Rode ogen: oorzaken van een rood oog of bloeddoorlopen ogen

Rode ogen: oorzaken van een rood oog of bloeddoorlopen ogen Rode ogen of rood oog kan door allerlei factoren komen. Rode ogen kan het gevolg zijn van een gebrek aan slaap en bij één rood oog kan het gaan om een gesprongen adertje in het oog of allergische oogontsteking. Je kunt ook een rood oog hebben door overmatig alcoholgebruik en roken of meeroken. Het is ook mogelijk dat je slecht hebt geslapen of te veel in je jeukende ogen hebt gewreven. Iedereen heeft wel eens last (gehad) van rode ogen. Een rood oog kan zich, afhankelijk van de oorzaak, op allerlei manieren manifesteren. Het kan gaan om een ‘bloeddoorlopen oog’, rode ooglidranden of om opgezette bloedvaatjes op het oogwit. Er bestaan kortom verschillende soorten roodheid. Vaak trekt de roodheid vanzelf weg, maar bij pijn, wazig zien of overgevoeligheid moet je een arts raadplegen. Deze klachten kunnen duiden op iets ernstigs, zoals acuut glaucoom of een oogontsteking. Veelal is de oorzaak van een rood oog onschuldig en is het binnen enkele uren of hooguit enkele dagen weer verdwenen.

Veelgestelde vragen
Wat veroorzaakt rode ogen?
Rode ogen worden meestal veroorzaakt door allergie, vermoeide ogen, te veel gedragen contactlenzen of veelvoorkomende ooginfecties zoals rode ogen (conjunctivitis). Roodheid van het oog kan echter soms een teken zijn van een ernstigere oogaandoening of ziekte, zoals uveitis of glaucoom.
Kunnen bloeddoorlopen ogen ernstig zijn?
Roodheid van het oog, ook wel bloeddoorlopen ogen genoemd, kunnen wijzen op de aanwezigheid van verschillende gezondheidsproblemen. Hoewel sommige van deze problemen goedaardig zijn, zijn andere ernstig.
Waarom is maar één van mijn ogen rood?
Een aantal oorzaken van een rood oog doet zich vaak slechts aan slechts één oog voor, zoals een oogtrauma of bindvliesontsteking.

Rode ogen / Bron: Cessna152/Shutterstock.comRode ogen / Bron: Cessna152/Shutterstock.com

Rode ogen of bloeddoorlopen ogen

Er zijn veel mogelijke oorzaken van een rood oog, rode ogen of bloeddoorlopen ogen. Soms is er niets aan de hand, maar het kan ook zijn dat (direct) medisch ingrijpen nodig is. Een rood oog is meestal te wijten aan een bloeduitstorting op het oogwit. Men zegt dan dat 'er een adertje is gesprongen'. Grofweg kunnen er drie verschillende soorten roodheid onderscheiden worden:
 • een bloeduitstorting op het oogwit;
 • opgezette bloedvaatjes op het oogwit; of
 • rode ooglidranden.

Bloeduitstorting op het oogwit

Felrode plek op het oogwit

Rode ogen kunnen ook komen door een bloeduitstorting. Op het oogwit, direct onder het oogbindvlies, kan plots een bloeduitstorting ontstaan. Er is dan een bloedvaatje gesprongen. In de volksmond heet het dan dat 'er een adertje is gesprongen'. Dit kan er onheilspellend uitzien, maar het doet geen pijn en het kan geen kwaad. Bij een bloeduitstorting op het oogwit is een felrode vlek in het witte gedeelte van het oog zichtbaar. Het geneest vanzelf binnen 2 à 3 weken. Behandeling is dan ook niet nodig.

Hoe ontstaat de bloeding in je oog?

De bloeding of bloeduitstorting ontstaat doordat er vlak onder het bindvlies een bloedvaatje openspringt. Dit kan spontaan plaatsvinden of als er iets tegen je oog tikt of stoot. Ook kan een bloedvaatje barsten door drukverhogende activiteiten, bijvoorbeeld als je heel hard moet persen bij obstipatie, of door te hoesten of door iets zwaars te tillen. Bij mensen die antistollingsmiddelen, ook wel bloedverdunners genoemd, gebruiken gebeurt het gemakkelijker dan bij anderen. De kans op een gesprongen adertje in het oog neemt toe als je ouder wordt. Waarschijnlijk worden bloedvaten dan iets brozer en kwetsbaarder.

