Bultjes in gezicht: pukkeltjes op wangen, kin en voorhoofd

Bultjes in gezicht: pukkeltjes op wangen, kin en voorhoofd Er zijn diverse huidaandoeningen waarbij er bultjes in het gezicht verschijnen. De pukkeltjes kunnen geel of wit of een andere kleur hebben en kunnen zich manifesteren op het voorhoofd, rond de ogen, op of rond de neus, kin of mond. Vaak gaat het om een onschuldige aandoening die vanzelf weer weggaat, maar soms is een bezoek aan de huisarts verstandig om de bultjes te laten beoordelen. Behandeling in de vorm van bijvoorbeeld een zalf of crème kan nodig zijn.

Bultjes in gezicht


Gerstekorrels op een ooglid / Bron: Silver442n, Wikimedia Commons (Publiek domein)Gerstekorrels op een ooglid / Bron: Silver442n, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Bultjes in gezicht door milia

Gerstekorrels

Milia of gerstekorrels zijn kleine witte bultjes die op de neus, kin, voorhoofd, bovenlip en wangen van een baby verschijnen. Milia worden vaak gezien bij pasgeborenen, maar het kan op elke leeftijd voorkomen. Een gerstekorrel is een 1 tot 2 mm grote holte. Deze cyste is gevuld met hoornmateriaal. Een gerstekorrel ziet eruit als een wit korreltje op de huid. Je kunt milia niet voorkomen.

Behandeling

Er is geen behandeling nodig, omdat ze meestal spontaan verdwijnen binnen een paar weken of maanden. Als milia erg wijdverbreid en hardnekkig is, kan men om cosmetische redenen een behandeling overwegen in de vorm van cryotherapie (met vloeibare stikstof), een laserbehadeling, dermabrasie (waarbij men de bovenste lagen van de aangetaste huid verwijdert) of chemische peeling.

Pukkeltjes door gistpuistjes

Wat is het?

Gistpuistjes of pityrosporum folliculitis is een algemeen voorkomende en hardnekkige ontsteking van de haarzakjes. De boosdoeners zijn 'normale' huidgisten. De gist, pityrosporum, daalt af naar beneden in de haarfollikels en vermenigvuldigt zich aldaar, waarna het een jeukende, acne-achtige uitbarsting veroorzaakt. De puistjes zijn speldenknop groot en uniform, dat wil zeggen dat ze er hetzelfde uitzien. De jeukende kleine pukkeltjes steken vooral de kop op langs de haargrens, op het voorhoofd en in de kaaklijn en nek, alsmede op de rug en op de borst.

Crème

De huisarts zal vaak een anti-gistmiddel voorschrijven zoals ketoconazol crème. Dit smeerseltje doodt schimmels en gisten

Patiënt met angiofibromen als gevolg van tubereuze sclerose / Bron: Herbert L. Fred, MD en Hendrik A. van Dijk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Patiënt met angiofibromen als gevolg van tubereuze sclerose / Bron: Herbert L. Fred, MD en Hendrik A. van Dijk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Bobbeltjes in gezicht doora adenoma sebaceum

Adenoma sebaceum is een huidaandoening die lijkt op acne (zie onder). Het is vaak goedaardig (onschuldig) en veroorzaakt geen gezondheidsproblemen. Het wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van kleine angiofibromen op het gezicht. Het gaat om huidkleurige, gelige of rode, 0,5 - 5 mm grote halfbolvormige pukkeltjes op het gezicht, veelal in de plooien van wang, kin en neus. De laesies kunnen geïsoleerd voorkomen, maar als er meerdere laesies aanwezig zijn in het gezicht of elders op het lichaam dan kan het een onderdeel zijn van een syndroom, zoals tubereuze sclerose.

Pukkeltjes door syringomen

Syringomen zijn goedaardige pukkeltjes (zweetkliertumoren), die meestal op de bovenste en onderste oogleden en wangen van jongvolwassenen voorkomen. Syringomen zijn volledig onschadelijk en worden veroorzaakt door de overmatige groei van cellen van zweetklieren (eccriene klieren). Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen en gewoonlijk ontstaat het in de puberteit. Het geeft geen klachten zoals jeuk of pijn. De pukkeltjes zijn rond tot ovaal, huidkleurig tot geel, soms zelfs doorzichtig, en ze komen in groepjes voor rondom beide ogen. Ze kunnen ook op andere plekken van het lichaam voorkomen, zoals oksels, borst, buik, voorhoofd of de genitaliën (penis of vulva).

