Knobbeltje of bult achter het oor: oorzaak en behandeling

Knobbeltje of bult achter het oor: oorzaak en behandeling Een bobbel, knobbeltje of bult achter het oor is over het algemeen onschuldig. Verschillende omstandigheden kunnen leiden tot knopen, bulten, hobbels, of knobbeltjes achter je oren. Als de knobbel voor pijn of ander ongemak zorgt of niet uit zichzelf weggaat, is het verstandig een afspraak te maken met de huisarts. Veel mensen weten dat lymfeklieren in de hals kunnen zwellen, bijvoorbeeld bij een verkoudheid. Minder mensen zijn bekend met het feit dat lymfeklieren achter het oor ook kunnen zwellen bij een verkoudheid of andere infectie. Een knobbeltje achter het oor kan ook wijzen op een talgkliercyste. Een vervelend doch onschuldig bultje.

Knobbeltje achter het oor

In de meeste gevallen is een knobbeltje achter de oren onschadelijk. Het kan wijzen op een vergrote lymfeklier of een talgkliercyste, maar het is zelden een teken van een gevaarlijk of levensbedreigend probleem of aandoening. Verschillende omstandigheden kunnen leiden tot knobbels, bulten, hobbels, of knobbeltjes achter je oren. De belangrijkste oorzaken passeren de revue.

Lymfeklieren hoofd en hals / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Lymfeklieren hoofd en hals / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Opgezette lymfeklieren

Oorzaken en klachten

Lymfeklieren zijn onder meer aanwezig in de hals, oksels en liezen, maar ook achter de oren. Lymfeklieren zijn kleine structuren die door je hele lichaam aanwezig zijn. Lymfeklieren zijn erg nuttig en spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Ze zorgen ervoor dat een infectie of ontsteking ergens in het lichaam zich niet verder verspreidt naar de rest van het lichaam. Een lymfeklier bevat vele lymfocyten, witte bloedcellen. Deze maken antistoffen aan tegen bacteriën en virussen en vernietigen deze. Een lymfeklierzwelling is veelal het gevolg van een infectie. Bij een bovenste luchtweginfectie, zoals een verkoudheid aan de neus of keel of bijholteontsteking (sinusitis), kunnen de lymfeklieren in de hals en achter het oor zwellen. Ook kunnen gezwollen lymfeklieren achter het oor veroorzaakt worden door hiv/aids of schimmelinfecties of parasitaire infecties. Gezwollen lymfeklieren zijn over het algemeen het gevolg van infectie, ontsteking of kanker.

Behandeling

Behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak. Een bovenste luchtweginfectie gaat vaak vanzelf over. Een paracetamol kan helpen tegen de pijn. Kanker vereist specialistische behandeling.

Mastoïditis geeft zwelling achter de oren / Bron: B. Welleschik, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Mastoïditis geeft zwelling achter de oren / Bron: B. Welleschik, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Zwelling achter de oren door mastoïditis

Bacteriële infectie van het uitstekend bot achter het oor

Mastoïditis is een bacteriële infectie van de processus mastoïdeus, ofwel het uitstekend bot achter het oor. Deze aandoening wordt gekenmerkt door ernstige ontsteking van het botweefsel. Kinderen die een oorontsteking ontwikkelen en geen (adequate) behandeling krijgen, kunnen mastoïditis ontwikkelen. De aandoening kan symptomen geven als oorpijn, hoofdpijn en koorts. Vaak is er ook sprake van tijdelijk gehoorverlies, doordat het geluid niet goed door de gehoorgang en/of het middenoor naar het binnenoor wordt geleid. De processus mastoïdeus is pijnlijk en soms treedt er zwelling en roodheid op. Verder valt op dat het oor wat verder van het hoofd afstaat. In een vergevorderd stadium kan de pus bot wegvreten. Dit kan leiden tot infecties elders in het lichaam, waaronder hersenvliesontsteking (met hoofdpijn, koorts en een stijve nek) of een hersenabces.

Behandeling

Behandeling bestaat uit het toedienen van antibiotica en het plaatsen van een buisje of diabolo, waardoor het vocht dat zich in het middenoor heeft verzameld naar buiten kan.

Bult achter het oor door een abces

Symptomen

Een abces kan een andere complicaties zijn van een middenoorontsteking. Er kan een subperiosteaal abces ontstaan tussen het bot van het mastoïd en het overliggende botvlies. De symptomen vertonen veel gelijkenis met mastoïditis. Bézold's abces kenmerkt zich door uitbreiding van een mastoïditis naar de weke delen van de hals.