Thuis zelf je bloeddruk meten / Bron: Bacho/ShutterstockThuis zelf je bloeddruk meten / Bron: Bacho/Shutterstock

Gesprongen adertjes in het oog door hoge bloeddruk

Gesprongen adertjes kunnen ook rode ogen geven. Een mogelijke oorzaak van een gesprongen adertje is een hoge bloeddruk. Van hoge bloeddruk merk je meestal niets, terwijl het ondertussen wel schade aanricht aan hart en vaten. Daarom wordt hoge bloeddruk ook wel een 'sluipmoordenaar' genoemd. Alleen bij extreem hoge bloeddruk kun je last krijgen van rode ogen (bij wrijven springen de adertjes in het oog gemakkelijk), duizelig zijn, wazig zien, hoofdpijn hebben of zelfs braken.

Opgezette bloedvaatjes door een ontstekingsreactie

Deze roodheid ontstaat door het uitzetten van de kleine vaatjes op het oogwit. In de volksmond spreekt men dan over 'bloeddoorlopen ogen'. De oorzaak is gelegen in een ontstekingsreactie door:
 • een besmetting (infectie);
 • een overgevoeligheidsreactie (allergie); of
 • een beschadiging van het oog of oogtrauma.

Rode ogen bij conjunctivitis / Bron: EvilQueenAcidBurn, Wikimedia Commons (Publiek domein)Rode ogen bij conjunctivitis / Bron: EvilQueenAcidBurn, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Bindvliesontsteking

De medische benaming van bindvliesontsteking is conjunctivitis. Het gaat hierbij om ontstoken slijmvlies (conjunctiva) van de ogen. Het is een van de meest voorkomende oorzaken van een rood oog. Vaak is de oorzaak een virusinfectie, hetgeen zeer besmettelijk is. Ook kunnen er bacteriën in het spel zijn. Virale bindvliesontsteking gaat meestal gepaard met slijmvorming en waterige afscheiding. Symptomen van bacteriële bindvliesontsteking zijn een branderig of prikkend gevoel in het oog, zwelling, roodheid, en afscheiding, meestal geel of groenachtig van kleur. Vaak hoopt de afscheiding zich op tijdens het slapen, waardoor de oogleden aan elkaar vastplakken.

Irriterende stof

Het oog kan ook rood worden ten gevolge van een irriterende substantie die in de ogen terechtkomt, zoals huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Daarnaast kan rook, smog (luchtvervuiling), en industriële verontreiniging het oog irriteren. Sommige mensen krijgen (zeer) rode ogen tijdens het dragen van de lenzen. Dit kan van voorbijgaande aard zijn; de klachten verdwijnen na een gewenningsperiode.

Bloeddoorlopen ogen door hooikoorts / Bron: Istock.com/mkrberlinBloeddoorlopen ogen door hooikoorts / Bron: Istock.com/mkrberlin

Oogtrauma

Er kan ook sprake zijn van een oogtrauma, waarbij het kan gaan om een oppervlakkige verwonding van het hoornvlies (een zogeheten 'vuiltje in het oog') tot aan perforerend oogletsel door een scherp voorwerp. Dit laatste probleem zal meestal opgepakt moeten worden door een oogarts.

Allergische oogontsteking

Een allergische oogontsteking waarbij een ontsteking van het oogbindvlies optreedt, is ook een veel geziene klacht wat aanleiding kan geven tot rode ogen. De symptomen zijn jeukende, branderige, rode, tranende en gezwollen ogen. Dit kan gepaard gaan met kriebel in de neus of keel, niezen en een volle neus of loopneus. Allergische klachten in het voorjaar en/of in de zomer kunnen duiden op een pollenallergie. In dat geval spreekt men van 'hooikoorts'. Je ogen kunnen ook allergisch reageren op schimmels, (uitwerpselen van) huisstofmijt of huidschilfers van dieren.

Blefaritis / Bron: Clubtable, Wikimedia Commons (Publiek domein)Blefaritis / Bron: Clubtable, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Rode ooglidranden

Blefaritis is de medische benaming voor een (vaak chronische) ontsteking van de ooglidrand. De ontsteking ontstaat meestal door een bacterie die op talg groeit. Blefaritis is te herkennen aan het gegeven dat de randen van de oogleden rood en gezwollen zijn. Een ooggel (fusidinezuur) kan uitkomst bieden.

Rode ogen door hoofdpijn

Clusterhoofdpijn kan gepaard gaan met een rood oog of rode ogen. Clusterhoofdpijn is een ernstige vorm van hoofdpijn, die in clusters (groepjes) van aanvallen komt. Je krijgt dan rode en tranende ogen of tintelingen en prikkelingen in het gelaat. Je kunt ook angstig, onrustig en moe worden.

