Wat te doen om een eetbui te kunnen overwinnen

Wat te doen om een eetbui te kunnen overwinnen Het kan je plotseling overkomen: je hebt een enorme drang naar lekker eten. Hoewel je weet dat het beter is om niet te doen, kun je verleiding niet weerstaan. De kast wordt open getrokken om je vervolgens helemaal vol te proppen met dat eten wat je zo lekker vindt. Achteraf voel je je schuldig en snap je niet waarom je de beheersing bent verloren. Vaak wordt er gegeten vanuit een emotie. Het is heel moeilijk om de cirkel van negatieve emoties te doorbreken.

Een eetbui krijgen

Het kan een tijdje goed gaan, maar dan komt die vervelende eetbui toch weer terug. Vooral bij mensen die het moeilijk vinden om een dieet vol te houden komt dit voor. Dan komt er een moment dat je in één keer erg veel eten naar binnen werkt. Niet omdat je honger hebt, maar omdat je zin hebt in iets lekkers. Dit gaat soms zo ver dat je blijft dooreten terwijl je al vol zit. Omdat je je schaamt hiervoor doe je dit wanneer je alleen bent. Tijdens het volproppen weet je dat het niet goed is, maar je kunt niet stoppen totdat je erg vol zit. Deze vicieuze negatieve cirkel is alleen te doorbreken door eerlijk te zijn tegenover jezelf.

Eten door emotie

Waarom is het zo moeilijk om te stoppen met eten zelfs al als je vol zit? Er is geen sprake van echte honger, maar vooral van lekkere trek. De trek in eten wordt vaak in gang gezet door gevoelens zoals stress, depressie, verveling, verdriet, angst of eenzaamheid. Om jezelf als het ware te troosten pak je wat lekkers wat kan leiden tot een eetbui. Hiervan kun je weer schuldgevoelens krijgen die ervoor zorgen dat je jezelf nog meer wilt gaan troosten met eten. Zo ontstaat er een negatieve vicieuze cirkel. Als je door veel eetbuien dikker wordt, kan dit ook negatieve gevoelens veroorzaken waardoor de negatieve cirkel alleen nog maar groter wordt.

Het doorbreken van de cirkel

Bij het hebben van negatieve emoties, wordt het erg moeilijk om de benodigde dieetdisciplines op te brengen. Je moet er achter zien te komen waarom de vaak spontane eetbui niet kunt onderdrukken. Als je weet wat de oorzaak is, dan kun je de cirkel doorbreken en van de eetbuien af komen. Waar komt de prikkel om "iets lekkers" nodig te hebben vandaan? Ga na of je gestresst raakt door bepaalde zorgen, je werk, je relatie, verveling of iets anders waardoor je negatieve gevoelens krijgt. Stress is een grote boosdoener om te gaan eten zonder dat je honger hebt. Zodra je dit weet kun je wat doen aan deze emotie en zo de drang om je te troosten met eten te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. Je kunt de gevoelens die je ervaart opschrijven of er over praten met iemand die je vertrouwt. Mocht dit nog niet lukken vóór een eetbui, begin dan na denken over emoties ná een eetbui. Uiteindelijk zal je ontdekken waar het vandaan komt.

De verleiding weerstaan

Vaak loop je zonder na te denken naar de keuken en pakt een lekker koekje en stop je die zonder na te denken in je mond. Er is iets waardoor je eetprikkel krijgt in je hersenen waardoor je gaat eten. Het kan bijvoorbeeld komen doordat je eten ziet op t.v. of langs een snackbar bent gelopen. Overal zie je de lekkernijen lonken. Deze verleidingen zijn niet tegen te houden, maar je kunt er wel mee leren omgaan.

Als je een eetbui voelt opkomen, probeer dan eens uit de vaste gewoonte te stappen en probeer eerst iets anders te doen. Ga bijvoorbeeld sporten, met de hond lopen, een telefoontje plegen of een wandeling maken. Vaak komt de eetbehoefte plotseling opzetten en zal hij ook weer vrij snel afzakken als je er niet aan toe geeft. Dit vraagt zeker in het begin een groot doorzettingsvermogen. Als je de eerste keer een eetbui hebt kunnen weerstaan, zullen de keren erop steeds gemakkelijker worden om te weerstaan.

Lijstje maken

Probeer op een moeilijk moment jezelf af te vragen of je echt honger hebt. Vraag je af of het gezond voor je is en of je er echt trek in hebt. Vraag jezelf af wat de gevolgen zijn als je de lekkere snack op dat moment niet neemt. Probeer je eens in te denken hoe trots je kunt zijn op jezelf als je deze verleiding kunt weerstaan en hoe sterk je je zult voelen. Als je eenmaal een manier hebt gevonden om jouw eetverleidingen te kunnen onderdrukken, schrijf deze dan gauw op papier. Er zal weer een moment komen waar je de verleiding moet proberen te weerstaan. Op zo'n moment kun je naar het briefje kijken. Spreek met jezelf af dat je eerst het briefje leest alvorens te overwegen of je de snack werkelijk gaat eten.

Conclusie

Op het moment dat je er achter komt dat je een eetbui kunt weerstaan en weet hoe je dit moet doen geeft het een positief en sterk gevoel. Probeer deze positieve gevoelens door te zetten en wees trots op jezelf. Ook met positieve gevoelens kun je in een positieve vicieuze cirkel komen waardoor het weerstaan van eetbuien steeds gemakkelijker gaat. Als er een moment is dat je toch weer even toe geeft aan een zwak moment betekent het niet dat alles voor niets is geweest. Probeer positief te blijven en weet dat je het kunt en wees overtuigd dat je sterk genoeg bent om het de volgende keer weer te weerstaan.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eetbuien: de vicieuze cirkelEetbuien: de vicieuze cirkelEetbuien, veel vrouwen hebben er last van. Bij sommigen ontwikkelt zich een eetstoornis: boulimia of Binge Eating Disord…
Stoppen met emotie-eten: wat kun je hieraan doen?Stoppen met emotie-eten: wat kun je hieraan doen?Eten uit emotie is een van de meest voorkomende redenen waarom het iemand niet lukt om af te vallen. Veel mensen beginne…
Hoe kom je van je eetbuien af als je wilt afvallen?Hoe kom je van je eetbuien af als je wilt afvallen?Afvallen blijft moeilijk, zeker als je ook nog eens te maken hebt met eetbuien. Tijdens een eetbui eet je alles wat los…
Wat zijn de symptomen van het Binge Eating disorderHet Binge Eating Disorder is een eetstoornis die veel lijkt op de twee andere eetstoornissen Anorexia Nervosa en Boulimi…

Syringomen: huidkleurige bultjes rond ogen en op wangenSyringomen: huidkleurige bultjes rond ogen en op wangenHuidkleurige bultjes rond de ogen en op de wangen kunnen wijzen op syringomen. Een syringoom is een goedaardige zweetkli…
Xanthelasma: verwijderen gele cholesterolbultjes rond ogenXanthelasma: verwijderen gele cholesterolbultjes rond ogenXanthelasma (xanthelasma palpebrarum) zijn cholesterolbultjes bij de ogen. Xanthelasma is een onschuldige, doch ontsiere…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ValeskaReon, Pixabay
  • www.gezondheidsnet.nl
  • www.tipsbijhetafvalle.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 03-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.