Rode ogen: oorzaken van een rood oog of bloeddoorlopen ogen

Rode ogen: oorzaken van een rood oog of bloeddoorlopen ogen Rode ogen of rood oog kan door allerlei factoren komen. Rode ogen kan het gevolg zijn van een gebrek aan slaap en bij één rood oog kan het gaan om een gesprongen adertje in het oog of allergische oogontsteking. Je kunt ook een rood oog hebben door overmatig alcoholgebruik en roken of meeroken. Het is ook mogelijk dat je slecht hebt geslapen of te veel in je jeukende ogen hebt gewreven. Iedereen heeft wel eens last (gehad) van rode ogen. Een rood oog kan zich, afhankelijk van de oorzaak, op allerlei manieren manifesteren. Het kan gaan om een ‘bloeddoorlopen oog’, rode ooglidranden of om opgezette bloedvaatjes op het oogwit. Er bestaan kortom verschillende soorten roodheid. Vaak trekt de roodheid vanzelf weg, maar bij pijn, wazig zien of overgevoeligheid moet je een arts raadplegen. Deze klachten kunnen duiden op iets ernstigs, zoals acuut glaucoom of een oogontsteking. Veelal is de oorzaak van een rood oog onschuldig en is het binnen enkele uren of hooguit enkele dagen weer verdwenen.

Veelgestelde vragen
Wat veroorzaakt rode ogen?
Rode ogen worden meestal veroorzaakt door allergie, vermoeide ogen, te veel gedragen contactlenzen of veelvoorkomende ooginfecties zoals rode ogen (conjunctivitis). Roodheid van het oog kan echter soms een teken zijn van een ernstigere oogaandoening of ziekte, zoals uveitis of glaucoom.
Kunnen bloeddoorlopen ogen ernstig zijn?
Roodheid van het oog, ook wel bloeddoorlopen ogen genoemd, kunnen wijzen op de aanwezigheid van verschillende gezondheidsproblemen. Hoewel sommige van deze problemen goedaardig zijn, zijn andere ernstig.
Waarom is maar één van mijn ogen rood?
Een aantal oorzaken van een rood oog doet zich vaak slechts aan slechts één oog voor, zoals een oogtrauma of bindvliesontsteking.

Rode ogen of bloeddoorlopen ogen

Het was een warme zomerdag en Jan besloot eindelijk dat zwembad in zijn achtertuin op te zetten. Na urenlang ploeteren, stond het zwembad er, en hij kon niet wachten om erin te springen. Wat hij niet had verwacht, was dat hij die avond zijn ogen nauwelijks open kon houden. De spiegel liet hem zien dat zijn ogen vuurrood waren, alsof hij de hele dag had gehuild. Het bleek dat het chloor in het water zijn ogen flink had geïrriteerd. Dit soort ongemakken komt vaker voor dan je denkt.

Rode ogen / Bron: Cessna152/Shutterstock.comRode ogen / Bron: Cessna152/Shutterstock.com
Er zijn veel mogelijke oorzaken van een rood oog, rode ogen of bloeddoorlopen ogen. Soms is er niets aan de hand, maar het kan ook zijn dat (direct) medisch ingrijpen nodig is. Een rood oog is meestal te wijten aan een bloeduitstorting op het oogwit. Men zegt dan dat 'er een adertje is gesprongen'. Grofweg kunnen er drie verschillende soorten roodheid onderscheiden worden:

  • een bloeduitstorting op het oogwit;
  • opgezette bloedvaatjes op het oogwit; of
  • rode ooglidranden.

Anatomie en fysiologie van het oog met betrekking tot rode ogen

Het oog is een complex orgaan dat bestaat uit verschillende lagen en structuren die samenwerken om ons in staat te stellen te zien. Een van de belangrijkste delen van het oog is het bindvlies (conjunctiva), een dun laagje slijmvlies dat het oogwit (sclera) en de binnenkant van de oogleden bedekt. Het bindvlies bevat kleine bloedvaatjes die normaal gesproken nauwelijks zichtbaar zijn. Bij irritatie of ontsteking zetten deze bloedvaatjes uit, wat leidt tot rode ogen.

Het hoornvlies (cornea) is het doorzichtige, buitenste laagje van het oog en speelt een cruciale rol bij het scherpstellen van licht op het netvlies. Het hoornvlies bevat geen bloedvaten, maar heeft wel een netwerk van zenuwen die het gevoelig maken voor prikkels. Irritatie van het hoornvlies, bijvoorbeeld door contactlenzen of droge lucht, kan leiden tot een ontstekingsreactie die gepaard gaat met roodheid van het bindvlies.

Traanfilm bestaat uit drie lagen / Bron: BlackNL, Wikimedia Commons (Publiek domein)Traanfilm bestaat uit drie lagen / Bron: BlackNL, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De traanfilm is een dun laagje vocht dat het oogoppervlak bedekt en bestaat uit drie lagen: een olielaagje, een waterlaag en een slijmlaag. De traanfilm houdt het oog vochtig en beschermt tegen infecties. Wanneer de traanfilm verstoord raakt, bijvoorbeeld door droge lucht of langdurig schermgebruik, kan dit leiden tot droge en rode ogen. Een verminderde traanproductie zorgt ervoor dat het oogoppervlak uitdroogt, wat leidt tot irritatie en verwijding van de bloedvaten in het bindvlies.

Ook de oogleden spelen een belangrijke rol bij de bescherming van het oog. De oogleden verspreiden bij elke knipperslag de traanfilm over het oogoppervlak en zorgen ervoor dat vuildeeltjes worden verwijderd. Wanneer de oogleden ontstoken raken, zoals bij blefaritis, kan dit leiden tot rode ooglidranden en irritatie van het oog.

Rode ogen kunnen ook het gevolg zijn van verhoogde druk in het oog, zoals bij glaucoom. Bij een acute vorm van glaucoom kan de druk in het oog plotseling stijgen, waardoor de bloedvaten in het bindvlies verwijden en het oog rood wordt. Dit kan gepaard gaan met pijn en verminderd zicht, en vereist onmiddellijk medisch ingrijpen.

Epidemiologie van rode ogen

Rode ogen zijn een wereldwijd fenomeen en kunnen door allerlei oorzaken ontstaan. De frequentie verschilt per leeftijd, geslacht en regio. Laten we eens inzoomen op enkele interessante kenmerken van rode ogen.

Geslacht (Man/Vrouw)
Rode ogen komen voor bij zowel mannen als vrouwen, maar de oorzaken kunnen verschillen. Bij mannen zijn alcoholgebruik en roken vaak boosdoeners, terwijl bij vrouwen hormonale schommelingen, zoals tijdens zwangerschap of menstruatie, een grotere rol spelen. Hoewel de frequentie van rode ogen niet significant verschilt tussen mannen en vrouwen, kunnen de specifieke triggers wel variëren.

Leeftijd (Kind/Volwassene)
Zowel kinderen als volwassenen kunnen last hebben van rode ogen, maar de oorzaken zijn vaak anders. Bij kinderen zijn rode ogen meestal het gevolg van bindvliesontsteking (conjunctivitis), allergieën of blootstelling aan irriterende stoffen zoals stof of chloor. Volwassenen krijgen vaker te maken met droge ogen, roken, alcoholgebruik of chronische aandoeningen zoals glaucoom. Naarmate we ouder worden, neemt de kans op droge ogen aanzienlijk toe, waardoor ouderen vaker met rode ogen te maken krijgen.

Hooikoorts als oorzaak van rode en brandende ogen / Bron: Istock.com/mkrberlinHooikoorts als oorzaak van rode en brandende ogen / Bron: Istock.com/mkrberlin
Nederland en België
In Nederland en België zijn rode ogen een veelvoorkomend probleem, vooral seizoensgebonden door allergieën zoals hooikoorts. Jaarlijks krijgt zo'n 10-20% van de bevolking te maken met allergische conjunctivitis, een veelvoorkomende oorzaak van rode ogen. Mensen die veel achter een beeldscherm zitten, hebben ook vaker last van droge en vermoeide ogen, wat vaak resulteert in roodheid.

Wereldwijde verschillen
De prevalentie en oorzaken van rode ogen verschillen sterk wereldwijd. In ontwikkelde landen zijn allergieën, droge ogen en contactlenzen de belangrijkste oorzaken. In ontwikkelingslanden daarentegen zijn infecties, zoals bacteriële of virale conjunctivitis, veelvoorkomend door gebrekkige sanitaire voorzieningen en beperkte toegang tot gezondheidszorg. In tropische gebieden komen parasitaire infecties, zoals rivierblindheid (onchocerciasis), ook regelmatig voor als oorzaak van rode ogen.

Cijfers en Feiten
  • Ongeveer 6-30% van de wereldbevolking heeft last van allergische conjunctivitis, afhankelijk van de regio.
  • Droge ogen treffen naar schatting 5-50% van de mensen, waarbij de kans toeneemt met de leeftijd.
  • In Nederland en België heeft naar schatting 15% van de volwassenen regelmatig last van droge of rode ogen door beeldschermgebruik.
  • Wereldwijd is conjunctivitis verantwoordelijk voor 1-4% van de bezoeken aan de huisarts.
  • In landen met veel luchtvervuiling, zoals India en China, hebben mensen vaker rode ogen door irriterende stoffen in de lucht.

Rode ogen zijn een veelvoorkomend verschijnsel met diverse oorzaken, variërend van onschuldige irritaties tot ernstige medische problemen. De frequentie en oorzaken hangen sterk af van leeftijd, geslacht, omgeving en toegang tot gezondheidszorg.

Bloeduitstorting op het oogwit

Felrode plek op het oogwit

Rode ogen kunnen ook komen door een bloeduitstorting. Op het oogwit, direct onder het oogbindvlies, kan plots een bloeduitstorting ontstaan. Er is dan een bloedvaatje gesprongen. In de volksmond heet het dan dat 'er een adertje is gesprongen'. Dit kan er onheilspellend uitzien, maar het doet geen pijn en het kan geen kwaad. Bij een bloeduitstorting op het oogwit is een felrode vlek in het witte gedeelte van het oog zichtbaar. Het geneest vanzelf binnen 2 à 3 weken. Behandeling is dan ook niet nodig.

Hoe ontstaat de bloeding in je oog?