Rode ogen door contactlenzen / Bron: Etan J. Tal, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Rode ogen door contactlenzen / Bron: Etan J. Tal, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Rode ogen door lenzen

Ophoping van irriterende stoffen

Een van de belangrijkste boosdoeners van rode ogen is het te lang dragen van contactlenzen of het niet toepassen van de juiste voor je contactlenzen, waardoor een ophoping van irriterende stoffen en microben kan zorgen voor geïrriteerde, rode ogen. Rode ogen tijdens het dragen van contacten kan een teken zijn van een ernstige ooginfectie, zoals keratitis. Als je ogen rood worden tijdens het dragen van contactlenzen, verwijder deze dan direct en bezoek je oogarts.

Droge ogen door lenzen

Contactlenzen kunnen droge ogen verergeren, omdat lenzen de zuurstoftoevoer naar het oog beperken en het kan de normale traanvochtproductie beperken, vooral met slecht passende contactlenzen. Moderne lenzen laten weliswaar meer zuurstof door, toch krijgen veel lensdragers tegen het einde van de dag last van droge of branderige ogen. Oogdruppels brengen verlichting. Er zijn ook andere maatregelen die je kunt treffen (zie onder).

Traanfilm bestaat uit drie lagen / Bron: BlackNL, Wikimedia Commons (Publiek domein)Traanfilm bestaat uit drie lagen / Bron: BlackNL, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Droge ogen

Droge ogen doen zich voor wanneer er een te geringe traanproductie (kwantitatief) is, een achteruitgang in kwaliteit van de traanfilm (kwalitatief), of een te spaarzame lidslag. Chronische droge ogen kan voor irritatie en ontsteking van het oppervlak van het oog zorgen, waardoor de ogen rood lijken. Droge ogen kunnen worden behandeld door het wegnemen van de onderliggende oorzaak, door 'kunsttranen' (oogdruppels en sprays) en door de lucht in huis niet te droog te laten worden. Een oplossingen voor lensdragers is het dragen van daglenzen of lenzen met een lager watergehalte, silicone hydrogel lenzen (dit materiaal laat veel meer zuurstof door) en een betere reiniging van de lenzen.

Helaas zijn ze alles behalve onopvallend en uiterst verraderlijk: de typische rode ogen die je krijgt van het roken van wiet. Dat weten de meeste cannabisgebruikers. Velen vragen zich af waarom cannabis je rode oogballen geeft en wat je eraan kunt doen. We maken duidelijk wat erachter zit en welke trucs helpen.

Rode ogen door cannabis

De effecten van cannabis verschillen van persoon tot persoon, maar de meeste cannabisgebruikers nemen externe sensaties en gevoelens intenser waar. Je komt met nieuwe ideeën en gedachten en voelt je diep verbonden met anderen. Bovendien vind je alles snel amusant. Men heeft vaak het gevoel dat als je stoned bent dat dit al snel door anderen opgemerkt wordt, maar dit is niet altijd het geval. Wat echter meteen opvalt, zijn de vaak rode ogen die je krijgt na het blowen.

Waarom krijg je rode ogen als je wiet rookt?

De reden dat je rode ogen krijgt door het roken van wiet is de psychoactieve stof cannabinoïde tetrahydrocannabinol of THC. Het zorgt ervoor dat de bloeddruk daalt en de bloedvaten uitzetten. Hierdoor krijgt je hele lichaam een ​​betere bloedtoevoer. De daling van de bloeddruk zorgt ervoor dat de bloedvaten in de ogen duidelijk zichtbaar zijn. Een andere reden is dat je uitgedroogd raakt door het consumeren van cannabis. Maar waarom is dat zo? Het lichaam heeft veel energie en ook water nodig om de actieve ingrediënten van de plant af te breken. Hierdoor heeft het lichaam meer vocht nodig dan normaal, wat ook na het roken merkbaar is in de droge mond die je krijgt. De rook kan bij sommige mensen ook rode ogen veroorzaken omdat het de ogen irriteert. Vooral in gesloten ruimtes kun je hier last van krijgen.

Krijg je rode ogen bij andere vormen van cannabisgebruik?

Je kan ook rode ogen krijgen van andere toedieningsvromen. Aangezien de belangrijkste oorzaak van geïrriteerde ogen THC is, helpt het niet als cannabis wordt geconsumeerd in de vorm van hasjkoekjes of spacecake. Je denkt misschien dat je geen rode ogen krijgt tijdens het eten, maar dat is een misvatting. Om het met een voorbeeld uit te leggen: veel mensen krijgen ook rode ogen bij het drinken van alcohol. De reden hiervoor is hetzelfde als bij cannabis. De alcohol verwijdt ook de bloedvaten en er kan meer bloed stromen. De rode ogen zijn daar een duidelijke indicatie van.

Andere oorzaken van rode ogen

Er zijn ook andere oorzaken van rode, geïrriteerde of ontstoken ogen. De belangrijkste passeren de revue.

Rode, branderige en vermoeide ogen door CVS / Bron: Istock.com/dolgachovRode, branderige en vermoeide ogen door CVS / Bron: Istock.com/dolgachov

Vermoeide ogen door computer

Rode, branderige en vermoeide ogen worden veroorzaakt door het gebruik van de computer en beeldschermen in het algemeen. Eén van de redenen is dat je minder knippert bij het werken op een computer, waardoor je ogen uitdrogen. Dit fenomeen staat bekend als het computer vision syndroom (CVS). Dit verwijst naar de spanning op de ogen die optreedt als je een computer langere tijd achtereen gebruikt. Een tip om vermoeide ogen als gevolg van beeldschermwerk te verminderen, is het regelmatig inlassen van een pauze tijdens het werken op een computer, het aanpassen van je werkplek en het dragen van speciaal ontworpen computerbril. Oogdruppels kunnen ook helpen om je ogen vochtig en gezond te houden, én rood-vrij.

Hoornvlieszweer

Wanneer een hoornvliesontsteking gaat zweren ontstaat er een pijnlijke hoornvlieszweer. Infecties van het hoornvlies, met inbegrip van een hoornvlieszweer, zijn een potentieel risico voor je gezichtsvermogen en moeten worden behandeld als een medische noodsituatie. Naast rode ogen, gaat een hoornvlieszweer bijna altijd gepaard pijn aan de ogen, verminderd zicht en oogafscheiding. Een hoornvlieszweer wordt doorgaans veroorzaakt door een onbehandelde ooginfectie of trauma aan het oog.

Oculaire herpes

Oculaire herpes, ook wel oogherpes genoemd, is een terugkerende virale infectie veroorzaakt door type 1 herpes simplex virus - hetzelfde virus dat koortslip veroorzaakt. Symptomen van oculaire herpes omvatten roodheid, gezwollen ogen, oogpijn, waterige afscheiding en lichtgevoeligheid (fotofobie). Herpes van het oog kan leiden tot littekenvorming van het hoornvlies indien het onbehandeld blijft. In sommige gevallen kan een hoornvliestransplantatie nodig zijn om het gezichtsvermogen te herstellen.

Wazig zicht / Bron: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)Wazig zicht / Bron: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)

Uveïtis

Dit duidt op een ontsteking van de middelste laag van het oog (uvea). Uveitis wordt gekarakteriseerd door rode ogen, lichtgevoeligheid en visuele stoornissen zoals troebelingen en wazig zicht. Uveïtis heeft kent veel mogelijke oorzaken. De meest voorkomende oorzaken zijn ooginfecties, oogletsel of trauma of een systemische auto-immuunziekte. Maar in veel gevallen is de onderliggende oorzaak van uveïtis onbekend. Indien niet vroeg genoeg behandeld, kan uveïtis leiden tot netvliesloslating, staar en hoge oogdruk, wat kan leiden tot permanent verlies van het gezichtsvermogen.

Glaucoom

Glaucoom ontwikkelt zich meestal geleidelijk en asymptomatisch, maar een plotseling ontstaan ​​van pijnlijke, helder-rode ogen vergezeld van halo's (kringen) zien rond lichtpunten (nacht), verlies van gezichtsvermogen en misselijkheid, kunnen wijzen op acute nauwehoekglaucoom.

Verkoudheid en griep

Bloeddoorlopen en gezwollen ogen, samen met een loopneus, zijn veel voorkomende symptomen van een verkoudheid of griep.

Zwangerschap

Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen op veel manieren van invloed zijn op je ogen. Je ogen kunnen rood en bloeddoorlopen zijn, maar je kunt ook last krijgen van droge, jeukende ogen of ogen die gevoelig zijn voor licht. Zwangerschap kan ook de vorm van het hoornvlies veranderen en je kan een intolerantie voor contactlenzen of zelfs wazig zicht ontwikkelen. Deze problemen, zoals roodheid van het oog, zijn meestal van tijdelijke aard zijn en lossen spontaan op binnen enkele weken of maanden na de bevalling.

