Bultjes op voorhoofd / kleine pukkeltjes neus, wangen: milia

Bultjes op voorhoofd / kleine pukkeltjes neus, wangen: milia Milia zijn veelvoorkomende kleine cysten onder de opperhuid, welke gevuld zijn met keratine. Milia zijn kleine, verhoogde, parelwitte, geelwitte of geelachtige bultjes op de huid. Deze bultjes worden meestal gezien op de huid rond de wangen, neus, ogen en oogleden, voorhoofd en borst, maar ze kunnen in principe overal op het lichaam voorkomen. Milia komen zeer vaak voor bij pasgeboren baby's, maar ze worden gezien bij mensen van alle leeftijden. Bij baby's gaan ze vanzelf over. Bij (oudere) kinderen en volwassen zijn de plekjes vaak hardnekkiger en kan —indien ze als cosmetisch storend worden ervaren— behandeling worden voorgesteld om ze weg te krijgen.
Gerstekorrels op een ooglid / Bron: Silver442n, Wikimedia Commons (Publiek domein)Gerstekorrels op een ooglid / Bron: Silver442n, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Bultjes op voorhoofd door milia

Je kijkt in de spiegel en daar zie je ze—kleine, hardnekkige bultjes die zich verstopt hebben op je voorhoofd, neus of wangen. Geen gewone puistjes, maar die gladde, witte of geelachtige puntjes die maar niet weggaan. Maak kennis met milia, de subtiele, maar soms vervelende boosdoeners die je huid net dat beetje minder glad doen lijken.

Milia zijn kleine cysten die ontstaan wanneer dode huidcellen onder het huidoppervlak vast komen te zitten. In plaats van netjes af te schilferen, worden deze cellen gevangen in kleine pockets, waardoor die karakteristieke bultjes verschijnen. Het lijkt misschien op een puistje, maar deze jongens zijn anders—er zit geen ontsteking of bacterie onder verstopt, en uitknijpen heeft vaak geen zin (en kan het zelfs verergeren!).

Een milium (meervoud: milia), staat in de volksmond bekend als 'gerstekorrel'. Milia zijn veelvoorkomende kleine cysten (holten) onder de opperhuid, welke gevuld zijn met keratine (verhoornd celmateriaal). Vaak komen ze in groepjes voor. Gerstekorrels zijn onschuldig, maar kunnen wel als cosmetisch storend worden ervaren. Milia hebben niets te maken met acne of puistjes.

Hoe ziet milia eruit?

Milia zijn kleine witte of geelwitte bultjes ter grootte van een speldenknop. De bultjes zien eruit als kleine witte korreltjes in of onder de huid. Voorkeurslocaties zijn het gezicht, vooral in de omgeving van de ogen, op het voorhoofd, de neus, de wangen en bovenlip. Milia kunnen op alle leeftijden voorkomen.

Symptomen: Wat kun je verwachten?

Milia zijn als de stille insluipers van je huid. Ze doen geen pijn, veroorzaken geen jeuk, en zitten vaak gewoon daar—zo'n klein beetje ongevraagd, maar aanwezig. Hier zijn de typische kenmerken:
  • Grootte: Milia zijn piepklein, meestal tussen de 1 en 2 millimeter in diameter. Ze zijn stevig en voelen aan als kleine korreltjes.
  • Kleur: Deze bultjes zijn vaak wit of geelachtig, en hebben een glad, glanzend oppervlak.
  • Locatie: Hoewel ze op verschillende plekken kunnen verschijnen, komen ze het vaakst voor op het gezicht—je voorhoofd, neus, wangen en soms zelfs rond de ogen.
  • Aantal: Milia komen meestal in clusters voor, vooral in gevoelige gebieden. Eén zo’n bultje is geen probleem, maar als ze in groepjes opduiken, kunnen ze je huid een hobbelig effect geven.

Oorzaken van bultjes op het voorhoofd

Mogelijke verklaringen

Het is anno 2022 (nog) niet precies duidelijk waardoor milia ontstaan. Milia ontstaan waarschijnlijk in onderontwikkelde talgkliertjes. Ook kan een combinatie van een te sterke verhoorning van de huid en te weinig vocht waardoor er een verstopping van talgklieruitvoergangetjes in de opperhuid optreedt, ten grondslag liggen aan het ontstaan van deze bultjes. Voorts kunnen milia ontstaan op plaatsen waar de huid is beschadigd door brandwonden, zonverbranding, schaafwonden en blaren.

Primaire en secundaire milia

Grofweg de helft van alle baby's heeft er de eerste paar maanden last van. Men spreekt in dat geval van primaire milia. Gerstekorrels bij baby's ontstaan doordat de talgkliertjes nog niet rijp zijn in combinatie met het onvermogen huidschilfertjes kwijt te raken. Bij baby's verdwijnen de milia na verloop van enkele maanden vanzelf weer. Ook bij (oudere) kinderen en volwassen kunnen gerstekorrels optreden. Dat wordt secundaire milia genoemd. De bultjes ontstaan doordat de keratine de huid niet goed kan verlaten door verstopping van de talgklieruitvoergangetjes en door beschadiging van de huid.