De bloeding of bloeduitstorting ontstaat doordat er vlak onder het bindvlies een bloedvaatje openspringt. Dit kan spontaan plaatsvinden of als er iets tegen je oog tikt of stoot. Ook kan een bloedvaatje barsten door drukverhogende activiteiten, bijvoorbeeld als je heel hard moet persen bij obstipatie, of door te hoesten of door iets zwaars te tillen. Bij mensen die antistollingsmiddelen, ook wel bloedverdunners genoemd, gebruiken gebeurt het gemakkelijker dan bij anderen. De kans op een gesprongen adertje in het oog neemt toe als je ouder wordt. Waarschijnlijk worden bloedvaten dan iets brozer en kwetsbaarder.

Thuis zelf je bloeddruk meten / Bron: Bacho/ShutterstockThuis zelf je bloeddruk meten / Bron: Bacho/Shutterstock

Gesprongen adertjes in het oog door hoge bloeddruk

Gesprongen adertjes kunnen ook rode ogen geven. Een mogelijke oorzaak van een gesprongen adertje is een hoge bloeddruk. Van hoge bloeddruk merk je meestal niets, terwijl het ondertussen wel schade aanricht aan hart en vaten. Daarom wordt hoge bloeddruk ook wel een 'sluipmoordenaar' genoemd. Alleen bij extreem hoge bloeddruk kun je last krijgen van rode ogen (bij wrijven springen de adertjes in het oog gemakkelijk), duizelig zijn, wazig zien, hoofdpijn hebben of zelfs braken.

Opgezette bloedvaatjes door een ontstekingsreactie

Deze roodheid ontstaat door het uitzetten van de kleine vaatjes op het oogwit. In de volksmond spreekt men dan over 'bloeddoorlopen ogen'. De oorzaak is gelegen in een ontstekingsreactie door:
  • een besmetting (infectie);
  • een overgevoeligheidsreactie (allergie); of
  • een beschadiging van het oog of oogtrauma.

Rode ogen bij conjunctivitis / Bron: EvilQueenAcidBurn, Wikimedia Commons (Publiek domein)Rode ogen bij conjunctivitis / Bron: EvilQueenAcidBurn, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Bindvliesontsteking

De medische benaming van bindvliesontsteking is conjunctivitis. Het gaat hierbij om ontstoken slijmvlies (conjunctiva) van de ogen. Het is een van de meest voorkomende oorzaken van een rood oog. Vaak is de oorzaak een virusinfectie, hetgeen zeer besmettelijk is. Ook kunnen er bacteriën in het spel zijn. Virale bindvliesontsteking gaat meestal gepaard met slijmvorming en waterige afscheiding. Symptomen van bacteriële bindvliesontsteking zijn een branderig of prikkend gevoel in het oog, zwelling, roodheid, en afscheiding, meestal geel of groenachtig van kleur. Vaak hoopt de afscheiding zich op tijdens het slapen, waardoor de oogleden aan elkaar vastplakken.

Irriterende stof

Het oog kan ook rood worden ten gevolge van een irriterende substantie die in de ogen terechtkomt, zoals huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Daarnaast kan rook, smog (luchtvervuiling), en industriële verontreiniging het oog irriteren. Sommige mensen krijgen (zeer) rode ogen tijdens het dragen van de lenzen. Dit kan van voorbijgaande aard zijn; de klachten verdwijnen na een gewenningsperiode.

Oogtrauma

Er kan ook sprake zijn van een oogtrauma, waarbij het kan gaan om een oppervlakkige verwonding van het hoornvlies (een zogeheten 'vuiltje in het oog') tot aan perforerend oogletsel door een scherp voorwerp. Dit laatste probleem zal meestal opgepakt moeten worden door een oogarts.

Allergische oogontsteking

Een allergische oogontsteking waarbij een ontsteking van het oogbindvlies optreedt, is ook een veel geziene klacht wat aanleiding kan geven tot rode ogen. De symptomen zijn jeukende, branderige, rode, tranende en gezwollen ogen. Dit kan gepaard gaan met kriebel in de neus of keel, niezen en een volle neus of loopneus. Allergische klachten in het voorjaar en/of in de zomer kunnen duiden op een pollenallergie. In dat geval spreekt men van 'hooikoorts'. Je ogen kunnen ook allergisch reageren op schimmels, (uitwerpselen van) huisstofmijt of huidschilfers van dieren.

Blefaritis / Bron: Clubtable, Wikimedia Commons (Publiek domein)Blefaritis / Bron: Clubtable, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Rode ooglidranden

Blefaritis is de medische benaming voor een (vaak chronische) ontsteking van de ooglidrand. De ontsteking ontstaat meestal door een bacterie die op talg groeit. Blefaritis is te herkennen aan het gegeven dat de randen van de oogleden rood en gezwollen zijn. Een ooggel (fusidinezuur) kan uitkomst bieden.

Rode ogen door hoofdpijn

Clusterhoofdpijn kan gepaard gaan met een rood oog of rode ogen. Clusterhoofdpijn is een ernstige vorm van hoofdpijn, die in clusters (groepjes) van aanvallen komt. Je krijgt dan rode en tranende ogen of tintelingen en prikkelingen in het gelaat. Je kunt ook angstig, onrustig en moe worden.

Rode ogen door contactlenzen / Bron: Etan J. Tal, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Rode ogen door contactlenzen / Bron: Etan J. Tal, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Rode ogen door lenzen

Ophoping van irriterende stoffen

Een van de belangrijkste boosdoeners van rode ogen is het te lang dragen van contactlenzen of het niet toepassen van de juiste voor je contactlenzen, waardoor een ophoping van irriterende stoffen en microben kan zorgen voor geïrriteerde, rode ogen. Rode ogen tijdens het dragen van contacten kan een teken zijn van een ernstige ooginfectie, zoals keratitis. Als je ogen rood worden tijdens het dragen van contactlenzen, verwijder deze dan direct en bezoek je oogarts.

Droge ogen door lenzen

Contactlenzen kunnen droge ogen verergeren, omdat lenzen de zuurstoftoevoer naar het oog beperken en het kan de normale traanvochtproductie beperken, vooral met slecht passende contactlenzen. Moderne lenzen laten weliswaar meer zuurstof door, toch krijgen veel lensdragers tegen het einde van de dag last van droge of branderige ogen. Oogdruppels brengen verlichting. Er zijn ook andere maatregelen die je kunt treffen (zie onder).

Droge ogen

Droge ogen doen zich voor wanneer er een te geringe traanproductie (kwantitatief) is, een achteruitgang in kwaliteit van de traanfilm (kwalitatief), of een te spaarzame lidslag. Chronische droge ogen kan voor irritatie en ontsteking van het oppervlak van het oog zorgen, waardoor de ogen rood lijken. Droge ogen kunnen worden behandeld door het wegnemen van de onderliggende oorzaak, door 'kunsttranen' (oogdruppels en sprays) en door de lucht in huis niet te droog te laten worden. Een oplossingen voor lensdragers is het dragen van daglenzen of lenzen met een lager watergehalte, silicone hydrogel lenzen (dit materiaal laat veel meer zuurstof door) en een betere reiniging van de lenzen.

Helaas zijn ze alles behalve onopvallend en uiterst verraderlijk: de typische rode ogen die je krijgt van het roken van wiet. Dat weten de meeste cannabisgebruikers. Velen vragen zich af waarom cannabis je rode oogballen geeft en wat je eraan kunt doen. We maken duidelijk wat erachter zit en welke trucs helpen.

Rode ogen door cannabis

De effecten van cannabis verschillen van persoon tot persoon, maar de meeste cannabisgebruikers nemen externe sensaties en gevoelens intenser waar. Je komt met nieuwe ideeën en gedachten en voelt je diep verbonden met anderen. Bovendien vind je alles snel amusant. Men heeft vaak het gevoel dat als je stoned bent dat dit al snel door anderen opgemerkt wordt, maar dit is niet altijd het geval. Wat echter meteen opvalt, zijn de vaak rode ogen die je krijgt na het blowen.

Waarom krijg je rode ogen als je wiet rookt?

De reden dat je rode ogen krijgt door het roken van wiet is de psychoactieve stof cannabinoïde tetrahydrocannabinol of THC. Het zorgt ervoor dat de bloeddruk daalt en de bloedvaten uitzetten. Hierdoor krijgt je hele lichaam een ​​b​etere bloedtoevoer. De daling van de bloeddruk zorgt ervoor dat de bloedvaten in de ogen duidelijk zichtbaar zijn. Een andere reden is dat je uitgedroogd raakt door het consumeren van cannabis. Maar waarom is dat zo? Het lichaam heeft veel energie en ook water nodig om de actieve ingrediënten van de plant af te breken. Hierdoor heeft het lichaam meer vocht nodig dan normaal, wat ook na het roken merkbaar is in de droge mond die je krijgt. De rook kan bij sommige mensen ook rode ogen veroorzaken omdat het de ogen irriteert. Vooral in gesloten ruimtes kun je hier last van krijgen.

Krijg je rode ogen bij andere vormen van cannabisgebruik?

Je kan ook rode ogen krijgen van andere toedieningsvromen. Aangezien de belangrijkste oorzaak van geïrriteerde ogen THC is, helpt het niet als cannabis wordt geconsumeerd in de vorm van hasjkoekjes of spacecake. Je denkt misschien dat je geen rode ogen krijgt tijdens het eten, maar dat is een misvatting. Om het met een voorbeeld uit te leggen: veel mensen krijgen ook rode ogen bij het drinken van alcohol. De reden hiervoor is hetzelfde als bij cannabis. De alcohol verwijdt ook de bloedvaten en er kan meer bloed stromen. De rode ogen zijn daar een duidelijke indicatie van.

Andere oorzaken van rode ogen

Er zijn ook andere oorzaken van rode, geïrriteerde of ontstoken ogen. De belangrijkste passeren de revue.

Rode, branderige en vermoeide ogen door CVS / Bron: Istock.com/dolgachovRode, branderige en vermoeide ogen door CVS / Bron: Istock.com/dolgachov

Vermoeide ogen door computer

Rode, branderige en vermoeide ogen worden veroorzaakt door het gebruik van de computer en beeldschermen in het algemeen. Één van de redenen is dat je minder knippert bij het werken op een computer, waardoor je ogen uitdrogen. Dit fenomeen staat bekend als het computer vision syndroom (CVS). Dit verwijst naar de spanning op de ogen die optreedt als je een computer langere tijd achtereen gebruikt. Een tip om vermoeide ogen als gevolg van beeldschermwerk te verminderen, is het regelmatig inlassen van een pauze tijdens het werken op een computer, het aanpassen van je werkplek en het dragen van speciaal ontworpen computerbril. Oogdruppels kunnen ook helpen om je ogen vochtig en gezond te houden, én rood-vrij.

Hoornvlieszweer

Wanneer een hoornvliesontsteking gaat zweren ontstaat er een pijnlijke hoornvlieszweer. Infecties van het hoornvlies, met inbegrip van een hoornvlieszweer, zijn een potentieel risico voor je gezichtsvermogen en moeten worden behandeld als een medische noodsituatie. Naast rode ogen, gaat een hoornvlieszweer bijna altijd gepaard pijn aan de ogen, verminderd zicht en oogafscheiding. Een hoornvlieszweer wordt doorgaans veroorzaakt door een onbehandelde ooginfectie of trauma aan het oog.

Oculaire herpes

Oculaire herpes, ook wel oogherpes genoemd, is een terugkerende virale infectie veroorzaakt door type 1 herpes simplex virus - hetzelfde virus dat koortslip veroorzaakt. Symptomen van oculaire herpes omvatten roodheid, gezwollen ogen, oogpijn, waterige afscheiding en lichtgevoeligheid (fotofobie). Herpes van het oog kan leiden tot littekenvorming van het hoornvlies indien het onbehandeld blijft. In sommige gevallen kan een hoornvliestransplantatie nodig zijn om het gezichtsvermogen te herstellen.

Wazig zicht / Bron: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)Wazig zicht / Bron: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)

Uveïtis

Dit duidt op een ontsteking van de middelste laag van het oog (uvea). Uveïtis wordt gekarakteriseerd door rode ogen, lichtgevoeligheid en visuele stoornissen zoals troebelingen en wazig zicht. Uveïtis heeft kent veel mogelijke oorzaken. De meest voorkomende oorzaken zijn ooginfecties, oogletsel of trauma of een systemische auto-immuunziekte. Maar in veel gevallen is de onderliggende oorzaak van uveïtis onbekend. Indien niet vroeg genoeg behandeld, kan uveïtis leiden tot netvliesloslating, staar en hoge oogdruk, wat kan leiden tot permanent verlies van het gezichtsvermogen.

Glaucoom

Glaucoom ontwikkelt zich meestal geleidelijk en asymptomatisch, maar een plotseling ontstaan ​​van pijnlijke, helder-rode ogen vergezeld van halo's (kringen) zien rond lichtpunten (nacht), verlies van gezichtsvermogen en misselijkheid, kunnen wijzen op acute nauwehoekglaucoom.

Verkoudheid en griep

Bloeddoorlopen en gezwollen ogen, samen met een loopneus, zijn veel voorkomende symptomen van een verkoudheid of griep.

Zwangerschap

Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen op veel manieren van invloed zijn op je ogen. Je ogen kunnen rood en bloeddoorlopen zijn, maar je kunt ook last krijgen van droge, jeukende ogen of ogen die gevoelig zijn voor licht. Zwangerschap kan ook de vorm van het hoornvlies veranderen en je kan een intolerantie voor contactlenzen of zelfs wazig zicht ontwikkelen. Deze problemen, zoals roodheid van het oog, zijn meestal van tijdelijke aard zijn en lossen spontaan op binnen enkele weken of maanden na de bevalling.

Roken

De gevaren van het roken van sigaretten voor hart- en bloedvaten, je longen (denk aan longkanker) en andere ziekten, zijn genoegzaam bekend, maar wist je dat roken ook schadelijk is voor je ogen? Naast een aanzienlijke vergroting van het risico van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD), staar en uveïtis, kunnen de gifstoffen in tabaksrook zorgen voor oogirritatie, zoals droge, rode en jeukende ogen.

Rode ogen door alcohol

Fors alcoholgebruik kan ook roodheid van het oog of rode ogen veroorzaken. Alcohol verwijdt de bloedvaten, inclusief de kleine bloedvaten in de ogen, waardoor deze meer zichtbaar worden en roodheid veroorzaken. Daarnaast kan alcohol de ogen uitdrogen, wat bijdraagt aan de irritatie en roodheid.

Slaaptekort

Slaaptekort is van invloed op je ogen. Gezwollen ogen en donkere kringen onder je ogen, zijn tekenen die erop wijzen dat je niet genoeg slaap hebt gehad. En vergeet niet dat wrijven in slaperige ogen roodheid van het oog alleen maar verergert.

Zwemmen

Chloor en andere zwembadontsmettingsmiddelen kunnen de ogen irriteren. Als je gevoelig bent voor rode ogen, gebruik dan een zwembril. Jan vertelde ooit dat hij, na een lange zwemsessie zonder bril, de rest van de dag doorbracht met knalrode ogen alsof hij een marathon huilsessie had gehad. Sindsdien verlaat hij nooit meer het huis zonder zijn zwembril, zelfs niet voor een snelle duik.

Make-up

Als je last hebt van rode ogen, kan dat soms ook te maken hebben met het feit dat je ogen geïrriteerd werden door stoffen in make-up. De huid rondom de ogen is erg gevoelig en kwetsbaar. Oogmake-up en oogverzorging is vaak zo gemaakt dat het de huid zo min mogelijk te irriteren. Vaak bevatten oogproducten geen parfum, kleur en andere irriterende stoffen. Zorg ervoor dat je altijd een oogproduct koopt dat 'hypoallergeen' is als je last hebt van make-up, alhoewel dat niet meteen wil zeggen dat allergische reacties zijn uitgesloten.

Werkplek en omgeving

Extreem droge lucht, stof, rook en overmatige blootstelling aan de zon zijn bekende factoren die de ogen kunnen irriteren, wat kan leiden tot rode ogen en andere klachten. Krasjes en beschadigingen op het hoornvlies kunnen veroorzaakt worden door deeltjes die door de wind worden meegevoerd, zoals zand en zaagsel, of rondvliegende stukjes metaal en glas. Dit kan ernstig oogletsel veroorzaken. Draag daarom altijd een veiligheidsbril, wanneer je het risico loopt dat er vreemde voorwerpen in het oog terechtkomen. Of het nu op het werk is of bij het uitvoeren van klusjes rondom het huis, zoals het maaien van het gazon of het schuren (en lakken) van een tuinhuisje.

Stress

Chronische stress kan leiden tot verhoogde spierspanning, wat ook de bloedvaten in de ogen kan verwijden en voor roodheid kan zorgen. Stress kan bovendien leiden tot een verstoord slaappatroon, wat de ogen verder kan belasten.

Vermoeidheid

Wanneer je vermoeid bent, hebben je ogen meer tijd nodig om te herstellen. Door een gebrek aan rust kunnen de bloedvaatjes in je ogen uitzetten, wat rode ogen veroorzaakt. Vermoeidheid beïnvloedt de bloedcirculatie en verhoogt de spierspanning rond de ogen, waardoor de bloedvaten in de ogen kunnen verwijden en roodheid ontstaat.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen, zoals antihistaminica, antidepressiva, bloeddrukverlagende middelen, bètablokkers, anticonceptiepillen, pijnstillers (zoals ibuprofen), slaapmiddelen, diuretica (plaspillen), medicijnen tegen Parkinson, chemotherapie en antipsychotica, kunnen als bijwerking droge en rode ogen hebben.

Blootstelling aan wind

Langdurige blootstelling aan wind kan de traanfilm op je ogen verstoren, wat kan leiden tot uitdroging en rode ogen. Dit zie je vaak bij mensen die bijvoorbeeld fietsen of motorrijden zonder beschermende bril.

Chirurgie aan het oog

Na een oogoperatie, zoals een staaroperatie of laserbehandeling, kan het oog rood zijn door de irritatie en het genezingsproces. Dit kan enkele dagen tot weken aanhouden.

Vasculaire aandoeningen

Bepaalde vaatziekten, zoals vasculitis, kunnen leiden tot ontstoken bloedvaten in de ogen, wat resulteert in rode ogen.

Droge omgeving

Een omgeving met een lage luchtvochtigheid, zoals ruimtes met airconditioning of verwarming, kan de ogen uitdrogen en roodheid veroorzaken.

Verhoogde oogdruk

Een verhoogde oogdruk, zoals bij glaucoom, kan soms ook gepaard gaan met rode ogen. Dit kan wijzen op een acuut probleem en vereist medische aandacht.

Onderzoek van de schildklier / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewiczOnderzoek van de schildklier / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz

Schildklieraandoeningen

Bepaalde schildklieraandoeningen, zoals de ziekte van Graves, kunnen leiden tot oogproblemen, waaronder rode, gezwollen ogen. Dit komt doordat de ziekte van Graves een ontstekingsreactie kan veroorzaken die leidt tot zwelling van de oogspieren en het omliggende weefsel, waardoor de bloedvaten in de ogen uitzetten en roodheid ontstaat.

Risicofactoren en -groepen

Wat zijn risicofactoren voor rode ogen?

Rode ogen ontstaan door een breed scala aan factoren, variërend van omgevingsomstandigheden tot persoonlijke gewoonten en medische aandoeningen. Hieronder gaan we dieper in op de verschillende risicofactoren die kunnen leiden tot rode ogen:

Rook kan vermoeide ogen veroorzaken / Bron: WerbeFabrik, PixabayRook kan vermoeide ogen veroorzaken / Bron: WerbeFabrik, Pixabay
Omgevingsfactoren
Onze omgeving heeft een grote invloed op de gezondheid van onze ogen. Factoren zoals droge lucht, rook, stof en luchtverontreiniging kunnen irriterend werken op het oogoppervlak en roodheid veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan rokerige ruimtes in bars of op feestjes, of stoffige werkplekken zoals bouwplaatsen. Chloor in zwembaden is een ander bekend voorbeeld dat irritatie kan veroorzaken.Feitje: Mensen die dagelijks worden blootgesteld aan rook of chemische dampen, zoals fabrieksarbeiders of bartenders, hebben tot wel 40% meer kans op rode ogen door voortdurende irritatie van het oogoppervlak.

