Stoppen met emotie-eten: wat kun je hieraan doen?

Stoppen met emotie-eten: wat kun je hieraan doen? Eten uit emotie is een van de meest voorkomende redenen waarom het iemand niet lukt om af te vallen. Veel mensen beginnen enthousiast aan een dieet, maar haken snel weer af. Emotie-eters eten niet omdat zij honger hebben, maar omdat ze tegen een bepaalde emotie aanlopen. Vaak gebeurt dit zonder er bij stil te staan en zal de emotie verdwijnen door ongezonde voeding te eten. Na de eetbui voelen zij zich vaak schuldig en waardeloos. Mensen kunnen gaan emotie-eten door bijvoorbeeld stress, slapeloosheid, eenzaamheid of angst.

Afvallen lukt niet

Iemand die eet uit emotie zal waarschijnlijk er erg veel moeite mee hebben om af te vallen. Emotie-eten is een veel voorkomende oorzaak van het mislukken van een afslankdieet. Iemand zal vol goed moed beginnen aan een dieet, maar vaak wordt er al snel afgehaakt. Veel mensen krijgen last van het zogenaamde jojo-effect: zij vallen af tijdens het dieet, maar zodra zij stoppen met lijnen komen de kilo’s er al snel weer bij. Dit wordt vooral gezien wanneer iemand een crashdieet volgt. Dit zijn diëten bedoeld om in een snelle tijd veel af te vallen. Het lichaam krijgt het signaal dat er tijden van honger zijn aangebroken en zal sneller voedingsstoffen vasthouden. Ook is het moeilijker om het hongersignaal te negeren en is de kans groot dat iemand een eetbui krijgt.

Emotie-eten

Mensen die eten uit emotie hebben niet echt honger, maar gaan eten omdat ze tegen een bepaalde emotie aanlopen en daardoor in de knoop raken. Er wordt vaak gegeten zonder zich ervan bewust te zijn. Emotie-eters voelen zich vaak schuldig en waardeloos nadat zij hebben gegeten. Er zijn ook mensen die gaan eten omdat ze ruzie hebben met iemand, angstig zijn, zich niet gewaardeerd voelen of zich eenzaam voelen. Door slaapgebrek worden er meer van het hongerhormoon ghreline aangemaakt en minder van het hongerremmende hormoon leptine.

Kenmerken van eten uit emotie zijn:

  • Trek in iets specifieks, meestal iets ongezonds zoals chocolade of chips
  • Je bent bereid zelfs naar de supermarkt te gaan om het specifieke product te kopen
  • De honger is dwingend
  • Je eet onbewust
  • De trek in eten komt plotseling
  • Je hebt iets meegemaakt waardoor je wilt eten
  • Je eet zonder erbij na te denken, de zak chips is ineens leeg
  • Er is geen honger in de maag te voelen
  • Je kunt pas stoppen met eten als je vol zit en vaak eet je dan nog even door
  • Na de eetbui heb je last van schuldgevoel en heb je een slecht gevoel over jezelf

Hoe kom je er vanaf?

Stop met het maken van excuses om je emotie-eten goed te praten. Je denkt dat je jezelf beter gaat voelen door die zak snoep leeg te eten, maar je weet van te voren dat het niet helpt. Baal je van de kilo’s die erop vliegen, stop dan met emotie-eten. Hier volgen wat tips die je kunt opvolgen om er vanaf te komen:

Eetdagboek

Begin met het bijhouden van een eetdagboek. Zo krijg je inzicht waarom je eet. Ga na hoe je jezelf voelt als je eet. Je ontdekt een patroon en op elke momenten je eet uit emotie. Zodra je dit weet kun je dit doelbewust aanpakken.

Eet bewust

Wees je gedurende de dag bewust van wat je allemaal eet en neem er de tijd voor. Sta er even bij stil wat je eet en geniet van het eetmoment. Zo voorkom je onbewust allerlei ongezonde dingen naar binnen werken.

Beweging

Door te bewegen kun je het emotie-eten goed aanpakken. