Huiduitslag voorhoofd: symptomen van rode vlekken of bultjes
Je gezichtshuid is meestal dunner dan de meeste andere delen van de huid het en heeft een hogere concentratie talgklieren. Talgklieren zitten in de huid en scheiden een olieachtige stof (talg) af. Talg houdt je huid soepel en beschermt tegen uitdroging. Talgklieren zijn vooral talrijk op het voorhoofd, op de kin en hoog op de rug. De huid op het voorhoofd is grotendeels hetzelfde als elders op het gezicht. Daarom kunnen veel van de huidaandoeningen die zich in het gezicht kunnen manifesteren, ook op je voorhoofd voorkomen. Het voorhoofd ligt tegen je hoofdhuid aan en kan dus ook veel van dezelfde afwijkingen ontwikkelen die zich voordoen op de hoofdhuid. Huiduitslag is een zichtbare afwijking op de huid. De huid kan rode, witte of bruine vlekken vertonen of bultjes en pukkeltjes; de huid kan lichter zijn dan de normale huidskleur, er kunnen puistjes aanwezig zijn en de huid kan droog en schilferig zijn. Een uitslag op je voorhoofd kán gepaard gaan met jeuk, pijn of een brandend gevoel.
Huiduitslag op het voorhoofd: rode vlekken en bultjes
Velerlei oorzaken
Huiduitslag op je voorhoofd kan worden veroorzaakt door een groot aantal omstandigheden of aandoeningen, waaronder allerlei huidaandoeningen, een infectie of ontsteking, een allergische reactie en auto-immuunaandoeningen. Een plotselinge of acute huiduitslag op het voorhoofd kan het gevolg zijn van een allergische reactie of overgevoeligheid voor een bepaalde stof, zoals cosmetica, gezichtsverzorging, voedsel of medicatie.
Chronische of langdurige huiduitslag
Een chronische of langdurige huiduitslag op het voorhoofd kan worden veroorzaakt door huidaandoeningen, zoals acne of rosacea. Rosacea wordt gekenmerkt door felrode verkleuringen met name van de wangen en de neus, maar het kan zich ook voordoen op het voorhoofd. De oorzaak van rosacea is niet bekend.
Zuigelingen en kinderen
Uitslag op het voorhoofd bij een zuigeling kan worden veroorzaakt door milia of babyacne, hoewel ook andere oorzaken mogelijk zijn. Een huiduitslag op het voorhoofd bij kinderen kan een teken zijn van veel verschillende aandoeningen, waaronder eczeem, allergieën en
kinderziekten.
Infectieuze oorzaken van huiduitslag op het voorhoofd
Huiduitslag op het voorhoofd kan worden veroorzaakt door een infectie, waaronder:
Bacteriële infectie
Een bacteriële huidinfectie kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door streptokokken of stafylokokkenbacteriën. Een bacteriële huidinfectie ontstaat veelal op een plek waar de huid is beschadigd, via een wondje of beschadiging door krabben of anderszins komen bacteriën die normaal óp de huid aanwezig zijn naar binnen en veroorzaken een infectie. De arts kan in deze gevallen een antibioticum voorschrijven. Sommige antibiotica kunnen plaatselijk op de huid worden toegepast in een zalf crème of gel.
Waterpokken /
Bron: 9Gawin/Shutterstock.comWaterpokken
Waterpokken is een kinderziekte waarbij je kind last krijgt van vlekjes,
blaasjes en korstjes over het hele lichaam en in de mond. Er zijn geen medicijnen om het ziekteproces sneller te laten verlopen. Binnen grofweg tien dagen is je kind weer op de been. Tegen de jeuk kan een koelende zinkoxide-lotion gebruikt worden.
Folliculitis
Folliculitis duidt op een ontsteking van de haarzakjes en wordt gekenmerkt door bultjes en puistjes en kan overal op het lichaam waar haar zit voorkomen. Het gaat vaak gepaard met een jeukende, irriterende of pijnlijke huid. De aandoening gaat vaak spontaan over.