Allergieën
Allergieën zijn een veelvoorkomende oorzaak van rode ogen. Mensen die gevoelig zijn voor pollen (hooikoorts), stofmijten, huidschilfers van huisdieren of schimmels, kunnen last krijgen van rode, jeukende ogen, vooral tijdens de seizoenen waarin de pollenconcentratie hoog is.Voorbeeld: Mensen die tijdens de lente- en zomermaanden last hebben van hooikoorts, kunnen klachten ervaren zoals niezen, verstopte neus en rode ogen. Blootstelling aan huisdieren kan ook rode ogen veroorzaken bij mensen die hier allergisch voor zijn.Feitje: Ongeveer 20% van de mensen met hooikoorts ervaart symptomen zoals rode, waterige ogen tijdens het pollenseizoen. Allergische reacties zijn verantwoordelijk voor ongeveer 70% van de gevallen van chronische roodheid van de ogen.

Gebruik van contactlenzen
Contactlenzen zijn een bekende oorzaak van oogproblemen, vooral wanneer ze niet goed worden verzorgd. Het dragen van contactlenzen kan leiden tot irritatie, infecties en zuurstofgebrek in de ogen, vooral wanneer ze langer worden gedragen dan aanbevolen. Dit kan leiden tot een ontsteking of zelfs schade aan het hoornvlies.Voorbeeld: Een persoon die vergeet zijn contactlenzen 's nachts uit te doen, kan de volgende ochtend wakker worden met rode, geïrriteerde ogen.Feitje: Mensen die hun lenzen langer dragen dan aanbevolen, hebben driemaal meer kans op een ooginfectie. Slechte lenshygiëne, zoals het gebruik van verouderde lenzenvloeistof, is een van de belangrijkste oorzaken van oogirritatie bij lensdragers.

Schermtijd
De moderne levensstijl waarbij we veel tijd doorbrengen achter schermen, heeft een grote impact op onze ooggezondheid. Langdurig kijken naar computers, tablets en smartphones vermindert de frequentie van knipperen, waardoor de ogen uitdrogen en rood kunnen worden. Dit staat ook wel bekend als "Computer Vision Syndrome".Voorbeeld: Een softwareontwikkelaar die elke dag acht uur achter zijn computerscherm werkt zonder voldoende pauzes, heeft vaak last van droge en rode ogen aan het einde van de werkdag.Feitje: Tijdens het werken achter een scherm knipperen we gemiddeld slechts vijf tot zeven keer per minuut, vergeleken met de normale frequentie van vijftien keer. Hierdoor vermindert de bevochtiging van het oog, wat leidt tot droge en rode ogen.

Ontstekingen en infecties
Ontstekingen of infecties in het oog kunnen de bloedvaten in de ogen verwijden, wat leidt tot rode ogen. Conjunctivitis, ook wel bekend als 'roze oog', is een veelvoorkomende infectie die kan worden veroorzaakt door virussen, bacteriën of allergieën. Andere vormen van ontsteking, zoals uveïtis, kunnen ook roodheid en pijn veroorzaken.Voorbeeld: Iemand die in contact is gekomen met een besmette handdoek kan conjunctivitis oplopen en wakker worden met dikke, rode ogen.Feitje: Conjunctivitis is zeer besmettelijk en komt vaak voor bij kinderen, vooral omdat ze de neiging hebben hun ogen vaak aan te raken. Ongeveer 3 op de 10 kinderen krijgt in hun leven te maken met een vorm van conjunctivitis.

Oogtrauma
Elke vorm van letsel aan het oog, variërend van een harde klap tot een minuscuul stofdeeltje, kan roodheid veroorzaken. Zelfs het krabben in het oog door een vreemde wimper kan de delicate bloedvaten doen barsten, wat resulteert in rode ogen.Voorbeeld: Een sporter die zonder bescherming deelneemt aan contactsporten, zoals voetbal of basketbal, loopt een verhoogd risico op oogtrauma's.Feitje: Oogtrauma is verantwoordelijk voor ongeveer 5% van de gevallen van plotselinge roodheid in het oog, en dit kan variëren van lichte irritatie tot ernstigere problemen zoals een hoornvliesbeschadiging.

Welke risicogroepen hebben vaker rode ogen?

Bepaalde groepen mensen lopen een verhoogd risico om rode ogen te ontwikkelen, door hun levensstijl, gezondheidsomstandigheden of blootstelling aan omgevingsfactoren. Hieronder een overzicht van de belangrijkste risicogroepen:

Mensen met allergieën
Mensen met allergieën, zoals hooikoorts of allergieën voor stof, zijn zeer vatbaar voor rode ogen. Het immuunsysteem reageert op allergenen door histamines vrij te geven, wat leidt tot zwelling, jeuk en roodheid van de ogen.Voorbeeld: Tuinmannen en bloemisten die tijdens het voorjaar buiten werken, kunnen veel last hebben van rode ogen door pollen in de lucht.Feitje: Tot 30% van de mensen met seizoensgebonden allergieën ervaart ook oogklachten, zoals roodheid, jeuk en tranende ogen, vooral in het voorjaar en de zomer.

Contactlensdragers
Mensen die dagelijks contactlenzen dragen, lopen een verhoogd risico op ooginfecties en irritatie, vooral wanneer ze niet de juiste hygiënepraktijken volgen. Gebrek aan zuurstoftoevoer naar het oog door langdurig lensgebruik kan leiden tot een toestand genaamd "hypoxie", wat roodheid en ongemak veroorzaakt.Voorbeeld: Een student die tijdens een drukke studieweek vergeet zijn lenzen te desinfecteren, kan last krijgen van ontstoken en rode ogen.Feitje: Ongeveer 1 op de 500 contactlensdragers ontwikkelt jaarlijks een ernstige ooginfectie, waarbij slechte lenshygiëne een belangrijke oorzaak is.

Digitale gebruikers
Mensen die langdurig naar computerschermen staren, zoals kantoormedewerkers, gamers of studenten, lopen risico op het ontwikkelen van droge ogen, wat weer leidt tot roodheid. Door te weinig te knipperen blijft het oogoppervlak niet goed gehydrateerd, waardoor de ogen droog en geïrriteerd raken.Voorbeeld: Een grafisch ontwerper die tien uur per dag achter een computerscherm zit, ervaart vaak aan het eind van de dag vermoeide en rode ogen.Feitje: Schermtijd is een van de grootste oorzaken van droge ogen bij mensen tussen de 20 en 40 jaar oud. Tot 70% van de mensen die meer dan zes uur per dag achter een scherm werken, ervaart symptomen van droge en rode ogen.

Zwemmers
Zwemmers die regelmatig in gechloreerde zwembaden zwemmen, lopen een groter risico op rode ogen door blootstelling aan chloor. Chloor breekt de natuurlijke beschermlaag rond de ogen af, waardoor irritatie kan optreden.Voorbeeld: Zwemmers die zonder zwembril trainen in een zwembad kunnen vaak na afloop van hun training last krijgen van branderige, rode ogen door het chloor in het water.Feitje: Ongeveer 60% van de zwemmers ervaart op enig moment last van rode of geïrriteerde ogen door het chloor in zwembaden. Een zwembril dragen kan dit risico aanzienlijk verminderen.

Personen met chronische aandoeningen
Mensen met chronische ontstekingsaandoeningen zoals blefaritis, die een ontsteking van de oogleden veroorzaakt, lopen een verhoogd risico op rode ogen. Ook mensen met auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis of het syndroom van Sjögren kunnen vaker last hebben van oogproblemen, zoals droge en rode ogen. Dit komt doordat auto-immuunziekten vaak ontstekingen veroorzaken en de traanproductie kunnen verminderen, wat leidt tot uitdroging en irritatie van de ogen. Dit komt doordat auto-immuunziekten vaak ontstekingen veroorzaken en de traanproductie kunnen verminderen, wat leidt tot uitdroging en irritatie van de ogen.Voorbeeld: Iemand met blefaritis die 's ochtends vaak wakker wordt met korstjes rond de ogen en een rode, gezwollen oogrand.Feitje: Blefaritis komt voor bij ongeveer 45% van de mensen met chronische oogklachten en kan leiden tot langdurige roodheid en irritatie als het niet goed wordt behandeld.

Symptomen van rode ogen: meer dan alleen een oppervlakkig ongemak

Rode ogen kunnen een scala aan vervelende symptomen met zich meebrengen die het dagelijks leven flink kunnen verstoren. Laten we eens dieper ingaan op enkele veelvoorkomende bijkomende klachten, vergezeld van herkenbare voorbeelden en interessante weetjes die je misschien niet direct zou verwachten.

Branderige ogen: alsof er een kampvuur in je ogen woedt
Branderigheid in de ogen kan voelen alsof je ogen in vuur en vlam staan – dit kan uiteenlopen van een mild, zeurderig gevoel tot een intense prikkeling die niet te negeren is. Veelvoorkomende boosdoeners zijn allergieën, luchtvervuiling, en zelfs te lang naar een scherm staren zonder pauze. Wist je dat rook van sigaretten een van de meest voorkomende externe prikkels is die dit symptoom veroorzaakt? In steden met veel luchtvervuiling, zoals Mexico-Stad, melden veel inwoners dagelijks branderige ogen.

Dermatitis: meer dan een oppervlakkige irritatie
Bij dermatitis rond de ogen denken we al snel aan een beetje rode, geïrriteerde huid, maar in werkelijkheid kan dit symptoom behoorlijk hardnekkig zijn. Denk aan zwelling, schilferige huid, en in ernstige gevallen zelfs korstvorming. Een interessante feitje: het gebruik van bepaalde oogmake-up, vooral mascara, kan dermatitis flink verergeren. Soms is het zelfs de nikkel in cosmetica die allergische reacties uitlokt!

Zanderig gevoel in de ogen: alsof er altijd iets vastzit
Heb je wel eens het gevoel gehad alsof je een oog vol zand hebt, zonder dat er echt iets in zit? Dit komt vaak door droge ogen of langdurig gebruik van contactlenzen. Vooral mensen die de hele dag naar een computerscherm staren, kunnen hier last van hebben. Kleine tip: probeer bewust vaker te knipperen! Tijdens het werken achter een scherm vergeten we dat namelijk vaak.