Acne in het gezicht

Acne is een huidaandoening die berust op een ontsteking van de huid rondom de talgklieren (talgklierfollikels). Hoe meer talg (een vettige beschermende stof) iemand aanmaakt, hoe groter de kans dat het talg zich ophoopt en de uitvoergang van de talgklier verstopt raakt. Wanneer deze haarzakjes verstopt raken, gaat dat gepaard met verschillende klachten zoals een vette glimmende huid, (jeugd)puistjes en mee-eters. Acne verschijnt vooral op je gezicht, hals, borst, rug en schouders. Effectieve behandelingen zijn beschikbaar, maar acne kan hardnekkig zijn. De puistjes genezen langzaam, en wanneer het op de ene plek lijkt weg te trekken, duikt het op een andere plek weer op. Acne komt het meest voor bij tieners, met een prevalentie van 70-87 procent. Jongere kinderen kunnen ook last krijgen van acne. Afhankelijk van de ernst, kan acne emotioneel leed veroorzaken en littekens op de huid achterlaten. Hoe eerder je begint met de behandeling, hoe lager het risico van blijvende fysieke en emotionele schade.

Folliculitis

Zien eruit als puistjes

Folliculitis is een infectie van de haarfollikels in de huid. Het is een algemeen voorkomend probleem dat meestal niet ernstig is. Kleine met pus gevulde puistjes (met een puskopje) ontwikkelen zich op de huid. De plek eromheen is rood. Milde gevallen vaak op te lossen zonder behandeling. Deze aandoening wordt vaak veroorzaakt door een bacterie, meestal Stafylokokken.

Behandeling van folliculitis

Meestal trekt de uitslag vanzelf weg en is behandeling niet nodig. Soms is een antibioticacrème (en soms pillen) nodig. In terugkerende gevallen kan antiseptische zeep worden gebruikt.

Krentenbaard (impetigo)

Krentenbaard of impetigo is een veel voorkomende en zeer besmettelijke huidinfectie die vooral voorkomt bij baby's en kinderen. Er ontstaan vlekken of bultjes op het gezicht, vooral rond de neus en mond van het kind, en op handen en voeten. Deze veranderen later in blaasjes, welke zijn gevuld met een gelig vocht. Deze gaan op een gegeven ogenblik open en er ontstaan vochtige plekjes waar een honingkleurige korst op komt. De plekken kunnen zich snel uitbreiden. Bij krentenbaard kan de huid jeuken en pijn doen.

Talgklier / Bron: OpenStax College, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Talgklier / Bron: OpenStax College, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Talgklierhyperplasie

Talgklierhyperplasie zijn in feite vergrote talgklieren. Je kunt ze herkennen als bobbelige bultjes op de huid, vaak op één plekje, soms meerdere. De laesies komen vaak voor op het voorhoofd. In het midden van het bultje zie je een soort kuiltje. Talgklierhyperplasie is een goedaardige aandoening, maar kunnen als cosmetisch storend worden ervaren. Talgklierhyperplasie doet zich voor op de ouder wordende huid, maar ze komen ook vaak voor bij veel pasgeborenen. Bij baby's trekt het vanzelf weer weg. Bij ouderen daarentegen trekt talgklierhyperplasie niet spontaan weg.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode bultjes op benen en armen: keratosis pilarisRode bultjes op de bovenbenen of armen: het is een onschuldige, cosmetische aandoening die vaak voorkomt. De aandoening…
Bultjes op voorhoofd / kleine pukkeltjes neus, wangen: miliaBultjes op voorhoofd / kleine pukkeltjes neus, wangen: miliaMilia zijn veelvoorkomende kleine cysten onder de opperhuid, welke gevuld zijn met keratine. Milia zijn kleine, verhoogd…
Bobbeltjes, pukkeltjes, bultjes en ontstekingenEr bestaan allerlei bobbeltjes, pukkeltjes, bultjes en ontstekingen van de huid. Ik behandel in dit artikel een aantal v…
Rosacea fulminans: bultjes, puistjes en roodheid in gezichtRosacea fulminans: bultjes, puistjes en roodheid in gezichtRosacea fulminans, ook bekend als 'pyoderma faciale', is een zeldzame, ernstige variant van rosacea en wordt gekarakteri…

Kallmann-syndroom: Afwezige puberteit en reukzinKallmann-syndroom: Afwezige puberteit en reukzinBij het Kallmann-syndroom zijn de puberteit en reukzin afwezig. Door één van de vele mogelijke genmutaties ontwikkelt ee…
Cystinose: Afwijkingen in nieren, ogen en andere organenCystinose: Afwijkingen in nieren, ogen en andere organenCystinose is een aandoening van het aminozuurmetabolisme waarbij het aminozuur cystine, een bouwsteen van eiwitten, zich…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/Wavebreakmedia
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/milia/basics/definition/con-20033921
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerstekorrel
  • http://www.huidconsult.nl/portal/index.php/rode-bultjes-of-puistjes-gelaat/#.V6oRd5iLSM9
  • http://diseaseslab.com/adenoma-sebaceum-causes-symptoms-treatment-pictures/
  • http://www.skinsight.com/adult/syringoma.htm
  • Afbeelding bron 1: Silver442n, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Herbert L. Fred, MD en Hendrik A. van Dijk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: OpenStax College, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 28-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.