Roken kan rode ogen veroorzaken / Bron: WerbeFabrik, PixabayRoken kan rode ogen veroorzaken / Bron: WerbeFabrik, Pixabay

Roken

De gevaren van het roken van sigaretten voor hart- en bloedvaten, je longen (denk aan longkanker) en andere ziekten, zijn genoegzaam bekend, maar wist je dat roken ook schadelijk is voor je ogen? Naast een aanzienlijke vergroting van het risico van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD), staar en uveitis, kunnen de gifstoffen in tabaksrook zorgen voor oogirritatie, zoals droge, rode en jeukende ogen.

Blowen

Het roken van marihuana of wiet kan ook bloeddoorlopen ogen veroorzaken. THC, het belangrijkste psychoactieve ingrediënt in marihuana, veroorzaakt aanzienlijke verwijding van de bloedvaten van het oog, en produceren roodheid die enkele uren of zelfs langer kan aanhouden.

Rode ogen door alcohol

Fors alcoholgebruik kan ook roodheid van het oog of rode ogen veroorzaken.

Slaaptekort

Slaaptekort is van invloed op je ogen. Gezwollen ogen en donkere kringen onder je ogen, zijn tekenen die erop wijzen dat je niet genoeg slaap hebt gehad. En vergeet niet dat wrijven in slaperige ogen roodheid van het oog alleen maar verergert.

Zwemmen

Chloor en andere zwembadontsmettingsmiddelen, kunnen de ogen irriteren. Als je gevoelig bent voor rode ogen, gebruik dan een zwembril.

Make-up

Als je last hebt van rode ogen, kan dat soms ook te maken hebben met het feit dat je ogen geïrriteerd werden door stoffen in make-up. De huid rondom de ogen is erg gevoelig en kwetsbaar. Oogmake-up en oogverzorging is vaak zo gemaakt dat het de huid zo min mogelijk te irriteren. Vaak bevatten oogproducten geen parfum, kleur en andere irriterende stoffen. Zorg ervoor dat je altijd een oogproduct koopt dat 'hypoallergeen' is als je last hebt van make-up, alhoewel dat niet meteen wil zeggen dat allergische reacties zijn uitgesloten.

Werkplek en omgeving

Extreem droge lucht, stof, rook en overmatige blootstelling aan de zon zijn bekende factoren die de ogen kunnen irriteren, wat kan leiden tot rode ogen en andere klachten. Krasjes en beschadigingen op het hoornvlies kunnen veroorzaakt worden door deeltjes die door de wind worden meegevoerd, zoals zand en zaagsel, of rondvliegende stukjes metaal en glas. Dit kan ernstig oogletsel veroorzaken. Draag daarom altijd een veiligheidsbril, wanneer je het risico loopt dat er vreemde voorwerpen in het oog terechtkomen. Of het nu op het werk is of bij het uitvoeren van klusjes rondom het huis, zoals het maaien van het gazon of het schuren (en lakken) van een tuinhuisje.

Huisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesHuisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Wanneer de huisarts inschakelen?

Neem contact op met je huisarts als je naast rode ogen ook last hebt van een of meerdere van deze symptomen:
 • Een plotselinge verandering in het gezichtsvermogen;
 • Gevoeligheid voor licht;
 • Halo's (kringen) zien rond lichtpunten;
 • Ernstige hoofdpijn, pijn in het oog, of koorts;
 • Misselijkheid of overgeven;
 • Een vreemd voorwerp of stof in je oog;
 • Zwelling van het ooglid;
 • Onvermogen om de ogen open te houden.

Behandeling van een rood oog

In de meeste gevallen zijn bloeddoorlopen ogen onschuldig en genezen ze vanzelf; na enkele dagen zijn de ogen weer als vanouds.

Allergieën

Als je last hebt van bloeddoorlopen ogen als gevolg van allergieën of irriterende stoffen, kun je proberen de uitlokkende factoren te vermijden. Veroorzaakt make-up je rode ogen, probeer dan eens een andere merk uit. Met behulp van orale antihistaminica of vrij verkrijgbare oogdruppels kun je de klachten bestrijden. Hierdoor verdwijnen de rode ogen vaak snel. Bij hooikoorts kun je bijvoorbeeld speciale oogdruppels gebruiken die je snel verkoeling geven en waarbij de verzachtende bestanddelen zorgen voor verlichting van van rode, branderige of jeukende ogen. Zulke oogdruppels vormen tevens een traanfilm over het oog. Dit beschermt tegen nieuwe pollen.