Impetigo
Impetigo of
krentenbaard is een besmettelijke infectie van de huid als gevolg van een bacterie. Vaak treedt het op bij kinderen onder de twaalf jaar. De infectie zit meestal rond de neus of mond, maar kan zich ook voordoen op het voorhoofd. Er ontstaan wondjes,
rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Soms gaat dit gepaard met jeuk. De arts zal bij krentenbaard een antibioticumcrème voorschrijven, zodat de huid sneller geneest.
Mazelen
Mazelen is een besmettelijke vlekjesziekte, die je krijgt door een virus. De meeste kinderen in Nederland zijn ingeënt tegen mazelen. Een kind met mazelen is vaak na 7 tot 10 dagen genezen, alhoewel het
hoesten wat langer kan aanhouden.
Ringworm (schimmelinfectie van de huid)
Ringworm (tinea capitis) een onschuldige maar wel besmettelijke oppervlakkige schimmelinfectie aan de huid. De infectie wordt zo genoemd omdat de plekjes die optreden ringvormig zijn. Je kan besmet raken door direct contact met besmette huid of met huidschilfers.
Gordelroos
Gordelroos is een huiduitslag aan één zijde van het lichaam en het is een reactivering van het
waterpokkenvirus die die in de zenuwen van de huid achterblijft. Klachten van gordelroos zijn jeukende of pijnlijke vlekjes en blaasjes.
Allergische oorzaken van uitslag op het voorhoofd
Een huiduitslag op het voorhoofd kan worden veroorzaakt door een allergische reactie, waaronder:
Er worden twee soorten
contacteczeem onderscheiden, allergisch contacteczeem en irritatief contacteczeem. Bij irritatief contacteczeem wordt het eczeem veroorzaakt door rechtstreekse irritatie van een irriterende stof en bij allergisch contacteczeem treedt er een eczeemreactie op nadat je huid in aanraking is gekomen met een stof waar je allergisch voor bent. Ja kan bijvoorbeeld allergisch zijn voor make-up en cosmetica. Als bekend is welke stof de huid irriteert, kan je proberen die stof te vermijden.
Atopisch eczeem
Atopisch eczeem is een vorm van eczeem die voornamelijk optreedt op de kinderleeftijd. Deze vorm van eczeem behoort tot het atopiesyndroom, waarbij ontstekingsreacties in het lichaam ontstaan door een aanleg om overgevoelig te reageren op stoffen of prikkels uit de omgeving. Deze ontstekingsreacties kunnen zich op verschillende manieren manifesteren:
- in de huid uiten als atopisch eczeem;
- in de slijmvliezen van de neus en ogen als hooikoorts; en
- in de luchtwegen als astma.
Geneesmiddelenreactie
Bij sommige mensen die een geneesmiddel gebruiken, treedt een reactie op. Het kan daarbij gaan om afwijkingen van de huid, maar ook de longen kunnen reageren waardoor er
kortademigheid ontstaat.
Voedselallergie
Een voedselallergie is een abnormale reactie van je lichaam (je afweersysteem) op een normale voedingsstof. Een allergische reactie op voedsel kan een reactie veroorzaken op de huid, maar ook in het spijsverteringskanaal en in de longen.
Auto-immuun en ontstekingsoorzaken van huiduitslag
Een uitslag op het voorhoofd kan worden veroorzaakt door een auto-immuunaandoening of ontstekingsstoornis, waaronder:
Acne
Acne vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes. Acne is een huidprobleem die berust op een ontsteking van de talgklierfollikel. Het kan zich onder meer manifestern op het voorhoofd.
Milia
Een
milium (meervoud: milia) of gerstekorrel is een klein,
wit bultje, dat doorgaans verschijnt op de neus en wangen. Maar deze kan ook op andere plekken voorkomen, zoals de oogleden of het voorhoofd.
Babyacne
Babyacne is een veel voorkomende aandoening die geheel onschuldig is en spontaan geneest zonder achterlating van littekens. Pasgeboren baby’s krijgen vrij vaak kleine puistjes in het gelaat of elders op het lichaam.
Seborroïsch eczeem
Seborroïsch eczeem kan je gezicht en nek beïnvloeden, evenals je hoofdhuid. Seborroïsch eczeem is een onschuldige, niet besmettelijke aandoening, welke schilfering van de huid veroorzaakt en rode en jeukende plekken, vooral op de hoofdhuid, het gezicht en de borst.
