Milia: symptomen, oorzaak, behandelen en verwijderen

Milia: symptomen, oorzaak, behandelen en verwijderen Een milium (meervoud: milia) of gerstekorrel is een kleine cyste in een haarschacht (haarfollikel), die is gevuld met keratine. Milia symptomen zijn kleine witte korreltjes of bultjes in de huid. Een verstopping in de afvoergang van talgklieren of zweetklieren is de oorzaak. Gerstekorrels komen vooral op de neus en wangen voor. Er bestaan meerdere vormen, waaronder milia en plaque waarbij er veel milia bij elkaar zitten, vaak rond de oogleden of rond of achter de oren. De cysten ontstaan ​​wanneer keratine wordt opgesloten onder de oppervlakte van de huid. Keratine is een sterk en taai, onoplosbaar eiwit dat gewoonlijk wordt gevonden in huidweefsels, haar en nagels cellen.

Wat zijn milia of gerstekorrels?

Een milium (meervoud: milia) of gerstekorrel is een klein, wit bultje, dat doorgaans verschijnt op de neus en wangen. Maar deze kan ook op andere plekken voorkomen, zoals de oogleden (zie foto). Het komt vooral voor bij pasgeborenen, in het bijzondere rond de neus. Bij de pasgeboren baby's zullen deze bultjes gewoonlijk binnen een paar weken verdwijnen. Bij oudere kinderen en volwassenen, gaat het meestal weg binnen een paar maanden.

Bij wie komt het voor?

Milia kunnen voorkomen bij mensen van alle leeftijden, maar ze komen het meest voor bij pasgeborenen. Ze zijn meestal te vinden op het gezicht, de oogleden en wangen en bij pasgeborenen rond de neus. Het komt bij mannen en vrouwen even vaak voor.

Oorzaak milia

Bij borelingen ontstaan de 'korreltjes' rond de neus doordat de haarzakjes en de talgkliertjes nog niet helemaal goed zijn aangelegd en daardoor verstopt zitten. Gerstekorrels op oudere leeftijd kunnen ontstaan, als er een uitvoergang van een haarzakje of een zweetkliertje verstopt raakt of als gevolg van een oppervlakkige beschadiging van de huid; zweetkliertjes raken dan verstopt. Huidbeschadigingen kunnen bestaan uit:
  • blaarvorming als gevolg van een huidaandoening, waaronder bulleus pemphigoid, lineaire IgA dermatose, porphyria cutanea tarda;
  • oppervlakkige brandwonden;
  • blaarvormende reacties door bijvoorbeeld een plant;
  • huidvernieuwingsprocedures, zoals dermabrasie of laser resurfacing (CO2 Laser);
  • langdurig gebruik van steroïde crèmes; en
  • lange termijn schade door blootstelling aan de zon.

Soorten milia

Er worden verschillende soorten milia onderscheiden:

Primaire milia

Deze milia ontstaan spontaan, vooral bij pasgeborenen, maar soms ook bij kinderen en volwassenen. Bij baby's zie je ze vaak rond de neus, en bij kinderen en volwassenen komen ze ook voor rond de neus en daarnaast rond de ogen, op de wangen, voorhoofd, genitaliën.

Juveniele milia

Meerdere milia in het kader van een genetische afwijking of syndroom, zoals:
  • Bazex-Dupre-Christol syndroom;
  • basaalcel naevus syndroom;
  • Gardner syndroom;
  • pachyonychia congenita;
  • Rombo syndroom.

Milia en plaque

Meerdere milia, gegroepeerd in één gebied, vaak achter en rond het oor, of op de wangen. Dit kan gepaard gaan met ontstekingsverschijnselen. Dit type wordt gezien bij zowel kinderen als volwassenen, en het lijkt een lichte voorkeur te hebben voor vrouwen van van middelbare leeftijd. Deze vorm wordt soms geassocieerd met pseudoxanthoma elasticum (PXE), chronische discoïde lupus erythematosus (CDLE), lichen planus, en hidradenitis.

Multiple eruptive milia

Het gaat bij deze variant om een eruptie of uitbarsting van meerder milia. Ze steken in enkele weken de kop op. Voorkeursplekken
zijn het gezicht, de bovenarmen en het bovenlichaam. Ze kunnen echter over het hele lichaam voorkomen. De oorzaak is onbekend. Soms gaat het gepaard met enige jeuk.

Radiotherapie (bestraling) / Bron: Adriaticfoto/Shutterstock.comRadiotherapie (bestraling) / Bron: Adriaticfoto/Shutterstock.com

Traumatische milia (secundaire milia)

Deze gerstekorrels ontstaan na huidbeschadiging zoals brandwonden, zonverbranding, blaarziekten, cryotherapie, dermabrasie, en na radiotherapie.

Geneesmiddelen-geïnduceerde milia

Deze vorm kan ontstaan na plaatselijke behandeling met peeling crèmes, 5-fluorouracil crème, corticosteroïden, etc. Het ook echter ook ontstaan als reactie op geneesmiddelen.

Risicofactoren

De risicofactoren voor de ontwikkeling van bepaalde soorten milia zijn anno 2024 nog onbekend. Sommige typen ontstaan door medicijnen, trauma of zijn secundair aan bepaalde aandoeningen, welke allemaal van invloed zijn op de huid.

Milia symptomen

Een milium is te herkennen als een klein wit korreltje of bolletje in de huid. Milia worden het meest gezien op de neus, kin en wangen van een baby, hoewel ze ook kunnen voorkomen in andere gebieden, zoals op het bovenste gedeelte van de romp en ledematen. Gerstekorrels kunnen ook op oudere leeftijd ontstaan, veelal in het gezicht.

