Syringomen: huidkleurige bultjes rond ogen en op wangen

Syringomen: huidkleurige bultjes rond ogen en op wangen Huidkleurige bultjes rond de ogen en op de wangen kunnen wijzen op syringomen. Een syringoom is een goedaardige zweetkliertumor, welke vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen en gewoonlijk in de puberteit ontstaan. Syringomen geven normaal gesproken geen klachten zoals jeuk of pijn. De pukkeltjes zijn rond tot ovaal, huidkleurig tot geel (soms doorzichtig) en ze zijn in groepjes gelokaliseerd rondom beide ogen. De pukkeltjes of bultjes kunnen ook op andere plaatsen van het lichaam voorkomen. Ze variëren in grootte van 1 tot 3 mm. Behandeling is vanuit medisch oogpunt niet nodig, aangezien de bultjes goedaardig zijn. Vanuit cosmetische overwegingen kan een behandeling gewenst zijn. Er zijn meerdere behandelmogelijkheden voorhanden, waaronder het aanstippen van de bultjes met vloeibare stikstof.

Wat zijn syringomen?

Een syringoom is een benigne of goedaardige zweetkliertumor, die zich manifesteren als huidkleurige papels of bobbels rond beide ogen, vaak op de onderoogleden. Ze kunnen ook voorkomen in de oksels en het genitale gebied. Ze worden vaker gezien bij vrouwen dan bij mannen en meestal ontstaan ze rond de puberteit. Ze worden vaak als cosmetisch storend ervaren.

Wie krijgen deze huidaandoening?

Grofweg 1% van de bevolking heeft last van syringomen. Syringomen kunnen op elke leeftijd voorkomen, maar het wordt normaal gesproken gezien bij jongvolwassenen. Het kan ook tijdens de puberteit aanwezig zijn. Meer vrouwen dan mannen hebben er last van. Alle mensen kunnen deze huidaandoening krijgen, maar syringomen komen vaker voor bij mensen van Aziatische afkomst en met een gepigmenteerde huid.

Symptomen: huidkleurige bultjes rond de ogen en wangen

Syringomen zijn normaal gesproken asymptomatisch en geven geen klachten zoals jeuk of pijn. In sommige zeldzame gevallen zijn ze in verband gebracht met jeuk, vooral bij transpiratie.¹ De papels zijn rond tot ovaal, huidkleurig tot geel (soms doorzichtig) en gelokaliseerd rondom beide ogen. Ze komen in groepjes voor. Zoals gezegd kunnen ze soms ook voorkomen in de oksels en het genitale gebied, alsook rondom de navel, op de hals en op de borst. De papels variëren in grootte van 1 tot 3 mm. Ze ontstaan vaak geleidelijk vanaf de puberteit en ze treden vaker bij vrouwen op dan bij mannen. Eruptieve syringomen kunnen plotseling ontstaan op volwassen leeftijd en dan vaak bij donkerder huidtypen. Meestal manifesteren deze uitbarstingen zich op de borst of buik.

Complicaties

Syringomen is een goedaardige huidaandoening die geen significante complicaties veroorzaakt. Soms kunnen de volgende factoren echter een reden tot bezorgdheid zijn:
 • De aanwezigheid van meerdere bultjes (of grote bultjes) kunnen als cosmetisch storend worden ervaren;
 • De bultjes kunnen terugkeren na onvolledige chirurgische excisie (verwijdering).

Oorzaak syringomen

Syringomen zijn goedaardige gezwellen die tot stand komen door een overmatige groei van zweetkliercellen Het is niet bekend waarom de één syringomen ontwikkelt en een ander niet. Men vermoedt dat hormonale factoren een rol spelen, aangezien het vaak rond de puberteit begint en meer vrouwen dan mannen er last van hebben. Eruptieve syringomen komen vaker voor bij mensen met een donkere huidskleur. Syringomen kunnen familiair bepaald zijn. Deze huidaandoening komt vaker voor bij patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte).

Risicofactoren

De risicofactoren voor syringomen zijn de volgende:
 • Een positieve familiegeschiedenis van syringomen;
 • Syndroom van Down: ongeveer één op de vijf patiënten met het syndroom van Down heeft één of meer syringomen;
 • De huidafwijking komt tevens vaker voor bij het Brooke-Spiegler syndroom, het Costello-syndroom en het Nicolau-Balus syndroom;
 • Slecht gecontroleerde diabetes.