Rosacea
Rosacea is een chronische inflammatoire huidstoornis, welke wordt gekenmerkt door rode, roze of soms paarsrode vlekken in het gezicht (wangen en voorhoofd) en kleine uitgezette bloedvaatjes, die soms vergezeld gaan van puistjes en pukkeltjes of
bultjes (papels).
Cutane discoïde lupus erythematosus (CDLE)
Bij
CDLE ontstaan schijfvormige rode schilferende plekken, vaak in het gelaat. De plekken kunnen deels bedekt zijn met korsten en kunnen ook kapotgaan. In dat geval kunnen ze littekens of deuken in de huid achterlaten.
Andere oorzaken van uitslag op het voorhoofd
Er zijn ook andere oorzaken die kunnen zorgen voor een uitslag op het voorhoofd:
- Warmtebultjes of zweetbultjes;
- Voorhoofduitslag door stress;
- Gebruik van speed (regelmatig gebruik kan voor een slechte huid zorgen met puistjes en krabeffecten);
- Erythema toxicum neonatorum (ETN), een veelvoorkomende, goedaardige huiduitslag die bij ongeveer 30 tot 70 procent van de pasgeboren baby's voorkomt.
Uitslag op het voorhoofd kan ook het gevolg zijn van een ernstige of zelfs levensbedreigende ziekte, zoals:
- Allergische purpura (purpura van Henoch-Schönlein), waarschijnlijk het gevolg van een auto-immuunreactie, waarbij het lichaam eigen weefsels aanvalt;
- Anafylaxis, een in principe levensgevaarlijke algemene allergische reactie;
- Erythema multiforme, een huidaandoening die wordt gekenmerkt door rode uitslag die over het hele lichaam voorkomt;
- Hersenvliesontsteking, ook wel meningitis of nekkramp genoemd, met o.a. huiduitslag (rood of paars), hoofdpijn, koorts en een stijve nek – treedt vaak op, maar niet altijd;
- Toxische epidermale necrolyse (TEN), een zeldzame maar zeer ernstige huidziekte, bijna altijd medicament geïnduceerd.
Symptomen
Er zijn verschillende klachten en symptomen die zich voor kunnen doen als je last hebt van huiduitslag op het voorhoofd, waaronder de volgende:
- Bloeden uit de kapotte huid;
- Blaren of blaasjes op het voorhoofd;
- Het gevoel van een brandend of schrijnend gevoel;
- Gebarsten huid of kloofjes;
- Droge of schilferende huid;
- Jeuk op het voorhoofd;
- Het verschijnen van puistjes of pustels;
- Roodheid;
- Ontsteking;
- Zwelling.
Andere symptomen die zich kunnen voordoen, zijn onder meer:
Diagnose en behandeling
Voor het stellen van de diagnose zal de huisarts vragen stellen over je klachten en zal hij lichamelijk onderzoek verrichten. Ook zal de arts je medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen. Daarnaast kan aanvullend onderzoek nodig zijn, in de vorm van een biopsie van de huid, een kweek,
bloedonderzoek, allergietesten, enz. Behandeling is afhankelijk van de oorzaak, en kan bestaan uit het vermijden van uitlokkende factoren, zalf of crème die je plaatselijk aanbrengt, of pillen.
Zelfzorg van een huiduitslag op je voorhoofd
Een uitslag op je voorhoofd kan op verschillende manieren worden behandeld, afhankelijk van de oorzaak. Hier zijn enkele mogelijke behandelingen:
- Reiniging en hydratatie: Gebruik een milde reiniger die speciaal is ontwikkeld voor het gezicht om overtollig talg, vuil en bacteriën te verwijderen zonder je huid uit te drogen. Hydrateer vervolgens met een niet-comedogene moisturizer om de huidbarrière te beschermen en uitdroging te voorkomen.
- Topische behandelingen: Indien de uitslag wordt veroorzaakt door acne, kunnen producten met benzoylperoxide of salicylzuur helpen om ontstekingen te verminderen en puistjes te bestrijden. Bij allergische reacties of eczeem kunnen kalmerende crèmes met ingrediënten zoals aloë vera of hydrocortison worden gebruikt.