Diagnose en onderzoek

Anamnese en lichamelijk onderzoek
De diagnose wordt door de arts meestal gesteld op basis van het klinisch beeld, dus op hoe het eruitziet. de arts zal ook vragen stellen over hoe lang de klachten bestaan en of er een aanleiding was, bijvoorbeeld een huidbeschadiging op die plek. Bij twijfel kan het nodig zijn om een stukje weefsel weg te nemen (huidbiopt) om dat onder de microscoop te onderzoeken.

Differentiaal diagnose
Milia kunnen veel gelijkenis vertonen met een aantal andere huidaandoeningen, zoals:
  • acne;
  • folliculitis;
  • pyodermie;
  • chlooracne;
  • vellushaarcysten;
  • syringomen;
  • tricho-epitheliomen;
  • andere adnextumortjes;
  • milia-like calcinosis cutis;
  • amyloidose;
  • folliculaire mucinosis;
  • naevus comedonicus;
  • Favre-Racouchot syndroom;
  • xanthomata; en
  • colloid milia.

Behandeling en verwijderen van milia

Er is geen behandeling nodig voor milia bij een baby. Binnen enkele weken of maanden zijn de plekjes allemaal weg. Bij oudere kinderen en volwassenen, zal milia verdwijnen ze vaak ook binnen een paar maanden. Als ze evenwel niet overgaan, zijn er een aantal behandelingen die effectief zijn om milia te verwijderen.

Behandelopties
Behandelingen zijn onder meer:
  • deroofing, waarbij met behulp van een steriele naald de inhoud van de cyste wordt verwijderd;
  • medicijnen, zoals topicale retinoïden (crèmes die vitamine A- verbindingen bevatten);
  • chemische peelings;
  • laserablatie, waarbij met behulp van een kleine en gerichte laser de cyste wordt vernietigd;
  • diathermie, waarbij met behulp van extreme hitte de milia worden vernietigd;
  • curettage, waarbij de plekjes met een speciaal instrument worden weggeschraapt;
  • cryotherapie, een bevriezingsmethode.

Prognose

Milia veroorzaakt geen problemen op lange termijn. Bij pasgeborenen verdwijnen de korreltjes meestal binnen een paar weken na de geboorte. Terwijl het bij oudere kinderen en volwassenen langer kan duren voordat ze zijn verdwenen, zijn milia niet schadelijk en kunnen ze geen kwaad. Als de milia niet binnen een paar weken of maanden zijn weggetrokken, kun je ze laten verwijderen door een een arts of schoonheidsspecialiste. Gerstekorrels kunnen een enkele keer terugkomen op dezelfde plek.

Complicaties

Er doen zich geen significante complicaties voor bij milia. Niettemin worden sommige personen geconfronteerd met cosmetische problemen, doordat het opvallend aanwezig is op het gelaat of elders. In dergelijke gevallen kan een passende behandeling kan worden aanbevolen. Complicaties kunnen voortvloeien uit een onderliggende huidstoornis (indien aanwezig).

Milia voorkomen

Er zijn veel verschillende soorten milia. Er is anno 2024 geen manier bekend om de meeste soorten milia te voorkomen. Het volgende kan echter worden waargenomen:
  • Als het wordt veroorzaakt door bepaalde onderliggende stoornissen, kan het behandelen van de onderliggende conditie voordelig zijn;
  • Geneesmiddelen en crèmes die milia veroorzaken, kunnen worden gestaakt of er kan overgeschakeld worden op alternatieve medicijnen;
  • Een snelle behandeling van een eventueel trauma kan helpen om milia in de kiem te smoren of te voorkomen.

Aanvullende informatie

De huid reinigen met agressieve producten of zeepjes kan de conditie verergeren. Het gebruik van agressieve zepen die de aandoening kan verergeren, moet worden vermeden. Krabben of pulken aan de laesies moet worden vermeden.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Help! Ik heb gerstekorrelsHelp! Ik heb gerstekorrelsDe meeste mensen hebben wel een last van die kleine, vervelende bultjes in het gezicht. Deze witte en harde bolletjes wo…
Kleine, witte bultjes op gezicht bij baby, kind & volwasseneKleine, witte bultjes op gezicht bij baby, kind & volwasseneHeb je last van kleine, witte bultjes of stipjes op je gezicht ter grootte van een speldenknop? Of zie je deze minuscule…
Hoe verwijder je een gerstekorrel van je huid?Hoe verwijder je een gerstekorrel van je huid?Veel mensen hebben in meer of mindere mate wel eens last van gerstekorrels. Gerstekorrels zijn witte, harde bolletjes in…
Milia: Huidaandoening met kleine bultjes op het gezichtMilia: Huidaandoening met kleine bultjes op het gezichtBij een baby ontwikkelt zich vaak een huiduitslag met kleine bultjes op de neus, de kin, het voorhoofd of de wangen. Dez…

Dermografie: krassen blijven in de huid staanDermografie: krassen blijven in de huid staanWanneer je met een stomp voorwerp over de huid van bijvoorbeeld de arm of de rug krast dan geeft dit normaliter geen rea…
Tachycardie: Versnelde hartslag (sneller kloppend hart)Tachycardie: Versnelde hartslag (sneller kloppend hart)Het is normaal dat de hartslag versnelt als gevolg van trauma, stress of ziekte. Bij tachycardie daarentegen is er sprak…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Silver442n At En.wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • DoveMed. Milia. http://www.dovemed.com/diseases-conditions/milia/ (ingezien op 10-8-2017)
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/milia/basics/symptoms/con-20033921
  • http://www.healthline.com/health/milia#Types3
  • http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/milia-milium-gerstekorrel.htm
  • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/mtxt/milia-milium.htm
  • Afbeelding bron 1: Adriaticfoto/Shutterstock.com
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 14-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.