Menselijk oog met bloedvaten / Bron: ROTFLOLEB, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Menselijk oog met bloedvaten / Bron: ROTFLOLEB, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kunsttranen bij droge ogen

Droge ogen kunnen tegengegaan worden met kunsttranen, welke vrij verkrijgbaar zijn. Dit een relatief eenvoudige oplossing voor het probleem. Breng één of twee druppels aan als het oog droog en geïrriteerd voelt. In een droge omgeving zul je vaker moeten druppelen. Wrijven in je ogen zal de situatie alleen maar erger te maken, en daarom wordt afgeraden om dit te doen.

Niet wrijven in de ogen

Vermijd het aanraken van je ogen, zelfs nadat je je handen grondig hebt gewassen. Virussen, bacteriën en vuil kunnen van je vingers overgebracht worden naar je ogen, wat de roodheid en irritatie kan verergeren, en er kan zelfs schade aan je oogbol ontstaan.

Omgeving

Als de omgeving zorgt voor rode ogen, is het verstandig om van locatie te veranderen of om zo min mogelijk tijd doorbrengen op die plek. Vermijd sowieso plekken waar gerookt wordt.

Ogen koelen

Om zwelling, pijn en roodheid op korte termijn te verlichten, leg je afgekoelde kamille theezakjes op de ogen. Wat ook helpt is om gedurende een kwartiertje een rauwe, gewassen aardappel of schijfjes komkommer op de ogen te leggen.

Ogen spoelen

Het spoelen van de ogen met lauw water kan ook verlichting van de klachten geven. Voor het spoelen van de ogen kun je ook gebruikmaken van een oogbadje. Je kunt ook je vermoeide en zanderige ogen weer fris en schoon laten aanvoelen met een milde oogspoeloplossing met natuurlijke plantenextracten. Deze middelen zijn bij iedere drogist verkrijgbaar.

Water drinken is ook gezond voor de ogen / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comWater drinken is ook gezond voor de ogen / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Leefstijlveranderingen

Soms zijn leefstijlveranderingen nodig om van je bloeddoorlopen ogen af te komen. Roken, veel alcohol, te weinig slaap en veel tijd doorbrengen achter je computer of televisie is schadelijk voor je ogen en daarom perk je dit het beste zo veel mogelijk in. Je gezondheid zal verbeteren en dat zal je aan je ogen te zien zijn. Het nemen van voldoende slaap en het eten van gezonde voeding, houdt je ogen en andere belangrijke organen gezond en maakt je weerbaarder tegen infecties. Probeer meer water te drinken en slik vitamine A- en E-supplementen. Vetzuren in vis, noten, en bladgroenten zijn zeer goed om droge, rode ogen tegen te gaan.

Contactlenzen

Heb je last van rode, geïrriteerde ogen door het langdurig dragen van contactlenzen, dan is het raadzaam de contactlenzen zo min mogelijk te dragen, zodat je ogen minder snel uitdrogen en kunnen herstellen.

Wanneer huisarts raadplegen bij een rood oog?

Als je het gevoel hebt dat je rode ogen worden veroorzaakt door een ernstige aandoening, of als de rode ogen niet vanzelf weggaan, neem dan contact op met de huisarts en en maak een afspraak. De huisarts kan kijken of er mogelijk sprake is van blefaritis of conjunctivitis of wat anders. Je arts zal zo nodig medicinale oogdruppels, orale antihistaminica en/of pijnstillers voorschrijven.

Rode ogen oogdruppels

Bij zeer droge, branderige, rode of vermoeide ogen kun je bijvoorbeeld 'Oogdruppels Extra Intensief' van A. Vogel gebruiken. Dit middel geeft een snelle, intensieve verzorging en bevochtiging van het oogoppervlak bij een aanhoudend gevoel van droge ogen. Het helpt bij het behoud van voldoende traanvocht in het oog. De oogdruppels zijn ook geschikt voor mensen die contactlenzen dragen en voor mensen met gevoelige ogen.

Prognose

De genezingstijd is afhankelijk van de oorzaak van rode ogen. Als rode ogen veroorzaakt worden door een allergie, kan de roodheid binnen enkele uren nadat het allergeen is verwijderd verdwijnen. Maar als de roodheid wordt veroorzaakt door conjunctivitis, kunnen de rode ogen tot twee weken blijven.

Complicaties

Rode ogen zijn meestal niet te wijten aan een ernstige aandoening. In geval van conjunctivitis, kunnen zich complicaties voordoen, zoals het niet in staat zijn om te werken of naar school te gaan. Als de rode ogen veroorzaakt worden door een ernstige aandoening, zoals glaucoom of een verwonding, dan is snelle en adequate behandeling geboden om complicaties en blijvende schade aan de ogen te voorkomen. Bijvoorbeeld:
 • De infectie kan zich uitbreiden naar andere delen van het oog en het lichaam;
 • Verlies van het gezichtsvermogen kan optreden, wat mogelijk kan leiden tot blindheid;
 • Littekens op het oog; en
 • Verlies van het oog.

