De waarheid over spierafbraak
Je bent op vakantie voor een paar maanden, brak je been, hebt een blessure of je bent op een energiebeperkt dieet om vet te verliezen. Hoe dan ook, als je geen hopen voedsel op regelmatige basis naar binnen speelt en je kan niet elke week trainen dan verlies je spiermassa. Tenminste, dat is hoe het aanvoelt...
Waarom je waarschijnlijk denkt spiermassa veel sneller te verliezen dan je werkelijk doet
Een week zonder het geven van een impuls aan de spier (d.w.z. training) leidt niet tot enig verlies van kracht of spiermassa. Het lichaam verliest gemiddeld 3-4% kracht per week vanaf de tweede week dat je niet meer traint aan dezelfde intensiteit die je normaal hanteert (T. Bompa).
Dit betekent echter niet dat er een verlies van spiermassa is.
Spierweefsel bestaat uit spiervezels die gegroepeerd zijn in motorische eenheden. Deze zijn geactiveerd door het centraal zenuwstelsel via training en als het lichaam ze niet meer nodig heeft zijn ze in een passieve staat. Dat is de reden waarom je een verlies in kracht redelijk snel terug kan opbouwen eens je terug begint te trainen. Dit is het zogenaamde "geheugen" in de spier. Dat is ook de reden waarom beginners zo snel kracht kunnen opbouwen zonder dat ze tezelfdertijd bijkomen in spiermassa. Het is een functie van het centraal zenuwstelsel. Ze hebben alle spiervezels al, maar die zijn gewoon nog niet geactiveerd.
Waarom vindt gewichtsverlies dan plaats, als ik geen spiermassa verlies?
Amyotrophie van de spier (= atrofie door het niet gebruiken van de spier) kan plaatsvinden
na een lange periode van immobiliteit, zoals verlengde bedrust (door bv. Dengue fever, malaria, coma,...) of doordat een lichaamsdeel in de gips zit. De meest voorkomende oorzaak van gewichtsverlies is waarschijnlijk een kleinere maaginhoud, omdat je minder eetlust hebt als je minder traint. Andere oorzaken van gewichtsverlies zouden een vermindering kunnen zijn in:
Wat als ik op een dieet ben om gewicht te verliezen? Ik moet wel wat spiermassa verliezen, niet?
Wanneer er een calorie-tekort aanwezig is, is het heel moeilijk om spieren bij te kweken, maar als je blijft trainen
aan dezelfde intensiteit (d.w.z. hetzelfde gewicht verplaatsen voor hetzelfde aantal herhalingen), dan zal je lichaam de kracht en spiermassa behouden die je voordien opgebouwd hebt. Dit wil zeggen dat je tenminste een keer per week moet trainen om je kracht te onderhouden, maar je spiermassa zal veel langer bewaard blijven.
Je lichaam zou wel echt dom moeten zijn om spiermassa kwijt te spelen vooraleer van het overtollige vet af te raken. De primaire brandstof is koolhydraten, dan vet en uiteindelijk, na langdurig vasten (we spreken hier over weken), begint het lichaam eiwitten te gebruiken voor energie. Dit wordt verhongering of ook wel "starvation mode" genoemd. Proteine wordt dan vrijgegeven door middel van spierafbraak, dat is waarom mensen die aan het verhongeren zijn er erg mager uitzien en zeer zwak worden (stel je de concentratiekampen van WOII voor).
Groeihormoon speelt een immens belangrijke rol bij het behouden van de droge massa terwijl het simultaan verliezen van vet.
Onderzoek gepresenteerd in de 2011 jaarlijkse wetenschappelijke sessies van het Amerikaans College of Cardiology in New Orleans toonde aan dat vasten een 1300 percent toename van groeihormoon uitlokte bij vrouwen en een verbazende 2000 percent bij mannen.
Conclusie
In veruit de meeste situaties hoef je je geen zorgen te maken over je zuurverdiende spiermassa.