Kleine witte puntjes of gele bultjes rond de ogen & oogleden

Kleine witte puntjes of gele bultjes rond de ogen & oogleden Laste van kleine witte puntjes of gele bultjes rond de ogen en oogleden? Er zijn meerdere huidaandoeningen die dergelijke bultjes kunnen veroorzaken, onder meer milia, syringomen en xanthelasma. De meeste mensen zijn niet bekend met deze huidaandoeningen, die onschuldig van aard zijn maar vaak wel als cosmetisch storend worden ervaren. Behandeling is vanuit medisch oogpunt niet nodig, maar kan vanuit cosmetische redenen overwogen worden.
Milia op een ooglid, zichtbaar als kleine witte puntjes op ooglid / Bron: Silver442n, Wikimedia Commons (Publiek domein)Milia op een ooglid, zichtbaar als kleine witte puntjes op ooglid / Bron: Silver442n, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Milia (gerstekorrels)

Wat is het?

Milia zijn erg kleine, enigszins verhoogde, parelwitte of geelachtig bultjes op de huid. Ze worden ook wel aangeduid als gerstekorrels. Deze huidafwijkingen komen meestal voor op de huid rond de wangen, neus, ogen en oogleden, voorhoofd en borst. Toch kunnen ze overal op het lichaam ontstaan. Milia zijn heel gebruikelijk bij pasgeboren baby's, maar ze kunnen voorkomen bij mensen van alle leeftijden. Bij pasgeborenen komen de bultjes frequent voor (bij grofweg de helft van de borelingen), maar verdwijnen ze vaak ook weer snel. Bij volwassenen duurt het vaak langer voordat ze wegtrekken. In hardnekkige gevallen kan behandeling worden voorgesteld.

Primaire en secundaire milia

Bij baby's spreekt men van primaire milia. Deze ontstaan onder invloed van (nog) onrijpe talgkliertjes en het onvermogen huidschilfertjes kwijt te raken. Bij volwassen spreekt men van secundaire milia. Deze ontstaan doordat de keratine, een lichaamseigen eiwit dat voorkomt in huid en haar, de huid niet goed kan verlaten.

Kleine witte puntjes op de huid

Een milium is een kleine, verhoogde bult op de huid. Het is een soort cyste gevuld met een eiwit, genaamd keratine. Vaak worden er meerdere van deze bultjes bij elkaar aangetroffen en daarom worden ze vaak 'milia' genoemd, het meervoud van milium. Zoals te zien is in de afbeelding, zijn milia gewoonlijk elk ongeveer 1 of 2 mm in doorsnede en ze zijn parelmoer wit of geelachtig van kleur.

Voorkeursplekken

Milia komen meestal voor op de huid rond de wangen, neus, ogen en oogleden, voorhoofd en borst, maar ze kunnen zich overal op het lichaam manifesteren.

Wat te doen?

Milia zijn onschuldig en in de meeste gevallen trekken ze vanzelf weer weg. Bij baby's zijn vaak na enkele weken verdwenen. Bij sommige mensen kunnen milia gedurende maanden of soms nog langer aanhouden.

Vaak geen behandeling nodig

Omdat milia doorgaans spontaan verdwijnen, is behandeling vaak niet nodig. Sommige mensen vinden milia echter cosmetisch storend en kiezen daarom voor behandeling. Milia kunnen worden verwijderd door de huisarts of schoonheidsspecialiste door een kleine incisie te maken, waarna de inhoud eruit geduwd wordt. Het wordt ten zeerste afgeraden om zelf de inhoud eruit te knijpen. Dit kan leiden tot beschadiging van de huid en littekens of infectie.

Behandelvormen

Als milia zeer wijdverbreid en hardnekkig aanwezig zijn, kunnen verschillende andere behandelingen worden voorgesteld, meestal door een huidspecialist (een dermatoloog). Deze bestaan uit:
  • Cryotherapie: een vorm van behandeling die huidletsels bevriest.
  • Laserbehandeling.
  • Dermabrasie: een procedure die de bovenste lagen van de aangetaste huid verwijdert.
  • Chemische peeling: een behandeling waarbij een chemische stof wordt aangebracht op het gezicht en de laesies worden verwijderd.

Syringomen

Zweetkliertumor

Een syringoom is een goedaardige zweetkliertumor, die zich vooral rond beide ogen, vaak op de onderoogleden, voordoen. Ze komen vaker voor bij tieners en vrouwen. Syringomen kunnen erfelijk bepaald zijn en mensen met het syndroom van Down en diabetes hebben meer kans om deze huidaandoening te krijgen.

