Wat te doen bij droge, rode of gezwollen ogen?

Niemand vindt het leuk om er altijd moe of zelfs ziek uit te zien. Of om continu rond te moeten lopen met rode, geïrriteerde en branderige ogen. Wanneer je last hebt van droge, rode of gezwollen ogen kan dat er zelfs voor zorgen dat je voortijdig veroudert. En dat is iets wat make-up niet langer kan maskeren en je dus liever voorkomt dan geneest. Rode en droge ogen kun je gelukkig eenvoudig behandelen met een paar simpele veranderingen in je levensstijl. Hoe ga je rode ogen te lijf?

Wat helpt goed tegen droge ogen?

Sluit bij werkzaamheden achter de computer regelmatig je ogen en neem om de 45-60 minuten pauzes van 2 of 3 minuten om je ogen niet teveel te vermoeien. Een pauze buiten de deur is raadzaam, omdat airconditioning een uitdrogend effect heeft op de ogen en frisse lucht helpt tegen droge ogen.

Qua dieet is het aan te raden om vis, rijk aan omega-3 vetzuren, te eten zoals wilde Atlantische zalm en sardines of één keer per dag een levertraan supplement (1.000 mg) te slikken.

Gebruik oogdruppels, die zout en proteïnen bevatten om traanvocht te stimuleren. De meeste oogdruppels zijn veilig maar vermijd degenen met benzalkonium chloride; deze middelen kunnen oogirritatie veroorzaken bij dragers van contactlenzen en hiermee het tegengestelde effect bewerkstelligen.

Wat te doen bij rode, geïrriteerde ogen?

Als je ogen chronisch rood zijn, ga dan zeker eerst naar de dokter om een bacteriële besmetting uit te sluiten. Alles variërend van droge ogen tot de meeste allergieën kan roodheid veroorzaken. Vaak is echter een ontsteking, veroorzaakt door huidsmeer en crèmes, de oorzaak. Maak de oogleden daarom liefst schoon met babyshampoo en spoel restanten weg met warm water.

Vermijd als het even kan oog make-up totdat de ogen een beetje zijn hersteld. Wanneer je ervoor kiest om toch oog make-up te gebruiken, verwijder deze dan bij voorkeur met een katoenen wattenschijfje, gedept in vitamine E olie.

Als allergieën de roodheid veroorzaken, behandel de ogen dan regelmatig vijf tot tien minuten met een koud, nat washandje. Slik een supplement met vitamine B12 om de allergie zelf minder actief te maken.

Irritatie door vuile of te veel gebruikte contactlenzen kan ogen rood en ontstoken maken. Oogdruppels, die de bloedvaten doen krimpen, geven hier veel verlichting maar gebruik ze liever niet dagelijks want met de tijd maken ze de ogen roder.

Actieplan voor kringen, wallen en rimpels

Om vasthouden van vocht onder en rond de ogen te verhinderen adviseert Delicious Living beperkte zoutinname per dag in de voeding. Verder is het raadzaam een gezichtscrème te gebruiken, die cafeïne of vitamine K bevat.

Koude kompressen in de ochtend kunnen ook enorm helpen. Dat helpt in ieder geval om de ogen tot rust te brengen en zorgt ervoor dat zwellingen onder en boven de ogen snel wegtrekken, zodat je ogen er absoluut frisser uit komen te zien.

Kies s avonds liever voor een crème met vitamine A, die helpt om de aanmaak van collageen te bevorderen en rimpels minder duidelijk te maken. Probeer te slapen met het hoofd hoog op een paar hoofdkussens om de vochtafvoer te bevorderen.

Goede oogdruppels voorkomen ook irritatie en daarmee ook rimpels op langere termijn. Ook een goede reiniging voor oog make-up is aan te bevelen om irritatie met alle gevolgen van dien te voorkomen.

Beter nog is het volgen van het Perricone Facelift Dieet, wat erg effectief is tegen zwellingen onder de ogen en rimpelvorming.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ogen: symptomen die kunnen wijzen op een oogziekteOgen: symptomen die kunnen wijzen op een oogziekteNiet alleen over je persoonlijkheid kunnen je ogen heelwat vertellen, maar ook over de toestand van je gezondheid. Een o…
Wat te doen bij droge ogen, kunnen oogdruppels helpen?Wat te doen bij droge ogen, kunnen oogdruppels helpen?Het hebben van droge ogen houdt in dat er te weinig traanvocht naar de ogen gaat. Consequentie van de aandoening is dat…
Droge ogen verhelpen - Symptomen, oorzaak en behandelingDroge ogen verhelpen - Symptomen, oorzaak en behandelingDroge ogen zorgen ervoor dat de ogen pijn doen, rood worden en jeuken. Ook het zicht kan wazig worden en je kan het gevo…
Droge ogen: oorzaken, behandeling, tips & oogdruppelsDroge ogen: oorzaken, behandeling, tips & oogdruppelsEen prikkend, branderig gevoel in de ogen is een veel voorkomend oogprobleem bij mensen die veel achter de pc of laptop…

Beauty: verzorging gezichtBeauty: verzorging gezichtHet is belangrijk dat je je gezicht altijd reinigt. Niet alleen op momenten dat we ergens naar toe moeten of je gezicht…
Nagels lakken met motiefjesWie zijn nagels lakt valt op. Hetzij omdat ze in opvallende kleuren gelakt zijn, hetzij omdat je handen gewoon mooi verz…
Bronnen en referenties
  • Deliciouslivingmag.com
  • www.perriconepromise.com (officiële site perricone face lift dieet)
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 17-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.