Droge huid: wat kun je hieraan doen?

Droge huid: wat kun je hieraan doen? Tegenwoordig willen mensen dagelijks onder de douche omdat ze zich schoon willen voelen. Vooral een warme douche kan de huid uitdrogen. Het onttrekt vocht uit de huid en spoelt de beschermende laag van de opperhuid af. In de wintermaanden kan de huid nog eens extra droog worden door de centrale verwarming. Om uitdroging van de huid te voorkomen, moeten we onze huid goed verzorgen. Zo moet je voldoende vocht drinken en kun je de huid verzorgen met een hydraterende crème.

Kenmerken droge huid

Een droge huid voelt droog en schilferig aan. Het voelt ruw aan en kan jeuken. De huid kan rood worden, vooral als je er aan krabt of wrijft. Soms ontstaan er kleine scheurtjes in de hoornlaag die pijnlijk zijn. Een droge huid is in principe niet ernstig, maar het kan wel heel vervelend en ontsierend zijn. Het treedt met name op bij oudere mensen, zuigelingen of mensen die een allergie hebben voor bepaalde stoffen. Door de jeuk en het krabben, kunnen er eczeemklachten ontstaan.

Hoe een droge huid ontstaat

Het huidoppervlak wordt gevoed vanuit de diepere lagen van de huid. Op het oppervlak bevindt zich een dun laagje talg dat bestaat uit een mengsel van vettige stoffen. Het houdt de huid soepel en zacht en zorgt ervoor dat de huid vocht kan vasthouden. Als deze beschermlaag beschadigd raakt, door bijvoorbeeld overmatig douchen, overmatig zeepgebruik of een omgeving met een vochtigheidspercentage, kan dat leiden tot een droge huid.

Douchen

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het ontstaan van een droge hoog. De grootste oorzaak is overmatig douchen. Mensen willen tegenwoordig het liefst dagelijks onder de douche en er zijn mensen die zelfs twee keer per dag willen douchen. Omdat douchen aangenaam is, blijven we vaak ook erg lang onder de douche staan. Vooral warm water is slecht voor de huid, het spoelt het beschermende vetlaagje van je huid. Uit een warme huid verdampt er meer vocht. Als we daarbij ook nog veel zeep en shampoo gebruiken, maakt dit de huid extra droog. Als het beschermlaagje van de huid is verdwenen, verdampt het water gemakkelijker uit de huid, waardoor de huid droog en trekkerig aanvoelt.

Tips tegen droge huid

Je kunt er zelf heel wat aan doen om een droge huid te verzorgen. Wanneer de beschermlaag van de huid beschadigd is geraakt, zal het meestal vrij snel herstellen. Wanneer de huid erg geïrriteerd is geraakt, zal het langer duren voordat het weer soepel en zacht is geworden. Hier volgen wat tips om een droge huid zoveel mogelijk te voorkomen:

Douchen

Douche bij voorkeur niet iedere dag, maar bijvoorbeeld om de dag. Als je toch dagelijks wil douchen, probeer het dan met minder warm water, het liefs met een lauwe temperatuur. Blijf niet lang onder de douche staan. Smeer je huid na het douchen in met een hypo-allergene bodylotion speciaal voor de droge huid.

Crème

Als je huid niet genoeg eigen vetten kan aanmaken en droog aanvoelt, is het aan te bevelen om een vollere crème te gebruiken. Een hydraterend product verzorgt de huidcellen, waardoor er ook minder kans is op rimpels. Bij een extreem droge huid kun je een vette crème zoals vaseline gebruiken.

Drinken

Voldoende vocht drinken is belangrijk. Drink minstens 1,5 liter water per dag. Hierdoor houdt de huid meer vocht vast. Dit effect is beter als de huid beschikt over een gezonde beschermlaag, zodat het vocht beter wordt vastgehouden.

Voeding

Extra vette vis, zoals zalm en makreel zorgen er voor dat het talg in de huid extra wordt aangevuld. Mocht je hier niet van houden, kun je ook een voedingssupplement nemen met visolie.

Masker

Om je huid in een goede conditie te houden, kun je een masker speciaal voor de droge huid gebruiken. Doe dit minstens twee keer in de week, waardoor de vochtigheidsgraad en vetgehalte van de huid goed worden aangevuld.

Make-up

Gebruik make-up dat geschikt is voor de droge huid omdat dit de huid verzorgt op ongeveer dezelfde manier als een crème. Eventueel kun je eerst een dagcrème aanbrengen en daarna de make-up. Over het algemeen geldt: gebruik een lichte crème met vette make-up of een vette dagcrème met een lichte make-up.

Droge lippen

Vooral tijdens de wintermaanden kunnen sommigen last hebben van droge lippen. Dat komt door de vrieskou, maar ook doordat de verwarming in huis aanstaat, waardoor de luchtvochtigheid lager wordt. Gebruik hiervoor een lipbalsem om deze gevoelige huid te verzorgen. Ga niet aan je lippen likken, omdat dit de lippen juist verder uitdroogt.

Kamertemperatuur

Houd de kamertemperatuur zo laag mogelijk in de koude maanden van het jaar. Probeer de luchtvochtigheid op peil te houden door eventueel bakjes water aan de radiatoren te hangen en ventileer voldoende.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezichtsmaskers, een extra oppepper voor je huidEen stralende huid willen we allemaal. Dit is te bereiken door dagelijks de huid goed te reinigen en in te smeren met cr…
Foundation voor gecombineerde huid: Welke soort is het best?Een gecombineerde huid is erg lastig te behandelen. Moet je een foundation kiezen voor een droge huid of voor een vette…
Wat is jouw huidtype en de juiste verzorging daarvan?Wat is jouw huidtype en de juiste verzorging daarvan?Er bestaan verschillende huidtypes. Welk huidtype heb jij? Kom erachter en gebruik de juiste producten voor jouw huid. Z…
Uw huid verzorgenUw huid moet goed verzorgt worden, om er mooi en jong uit te zien. Maar hoe kunt u uw huid goed verzorgen?

De waarheid over spierafbraakJe bent op vakantie voor een paar maanden, brak je been, hebt een blessure of je bent op een energiebeperkt dieet om vet…
Oplossingen voor pluizig haarWe willen ons haar graag makkelijk in toom kunnen houden, maar met pluizig haar is dit vrijwel onmogelijk. Dit haarprobl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JerzyGorecki, Pixabay
  • www.gezondheidsnet.nl
  • www.dokterdokter.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 30-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.