Huiduitslag voorhoofd: symptomen van rode vlekken of bultjes

Huiduitslag voorhoofd: symptomen van rode vlekken of bultjes Je gezichtshuid is meestal dunner dan de meeste andere delen van de huid het en heeft een hogere concentratie talgklieren. Talgklieren zitten in de huid en scheiden een olieachtige stof (talg) af. Talg houdt je huid soepel en beschermt tegen uitdroging. Talgklieren zijn vooral talrijk op het voorhoofd, op de kin en hoog op de rug. De huid op het voorhoofd is grotendeels hetzelfde als elders op het gezicht. Daarom kunnen veel van de huidaandoeningen die zich in het gezicht kunnen manifesteren, ook op je voorhoofd voorkomen. Het voorhoofd ligt tegen je hoofdhuid aan en kan dus ook veel van dezelfde afwijkingen ontwikkelen die zich voordoen op de hoofdhuid. Huiduitslag is een zichtbare afwijking op de huid. De huid kan rode, witte of bruine vlekken vertonen of bultjes en pukkeltjes; de huid kan lichter zijn dan de normale huidskleur, er kunnen puistjes aanwezig zijn en de huid kan droog en schilferig zijn. Een uitslag op je voorhoofd kán gepaard gaan met jeuk, pijn of een brandend gevoel.

Huiduitslag op het voorhoofd: rode vlekken en bultjes

Velerlei oorzaken

Huiduitslag op je voorhoofd kan worden veroorzaakt door een groot aantal omstandigheden of aandoeningen, waaronder allerlei huidaandoeningen, een infectie of ontsteking, een allergische reactie en auto-immuunaandoeningen. Een plotselinge of acute huiduitslag op het voorhoofd kan het gevolg zijn van een allergische reactie of overgevoeligheid voor een bepaalde stof, zoals cosmetica, gezichtsverzorging, voedsel of medicatie.

Chronische of langdurige huiduitslag

Een chronische of langdurige huiduitslag op het voorhoofd kan worden veroorzaakt door huidaandoeningen, zoals acne of rosacea. Rosacea wordt gekenmerkt door felrode verkleuringen met name van de wangen en de neus, maar het kan zich ook voordoen op het voorhoofd. De oorzaak van rosacea is niet bekend.

Zuigelingen en kinderen

Uitslag op het voorhoofd bij een zuigeling kan worden veroorzaakt door milia of babyacne, hoewel ook andere oorzaken mogelijk zijn. Een huiduitslag op het voorhoofd bij kinderen kan een teken zijn van veel verschillende aandoeningen, waaronder eczeem, allergieën en kinderziekten.

Infectieuze oorzaken van huiduitslag op het voorhoofd

Huiduitslag op het voorhoofd kan worden veroorzaakt door een infectie, waaronder:

Bacteriële infectie

Een bacteriële huidinfectie kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door streptokokken of stafylokokkenbacteriën. Een bacteriële huidinfectie ontstaat veelal op een plek waar de huid is beschadigd, via een wondje of beschadiging door krabben of anderszins komen bacteriën die normaal óp de huid aanwezig zijn naar binnen en veroorzaken een infectie. De arts kan in deze gevallen een antibioticum voorschrijven. Sommige antibiotica kunnen plaatselijk op de huid worden toegepast in een zalf crème of gel.

Waterpokken / Bron: 9Gawin/Shutterstock.comWaterpokken / Bron: 9Gawin/Shutterstock.com

Waterpokken

Waterpokken is een kinderziekte waarbij je kind last krijgt van vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lichaam en in de mond. Er zijn geen medicijnen om het ziekteproces sneller te laten verlopen. Binnen grofweg tien dagen is je kind weer op de been. Tegen de jeuk kan een koelende zinkoxide-lotion gebruikt worden.

Folliculitis

Folliculitis duidt op een ontsteking van de haarzakjes en wordt gekenmerkt door bultjes en puistjes en kan overal op het lichaam waar haar zit voorkomen. Het gaat vaak gepaard met een jeukende, irriterende of pijnlijke huid. De aandoening gaat vaak spontaan over.

Impetigo

Impetigo of krentenbaard is een besmettelijke infectie van de huid als gevolg van een bacterie. Vaak treedt het op bij kinderen onder de twaalf jaar. De infectie zit meestal rond de neus of mond, maar kan zich ook voordoen op het voorhoofd. Er ontstaan wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Soms gaat dit gepaard met jeuk. De arts zal bij krentenbaard een antibioticumcrème voorschrijven, zodat de huid sneller geneest.

Mazelen

Mazelen is een besmettelijke vlekjesziekte, die je krijgt door een virus. De meeste kinderen in Nederland zijn ingeënt tegen mazelen. Een kind met mazelen is vaak na 7 tot 10 dagen genezen, alhoewel het hoesten wat langer kan aanhouden.

Ringworm / Bron: ProjectManhattan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ringworm / Bron: ProjectManhattan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Ringworm (schimmelinfectie van de huid)

Ringworm (tinea capitis) een onschuldige maar wel besmettelijke oppervlakkige schimmelinfectie aan de huid. De infectie wordt zo genoemd omdat de plekjes die optreden ringvormig zijn. Je kan besmet raken door direct contact met besmette huid of met huidschilfers.