Kleine huidkleurige bultjes rond de ogen en oogleden

Syringomen zijn kleine vleeskleurig bultjes op de huid die zich ontwikkelen rond de ogen, vooral de onderste oogleden. Ze kunnen ook voorkomen in de oksels, op de borst, voorhoofd, buik en uitwendige genitaliën. De papules of bultjes zijn rond tot ovaal, huidkleurig tot geel en komen vaak voor rondom beide ogen. Syringomen hebben vaak de neiging om zich in symmetrische clusters te ontwikkelen aan beide zijden van het lichaam. Syringomen veroorzaken geen pijn of jeuk.

Behandeling

Hoewel onschuldig, kunnen syringomen als cosmetisch storend worden ervaren, vooral als deze zich voordoen op het gezicht. In dat geval kan ervoor gekozen worden om ze te laten verwijderen. Dit kan onder meer via excisie. Hierbij zal de arts de syringomen één voor één via de zogeheten 'appelboor'-techniek, waarbij een huidrondje wordt uitgeponst, verwijderen. Elektrocauterisatie is ook mogelijk. Dit is een methode waarbij het weefsel wordt weggebrand en de haarvaten worden dichtgeschroeid door hoge temperatuur. Lasertherapie of aanstippen met vloeibare stikstof, zijn ook behandelvormen die gebruikt kunnen worden.

Xanthelasma rond de ogen / Bron: Klaus D. Peter, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Xanthelasma rond de ogen / Bron: Klaus D. Peter, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Xanthelasma

Onschuldige huidaandoening

Xanthelasma is een onschuldige huidaandoening, waarbij zich gele bultjes en vlakke plaques voordoen op beide oogleden. Ze worden door de opvallende gele kleur vaak als storend en ontsierend ervaren. Deze huidafwijkingen worden veroorzaakt door onderhuidse vetstapeling.

Gele bultjes en plaques rond de ogen

Xanthelasma kenmerkt zich door zachte, gele tot geelwitte vlakke bultjes en plaques of verhevenheden rondom de ogen. Vaak begint deze huidaandoening met een gelig bultje in de binnenooghoek, waarna het zich gedurende enkele maanden uitbreidt tot plaques die uitwaaieren naar de bovenoogleden en onderoogleden.

Behandeling

Behandeling kan onder meer middels chemische peeling worden verwijderd, waarbij het weefsel wordt verschroeid. Een andere methode is gebruikmaken van een CO2-laser, waarbij met een intense lichtstraal het weefsel wordt weggebrand en vernietigd.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bultjes in het gezicht: oorzaken van (jeukende) bultjesBultjes in het gezicht: oorzaken van (jeukende) bultjesWat zijn die bultjes in je gezicht? Niet alle bultjes en puistjes worden veroorzaakt door acne. Soms kan het moeilijk zi…
Gerstekorrels in gezicht: witte puntjes rond ogen of neusGerstekorrels in gezicht: witte puntjes rond ogen of neusGerstekorrels komen relatief vaak voor. Een gerstekorrel (ook 'milium' genoemd) is een 1 tot 2 mm grote holte (cyste), w…
Kleine, witte bultjes op gezicht bij baby, kind & volwasseneKleine, witte bultjes op gezicht bij baby, kind & volwasseneHeb je last van kleine, witte bultjes of stipjes op je gezicht ter grootte van een speldenknop? Of zie je deze minuscule…
Bultjes op voorhoofd / kleine pukkeltjes neus, wangen: miliaBultjes op voorhoofd / kleine pukkeltjes neus, wangen: miliaMilia zijn veelvoorkomende kleine cysten onder de opperhuid, welke gevuld zijn met keratine. Milia zijn kleine, verhoogd…

Paronychia: Ontsteking van de nagelwal (nagelriemontsteking)Paronychia: Ontsteking van de nagelwal (nagelriemontsteking)Paronychia is de medische term voor een ontsteking van de nagelwal, waarbij een infectie optreedt aan de huid die rond d…
Kan je verkoudheid voorkomen?Kan je verkoudheid voorkomen?Verkoudheid, we krijgen er allemaal mee te maken. De een meer dan de ander, maar enkele keren per jaar komt voor de mees…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/daizuoxin
  • http://patient.info/health/milia-leaflet
  • http://www.dr-jetskeultee.nl/gerstekorrels/obj7777483
  • http://byebyedoctor.com/syringoma/
  • http://www.home-remedies-for-you.com/articles/1233/beauty/syringoma.html
  • http://www.nytimes.com/health/guides/disease/xanthoma/overview.html
  • Afbeelding bron 1: Silver442n, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Klaus D. Peter, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 21-06-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.