Onderzoek en diagnose

De diagnose wordt meestal op het blote oog gesteld en is verder onderzoek niet nodig. In enkele gevallen, als de diagnose onzeker is, kan de arts een huidbiopsie suggereren. Hierbij wordt een klein stukje van de huid verwijderd, zodat het onder een microscoop kan worden onderzocht.

Behandeling van bultjes op voorhoofd of kleine pukkeltjes op neus en wangen

Vanuit medische oogpunt niet nodig

Milia zijn onschadelijk en bij baby's verdwijnen ze normaal gesproken spontaan als de talgkliertjes uitgerijpt zijn. Bij kinderen en volwassenen verdwijnen ze meestal niet vanzelf. Milia is onschuldig en daarom is behandeling vanuit medisch oogpunt niet nodig. Als het als cosmetisch storend wordt ervaren, kan behandeling worden overwogen. Vaak bestaat de behandeling uit het openen van de cyste met een fijn mesje of scherpe naald en het uitdrukken van de inhoud. Het is niet aan te raden om zelf gerstekorrels uit te knijpen. Dit kan leiden tot beschadiging van de huid en littekens, of een infectie.

Wanneer wel een behandeling?

Als milia erg wijdverbreid en hardnekkig is, kunnen diverse andere behandelingen worden voorgesteld, meestal door een huidspecialist (een dermatoloog). De volgende behandelingen kunnen dan worden geopperd:

  • Cryotherapie. een vorm van behandeling waarbij de laesies worden bevroren. Vaak gebeurd dat met vloeibaar stikstof.
  • Laserbehandeling. De gerstekorrels kunnen worden verwijderd middels CO2 laser of een erbium YAG laser.
  • Dermabrasie. Een procedure die de bovenste lagen van de aangetaste huid verwijdert.
  • Chemische peeling. Een behandeling waarbij een chemische stof wordt aangebracht op het gezicht die de huidletsels wegnemen.

Prognose

De prognose voor milia? Die ziet er gelukkig rooskleurig uit! Hoewel die kleine bultjes op je voorhoofd, neus of wangen misschien even blijven plakken, zijn ze in de meeste gevallen onschuldig en verdwijnen ze vaak vanzelf. Het is een kwestie van geduld—je huid zal zichzelf uiteindelijk herstellen en die vastzittende dode huidcellen op natuurlijke wijze afvoeren.

Voor de snelle actievelingen onder ons:
Als je toch sneller van die milia af wilt, is er goed nieuws. Met de juiste huidverzorging of een bezoek aan de dermatoloog kun je ze effectief en veilig laten verwijderen. Een exfoliërende crème met ingrediënten zoals salicylzuur of retinol kan helpen om die dode huidcellen los te weken. Of, als je een snellere oplossing zoekt, kan een professionele verwijdering je huid binnen no-time weer glad maken.

Maar maak je geen zorgen, de meeste mensen met milia hoeven niet veel te doen—ze zijn niet schadelijk, brengen geen schade toe, en hoewel ze even koppig kunnen zijn, verdwijnen ze meestal zonder sporen na te laten.

Dus, de prognose? Stralend! Het is maar een kwestie van tijd voordat je huid weer glad en egaal aanvoelt

Complicaties

Ofschoon milia meestal onschuldig zijn, kunnen ze, als je te hardhandig bent of te ongeduldig wordt, toch voor wat complicaties zorgen. Ja, die kleine witte bultjes kunnen misschien verleidelijk zijn om uit te knijpen, maar daar schuilt juist het gevaar. Hier zijn enkele complicaties die je kunt tegenkomen als je besluit om zelf met die milia aan de slag te gaan zonder geduld of zorg:

Littekens

Dat uitknijpen lijkt misschien een snelle oplossing, maar je huid ziet het anders. Milia zijn taai en zitten diep, en door te forceren kan je niet alleen de huid beschadigen, maar ook littekens achterlaten. Wat begon als een klein bultje kan eindigen als een donkere plek of een permanent litteken—en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Ontstekingen

Wanneer je met je vingers aan die milia prutst, vergroot je de kans op bacteriën in je huid. En voila, daar heb je het: een infectie. Wat begon als een onschuldig, wit bultje kan veranderen in een rode, pijnlijke ontsteking. In plaats van die gladde huid waar je naar verlangde, eindig je met een geïrriteerde puist die nog meer aandacht trekt.