Deel geen handdoek met anderen / Bron: Pexels, PixabayDeel geen handdoek met anderen / Bron: Pexels, Pixabay

Rode ogen voorkómen

Hoe je het beste rode ogen kunt voorkomen, is afhankelijk van de oorzaak, maar er zijn enkele algemene maatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je ogen en lichaam gezond blijven:
 • Houd je handen altijd schoon; wassen met water en zeep.
 • Deel geen beddengoed, cosmetica, handdoeken of washandjes, vooral niet met iemand met conjunctivitis;
 • Raadpleeg onmiddellijk een arts als je oog verwond raakt of als het plotseling rood wordt zonder bekende oorzaak;
 • Negeer nooit rode ogen, vooral niet als ze vergezeld gaan van andere symptomen.

Allergieën
Rode ogen als gevolg van allergieën kun je voorkomen door:
 • Doe je best om uit de buurt van allergenen te blijven;
 • Als je weet dat in contact gaat komen met allergenen, neem dan vooraf antihistaminica;
 • Een douche kan helpen bij een allergie;
 • Overleg met je huisarts over medicijnen, zowel op voorschrift als vrij verkrijgbare. Laat je eventueel testen op allergieën, zodat je weet waar je allergisch voor bent.

Conjunctivitis
Om te voorkomen dat je rode ogen krijgt als gevolg van conjunctivitis:
 • Blijf weg van iedereen die conjunctivitis heeft;
 • Deel nooit handdoeken, beddengoed, washandjes, make-up, of oogdruppels met iemand die conjunctivitis heeft;
 • Als je conjunctivitis hebt, blijf dan weg van het werk, school en andere openbare plaatsen, totdat je bent genezen (dit kan oplopen tot twee weken);
 • Als iemand in je huishouden of gezin conjunctivitis heeft, desinfecteer dan de voorwerpen in het huis, zoals deurknoppen, omputertoetsenborden en afstandsbedieningen om verspreiding van de infectie te voorkomen.
 • Was regelmatig je handen als jij of iemand anders die je kent, conjunctivitis heeft..

Huismiddel tegen rode ogen

Spoelen met water

Spoel met wat water je ogen uit of week een schone handdoek of washand in water en houd het op je ogen. Dit is een van de beste en eenvoudigste methoden om rode ogen te genezen.

Verkort beeldschermwerk

Verminder het aantal uren dat je voor de tv of computerscherm doorbrengt, aangezien langdurig werken achter de computer, de iPad of mobiele telefoon droge en rode ogen kan veroorzaken. De beperkte omvang van het scherm maakt een tablet en zeker een smartphone overigens ongeschikt voor langdurig beeldschermwerk.

Gezonde voeding om rode ogen te voorkomen / Bron: Oleksandra Naumenko/ShutterstockGezonde voeding om rode ogen te voorkomen / Bron: Oleksandra Naumenko/Shutterstock

Evenwichtige voeding

Een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan Omega 3 en Omega 6 vetzuren (noten, lijnzaad, zalm, sardines, enz.), is goed voor de ogen en gaat rode ogen tegen. Een uitgebalanceerd dieet bevat daarnaast vitamine B2, vitamine B6, verse groenten, zuivelproducten, volle granen, zonnebloempitten, tonijn, kalkoen, asperges en yoghurt. Ook vitamine C, vitamine E, luteïne, zeaxanthine en zink in je dieet is belangrijk. Deze voedingsstoffen worden aangetroffen in bloemkool, broccoli, aardbeien, sinaasappels, kool, meloen, spinazie en selderij. Er zijn kortom een aantal voedingsmiddelen die in het bijzonder goed zijn voor je gezichtsvermogen.

Do's en dont's

Er zijn een aantal dingen die goed zijn als je rode ogen hebt:
 • Drink genoeg water om gehydrateerd te blijven.
 • Zorg voor voldoende rust omdat het helpt om het nodige vocht in de ogen te houden en rode ogen te voorkomen.
 • Draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen direct zonlicht.
 • Houd de luchtvochtigheid onder controle (door bijvoorbeeld een luchtbevochtiger): droge lucht kan zorgen voor rode ogen en een te hoge vluchtvochtigheid werkt schimmelvorming in de hand.
 • Was je handen regelmatig met water en zeep.

