Bultjes op de penis: symptomen, oorzaak en behandeling

Bultjes op de penis: symptomen, oorzaak en behandeling Bultjes op de penis kan voor een jongen of man verontrustend zijn. Er zijn heel veel mogelijke oorzaken van bultjes op de penis of knobbeltjes op de penis. Deze al dan niet onderhuidse knobbeltjes op de penis kunnen pijnlijk of pijnloos, rood, bruin of huidkleurig, klein of groot, rond of afgeplat, glad of ruw, jeukend of niet-jeukend, hard of zacht zijn, etc. Voor veel mannen, is een knobbeltje op de penis reden tot bezorgdheid. De meeste knobbeltjes op de penis zijn echter onschuldig, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen en de huisarts een diagnose laten stellen. Behandeling is lang niet altijd nodig. Vaak gaat het om onschuldige laesies of knobbeltjes, maar soms is behandeling wel degelijk nodig. Bijvoorbeeld bij een infectie of een seksueel overdraagbare aandoening (soa).

Plekjes van Fordyce / Bron: Privatephoto, Wikimedia Commons (Publiek domein)Plekjes van Fordyce / Bron: Privatephoto, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Kleine witte bultjes op de penis door plekjes van Fordyce

Zogeheten plekjes van Fordyce zijn klein, onschadelijk en pijnloos. Het gaat om kleine (1-5 mm), licht verhoogde witte of gele bultjes. Deze papules worden vaak gezien op de schacht van de penis, de glanspenis (eikel) en scrotum. Ze hebben geen behandeling nodig. Deze bultjes, die bij vrouwen ook op de schaamlippen aanwezig kunnen zijn, zijn volkomen natuurlijk én onschuldig.

Pearly penile papules (parelketting)

Deze onschadelijke kleine, glanzende pukkeltjes kunnen zich langs de rand van de eikel manifesteren. Ze zien eruit als kleine huidkleurige of witachtige papels in één of meerdere rijen rondom de glanspenis of eikel. Het staat bekend als een parelketting of pearly penile papules. Ze worden vaak gezien bij onbesneden mannen, ze zijn meestal asymptomatisch en kunnen ​​gedurende je gehele leven aanwezig zijn. Een parelketting is geen zeldzaam verschijnsel. Ongeveer 20 tot 50% van alle jongens en mannen hebben het. Het is een volstrekt onschuldig verschijnsel en behandeling is dan ook niet nodig.

Waterwratjes / Bron: E van Herk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Waterwratjes / Bron: E van Herk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Molluscum contagiosum

Molluscum contagiosum of waterwratjes zijn kleine, pijnloze, gladde, huidkleurige bultjes, behorende tot de groep pokkenvirussen. Waterwratjes zijn een besmettelijke, maar goedaardige huidaandoening. Het komt vooral voor bij kinderen onder de vijf jaar. Waterwratjes zijn onschadelijk en meestal self-limiting; ze verdwijnen vanzelf gedurende enkele maanden.

Genitale wratten

Genitale wratten zijn een heel besmettelijke seksueel overdraagbare aandoening (soa), veroorzaakt door een virus. genitale wratten worden vooral gezien op en rond de penis, de balzak (scrotum), en de perianale regio. Aanvankelijk zijn deze wratjes klein, pijnloos, glad en huidkleurig, maar geleidelijk nemen ze toe in grootte en aantal en verschijnen ze met een onregelmatig ruw oppervlak en zijn ze gegroepeerd met soms een bloemkoolaspect.

Bultjes op de penis door schurft

Schurft of scabiës is een besmettelijke huidaandoening. Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt, Deze kleine lastpak is niet met het blote oog te zien en graaft gangetjes in het oppervlakkige deel van de huid en legt daar haar eitjes. Voorkeursplekken zijn
de huid tussen de vingers; buigzijde van de polsen; de binnenzijde van de ellebogen; de voetranden; navel; borsten; billen; anogenitale regio (bij mannen scrotum en penis). Je kunt hierbij zeer jeukende knobbeltjes op je penis en scrotum (balzak) krijgen.

Folliculitis

Folliculitis is op een ontsteking van het bovenste deel van het haarzakje. Het wordt vaak veroorzaakt door een infectie met een bacterie, een schimmel, een virus of een gist. Dit kan zich onder meer op de balzak manifesteren. Overmatig zweten en warmte zijn de belangrijkste oorzaak. Folliculitis gaat vaak vanzelf weg en behoeft daarom niet behandeld te worden. Het in acht nemen van hygiënische maatregelen is daarbij belangrijk.