Het is belangrijk op te merken dat het hebben van een risicofactor niet betekent dat je ook deze bultjes zult krijgen. Een risicofactor verhoogt de kans op het krijgen van deze aandoening in vergelijking met een individu zonder deze risicofactoren. Sommige risicofactoren zijn belangrijker dan andere.

Acne vulgaris op het voorhoofd / Bron: Roshu Bangal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Acne vulgaris op het voorhoofd / Bron: Roshu Bangal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Onderzoek en diagnose

Biopt

De diagnose kan a vu door de arts worden gesteld, maar een biopt kan zekerheid geven vanwege de soms sterke overeenkomst met andere huidaandoeningen.

Differentiaaldiagnose

Vergelijkbare ziektebeelden zijn:
 • Xanthelasma (cholestoroldeposities);
 • Tricho-epithelioom;
 • Basaalcelcarcinoom;
 • Acne vulgaris;
 • Apocrien hidrocystoma;
 • Colloid milium;
 • Syndroom van Cowden (multiple hamartoma syndrome);
 • Cutane tuberculose;
  Roodbruine bultjes door granuloma annulare / Bron: Mierlo, Wikimedia Commons (CC0)Roodbruine bultjes door granuloma annulare / Bron: Mierlo, Wikimedia Commons (CC0)
 • Syndroom van Favre-Racouchot;
 • Granuloma Annulare;
 • Adnextumor (microcystic adnexal carcinoma);
 • Milia (gerstekorrels);
 • Sebaceous hyperplasie;
 • Steatocystoma multiplex.

Behandeling van syringomen

Geen behandeling nodig vanuit medisch oogpunt

Aangezien syringomen goedaardig zijn én blijven (er is nog nooit huidkanker uit voortgekomen), is vanuit medisch oogpunt behandeling strikt genomen niet nodig. De papels zullen nooit spontaan verdwijnen.

Behandeling om cosmetische redenen

De belangrijkste reden voor behandeling is cosmetisch, in het bijzonder wanneer patiënten papels hebben rond de oogleden en wangen, vanwege hun opvallende locatie. Het doel van de therapie is vernietiging van de tumor met achterlating van minimale littekens, zonder recidief. Mogelijke behandelingen zijn de volgende:
 • Elektrocauterisatie (een methode waarbij het weefsel wordt vernietigd door middel van elektriciteit);
 • Biopteren/excisie (via de 'appelboor'-techniek, waarbij een huidrondje wordt uitgeponst);
 • Lasertherapie;
 • Aanstippen met vloeibare stikstof.

Syringomen zelf verwijderen

Er bestaan geen maatregelen bekend waarmee om het beloop van deze huidtumortjes te beïnvloeden. Je kunt ze beter niet zelf proberen te verwijderen. Vaak komen de bultjes terug of er treedt littekenvorming op na hardhandige verwijdering van syringomen.

Preventie van huidkleurige bultjes

Op dit moment (2024) zijn er geen methoden bekend om het optreden van syringomen te voorkomen.

Prognose

De prognose van syringomen is uitstekend na behandeling. Na onvolledige verwijdering kunnen de bultjes terugkeren.

Extra informatie

Er is geen bewijs dat het eten van vette voedingsmiddelen en chocoladeproducten van invloed zijn op het ontstaan van syringomen. Het hardhandig reinigen van de huid kan de aandoening verergeren. De aanwezigheid van vuil op het lichaam is geen oorzakelijke factor voor de bultjes. Wel is het belangrijk om de huid schoon te houden.

