Dermografie: krassen blijven in de huid staan

Dermografie: krassen blijven in de huid staan Wanneer je met een stomp voorwerp over de huid van bijvoorbeeld de arm of de rug krast dan geeft dit normaliter geen reactie. Dit is anders bij mensen die aan dermografie lijden. Deze huidaandoening zorgt ervoor dat slechts een lichte kras over de huid al een reactie geeft in de vorm van rode lijnen of krassen. De aandoening is niet ernstig maar kan wel erg vervelend zijn. De behandeling bestaat uit het gebruik van een antihistaminicum. Veel mensen met dermografie zijn tevens gebaat bij het gebruik van Quercenase, een combinatie van quercetine en bromelaine die werkt als een natuurlijk antihistaminicum en een huidreactie daarmee kan voorkomen.

Dermografie: huidaandoening


Bron: R1carver, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: R1carver, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat is dermografie?

Wanneer je met een stomp voorwerp of bijvoorbeeld een niet scherpe nagel over de huid heen krast dan zie je hier normaal gesproken niets van terug. Resulteert het krassen met een stomp voorwerp over de huid in een rode lijn die in de huid blijft staan, dan is er mogelijk sprake van dermografie. Dit is een aandoening waarbij galbulten opgewekt kunnen worden door een dergelijke simpele aanraking. De oorzaak van dermografie is gelegen in het feit dat in de huid aanwezige mestcellen dusdanig onstabiel zijn dat ze geactiveerd kunnen worden door iets als wrijven of krassen. Waarom dit precies gebeurt is onbekend. Mensen met dermografie kunnen feitelijk 'schrijven op de huid' door er bijvoorbeeld met een stokje lichtjes over de krassen. Hier komt ook de naam van de aandoening vandaan: dermo (huid), grafie (schrift).

Dermografie is een van de meest voorkomende vormen van netelroos (wetenschappelijk naam: urticaria). Deze huidreactie waarbij galbulten ontstaan komt bij veel mensen weleens voor en wordt gezien als allergische reactie. Het uit zich vooral door jeuk, rode vlekken op de huid en verdikte rode en witte plekken. Meestal verdwijnen de plekken binnen enkele uren zonder dat hier een behandeling voor nodig is.

Teken van Derier

De aandoening moet niet verward worden met het Teken van Darier. Bij dit verschijnsel ontstaan dezelfde kenmerkende krassen op de huid maar dan na steviger wrijven of krassen.

Het stellen van een diagnose

Dermografie is eenvoudig klinisch vast te stellen. Een arts zal hiervoor even kort enkele malen over de huid krassen met een stomp voorwerp zoals de achterkant van een balpen of een gestandaardiseerde testpen en dan enkele minuten afwachten. De typische strepen op de huid zullen zich in het geval van dermografie dan snel openbaren. Vaak wordt dan ook nog een allergie-test en immunoglobuline (IgE) bepaling afgenomen om andere oorzaken zoals overgevoeligheid voor bepaalde stoffen uit te sluiten.

Behandeling noodzakelijk?

Dermografie is geen ernstige medische aandoening en een behandeling is dan ook medisch niet noodzakelijk. Het kan echter voorkomen dat patiënten er dusdanig veel last van hebben dat een behandeling wel gewenst is. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer je werk hebt of aan een sport doet waarbij je veel ruw contact hebt. Ook kan het voorkomen dat mensen bijzonder veel last hebben van deze aandoening tijdens het vrijen. Dit kan daardoor onaangenaam worden.

Een behandeling voor dermografie bestaat uit het innemen van een antihistaminicum. Deze zorgen ervoor dat histaminica geen reactie kunnen geven. Meestal gaat het dan om een H1- of H2-antagonist. Deze kunnen worden voorgeschreven door de huisarts. Het gaat vaak om dezelfde soort middelen die worden voorgeschreven bij hooikoorts zoals cetirizine, levecetirizine of loratadine.

Dermografie bestrijden met Quercenase

Wat ook goed kan helpen tegen dermografie is het tweemaal daags innemen van 500 mg Quercenase. Dit is een combinatie van quercetine en bromelaine en functioneert als een soort natuurlijk antihistaminicum. Quercetine is een uit planten afkomstige flavonol en tevens een van de krachtigste soorten antioxidanten. Quercetine remt zowel de aanmaak als de vrijgifte van histamine in het lichaam (Kelly, 2011). Bromelaine is een eiwit-verterend enzym dat wordt gewonnen uit ananas. Het wordt toegevoegd omdat het de werking van quercetine versterkt. Quercenase is verkrijgbaar in capsules, onder meer van de merken NOW, Lamberts, Epigenar, Springfield en AOV (2019).
© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Witte vlekjes op de huid: wat kan het zijn?Witte vlekjes op de huid: wat kan het zijn?De huid is het grootste orgaan van de mens. De huid kan gevoelig zijn voor plekken en vlekken. Sommige plekken zijn over…
Huidaandoeningen: Lichen SlerosusLichen sclerosus is een aandoening aan de huid waarbij deze elasticiteit verliest, en wittig verkleurt. Lichen slerosus…
Ziekte van WilsonZiekte van WilsonDe ziekte van Wilson is een ziekte waarbij de bovenste huidlagen afschilferen. De ziekte komt niet vaak voor, maar is we…
EDS; Ehlers-Danlos Syndroom TEST JEZELF diagnoseEDS; Ehlers-Danlos Syndroom TEST JEZELF diagnoseDe diagnose Ehlers-Danlos Syndroom wordt vaak niet tijdig en/of correct gesteld. In dit artikel vindt U een klinische sc…

Laryngitis: Ontsteking strottenhoofd en stembandenLaryngitis: Ontsteking strottenhoofd en stembandenBij een strottenhoofdontsteking (laryngitis) ontstaat een zwelling en irritatie (ontsteking) van het strottenhoofd. Lary…
Milia: symptomen, oorzaak, behandelen en verwijderenMilia: symptomen, oorzaak, behandelen en verwijderenEen milium (meervoud: milia) of gerstekorrel is een kleine cyste in een haarschacht (haarfollikel), die is gevuld met ke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PresentationCafe, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Dermatographic_urticaria
  • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/utxt/UrticariaFysisch.htm
  • http://www.altmedrev.com/publications/16/2/172.pdf (Kelly, 2011)
  • http://www.supplementencenter.be/nl/deba-pharma-quercetine-bromelaine-120-v-caps.html
  • Afbeelding bron 1: R1carver, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.