Behandeling

De behandeling van bovenstaande abcessen bestaat uit abcesdrainage en een sanerende ooroperatie. Punctie en antibiotica kunnen ook worden toegepast.

Oorontsteking of otitis media

Wat is een oorontsteking?

Otis media is een andere term voor een oorontsteking. Een oorontsteking kan bacterieel of viraal zijn. Wanneer een infectie optreedt, kan het een pijnlijke vochtophoping en zwelling veroorzaken. Deze symptomen kunnen leiden tot zichtbare zwelling achter het oor.

Behandeling

Antibiotica kan worden voorgeschreven om de symptomen te verlichten van een bacteriële oorontsteking.

Talgkliercyste achter het oor / Bron: Klaus D. Peter, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Talgkliercyste achter het oor / Bron: Klaus D. Peter, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Knobbeltje achter het oor door een talgkliercyste

Wat is een talgkliercyste?

Een atheroomcyste of talgkliercyste is een onschuldige aandoening. Een talgkliercyste is een onderhuids knobbeltje, die ontstaat als een haarzakje verstopt raakt. Meestal komen ze voor op het hoofd, nek en romp. De meeste atheroomcysten veroorzaken weinig tot geen pijn. Zij kunnen echter wel voor ongemak of irritatie zorgen, vanwege de locatie.

Wat te doen?

Een talgkliercyste is een onschuldig bultje en behoeft niet behandeld te worden. Als je er in mechanische en/of cosmetische zin last van hebt, dan kan de huisarts de cyste verwijderen.

Onderzoek en diagnose

Een knobbeltje of bult achter het oor wordt meestal opgemerkt door jezelf, omdat je er last van hebt of omdat je deze voelt. De huisarts zal een zorgvuldig onderzoek uitvoeren, informeren naar je klachten en de knobbel palperen. Het lichamelijk onderzoek geeft vaak informatie over mogelijke oorzaken en maakt een gerichte behandeling mogelijk.

Als er geen duidelijke trigger kan worden gevonden door huidinspectie, kan een biopsie worden uitgevoerd. De arts verwijdert weefsel, dat vervolgens onder de microscoop wordt onderzocht. Andere diagnostische methoden die worden gebruikt voor ongebruikelijke zwelling of knobbels zijn bloedonderzoek om eiwit- en elektrolytniveaus te controleren en beeldvormend onderzoek.

Tijdens het vraaggesprek informeert de arts naar eventuele eerdere ziekten of risicofactoren. Vaak herinner je je een allergische reactie, insectenbeet of verwonding, waardoor het veel gemakkelijker is om de oorzaak te achterhalen. Als de bult echter zonder duidelijke reden verschijnt, zal de arts de bovenstaande diagnostische procedures uitvoeren.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knobbeltjes in de borstKnobbeltjes in de borstSommige vrouwen hebben van nature knobbelige borsten. Dit is te wijten aan de opbouw van hun borstweefsel en meestal gee…
Drie soorten schildklieroperatiesWanneer de schildklier niet goed werkt, kan het nodig zijn te opereren. Een operatie kan veel klachten wegnemen. Toch is…
Je hebt een knobbeltje gevoeld, een indicatie van kankerJe hebt een knobbeltje gevoeld, een indicatie van kankerEen knobbeltje onder de huid kan een indicatie van kanker zijn. Maar een knobbeltje hoeft niet perse kanker te zijn. Er…
Knobbeltje in de oksel: vragen bij okselbultje of verdikkingKnobbeltje in de oksel: vragen bij okselbultje of verdikkingHet voelen van een knobbeltje in de oksel of onder de arm is vaak even schrikken. Bij het zien van een huidknobbeltje de…

Adrenogenitaal syndroom: Mannelijke kenmerken bij meisjesAdrenogenitaal syndroom: Mannelijke kenmerken bij meisjesPatiënten met het adrenogenitaal syndroom lijden aan een aangeboren vergroting van de bijnier. De bijnieren maken levens…
Hersenschudding: Mild hersenletsel door stoot tegen schedelHersenschudding: Mild hersenletsel door stoot tegen schedelDe meest voorkomende en minst ernstige vorm van een hersenverwonding is gekend als een hersenschudding. Een hersenschudd…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • http://knoartsen.net/index.php/ziektebeelden/73-oor/middenoor/125-complicaties
  • http://www.neus-keel-oor.be/nl/nko/oor/aandoeningen/mastoiditis/
  • http://www.healthline.com/health/causes-lumps-behind-ears#Overview1
  • https://www.thuisarts.nl/vergrote-lymfeklier/ik-heb-vergrote-lymfeklier-in-hals
  • Afbeelding bron 1: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: B. Welleschik, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Klaus D. Peter, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 29-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.