarmee het bloed be…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jackmac34, Pixabay
 • https://www.alphega-apotheek.nl/kneuzing-en-verstuiking
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Verstuiking
 • https://www.visitcompletecare.com/sprained-toe-vs-broken-toe/
 • https://www.hierhebikpijn.nl/anatomie/gewrichtsbanden
 • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/verstuiking/item33378
 • https://www.vsm.nl/advies/spieren-gewrichten/verstuiking
 • https://livis.nl/ehbo-tips/wat-te-doen-bij-een-gekneusde-teen
 • https://www.healthline.com/health/sprained-toe
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 11-05-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.