Fotofobie: het licht doet pijn
Fotofobie – letterlijk "angst voor licht" – kan een verrassend grote impact hebben op je dagelijkse leven. Als zelfs een beetje zonlicht of de lampen in huis te fel lijken, dan kan dit duiden op een ontsteking of andere oogproblemen. Interessant genoeg komt fotofobie vaak voor bij mensen met migraine. Zonnebrillen zijn niet alleen voor de zomer; sommige mensen met fotofobie dragen ze zelfs binnen om de pijn te verminderen.

Gezwollen ogen en oogleden: niet zomaar wallen
Zwelling rondom de ogen kan alles van je gezichtsveld verstoren tot je er permanent vermoeid uit laten zien. Vooral bij allergieën schieten de ogen al snel vol vocht. Fun fact: een van de grootste oorzaken van gezwollen ogen is eigenlijk ons eigen gedrag! Wrijven in de ogen maakt de situatie vaak alleen maar erger.

Jeukende ogen en oogleden: de onweerstaanbare drang om te wrijven
Jeuk is niet alleen vervelend – het zet een kettingreactie in gang. Hoe meer je wrijft, hoe meer de ogen geïrriteerd raken. En voordat je het weet, zit je in een vicieuze cirkel van jeuk, wrijven, en nog meer irritatie. Allergieën zijn de grootste boosdoener, maar wist je dat jeukende ogen ook een vroeg symptoom kunnen zijn van hooikoorts?

Madarose: verlies van wimpers en wenkbrauwen
Madarose klinkt misschien als een exotische bloem, maar het is verre van iets fraais. Het gaat hier om het verlies van wimpers of wenkbrauwen, vaak veroorzaakt door ontsteking van de ooglidranden (blefaritis). Dit kan behoorlijk confronterend zijn voor de patiënt, vooral omdat het ook esthetische gevolgen heeft. Feitje: sommige vormen van alopecia, een aandoening die haarverlies veroorzaakt, kunnen ook madarose triggeren.

Oogafscheiding: een indicatie van iets ernstigs
Oogafscheiding is iets wat je liever vermijdt, vooral als het slijmerig of dik is. Een waterige afscheiding kan simpelweg een allergische reactie zijn, maar dik, gele of groene afscheiding kan wijzen op een infectie zoals conjunctivitis. Leuk weetje: de kleur en dikte van de afscheiding geven vaak een indicatie van de oorzaak, met bacteriële infecties die meestal de dikste afscheiding geven.

Uitpuilende ogen: een teken aan de wand
Uitpuilende ogen (proptosis) mogen dan wel zeldzaam zijn, maar als het gebeurt, is het een duidelijk signaal dat er iets grondig mis is. Vaak is hyperthyreoïdie de boosdoener, een aandoening waarbij de schildklier overactief is. Fun fact: bij sommige mensen met proptosis is het niet alleen esthetisch storend, maar kan het ook hun gezichtsvermogen belemmeren.

Waterige ogen: tranen in overvloed
We produceren allemaal tranen om onze ogen te beschermen, maar bij sommige mensen lijkt het alsof de kraan altijd openstaat. Waterige ogen kunnen reageren op allergieën, koude wind, of rook. In steden met smog zoals Beijing is het produceren van extra tranen een veelvoorkomende reactie van het lichaam om de ogen te beschermen tegen schadelijke stoffen.

Wazig zien: wanneer scherpstellen niet meer vanzelf gaat
Een van de meest verontrustende symptomen is wazig zien, waarbij je merkt dat de wereld om je heen niet meer zo scherp is als normaal. Dit kan gepaard gaan met andere visuele problemen zoals dubbelzien of het zien van halo’s rond lichten. Wist je dat langdurige blootstelling aan fel licht, zoals op het strand of in de sneeuw, dit kan verergeren? Zorg er dus altijd voor dat je zonnebril een UV-filter heeft!

Huisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesHuisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Wanneer (direct) medishce hulp inschakelen?

Wanneer de huisarts inschakelen?

Neem contact op met je huisarts als je naast rode ogen ook last hebt van een of meerdere van deze symptomen:
  • Een plotselinge verandering in het gezichtsvermogen;
  • Gevoeligheid voor licht;
  • Halo's (kringen) zien rond lichtpunten;
  • Ernstige hoofdpijn, pijn in het oog, of koorts;
  • Misselijkheid of overgeven;
  • Een vreemd voorwerp of stof in je oog;
  • Zwelling van het ooglid;
  • Onvermogen om de ogen open te houden.

Alarmsymptomen: direct medische hulp inschakelen

Schakel direct medische hulp in (bijvoorbeeld via de spoedeisende hulp) als je last hebt van een van de volgende alarmsymptomen:

  • Plotseling, ernstig verlies van het gezichtsvermogen;
  • Ernstige, stekende pijn in het oog die plotseling begint;
  • Plotseling dubbelzien;
  • Bloed of pus dat uit het oog komt;
  • Een verwonding aan het oog, bijvoorbeeld door een scherp voorwerp;
  • Plotselinge zwelling rond het oog, gepaard met koorts en roodheid;
  • Uitpuilen van het oog.

Onderzoek en diagnose

Om de juiste behandeling voor een rood oog te bepalen, is het essentieel om de oorzaak van de roodheid te achterhalen. Rode ogen kunnen een symptoom zijn van verschillende aandoeningen, variërend van onschuldige irritaties tot ernstige infecties of ontstekingen. Een zorgvuldige diagnose door een oogarts is daarom belangrijk.

Anamnese: Het verhaal van de patiënt
Een diagnose begint vaak met een anamnese, waarbij de arts vragen stelt om de achtergrond van de klacht beter te begrijpen. Vragen die hierbij kunnen worden gesteld zijn bijvoorbeeld:

  • Sinds wanneer zijn de ogen rood?
  • Heb je last van andere symptomen zoals pijn, jeuk of wazig zien?
  • Zijn er factoren die de roodheid verergeren, zoals rook, stof of fel licht?
  • Heb je contactlenzen gedragen of ben je in contact gekomen met irriterende stoffen?

Een goede anamnese helpt de arts om een mogelijke oorzaak te vinden en daarmee een passende behandeling voor te schrijven. Wist je dat roken niet alleen schadelijk is voor je longen, maar ook voor je ogen? Roken verhoogt de kans op droge ogen, cataract en maculadegeneratie!

Fysiek onderzoek: Het oog onder de loep
Na de anamnese zal de arts een fysiek onderzoek doen. Dit kan verschillende stappen omvatten, zoals:

  • Inspectie van de oogleden en de ogen zelf, waarbij wordt gelet op roodheid, zwelling, afscheiding en eventuele schade.
  • Het gebruik van een spleetlamp om het oog van dichtbij te bekijken. Een spleetlamp is een speciale microscoop die het mogelijk maakt om de verschillende lagen van het oog zorgvuldig te onderzoeken. Dit is vooral nuttig om te zien of er sprake is van ontsteking of schade aan het hoornvlies.

Wist je dat de spleetlamp zijn naam te danken heeft aan het smalle strookje licht dat wordt gebruikt om de structuren in het oog te verlichten?

Oogdrukmeting: Test op glaucoom
Bij een rood oog kan een verhoogde oogdruk wijzen op glaucoom, een ernstige oogaandoening die de oogzenuw kan beschadigen. De arts kan daarom besluiten om de oogdruk te meten met behulp van een tonometer. Een te hoge oogdruk moet snel behandeld worden om schade aan het oog te voorkomen. Dit type onderzoek is pijnloos, maar kan een wat vreemd gevoel geven door de lichte druk op het oog.

Fluoresceïne kleuring: Schade aan het hoornvlies opsporen
Soms wordt een fluoresceïne kleuring gebruikt om schade aan het hoornvlies zichtbaar te maken. Hierbij worden oogdruppels gebruikt die een speciale kleurstof bevatten. Wanneer het oog vervolgens met blauw licht wordt bekeken, worden beschadigingen aan het oppervlak van het oog duidelijk zichtbaar. Dit is bijvoorbeeld nuttig om een hoornvliesbeschadiging of een kleine kras op het hoornvlies te diagnosticeren.

Een leuk weetje: fluoresceïne kleuring kan zelfs gebruikt worden om verborgen schade aan het hoornvlies zichtbaar te maken die met het blote oog niet te zien is!

Bloedonderzoek / Bron: WathanyuSowong/Shutterstock.comBloedonderzoek / Bron: WathanyuSowong/Shutterstock.com
Bijkomende tests en doorverwijzing
Afhankelijk van de bevindingen kan de arts besluiten om aanvullende tests te doen of door te verwijzen naar een specialist. Een specialist, zoals een oogarts of een reumatoloog, kan verder helpen door meer geavanceerde onderzoeken uit te voeren of specifieke behandelingen voor te schrijven. Zo kan een oogarts bijvoorbeeld corticosteroïden injecteren bij ernstige oogontstekingen of immunosuppressieve medicatie aanbevelen wanneer de ontsteking wordt veroorzaakt door een auto-immuunaandoening. Een reumatoloog kan betrokken worden als er een systemische oorzaak zoals reumatoïde artritis vermoed wordt. Daarnaast kunnen specialisten ook beslissen om beeldvormend onderzoek, zoals een echografie of een MRI, te gebruiken om beter inzicht te krijgen in de conditie van de ogen en omliggende structuren. Soms zijn er bloedtests nodig om onderliggende ontstekingen op te sporen, of worden er specifieke tests gedaan als er een vermoeden is van een auto-immuunaandoening. Bij twijfel over de diagnose is het altijd beter om verder onderzoek te doen om ernstige complicaties te voorkomen.

Behandeling van een rood oog

In de meeste gevallen zijn bloeddoorlopen ogen onschuldig en genezen ze vanzelf; na enkele dagen zijn de ogen weer als vanouds. Echter, afhankelijk van de oorzaak kunnen specifieke behandelingen nodig zijn om de symptomen te verlichten en eventuele complicaties te voorkomen.