Er zijn een aantal dingen die je beter kunt laten als je rode ogen hebt:
 • Wrijf nooit in uw ogen als ze rood zijn. Wrijven verergert rode ogen.
 • Vermijd een vervuilde omgeving, omdat dit de symptomen kan verergeren.
 • Sta geen huisdieren toe bij je in thuis omdat deze allergieën kunnen veroorzaken.
 • Stop met roken. Het verhoogt het risico op droge ogen, diabetische retinopathie, maculaire degeneratie, cataract (staar) uveïtis, enz. aanzienlijk.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van jeukOorzaken van jeukJeuk kent verschillende oorzaken. Soms is de oorzaak direct te achterhalen en makkelijk weg te nemen, maar soms ook onts…
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Het droge ogen syndroomMet droge ogen worden verschijnselen bedoeld die optreden als gevolg van het uitdrogen van het oppervlak van het hoornvl…
Wat te doen bij droge, rode of gezwollen ogen?Niemand vindt het leuk om er altijd moe of zelfs ziek uit te zien. Of om continu rond te moeten lopen met rode, geïrrite…

Verbrand door de zonVerbrand door de zonWanneer je huid roodachtig is gekleurd is dit een teken dat je verbrand bent. Dit komt door een overdaad aan UV-straling…
Kwallen, kwallenbeten en tipsKwallen, kwallenbeten en tipsKwallen, het zijn prachtige sierlijke beesten als ze in hun element zijn. Gelukkig zijn er genoeg duikers die met camera…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: WaltFletcher, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • A. Vogel. Oogdruppels Extra Intensief. https://www.avogel.nl/webwinkel/producten/Oogdruppels-extra-intensief.php (ingezien op 14-5-2017)
 • All About Vision. Red Eyes, Bloodshot Eyes: Causes And Treatment. http://www.allaboutvision.com/conditions/red-eyes.htm (ingezien op 1-3-2017)
 • Eyehealthweb.com. Red Bloodshot Eyes: Causes and Treatment Options. http://www.eyehealthweb.com/red-bloodshot-eyes/ (ingezien op 1-3-2017)
 • https://www.thuisarts.nl/bloeduitstorting-op-oogwit/ik-heb-bloeduitstorting-op-oogwit
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/46313-oogaandoeningen-rood-oogrode-ogen-jeukafscheidingtranen.html
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/63965-blefaritis-of-ooglidontsteking-symptomen-en-behandeling.html
 • https://www.thuisarts.nl/oogontsteking/ik-heb-allergische-oogontsteking
 • http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003031.htm
 • https://www.oogziekenhuis.nl/artikelen/oogklachten---rode-ogen-informatie.html
 • https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-het-rode-oog#idm245328
 • http://www.oogartsen.nl/oogartsen/hoornvlies_slijmvlies/roodheid_rode_ogen/
 • https://www.thuisarts.nl/ooglidontsteking/ik-heb-ooglidontsteking
 • http://www.allaboutvision.com/conditions/red-eyes.htm
 • Homeremedyhacks. 26 Effective Home Remedies to Get Rid of Red Eyes. https://www.homeremedyhacks.com/26-effective-home-remedies-to-get-rid-of-red-eyes/ (ingezien op 22-4-2018)
 • Krista van der Horst. Last van rode ogen? Dit zijn de oorzaken en remedies! https://www.avogel.nl/blog/last-van-rode-ogen-dit-zijn-de-oorzaken-en-remedies/ (ingezien op 1-3-2017)
 • Leafly. Why Smoking Cannabis Causes Red, Bloodshot Eyes. https://www.leafly.com/news/cannabis-101/why-does-smoking-weed-make-your-eyes-red (ingezien op 14-5-2020)
 • VisionDirect. Lenzen voor droge ogen. http://www.visiondirect.nl/droge-ogen-lenzen (ingezien op 1-3-2017)
 • WebMD. Why Are My Eyes Red? http://www.webmd.com/eye-health/why-eyes-red#2 (ingezien op 1-3-2017)
 • Afbeelding bron 1: Cessna152/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Bacho/Shutterstock
 • Afbeelding bron 3: EvilQueenAcidBurn, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/mkrberlin
 • Afbeelding bron 5: Clubtable, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 6: Etan J. Tal, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 7: BlackNL, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 8: Istock.com/dolgachov
 • Afbeelding bron 9: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 10: WerbeFabrik, Pixabay
 • Afbeelding bron 11: Istock.com/monkeybusinessimages
 • Afbeelding bron 12: ROTFLOLEB, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 13: Mimagephotography/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 14: Pexels, Pixabay
 • Afbeelding bron 15: Oleksandra Naumenko/Shutterstock
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 34
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.