Verbrand door de zon

Verbrand door de zon Wanneer je huid roodachtig is gekleurd is dit een teken dat je verbrand bent. Dit komt door een overdaad aan UV-straling op de huid. Wanneer het lichaam meermaals blootstaat aan zonlicht zonder voldoende bescherming, kan dit op termijn leiden tot verdikking van de huid of pigmentatie. Wat kunnen we doen als we merken dat we verbrand zijn en waarom vervelt iemand eigenlijk?

Zonnebrand

UV-stralen

Op een zonnige dag kiezen velen ervoor om zich in te smeren met een beschermende zonnecrème, maar dat wil daarom niet zeggen dat je altijd voldoende beschermd bent tegen zonnebrand. Het kan immers gebeuren dat de UV-stralen (ultra violette straling) te agressief zijn of je huid te gevoelig is en je dus alsnog een verbrande huid kan krijgen. Ook kan je onverwachts verbrand zijn, wanneer het bijvoorbeeld plotseling heel warm is buiten en je niet de mogelijkheid hebt om je even snel in te smeren, maar je toch onderhevig bent aan de zonnestralen. Wanneer je huid verbrand is toont zich dit door een roodachtige verkleuring ervan. Door de hitte is het soms mogelijk dat je veel te laat doorhebt dat je aan het verbranden bent, omdat je huid door de warmte wat verdoofd kan zijn. Verbranding ontstaat door een overmatige invloed van UV-stralen op de huid. De mate waarin iemand verbrand is kan ingedeeld worden in categorieën:
  • Eerstegraads verbrand: de huid ziet (licht)rood, voelt pijnlijk aan en kan licht gezwollen zijn. Dit neemt enkele dagen nadien af en er zal vervelling ontstaan van de huid.
  • Tweedegraads verbrand: de huid ziet rood, is pijnlijk en er komen blaren op. Na enkele dagen verdwijnen de blaren en ontstaat er vervelling.
  • Als er naast de bovenvermelde symptomen ook sprake is van koorts, rillingen, braken, misselijkheid, hartkloppingen en hoofdpijn is het aangeraden om zo snel mogelijk een arts te raadplegen.

Aanpassing van de huid

Aanmaak melanine

Wanneer de huid op regelmatige termijn is blootgesteld aan zonnestralen, zal dit er voor zorgen dat de huid zich hieraan aanpast. In eerste instantie gebeurt dit door de aanmaak van melanine waardoor we een bruin kleurtje krijgen. Echter zal iemand die veel pigment in de huid heeft veel sneller bruin worden dan iemand met weinig of geen pigment.

Zonnebruincrème
Voor mensen die moeilijk bruinen zijn er dan ook zonnebruincrèmes op de markt gebracht, zo kunnen zij toch een mooi bruin kleurtje voor de dag toveren.

Pigmentatie

Als verdedigingsmechanisme bij het frequenter blootgesteld zijn aan UV-stralen zal onze huid reageren door het creëren van een dikkere huidlaag of extra pigmentatie. De creatie van pigment is een reflex van ons lichaam zodat de UV-stralen niet dieper kunnen doordringen in ons lichaam. Wanneer we echter ons heel veel onder UV-straling bevinden (zoals ook onder de zonnebank), kan dit er op termijn voor zorgen dat er op de huid lichte of donkerdere vlekken ontstaan. Dit toont aan dat het DNA van de huidcellen is aangetast. Daarom spreekt men ook over de grote risico's op huidkanker wanneer men teveel onder de zonnebank gaat of overmatig onbeschermd gaat zonnen.

Verbrand: wat nu?

Wanneer je merkt dat je verbrand bent dien je meteen uit de zon te gaan. Een extra laagje zonnecrème smeren in de hoop dat je nog wat kan bruinen en dat het wel zal overgaan is geen goed idee. Hiernaast is het ook verstandig om je in te smeren met after-sun. Indien mogelijk neem je een koud bad om je lichaam te doen afkoelen. Drink ook voldoende water om de vochtproductie in je lichaam op peil te houden. Bij ernstige verbranding en onwel voelen dien je zo snel mogelijk een arts te contacteren.

Vervellen

Wanneer je verbrand bent geweest zal je huid gaan vervellen. Bij het vervellen wordt de bovenste laag van de huid (de hoornlaag) verwijderd. Op deze manier kan de huid zoveel mogelijk beschadigde cellen door de overmatige UV-straling van zich af zetten. Dit gebeurt meestal enkele dagen na het verbranden. Als je begint te vervellen zal dit ook jeuken, maar dan is het belangrijk om niet te krabben want dit kan op termijn zelfs zorgen voor (kleine) littekens. Ook het los pulken van de vervelde huid is geen aanrader. De natuur dus zijn gang laten gaan biedt op termijn het minste kans op complicaties.
© 2015 - 2024 Brunos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonverbranding: Preventie en behandelingZonverbranding: Preventie en behandelingWanneer je te lang in de zon ligt, dan loop je het risico op zonverbranding. Verbranden door de zon komt tussen 11:00 uu…
Brandwonden: percentage verbranding van je lichaam berekenenBrandwonden: percentage verbranding van je lichaam berekenenBrandwonden zijn er in alle soorten en maten. Een eerstegraads brandwond heeft iedereen wel eens meegemaakt na een midda…
EHBO - brandwondenEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…
Misverstanden van zonbeschermingMisverstanden van zonbeschermingDe zon kan veel schade aanrichten en veel mensen weten dit niet. Vooral wanneer je naar het buitenland gaat moet je goed…

Huidzwellingen: wintertenen, steenpuisten en karbonkelsHuidzwellingen: wintertenen, steenpuisten en karbonkelsWintertenen, steenpuisten en karbonkels worden alle drie gekenmerkt door opgezwollen en pijnlijke gebieden van de huid w…
Rode ogen: oorzaken van een rood oog of bloeddoorlopen ogenRode ogen: oorzaken van een rood oog of bloeddoorlopen ogenRode ogen of rood oog kan door allerlei factoren komen. Rode ogen kan het gevolg zijn van een gebrek aan slaap en bij éé…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ChadoNihi, Pixabay (bewerkt)
  • http://www.chirurgenoperatie.nl/wp/algemene-chirurgie/brandwonden/
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=7590
  • Larousse Gezondheidsencyclopedie (2004)
Brunos (127 artikelen)
Laatste update: 26-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.