Babyacne (acne bij baby): symptomen, oorzaak en behandeling
Babyacne of babypuistjes komen vaak voor. Acne komt vaak voor tijdens de puberteit, maar pasgeboren baby’s kunnen ook kleine puistjes en pukkeltjes krijgen. Babyacne verschijnt meestal op de wangen en soms op het voorhoofd, de kin, en zelfs de rug. De puistjes kunnen bij zuigelingen reeds aanwezig zijn vanaf de geboorte, of ze ontstaan in de loop van de eerste levensweken. Er worden twee vormen van babyacne onderscheiden: acne neonatorum en erythema toxicum neonatorum. Vaak verdwijnen de puistjes binnen enkele weken tot maanden vanzelf en desnoods kan de arts een middeltje voorschrijven. Er blijven geen littekens achter. De prognose is gunstig.
Een kersverse vader kwam met zijn drie weken oude dochtertje op het consultatiebureau. Tussen de roze wangen en donzige haartjes waren kleine rode bultjes en witte puntjes op haar gezichtje verschenen. “Ze is pas drie weken oud en nu al acne? Dat begint lekker vroeg,” grapte hij, al klonk er ook lichte bezorgdheid in zijn stem. De kinderverpleegkundige stelde hem gerust: het ging om babyacne — een volkomen onschuldige en veelvoorkomende reactie van de gevoelige babyhuid op moederlijke hormonen.
De vader luisterde aandachtig naar de uitleg dat de puistjes vanzelf zouden verdwijnen, zonder zalfjes of speciale behandeling. “Dus gewoon laten zitten en bewonderen?” vroeg hij glimlachend. Bij vertrek keek hij nog even trots naar zijn dochter. “Tja,” zei hij, “met zo’n babyface kun je maar beter vroeg beginnen met karakter.”
Wat is het eigenlijk?
Babyacne is een courante aandoening die geheel onschuldig is en spontaan geneest zonder achterlating van littekens. Pasgeboren baby’s krijgen vrij vaak kleine puistjes in het gelaat of elders op het lichaam. Deze acne wordt babyacne genoemd. Als je pasgeboren baby last heeft van puistjes, vlekjes en bultjes in het gezichtje of op andere plekken op het lichaam, gaat het meestal om een vorm van baby acne. Babyacne gaat vaak vanzelf over, maar in sommige gevallen kan het geen kwaad om de huisarts te raadplegen.
Acne neonatorum wordt gekenmerkt door zowel gesloten en open comedonen (mee-eters) en papels en pustels, vooral in het gezicht (voorhoofd, wangen en kin). Na een paar maanden verdwijnen de puistjes spontaan.
Erythema toxicum neonatorum
Erythema toxicum neonatorum is te herkennen door kleine op urticaria gelijkende papels van 2-3 mm in omvang, die uitgroeien tot pustels. Soms gaat het om een paar plekken en soms om wel honderden. De aandoening doet zich voor op de romp en het gelaat en breidt zich soms uit naar de extremiteiten. Het komt niet voor op handen en voetzolen. ETN manifesteert zich meestal tussen de tweede en derde dag, maar kan ook reeds vanaf de geboorte aanwezig zijn. Erythema toxicum neonatorum komt vaker voor bij à terme geboren kinderen ('op tijd geboren'), dan bij te vroeg geboren baby’s. De plekken verdwijnen spontaan binnen een week en slechts zelden houdt het enkele maanden aan.
Oorzaak van babyacne
Oorzaak van acne neonatorum
Het is niet duidelijk hoe acne neonatorum ontstaat. De oorzaak moet waarschijnlijk gezocht worden in een verhoogde gevoeligheid van de talgklieren voor neonatale androgenen, waardoor de talgproductie toeneemt en de poriën verstopt raken met talg. Deze variant ontstaat dus na een ontsteking van de talgklieren in de huid.
Oorzaak van erythema toxicum neonatorum
De oorzaak van ETN is ook onbekend. Bij premature baby's komt het minder vaak voor. Mogelijke speelt allergische aanleg een rol. Erythema toxicum neonatorum heeft in ieder geval niets te maken met het gebruik van (verkeerde) babyolie, voedselallergie of het geven van borstvoeding.
Vóórkomen babyacne
Tot 20% van de pasgeborenen krijgt acne neonatorum. Meer jongens dan meisjes krijgen het. Erythema toxicum neonatorum ontstaat bij 40-70% van de à terme kinderen, tegen slechts 5% van de preterme kinderen (te vroeg geboren kinderen).
Onderzoek en diagnose
De diagnose kan à vue worden gesteld; bloedonderzoek geeft geen afwijkingen aan. Een biopt of weefselonderzoek is niet nodig.
Acne neonatorum verdwijnt spontaan binnen enkele weken tot maanden. Er kunnen lokale middelen worden toegepast, zoals hoornoplossende middelen. Dit kan de ziekteduur enigszins bekorten. Vraag de huisarts om advies.
Behandeling van erythema toxicum neonatorum
Erythema toxicum neonatorum verdwijnt vaak binnen één tot twee weken zonder littekenvorming. Soms houdt de uitslag maanden aan. Het kan gebeuren dat de bultjes en puistjes vrijwel geheel verdwenen zijn, waarna ze in alle hevigheid terugkeren. Behandeling is niet nodig.
Zelfzorg
Deze tips zijn nuttig voor de verzorging van de huid van je baby als hij of zij acne heeft:
Houd het gezicht van je baby schoon. Was het gezicht van je baby dagelijks met warm water en milde babyzeep.
Droog het gezicht van je baby voorzichtig af. Dep de huid van je baby droog.
Niet in de acne knijpen of schrobben. Je kunt daardoor meer irritatie of een infectie veroorzaken.
Vermijd het gebruik van lotions of oliën op het gezicht van je baby.
Preventie
Er is anno 2025 geen manier bekend om babyacne te voorkomen.
Complicaties
Babyacne verdwijnt zonder complicaties.
Prognose
Babyacne of babypuistjes verschijnt normaal gesproken ergens in de eerste drie maanden van de baby en verdwijnt gewoonlijk na drie maanden. Babyacne houdt meestal een paar maanden aan en verdwijnt op enig moment vanzelf, maar soms blijft het ook langer aanwezig. Als de symptomen gedurende enkele maanden aanwezig zijn, is het verstandig een afspraak te maken met je huisarts.
Tieneracne onder de loep genomenAcne is de meest voorkomende huidprobleem bij tieners. Negen van de tien tieners worden ooit geconfronteerd met puistjes en acne.…
Acne, wat is er aan te doen?Veel mensen hebben last van acne. Ze proberen van alles om er van af te komen. Maar hoe kom je je acne af?
Tips tegen puistenEen puist is een kleine ontsteking in de huid, met een klein, wit kopje. Er zijn veel verschillende soorten. De bekendste is acne,…
Hersenbloeding bij baby'sHersenbloedingen bij baby's, ze komen meer voor dan u denkt. Bij 1 op de 4000 pasgeborenen komt een hersenbloeding voor. Waarvan b…