Noot:
 1. Marzano AV, Fiorani R, Girgenti V, Crosti C, Alessi E. Familial syringoma: report of two cases with a published work review and the unique association with steatocystoma multiplex. J Dermatol. Mar 2009;36(3):154-8.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syringomen: Bultjes (zweetkliergezwellen) rond ogen & wangenSyringomen: Bultjes (zweetkliergezwellen) rond ogen & wangenOngeveer 1% van de bevolking heeft last van syringomen (syringoma). Bij een syringoom vindt een overmatige groei van cel…
Kleine witte puntjes of gele bultjes rond de ogen & oogledenKleine witte puntjes of gele bultjes rond de ogen & oogledenLaste van kleine witte puntjes of gele bultjes rond de ogen en oogleden? Er zijn meerdere huidaandoeningen die dergelijk…
Rode bultjes op benen en armen: keratosis pilarisRode bultjes op de bovenbenen of armen: het is een onschuldige, cosmetische aandoening die vaak voorkomt. De aandoening…
Kleine, witte bultjes op de (boven)lipKleine, witte bultjes op de (boven)lipAls je je lip strak trekt, zijn er bij sommige mensen kleine, witte stipjes zichtbaar. Wat zijn dit voor stipjes en zijn…

Warmte-uitslag: een veelvoorkomende huidirritatieWarmte-uitslag: een veelvoorkomende huidirritatieWarmte-uitslag, ook wel zweetuitslag genoemd, is een verzamelnaam voor verschillende huidirritaties die ontstaan als gev…
Wat te doen om een eetbui te kunnen overwinnenWat te doen om een eetbui te kunnen overwinnenHet kan je plotseling overkomen: je hebt een enorme drang naar lekker eten. Hoewel je weet dat het beter is om niet te d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mark A. Taff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Dr. R.I.F. van der Waal, prof. dr. H.A.M. Neumann (red.): Praktische dermatologie - Klinische atlas met 470 afbeeldingen in kleur, Prelum uitgevers, Houten, 2009.
 • DoveMed. Syringoma. http://www.dovemed.com/diseases-conditions/syringoma/ (ingezien op 27-3-2017)
 • http://emedicine.medscape.com
 • Marzano AV, Fiorani R, Girgenti V, Crosti C, Alessi E. Familial syringoma: report of two cases with a published work review and the unique association with steatocystoma multiplex. J Dermatol. Mar 2009;36(3):154-8.
 • Afbeelding bron 1: Roshu Bangal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: Mierlo, Wikimedia Commons (CC0)
Reacties

Sara, 22-02-2014
Dankuwel voor deze informatie, ik heb er namelijk erg lang last vanen en kan nu eindelijk mee naar de dokter gaan omdat ik weet dat het geen onzin is! Reactie infoteur, 05-04-2014
Syringomen mogen dan goedaardig zijn, maar ze kunnen zeker als cosmetisch storend worden ervaren wat van invloed kan zijn op de kwaliteit van leven. Dus zeker geen onzin! Fijn dat u n.a.v. dit artikel de stap naar de huisarts kon nemen.

Anonimus, 27-12-2011
Ik heb deze huidaandoening vermoedelijk op de penis. Zou ik hiermee naar de huisarts stappen of is er een manier om het te genezen zonder verdere medische hulp? Reactie infoteur, 27-12-2011
Syringomen zijn kleine goedaardige zweetkliertumoren, welke vaak in de puberteit ontstaan. Syringomen geven normaal gesproken geen klachten zoals jeuk of pijn. De papels zijn rond tot ovaal, huidkleurig tot geel (soms doorzichtig), variëren in grootte van 1 tot 3 mm, en zijn in groepjes gelokaliseerd rondom beide ogen. Ze kunnen ook op andere plaatsen van het lichaam voorkomen, zoals de penis.

Qua uiterlijk kan deze aandoening (als het in het genitale gebied voorkomt) onder meer verward worden pearly penile papules (parelketting). Pearly penile papules veel voorkomende goedaardige en fysiologisch normale kleine slijmvliesbultjes aan de penis. Ze bevinden zich tussen de eikel (of glanspenis) en de penisschacht. Zie: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/62098-pearly-penile-papules-parelketting-bij-mannen-verwijderen.html.

Ook kunnen ze lijken op plekjes van Fordyce. Dit zijn kleine lichtgele, lichtverheven papels. Meestal treft men ze aan in een groep op het slijmvlies van de binnenkant van de wang of van de lip, en op de penis of schaamlippen. De talgbultjes zijn asymptomatisch, onschuldig en niet besmettelijk. Zie: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/75288-rode-plekken-vlekken-bultjes-of-zweertjes-penis-eikel.html.

Uw huisarts kan een diagnose stellen en u te dienaangaande verder adviseren.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 17-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.