Gordelroos

Gordelroos is een huiduitslag aan één zijde van het lichaam en het is een reactivering van het waterpokkenvirus die die in de zenuwen van de huid achterblijft. Klachten van gordelroos zijn jeukende of pijnlijke vlekjes en blaasjes.

Allergische oorzaken van uitslag op het voorhoofd

Een huiduitslag op het voorhoofd kan worden veroorzaakt door een allergische reactie, waaronder:

Contacteczeem

Er worden twee soorten contacteczeem onderscheiden, allergisch contacteczeem en irritatief contacteczeem. Bij irritatief contacteczeem wordt het eczeem veroorzaakt door rechtstreekse irritatie van een irriterende stof en bij allergisch contacteczeem treedt er een eczeemreactie op nadat je huid in aanraking is gekomen met een stof waar je allergisch voor bent. Ja kan bijvoorbeeld allergisch zijn voor make-up en cosmetica. Als bekend is welke stof de huid irriteert, kan je proberen die stof te vermijden.

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem is een vorm van eczeem die voornamelijk optreedt op de kinderleeftijd. Deze vorm van eczeem behoort tot het atopiesyndroom, waarbij ontstekingsreacties in het lichaam ontstaan door een aanleg om overgevoelig te reageren op stoffen of prikkels uit de omgeving. Deze ontstekingsreacties kunnen zich op verschillende manieren manifesteren:
 • in de huid uiten als atopisch eczeem;
 • in de slijmvliezen van de neus en ogen als hooikoorts; en
 • in de luchtwegen als astma.

Geneesmiddelenreactie

Bij sommige mensen die een geneesmiddel gebruiken, treedt een reactie op. Het kan daarbij gaan om afwijkingen van de huid, maar ook de longen kunnen reageren waardoor er kortademigheid ontstaat.

Voedselallergie

Een voedselallergie is een abnormale reactie van je lichaam (je afweersysteem) op een normale voedingsstof. Een allergische reactie op voedsel kan een reactie veroorzaken op de huid, maar ook in het spijsverteringskanaal en in de longen.

Auto-immuun en ontstekingsoorzaken van huiduitslag

Een uitslag op het voorhoofd kan worden veroorzaakt door een auto-immuunaandoening of ontstekingsstoornis, waaronder:

Acne vulgaris op het voorhoofd / Bron: Roshu Bangal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Acne vulgaris op het voorhoofd / Bron: Roshu Bangal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Acne

Acne vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes. Acne is een huidprobleem die berust op een ontsteking van de talgklierfollikel. Het kan zich onder meer manifestern op het voorhoofd.

Milia

Een milium (meervoud: milia) of gerstekorrel is een klein, wit bultje, dat doorgaans verschijnt op de neus en wangen. Maar deze kan ook op andere plekken voorkomen, zoals de oogleden of het voorhoofd.

Babyacne

Babyacne is een veel voorkomende aandoening die geheel onschuldig is en spontaan geneest zonder achterlating van littekens. Pasgeboren baby’s krijgen vrij vaak kleine puistjes in het gelaat of elders op het lichaam.

Babyacne (op het voorhoofd) / Bron: Sage Ross, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Babyacne (op het voorhoofd) / Bron: Sage Ross, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem kan je gezicht en nek beïnvloeden, evenals je hoofdhuid. Seborroïsch eczeem is een onschuldige, niet besmettelijke aandoening, welke schilfering van de huid veroorzaakt en rode en jeukende plekken, vooral op de hoofdhuid, het gezicht en de borst.

Rosacea

Rosacea is een chronische inflammatoire huidstoornis, welke wordt gekenmerkt door rode, roze of soms paarsrode vlekken in het gezicht (wangen en voorhoofd) en kleine uitgezette bloedvaatjes, die soms vergezeld gaan van puistjes en pukkeltjes of bultjes (papels).

Cutane discoïde lupus erythematosus (CDLE)

Bij CDLE ontstaan schijfvormige rode schilferende plekken, vaak in het gelaat. De plekken kunnen deels bedekt zijn met korsten en kunnen ook kapotgaan. In dat geval kunnen ze littekens of deuken in de huid achterlaten.

Andere oorzaken van uitslag op het voorhoofd

Er zijn ook andere oorzaken die kunnen zorgen voor een uitslag op het voorhoofd:
 • Warmtebultjes of zweetbultjes;
 • Voorhoofduitslag door stress;
 • Gebruik van speed (regelmatig gebruik kan voor een slechte huid zorgen met puistjes en krabeffecten);
 • Erythema toxicum neonatorum (ETN), een veelvoorkomende, goedaardige huiduitslag die bij ongeveer 30 tot 70 procent van de pasgeboren baby's voorkomt.