- Antischimmelcrèmes: Als de uitslag wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie, kunnen antischimmelcrèmes of zalven helpen om de infectie te bestrijden. Dit is vooral effectief als de uitslag op het voorhoofd vergelijkbaar is met die op de hoofdhuid, zoals bij hoofdschimmel.
- Hormonale behandelingen: Hormonale onbalans kan ook huiduitslag of acne veroorzaken, vooral op het voorhoofd. Het kan nodig zijn om hormonale behandelingen zoals anticonceptiepillen of andere regulerende medicatie te overwegen, onder begeleiding van een arts.
- Lifestyle aanpassingen: Het vermijden van bepaalde triggers, zoals stress, ongezonde voeding, of het gebruik van irriterende huidverzorgingsproducten, kan helpen om huiduitslag te voorkomen of te verminderen. Het dragen van niet-comedogene make-up en regelmatig schoonmaken van de hoofdhuid kan ook helpen.
- Medische behandeling: Als de uitslag gepaard gaat met ernstige symptomen zoals pijn, jeuk of zwelling, kan een arts een zalf met corticosteroïden of orale medicatie voorschrijven om de ontsteking en symptomen te verminderen.
- Gezichtsbehandelingen en peelings: Voor huidaandoeningen zoals milde acne of verstopte poriën kunnen regelmatige gezichtsbehandelingen met zachte peelings of exfolianten zoals glycolzuur helpen om dode huidcellen te verwijderen en de huid te vernieuwen.
Als je last hebt van een hardnekkige uitslag of als de symptomen verergeren, is het raadzaam om een dermatoloog te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.
Medische behandeling uit uitslag op het voorhoofd
Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken, en hoe je ze op een vernieuwende manier kunt behandelen:
Hormoonfluctuaties
Als je hormonen uit balans zijn, kan je huid reageren met overtollige talgproductie, wat weer kan leiden tot acne en uitslag. Door je hormoonhuishouding weer in evenwicht te brengen met behulp van hormonale therapieën, zoals anticonceptiemiddelen of medicijnen zoals spironolacton, kun je de problemen bij de bron aanpakken.
Allergieën en irritanten
Vaak reageert je huid op verborgen boosdoeners, zoals bepaalde schoonheidsproducten, shampoos of zelfs je wasmiddel. Het vermijden van deze triggers, gecombineerd met het gebruik van kalmerende antihistaminica of milde steroïden, kan wonderen doen om de uitslag te kalmeren.
Schimmelinfecties
Ringworm of seborrhoïsch eczeem kan zich een weg banen naar je voorhoofd vanuit de hoofdhuid. Met een gerichte aanpak, zoals antischimmelcrèmes en speciale shampoos met ketoconazol, kun je de schimmel effectief bestrijden en je huid herstellen.
Bacteriële ontstekingen
Soms is de boosdoener een bacteriële infectie, zoals folliculitis, die je poriën ontsteken. Door bacteriën met antibiotica, zowel in crèmevorm als oraal, aan te pakken, kun je je huid weer schoon en gezond krijgen.
Stress en levensstijl
Onze huid is vaak een weerspiegeling van onze geest. Stress kan je huid ernstig verstoren door hormonale chaos te veroorzaken. Het leren beheersen van stress door middel van ontspanningsoefeningen of simpelweg tijd voor jezelf nemen, kan je huid rustiger maken door van binnenuit aan je balans te werken.
Chronische ziekten en auto-immuunproblemen
Soms is er een dieper liggende oorzaak zoals psoriasis of lupus. Deze vereisen een specialistische aanpak met geneesmiddelen zoals immunosuppressiva of biologics, die onder begeleiding van een arts worden toegepast om de aandoening te kalmeren en onder controle te houden.
Verkeerde huidverzorging
Soms komt uitslag gewoon voort uit onbewuste fouten in je dagelijkse huidverzorging. Te agressieve producten of een ongebalanceerde routine kunnen de oorzaak zijn. Het introduceren van zachtere, niet-verstoppende producten kan ervoor zorgen dat je huid weer rustig wordt en zich herstelt.
Lees verder