Allergieën

Als je last hebt van bloeddoorlopen ogen als gevolg van allergieën of irriterende stoffen, kun je proberen de uitlokkende factoren te vermijden. Veroorzaakt make-up je rode ogen, probeer dan eens een ander merk uit. Met behulp van orale antihistaminica of vrij verkrijgbare oogdruppels kun je de klachten bestrijden. Hierdoor verdwijnen de rode ogen vaak snel. Bij hooikoorts kun je bijvoorbeeld speciale oogdruppels gebruiken die je snel verkoeling geven en waarbij de verzachtende bestanddelen zorgen voor verlichting van rode, branderige of jeukende ogen. Zulke oogdruppels vormen tevens een traanfilm over het oog, wat beschermt tegen nieuwe pollen.

Menselijk oog met bloedvaten / Bron: ROTFLOLEB, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Menselijk oog met bloedvaten / Bron: ROTFLOLEB, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kunsttranen bij droge ogen

Droge ogen kunnen effectief worden behandeld met kunsttranen, welke vrij verkrijgbaar zijn. Dit is een relatief eenvoudige oplossing voor het probleem. Breng één of twee druppels aan als het oog droog en geïrriteerd aanvoelt. In een droge omgeving zul je vaker moeten druppelen. Wrijven in je ogen zal de situatie alleen maar verergeren, en daarom wordt afgeraden om dit te doen.

Niet wrijven in de ogen

Vermijd het aanraken van je ogen, zelfs nadat je je handen grondig hebt gewassen. Virussen, bacteriën en vuil kunnen van je vingers worden overgebracht naar je ogen, wat de roodheid en irritatie kan verergeren. In extreme gevallen kan er zelfs schade aan je oogbol ontstaan, zoals een infectie of een kras op het hoornvlies.

Omgeving

Als de omgeving zorgt voor rode ogen, is het verstandig om van locatie te veranderen of om zo min mogelijk tijd door te brengen op die plek. Vermijd sowieso rokerige omgevingen, aangezien rook de ogen snel kan irriteren en roodheid kan verergeren.

Ogen koelen

Om zwelling, pijn en roodheid op korte termijn te verlichten, kun je afgekoelde kamilletheezakjes op de ogen leggen. Wat ook helpt, is gedurende een kwartiertje een rauwe, gewassen aardappel of schijfjes komkommer op de ogen te leggen. De verkoelende werking helpt om de bloedvaten in de ogen te kalmeren, wat de roodheid kan verminderen.

Ogen spoelen

Het spoelen van de ogen met lauw water kan verlichting geven van de klachten, vooral bij contact met irriterende stoffen zoals stof, pollen of chemicaliën. Voor het spoelen van de ogen kun je ook gebruikmaken van een oogbadje. Een milde oogspoeloplossing met natuurlijke plantenextracten kan vermoeide en geïrriteerde ogen fris laten aanvoelen. Deze oplossingen zijn bij iedere drogist verkrijgbaar.

Water drinken is ook gezond voor de ogen / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comWater drinken is ook gezond voor de ogen / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Leefstijlveranderingen

Soms zijn leefstijlveranderingen nodig om van bloeddoorlopen ogen af te komen. Roken, overmatig alcoholgebruik, te weinig slaap, en veel tijd doorbrengen achter je computer of televisie kunnen schadelijk zijn voor je ogen. Door deze factoren te beperken, kun je de algehele gezondheid van je ogen verbeteren. Voldoende slaap en een gezond dieet houden je ogen en andere organen gezond en maken je weerbaarder tegen infecties. Drink meer water, en overweeg het nemen van supplementen zoals vitamine A en vitamine E. Voedingsstoffen in vis, noten en bladgroenten kunnen helpen droge, rode ogen tegen te gaan.

Contactlenzen

Heb je last van rode, geïrriteerde ogen door langdurig dragen van contactlenzen, dan is het raadzaam de contactlenzen zo min mogelijk te dragen, zodat je ogen kunnen herstellen. Het is ook belangrijk om je contactlenzen goed schoon te houden en ze regelmatig te vervangen. Oogdruppels speciaal voor lensdragers kunnen helpen om de ogen vochtig en comfortabel te houden. Overweeg tijdelijk over te stappen op een bril om je ogen rust te geven.

Warm kompres bij ooginfecties

Bij een infectie zoals een ontstoken ooglid (blefaritis) of een ontstoken talgklier (strontje), kan een warm kompres helpen om de infectie te verminderen en het genezingsproces te versnellen. Leg een warm, vochtig washandje gedurende 10-15 minuten op het getroffen oog. Dit helpt de verstopte klieren open te gaan, wat verlichting kan geven van de roodheid en irritatie.

Antibiotica voor bacteriële conjunctivitis

Als de rode ogen veroorzaakt worden door een bacteriële infectie, zoals bacteriële conjunctivitis, kan een oogarts antibiotische oogdruppels of zalf voorschrijven. Veelgebruikte antibiotische oogdruppels zijn bijvoorbeeld tobramycine en ofloxacine, die effectief zijn bij het bestrijden van bacteriële infecties. Deze middelen kunnen helpen om de symptomen snel te verlichten en de bacteriën die de infectie veroorzaken te elimineren. Deze behandeling doodt de bacteriën die de infectie veroorzaken, waardoor de symptomen verdwijnen.

Medicatie bij rode ogen als gevolg van een ontsteking / Bron: Stevepb, PixabayMedicatie bij rode ogen als gevolg van een ontsteking / Bron: Stevepb, Pixabay

Corticosteroïden voor ernstige ontstekingen

Als de rode ogen veroorzaakt worden door een ernstige ontsteking, zoals uveïtis, kan een oogarts corticosteroïde oogdruppels voorschrijven. Corticosteroïden zijn krachtige ontstekingsremmers die helpen om de ontsteking in het oog snel te verminderen, waardoor roodheid, pijn en zwelling worden verlicht. Deze medicatie werkt door de immuunrespons die de ontsteking veroorzaakt te onderdrukken, maar kan bij langdurig gebruik ook bijwerkingen hebben, zoals een verhoogde oogdruk of cataract (staar). Daarom is het gebruik van corticosteroïden altijd onder toezicht van een arts, die de dosering en de duur van de behandeling zorgvuldig zal afstemmen op de ernst van de ontsteking. Een veelgebruikt voorbeeld van een corticosteroïde oogdruppel is prednisolon.

Antivirale medicatie bij virale infecties

Rode ogen die veroorzaakt worden door een virale infectie, zoals een herpes simplex-infectie, kunnen behandeld worden met antivirale oogdruppels of medicatie. Deze medicijnen helpen de virale infectie te bestrijden en verdere complicaties te voorkomen. Een veelgebruikt antiviraal middel is aciclovir, dat effectief kan zijn bij het onderdrukken van de herpes simplex-virussen die oogontstekingen veroorzaken. Raadpleeg een arts voor een juiste diagnose en behandeling.

Vochtinbrengende ooggels

Bij aanhoudende droge en geïrriteerde ogen kan een vochtinbrengende ooggel, die dikker is dan kunsttranen, extra verlichting bieden. Deze gels zorgen voor langdurige hydratatie en kunnen vooral 's nachts nuttig zijn, omdat ze langer in het oog blijven zitten.

Immunosuppressieve medicatie

Immunosuppressieve medicatie zijn medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken, zodat ontstekingen verminderd kunnen worden. Deze medicijnen worden vaak voorgeschreven bij chronische oogontstekingen die veroorzaakt worden door een overactieve immuunrespons.

Enkele voorbeelden hiervan zijn ciclosporine, methotrexaat en azathioprine, die vaak worden gebruikt bij chronische oogontstekingen. Wist je dat immunosuppressiva voornamelijk worden gebruikt om de immuunreactie te verminderen en zo ontstekingen te beheersen? Ze worden vaak ingezet bij aandoeningen zoals reumatoïde artritis, lupus en uveïtis, omdat deze ziekten een overactieve immuunreactie hebben die eigen lichaamscellen aanvalt.

Oogarts raadplegen

Als rode ogen langer aanhouden of gepaard gaan met andere symptomen zoals pijn, wazig zien of gevoeligheid voor licht, is het belangrijk om een oogarts te raadplegen. Dit kan wijzen op een ernstiger aandoening zoals uveïtis, glaucoom, of een hoornvliesontsteking, die gespecialiseerde behandeling vereist.

Rode ogen oogdruppels

Bij zeer droge, branderige, rode of vermoeide ogen kun je bijvoorbeeld 'Oogdruppels Extra Intensief' van A. Vogel gebruiken. Dit middel geeft een snelle, intensieve verzorging en bevochtiging van het oogoppervlak bij een aanhoudend gevoel van droge ogen. Het helpt bij het behoud van voldoende traanvocht in het oog. De oogdruppels zijn ook geschikt voor mensen die contactlenzen dragen en voor mensen met gevoelige ogen.

Praktische tips en zelfzorgmaatregelen voor rode ogen

Rode ogen kunnen behoorlijk irritant zijn. Ze prikken, branden of voelen gewoon niet fijn aan. Gelukkig zijn er genoeg slimme trucjes en minder bekende oplossingen om je ogen weer helder en fris te krijgen. Check deze tips, en ontdek welke het beste voor jou werken! 👀

Koel de boel af

Een klassieke maar effectieve aanpak: een koud kompres. Pak een schone doek, maak deze nat met ijskoud water en leg ‘m een paar minuten op je gesloten oogleden. 👉 Heb je een lepel in de vriezer liggen? Die werkt ook prima! De kou helpt om de bloedvaten in je ogen te vernauwen, waardoor de roodheid minder wordt.

Ga voor kunsttranen

Als je ogen droog zijn, is het tijd om ze wat extra liefde te geven met kunsttranen. Die zijn er in allerlei soorten, maar kies er eentje zonder conserveermiddelen als je gevoelige ogen hebt. Dit houdt je ogen gehydrateerd en spoelt irritaties weg.

Zakje groene thee / Bron: Onderwijsgek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Zakje groene thee / Bron: Onderwijsgek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Gebruik een koude theezaktruc

Heb je zwarte of groene thee in huis? Gooi die theezakjes niet meteen weg na het zetten van je thee! Laat ze afkoelen in de koelkast en leg ze daarna op je oogleden. De tannines in thee hebben een kalmerend effect en kunnen ontstekingen verminderen.