Verergering: Meer milia door verkeerde producten

Soms kunnen de producten die je gebruikt om je huid te "helpen" juist het tegenovergestelde doen. Te agressieve scrubs of zware crèmes kunnen de huid verder irriteren en zelfs meer milia veroorzaken. Je huid kan overbelast raken, en dan ben je verder van huis: in plaats van minder milia, krijg je er misschien wel meer.

Huidverdunning: De over-exfoliator's valkuil

Het is verleidelijk om die milia weg te schuren met een exfoliant of een scrub, maar te vaak exfoliëren kan de huid dunner maken. Een te dunne huid kan gevoelig en kwetsbaar worden, wat je kwetsbaarder maakt voor andere huidproblemen. Je wil een gladde huid, maar niet ten koste van je huidbarrière.

Milia die blijven hangen: Het te lang negeren

Hoewel milia in veel gevallen vanzelf verdwijnen, kunnen ze hardnekkig blijven zitten als je er niets aan doet. Soms kunnen ze maanden of zelfs jaren blijven hangen als je niet de juiste huidverzorging toepast, wat betekent dat je dat ene bultje steeds weer in de spiegel tegenkomt. Geduld is belangrijk, maar een beetje proactieve zorg kan helpen om milia sneller te laten verdwijnen.

Preventie

Hier zijn een paar slimme tips om milia te voorkomen en je huid glad en stralend te houden:
  • Regelmatig exfoliëren: Gebruik een milde exfoliant met ingrediënten zoals salicylzuur of glycolzuur om dode huidcellen te verwijderen. Dit voorkomt dat ze vast komen te zitten onder het huidoppervlak.
  • Kies voor lichte, niet-comedogene producten: Gebruik huidverzorgingsproducten die je poriën niet verstoppen. Zware crèmes of oliën kunnen milia veroorzaken, dus kies voor luchtige formules.
  • Bescherm je huid tegen de zon: UV-schade kan de huid verdikken en milia verergeren. Gebruik dagelijks een zonnebrandcrème met een hoge SPF om je huid te beschermen en gezond te houden.
  • Hydrateer voldoende: Een goed gehydrateerde huid heeft minder kans op ophoping van dode huidcellen. Kies een vochtinbrengende crème die bij je huidtype past en houd je huid soepel.
  • Vermijd agressieve producten: Overmatig gebruik van zware make-up of te veel reinigingsmiddelen kan je huid irriteren en milia veroorzaken. Gebruik zachte, huidvriendelijke producten.
  • Bezoek een dermatoloog voor nieuwe behandelingen: Als je gevoelig bent voor milia, kan een dermatoloog je adviseren over behandelingen zoals chemische peelings of retinolcrèmes om je huid glad en helder te houden.

Door deze stappen te volgen, kun je milia effectief voorkomen en je huid laten stralen zonder die vervelende bultjes!

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode bultjes op benen en armen: keratosis pilarisRode bultjes op de bovenbenen of armen: het is een onschuldige, cosmetische aandoening die vaak voorkomt. De aandoening…
Bultjes in gezicht: pukkeltjes op wangen, kin en voorhoofdBultjes in gezicht: pukkeltjes op wangen, kin en voorhoofdEr zijn diverse huidaandoeningen waarbij er bultjes in het gezicht verschijnen. De pukkeltjes kunnen geel of wit of een…
Bultjes op bovenarmen, bovenbenen, voorhoofd, wangen, billenBultjes op bovenarmen, bovenbenen, voorhoofd, wangen, billenBultjes op bovenarmen, bovenbenen, voorhoofd, wangen en/of billen kunnen wijzen op keratosis pilaris, een veelvoorkomend…
Bobbeltjes, pukkeltjes, bultjes en ontstekingenEr bestaan allerlei bobbeltjes, pukkeltjes, bultjes en ontstekingen van de huid. Ik behandel in dit artikel een aantal v…

Waterhoofd: groot hoofd, motorieke en groeiproblemen kindWaterhoofd: groot hoofd, motorieke en groeiproblemen kindVoor of na de geboorte kan het hoofd ongewoon groot worden, waarbij het lichaam van de zuigeling verder relatief klein l…
Hypercalciëmie: hoog calciumgehalte signaal terminale kankerHypercalciëmie: hoog calciumgehalte signaal terminale kankerIndien kankerpatiënten in een kritische fase terechtkomen, neemt het calciumgehalte in het bloed ernstig toe en kunnen u…
Bronnen en referenties
  • Huidtherapie Eemland, Gistpuistjes. https://huidtherapie-eemland.nl/huidaandoeningen/gistpuistjes/ (ingezien op 23-9-2024)
  • Prof. dr. D.H. Ford, prof. dr. J.P. Schadé, dr. J. Tomson (hoofdredactie). Het grote medische handboek. Rebo Productions, Lisse, 2009.
  • www.patient.co.uk
  • Afbeelding bron 1: Silver442n, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 23-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.