Erythema multiforme / Bron: Grook Da Oger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Erythema multiforme / Bron: Grook Da Oger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Uitslag op het voorhoofd kan ook het gevolg zijn van een ernstige of zelfs levensbedreigende ziekte, zoals:
 • Allergische purpura (purpura van Henoch-Schönlein), waarschijnlijk het gevolg van een auto-immuunreactie, waarbij het lichaam eigen weefsels aanvalt;
 • Anafylaxis, een in principe levensgevaarlijke algemene allergische reactie;
 • Erythema multiforme, een huidaandoening die wordt gekenmerkt door rode uitslag die over het hele lichaam voorkomt;
 • Hersenvliesontsteking, ook wel meningitis of nekkramp genoemd, met o.a. huiduitslag (rood of paars), hoofdpijn, koorts en een stijve nek – treedt vaak op, maar niet altijd;
 • Toxische epidermale necrolyse (TEN), een zeldzame maar zeer ernstige huidziekte, bijna altijd medicament geïnduceerd.

Symptomen

Er zijn verschillende klachten en symptomen die zich voor kunnen doen als je last hebt van huiduitslag op het voorhoofd, waaronder de volgende:
 • Bloeden uit de kapotte huid;
 • Blaren of blaasjes op het voorhoofd;
 • Het gevoel van een brandend of schrijnend gevoel;
 • Gebarsten huid of kloofjes;
 • Droge of schilferende huid;
 • Jeuk op het voorhoofd;
 • Het verschijnen van puistjes of pustels;
 • Roodheid;
 • Ontsteking;
 • Zwelling.

Andere symptomen die zich kunnen voordoen, zijn onder meer:

Diagnose en behandeling

Voor het stellen van de diagnose zal de huisarts vragen stellen over je klachten en zal hij lichamelijk onderzoek verrichten. Ook zal de arts je medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen. Daarnaast kan aanvullend onderzoek nodig zijn, in de vorm van een biopsie van de huid, een kweek, bloedonderzoek, allergietesten, enz. Behandeling is afhankelijk van de oorzaak, en kan bestaan uit het vermijden van uitlokkende factoren, zalf of crème die je plaatselijk aanbrengt, of pillen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode uitslag na zwembad of jacuzzi: Hot tub folliculitisRode uitslag na zwembad of jacuzzi: Hot tub folliculitisJe bent wezen zwemmen in een subtropisch zwemparadijs en 6 tot 48 uur later ontstaan er rode, jeukende bultjes. Grote ka…
Periorale dermatitis: Huidziekte met huiduitslag rond mondPeriorale dermatitis: Huidziekte met huiduitslag rond mondPeriorale dermatitis wil letterlijk zeggen: ‘huiduitslag rond de mond’. Bij de huidaandoening ontstaan diverse rode, sch…
Pityriasis rosea: Moedervlek en vurige huiduitslag op rompPityriasis rosea: Moedervlek en vurige huiduitslag op rompPityriasis rosea is een veel voorkomende goedaardige huiduitslag van onbekende oorsprong die vooral adolescenten en jong…
Geneeskrachtige kruiden bij huiduitslagHuiduitslag kan pijn doen of irriteren. Over het algemeen gaat huiduitslag vanzelf voorbij, maar dit kan lang duren. Om…

Slijm in de urine: Door problemen aan blaas of darmenSlijm in de urine: Door problemen aan blaas of darmenUrine heeft soms een ander uiterlijk. Enkele voorbeelden zijn een andere urinekleur of een schuimend uiterlijk van de ur…
Stormorken-syndroom: Afwijkingen aan bloed, ogen en spierenStormorken-syndroom: Afwijkingen aan bloed, ogen en spierenHet Stormorken-syndroom is een uiterst zeldzame multisystemische aandoening die zich kenmerkt door afwijkingen aan het b…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Roshu Bangal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Apotheek.nl. Huidinfectie. http://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/huidinfectie#wat-is-huidinfectie (ingezien op 6-7-2017)
 • Gezondheidsnet. Acne, blijf er vanaf! https://www.gezondheidsnet.nl/huid/acne-blijf-er-vanaf (ingezien op 6-7-2017)
 • Heault Grades. What causes a forehead rash? https://www.healthgrades.com/symptoms/forehead-rash--causes (ingezien op 5-7-2017)
 • HealthHype. Forehead Rash (Skin Problems) Causes and Pictures. http://www.healthhype.com/forehead-rash-skin-problems-causes-and-pictures.html (ingezien op 5-7-2017)
 • Pinnaclehealth .Forehead Rash? Here's What You Should Know. http://www.pinnaclehealth.org/wellness-library/what-to-know-about-forehead-rash/ (ingezien op 7-7-2017)
 • Thuisarts.nl. Krentenbaard. https://www.thuisarts.nl/krentenbaard (ingezien op 7-7-2017)
 • Thuisarts.nl. Mijn kind heeft waterpokken. https://www.thuisarts.nl/waterpokken/mijn-kind-heeft-waterpokken (ingezien op 6-7-2017)
 • Afbeelding bron 1: 9Gawin/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: ProjectManhattan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Roshu Bangal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 4: Sage Ross, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 5: Grook Da Oger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 15-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.