Vermijd rook en schermtijd

Rook en lange uren achter een scherm kunnen je ogen flink irriteren. Ventileer je huis goed en neem regelmatig een pauze van je telefoon, tablet of laptop. Tip: gebruik de 20-20-20-regel – elke 20 minuten 20 seconden naar iets kijken dat minstens 20 voet (6 meter) van je af is.

Probeer een zoutoplossing

Een zoutoplossing is als een mini-spa voor je ogen. Het spoelt stof en allergenen weg. Je kunt kant-en-klare oogspoelingen kopen bij de drogist of zelf maken door een halve theelepel zout te mengen met een kopje gekookt (en afgekoeld) water. Zorg ervoor dat het steriel is!

Luchtbevochtiger / Bron: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Luchtbevochtiger / Bron: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Houd de lucht in huis in de gaten

Droge lucht is funest voor je ogen. Zet een luchtbevochtiger aan om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden, vooral in de winter. 👉 Geen bevochtiger? Een bakje water op de verwarming doet ook wonderen.

Verwen je oogleden met een massage

Je oogleden masseren kan helpen om je traanklieren te stimuleren, vooral als je last hebt van droge ogen. Gebruik je vingertoppen en maak zachte, cirkelvormige bewegingen langs de rand van je boven- en onderooglid. Dit stimuleert de bloedsomloop en helpt verstoppingen te voorkomen.

Pas op met make-up

Gebruik je make-up rond je ogen? Zorg ervoor dat je het altijd grondig verwijdert voor het slapengaan. Oude make-upresten of vuile kwasten kunnen irritaties veroorzaken. 👉 Tijd om die mascara eens te checken? Alles ouder dan drie maanden kan beter de prullenbak in.

Experimenteer met komkommer en aardappel

Ja, het klinkt als een cliché, maar plakjes komkommer werken echt verkoelend. Nog innovatiever? Gebruik een dun plakje rauwe aardappel! De enzymen in aardappel kunnen de zwelling verminderen en je ogen kalmeren.

Peper, tomaatjes en paprika / Bron: Martin SulmanPeper, tomaatjes en paprika / Bron: Martin Sulman

Eet je ogen gezond

Wat je eet, heeft invloed op je ogen. Eet meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren (zoals zalm of lijnzaad), vitamine A (wortels, zoete aardappel) en vitamine C (citrusvruchten, paprika). Deze voedingsstoffen houden je ogen in topconditie.

Drink genoeg water

Uitdroging is een stille boosdoener voor rode ogen. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag. 👉 Hou een flesje water bij de hand, zodat je niet vergeet te drinken.

Wees kritisch met oogdruppels

Er zijn speciale oogdruppels die roodheid verminderen, maar pas op: sommige varianten kunnen je ogen juist irriteren als je ze te vaak gebruikt. Kies liever voor natuurlijke druppels of gebruik ze alleen als het echt nodig is.

Pak allergieën aan

Als allergieën de boosdoener zijn, kan een antihistaminicum helpen. Er zijn zelfs oogdruppels speciaal voor allergieën die jeuk en roodheid verminderen. Zorg er wel voor dat je overlegt met een apotheker of arts als je niet zeker weet welke geschikt is.

Prognose van rode ogen: wat kun je verwachten?

De prognose voor rode ogen varieert sterk, afhankelijk van de oorzaak. In de meeste gevallen is de outlook positief, vooral wanneer de onderliggende oorzaak snel wordt geïdentificeerd en behandeld. Laten we eens kijken naar enkele veelvoorkomende oorzaken en hun prognoses, met concrete cijfers en een voorbeeld uit de praktijk.

Mildere gevallen: allergieën en irritaties
Voor rode ogen veroorzaakt door allergieën of milde irritaties zoals rook of vermoeidheid, is de prognose meestal uitstekend. Met eenvoudige maatregelen zoals antihistaminica, kunsttranen of het vermijden van de irriterende stof, verdwijnen de klachten vaak binnen enkele dagen tot een week. Bij patiënten met seizoensgebonden allergieën (zoals hooikoorts) rapporteren 85-90% van de mensen verbetering binnen één week met de juiste behandeling .

  • Stel je voor dat Anna, een 32-jarige kantoorassistente, last krijgt van rode en jeukende ogen tijdens het pollenseizoen. Na enkele dagen antihistaminica te hebben genomen en haar ramen dicht te houden, merkt ze dat haar symptomen binnen vijf dagen sterk afnemen. Binnen een week zijn haar ogen weer helder.

Matige gevallen: infecties zoals conjunctivitis
Bij een bacteriële of virale conjunctivitis kan de prognose iets langer duren. Virale conjunctivitis, vaak bekend als "roze ogen", kan 1 tot 2 weken aanhouden. Bacteriële conjunctivitis kan, met het gebruik van antibiotische oogdruppels, binnen 5 tot 7 dagen genezen. Statistieken tonen aan dat ongeveer 70% van de mensen met bacteriële conjunctivitis volledig herstelt binnen een week na behandeling .

  • Tom, een 15-jarige scholier, krijgt te maken met bacteriële conjunctivitis na het zwemmen in een vervuild zwembad. Na een bezoek aan de arts en het starten met antibiotische oogdruppels, merkt hij dat de roodheid en afscheiding na vijf dagen bijna volledig zijn verdwenen.

Ernstigere gevallen: aandoeningen zoals blefaritis of hyperthyreoïdie
Voor mensen met ernstigere aandoeningen zoals blefaritis (ontsteking van de ooglidranden) of rode ogen als gevolg van systemische aandoeningen zoals hyperthyreoïdie, kan de prognose langduriger en complexer zijn. Blefaritis vereist vaak langdurige behandeling met warme kompressen en antibiotische zalven, en het kan maanden duren voordat de symptomen volledig onder controle zijn. Bij proptosis (uitpuilende ogen) als gevolg van hyperthyreoïdie kan de prognose afhankelijk zijn van hoe goed de onderliggende schildklieraandoening wordt beheerd. Slechts 50-60% van de patiënten met oogproblemen gerelateerd aan hyperthyreoïdie ervaart volledige verbetering .

  • Claire, een 42-jarige vrouw met de ziekte van Graves, ontwikkelt uitpuilende en rode ogen. Ze begint met schildkliermedicatie en ondergaat oogcorrectieve operaties. Na zes maanden van behandeling heeft ze aanzienlijke verbetering, hoewel haar ogen nog steeds enigszins gezwollen blijven.

Complicaties

Complicaties van rode ogen: wanneer het meer is dan alleen een irritatie

Hoewel rode ogen vaak snel genezen met de juiste behandeling, kunnen er in sommige gevallen complicaties optreden. Deze complicaties zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de snelheid van behandeling. Laten we eens dieper ingaan op mogelijke complicaties, met herkenbare voorbeelden en statistieken om de impact te illustreren.

Secundaire infecties: een gevaarlijke bijwerking van wrijven
Wanneer jeukende of geïrriteerde ogen worden behandeld door constant te wrijven, verhoog je het risico op secundaire bacteriële infecties, zoals blefaritis of zelfs een ooglidabces. Ongeveer 30% van de mensen met allergische conjunctivitis ontwikkelt secundaire infecties doordat ze hun ogen te veel aanraken zonder eerst hun handen te wassen. Deze infecties kunnen leiden tot langdurige roodheid en zwelling, en soms is antibiotische behandeling nodig om de infectie te bestrijden.

  • Lisa, een 28-jarige student, had aanvankelijk last van seizoensgebonden allergieën, maar door constant te wrijven ontwikkelde ze uiteindelijk een ooginfectie. Haar symptomen verergerden en ze had antibiotische oogdruppels nodig om de ontsteking te verlichten. Wat begon als een milde allergie, duurde uiteindelijk drie weken voordat haar ogen volledig hersteld waren.

Cornea-ulcera: kleine zweren met grote gevolgen
Een van de ernstigere complicaties van onbehandelde rode ogen is de ontwikkeling van cornea-ulcera, kleine zweren op het hoornvlies. Dit komt vooral voor bij mensen die contactlenzen dragen, vooral als de lenzen niet goed worden schoongemaakt of te lang worden gedragen. Statistieken laten zien dat ongeveer 1 op de 500 contactlensdragers per jaar te maken krijgt met een cornea-ulcus, wat kan leiden tot littekenvorming en zelfs permanente schade aan het zicht.

  • Mark, een 22-jarige softwareontwikkelaar, had zijn contactlenzen per ongeluk een nacht in laten zitten. Hij kreeg enkele dagen later last van hevige pijn en rode ogen. Bij de oogarts bleek dat hij een cornea-ulcus had ontwikkeld. Na een maand intensieve behandeling herstelde zijn oog, maar er bleef een klein litteken achter op zijn hoornvlies.

Ooglidmisvormingen: langdurige schade door blefaritis
Blefaritis, een ontsteking van de ooglidranden, kan chronisch worden als het niet goed wordt behandeld. Bij 15% van de mensen met onbehandelde blefaritis leidt dit tot ooglidmisvormingen, zoals ingegroeide wimpers (trichiasis) of een omgedraaid ooglid (entropion). Dit kan niet alleen esthetisch ongemak veroorzaken, maar ook verdere irritatie en zelfs schade aan het hoornvlies door het schuren van de wimpers.

  • Johan, een 40-jarige vrachtwagenchauffeur, had jarenlang last van blefaritis, maar zag het als een “simpele irritatie.” Pas toen zijn oogleden begonnen te vervormen en zijn wimpers tegen zijn oog krasten, besefte hij de ernst. Hij moest een ooglidcorrectie ondergaan om de vorm van zijn ooglid te herstellen.

Verminderde visuele functie: wazig zien als blijvend probleem
Rode ogen, vooral wanneer veroorzaakt door ontstekingen zoals uveïtis (ontsteking van het oog), kunnen leiden tot langdurige visuele problemen. Tot 20% van de mensen met chronische oogontstekingen ondervindt een vorm van blijvende visuele beperking, zoals wazig zien of een verminderd gezichtsvermogen. Dit kan invloed hebben op dagelijkse activiteiten zoals autorijden of werken op de computer.

  • Sophie, een 35-jarige juriste, ontwikkelde uveïtis na een auto-immuunreactie. Haar ogen werden regelmatig rood en pijnlijk, en ondanks behandeling bleef haar gezichtsvermogen wazig in het aangetaste oog. Hoewel haar symptomen verbeterden, heeft ze nu een blijvend verminderd zicht in dat oog.