Knobbeltjes op de penis door Bowenoid papulosis

Bowenoid papulosis is een HPV-geïnduceerde seksueel overdraagbare aandoening, dat klinische gelijkenissen vertoont met genitale wratten. Het wordt gezien als een overgangsvorm tussen een condyloma acuminata en morbus Bowen, ofwel de ziekte van Bowen - een voorstadium van huidkanker. Deze laesies worden ook wel 'intraepidermale neoplasie' genoemd. Het gaat hierbij om meerdere huidkleurige, rode, of bruin tot bruinzwarte bultjes en knobbeltjes op de penis of rond de anus.

Erythroplasie van Queyrat

Erythroplasie van Queyrat wordt ook wel peniele intra-epidermale neoplasie (PIN) genoemd. Het gaat hierbij om een vroeg stadium van huidkanker en wel van het type plaveiselcelcarcinoom. Te herkennen als een scherp begrensde felrode vlek met een fluweelachtig oppervlak op de penis.

Syfilis

Sjanker

Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Je krijgt het van iemand anders die het al heeft. Het wordt veroorzaakt door een bacterie (Treponema pallidum). Tussen 2 en 12 weken nadat je bent besmet, krijg je een zweertje op het slijmvlies van je penis, vagina of anus. Het gaat om een rood, hard plekje. Deze zweer wordt 'sjanker' genoemd.

Condylomata lata

Condylomata lata zijn plaques of papels die voorkomen in het tweede stadium van syfilis of lues. Deze papels zijn kenmerkend voor secundaire syfilis en worden soms verkeerd gediagnosticeerd als genitale wratten.

Lichen nitidus

Hoewel lichen nitidus relatief zeldzaam is op genitale gebieden, kunnen deze kleine huidkleurige of rode bultjes ook verschijnen op de penisschacht. Deze zijn normaal gesproken asymptomatisch, maar kunnen soms jeuken. Lichen nitidus is onschadelijk en behoeft derhalve niet te worden behandeld.

Milia of gerstekorrels op de penis

Milia de op penis zijn niet heel gebruikelijk, maar kunnen soms op de penis voorkomen. Milia zijn kleine huidkleurige of witte onschuldige bultjes die geen behandeling vereisen. Ze kunnen eenvoudig worden verwijderd. Het gaat om 1 tot 2 mm grote holte (cyste), welke is gevuld met hoornmateriaal.

Parameatale cyste

Een parameatale cyste is een cyste die naast de opening van de plasbuis zit. Een cyste is een met vocht gevulde, afgekapselde holte. Een parameatale cyste is enkele mm doorsnede, vaak doorschijnend, gevuld met helder vocht. Het is een zeldzaam verschijnsel. De oorzaak ervan is anno 2024 onbekend. Ze komen vooral voor bij jongemannen onder de 20 jaar.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Feiten over de penisTegenwoordig wensen de meeste mannen een grote penis. maar bij de oude grieken was een kleintje juist het ideaal. Kijk m…
Micropenis (een zeer kleine penis): oorzaak en behandelingMicropenis (een zeer kleine penis): oorzaak en behandelingBij een micropenis is er sprake van een kleine penis die bij een volwassen man kleiner is dan 3,8 centimeter en bij een…
Een kleine penis, wat doet dat met de man?Aan sommige dingen in het leven kan niemand iets doen. Daarbij horen ook de afmetingen van iemands lichaamsdelen. En ook…
ErectieproblemenErectieproblemenVeel mannen hebben wel eens last gehad van erectieproblemen. In Nederland heeft bijna veertig procent van de mannen wel…

Cholecystitis: Ontsteking van galblaas met buikpijn & koortsCholecystitis: Ontsteking van galblaas met buikpijn & koortsDe galblaas is een soort zakvormig orgaan dat zich onder de lever bevindt. De galblaas is de opslagplaats van gal, hetge…
Vlokkentest: Genetische problemen opsporen bij zwangerschapVlokkentest: Genetische problemen opsporen bij zwangerschapEen vlokkentest is een invasieve prenatale test die plaatsvindt bij sommige zwangere vrouwen. De arts is dankzij dit ond…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/daizuoxin
  • A. Erceg, J. Verlind en P.J.M. Berrett. Penisfrictie-oedeem: geen seksueel overdraagbare aandoening. Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:771-3
  • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/stxt/Scabies.htm
  • http://www.geniderm.com/lump-on-penis-lymphocele/
  • http://www.enkivillage.com/lump-under-skin-on-penile-shaft.html
  • http://www.geniderm.com/45-causes-of-bumps-on-penis/
  • Huidziekten. Parameatale cyste. https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ptxt/parameatale-cyste.htm (ingezien op 13-1-2022)
  • Thuisarts. Ik heb syfilis. https://www.thuisarts.nl/syfilis/ik-heb-syfilis (ingezien op 13-1-2022)
  • Afbeelding bron 1: Privatephoto, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: E van Herk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 13-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.