Glaucoom: een stille dreiging
In zeldzame gevallen kunnen rode ogen een voorbode zijn van ernstigere oogziekten, zoals glaucoom. Dit komt vooral voor bij acute vormen van glaucoom, waarbij de druk in het oog plotseling toeneemt. Studies tonen aan dat onbehandelde acute glaucoomaanvallen binnen enkele dagen kunnen leiden tot permanent verlies van het gezichtsvermogen bij 10-15% van de patiënten. Tijdige behandeling is cruciaal om ernstige schade te voorkomen.

  • Willem, een 60-jarige gepensioneerde leraar, dacht aanvankelijk dat zijn rode oog gewoon een lichte irritatie was. Toen de pijn plotseling erger werd en hij minder scherp zag, ging hij naar de oogarts. Daar bleek hij een acute glaucoomaanval te hebben. Dankzij onmiddellijke behandeling werd blijvende schade aan zijn zicht voorkomen, maar hij moet nu regelmatig worden gecontroleerd op zijn oogdruk.

Deel geen handdoek met anderen / Bron: Pexels, PixabayDeel geen handdoek met anderen / Bron: Pexels, Pixabay

Rode ogen voorkómen

Hoe je het beste rode ogen kunt voorkomen, is afhankelijk van de oorzaak, maar er zijn enkele algemene maatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je ogen en lichaam gezond blijven:
  • Houd je handen altijd schoon; wassen met water en zeep.
  • Deel geen beddengoed, cosmetica, handdoeken of washandjes, vooral niet met iemand met conjunctivitis;
  • Raadpleeg onmiddellijk een arts als je oog verwond raakt of als het plotseling rood wordt zonder bekende oorzaak;
  • Negeer nooit rode ogen, vooral niet als ze vergezeld gaan van andere symptomen.

Allergieën
Rode ogen als gevolg van allergieën kun je voorkomen door:
  • Doe je best om uit de buurt van allergenen te blijven;
  • Als je weet dat in contact gaat komen met allergenen, neem dan vooraf antihistaminica;
  • Een douche kan helpen bij een allergie;
  • Overleg met je huisarts over medicijnen, zowel op voorschrift als vrij verkrijgbare. Laat je eventueel testen op allergieën, zodat je weet waar je allergisch voor bent.

Conjunctivitis
Om te voorkomen dat je rode ogen krijgt als gevolg van conjunctivitis:
  • Blijf weg van iedereen die conjunctivitis heeft;
  • Deel nooit handdoeken, beddengoed, washandjes, make-up, of oogdruppels met iemand die conjunctivitis heeft;
  • Als je conjunctivitis hebt, blijf dan weg van het werk, school en andere openbare plaatsen, totdat je bent genezen (dit kan oplopen tot twee weken);
  • Als iemand in je huishouden of gezin conjunctivitis heeft, desinfecteer dan de voorwerpen in het huis, zoals deurknoppen, omputertoetsenborden en afstandsbedieningen om verspreiding van de infectie te voorkomen.
  • Was regelmatig je handen als jij of iemand anders die je kent, conjunctivitis heeft..

Huismiddel tegen rode ogen

Spoelen met water

Spoel met wat water je ogen uit of week een schone handdoek of washand in water en houd het op je ogen. Dit is een van de beste en eenvoudigste methoden om rode ogen te genezen.

Verkort beeldschermwerk

Verminder het aantal uren dat je voor de tv of computerscherm doorbrengt, aangezien langdurig werken achter de computer, de iPad of mobiele telefoon droge en rode ogen kan veroorzaken. De beperkte omvang van het scherm maakt een tablet en zeker een smartphone overigens ongeschikt voor langdurig beeldschermwerk.

Gezonde voeding om rode ogen te voorkomen / Bron: Oleksandra Naumenko/ShutterstockGezonde voeding om rode ogen te voorkomen / Bron: Oleksandra Naumenko/Shutterstock

Evenwichtige voeding

Een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan Omega 3 en Omega 6 vetzuren (noten, lijnzaad, zalm, sardines, enz.), is goed voor de ogen en gaat rode ogen tegen. Een uitgebalanceerd dieet bevat daarnaast vitamine B2, vitamine B6, verse groenten, zuivelproducten, volle granen, zonnebloempitten, tonijn, kalkoen, asperges en yoghurt. Ook vitamine C, vitamine E, luteïne, zeaxanthine en zink in je dieet is belangrijk. Deze voedingsstoffen worden aangetroffen in bloemkool, broccoli, aardbeien, sinaasappels, kool, meloen, spinazie en selderij. Er zijn kortom een aantal voedingsmiddelen die in het bijzonder goed zijn voor je gezichtsvermogen.

Do's en dont's

Er zijn een aantal dingen die goed zijn als je rode ogen hebt:
  • Drink genoeg water om gehydrateerd te blijven.
  • Zorg voor voldoende rust omdat het helpt om het nodige vocht in de ogen te houden en rode ogen te voorkomen.
  • Draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen direct zonlicht.
  • Houd de luchtvochtigheid onder controle (door bijvoorbeeld een luchtbevochtiger): droge lucht kan zorgen voor rode ogen en een te hoge vluchtvochtigheid werkt schimmelvorming in de hand.
  • Was je handen regelmatig met water en zeep.

Er zijn een aantal dingen die je beter kunt laten als je rode ogen hebt:
  • Wrijf nooit in uw ogen als ze rood zijn. Wrijven verergert rode ogen.
  • Vermijd een vervuilde omgeving, omdat dit de symptomen kan verergeren.
  • Sta geen huisdieren toe bij je in thuis omdat deze allergieën kunnen veroorzaken.
  • Stop met roken. Het verhoogt het risico op droge ogen, diabetische retinopathie, maculaire degeneratie, cataract (staar) uveïtis, enz. aanzienlijk.

Lees verder

© 2015 - 2025 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van jeukOorzaken van jeukJeuk kent verschillende oorzaken. Soms is de oorzaak direct te achterhalen en makkelijk weg te nemen, maar soms ook onts…
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Het droge ogen syndroomMet droge ogen worden verschijnselen bedoeld die optreden als gevolg van het uitdrogen van het oppervlak van het hoornvl…
Wat te doen bij droge, rode of gezwollen ogen?Niemand vindt het leuk om er altijd moe of zelfs ziek uit te zien. Of om continu rond te moeten lopen met rode, geïrrite…

Verbrand door de zonVerbrand door de zonWanneer je huid roodachtig is gekleurd is dit een teken dat je verbrand bent. Dit komt door een overdaad aan UV-straling…
Kwallen, kwallenbeten en tipsKwallen, kwallenbeten en tipsKwallen, het zijn prachtige sierlijke beesten als ze in hun element zijn. Gelukkig zijn er genoeg duikers die met camera…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WaltFletcher, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • A. Vogel. Oogdruppels Extra Intensief. https://www.avogel.nl/webwinkel/producten/Oogdruppels-extra-intensief.php (ingezien op 14-5-2017)
  • All About Vision. Red Eyes, Bloodshot Eyes: Causes And Treatment. http://www.allaboutvision.com/conditions/red-eyes.htm (ingezien op 1-3-2017)
  • Eyehealthweb.com. Red Bloodshot Eyes: Causes and Treatment Options. http://www.eyehealthweb.com/red-bloodshot-eyes/ (ingezien op 1-3-2017)
  • https://www.thuisarts.nl/bloeduitstorting-op-oogwit/ik-heb-bloeduitstorting-op-oogwit
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/46313-oogaandoeningen-rood-oogrode-ogen-jeukafscheidingtranen.html
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/63965-blefaritis-of-ooglidontsteking-symptomen-en-behandeling.html
  • https://www.thuisarts.nl/oogontsteking/ik-heb-allergische-oogontsteking
  • http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003031.htm
  • https://www.oogziekenhuis.nl/artikelen/oogklachten---rode-ogen-informatie.html
  • https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-het-rode-oog#idm245328
  • http://www.oogartsen.nl/oogartsen/hoornvlies_slijmvlies/roodheid_rode_ogen/
  • https://www.thuisarts.nl/ooglidontsteking/ik-heb-ooglidontsteking
  • http://www.allaboutvision.com/conditions/red-eyes.htm
  • Homeremedyhacks. 26 Effective Home Remedies to Get Rid of Red Eyes. https://www.homeremedyhacks.com/26-effective-home-remedies-to-get-rid-of-red-eyes/ (ingezien op 22-4-2018)
  • Krista van der Horst. Last van rode ogen? Dit zijn de oorzaken en remedies! https://www.avogel.nl/blog/last-van-rode-ogen-dit-zijn-de-oorzaken-en-remedies/ (ingezien op 1-3-2017)
  • Leafly. Why Smoking Cannabis Causes Red, Bloodshot Eyes. https://www.leafly.com/news/cannabis-101/why-does-smoking-weed-make-your-eyes-red (ingezien op 14-5-2020)
  • Martin Sulman. Mens & Gezondheid. https://mens-en-gezondheid.nl/ (ingezien op 9-1-2025)
  • VisionDirect. Lenzen voor droge ogen. http://www.visiondirect.nl/droge-ogen-lenzen (ingezien op 1-3-2017)
  • WebMD. Why Are My Eyes Red? http://www.webmd.com/eye-health/why-eyes-red#2 (ingezien op 1-3-2017)
  • Afbeelding bron 1: Cessna152/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: BlackNL, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Istock.com/mkrberlin
  • Afbeelding bron 4: Bacho/Shutterstock
  • Afbeelding bron 5: EvilQueenAcidBurn, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 6: Clubtable, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 7: Etan J. Tal, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 8: Istock.com/dolgachov
  • Afbeelding bron 9: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 10: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz
  • Afbeelding bron 11: WerbeFabrik, Pixabay
  • Afbeelding bron 12: Istock.com/monkeybusinessimages
  • Afbeelding bron 13: WathanyuSowong/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 14: ROTFLOLEB, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 15: Mimagephotography/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 16: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 17: Onderwijsgek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 18: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 19: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 20: Pexels, Pixabay
  • Afbeelding bron 21: Oleksandra Naumenko/Shutterstock
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 09-01-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 41
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.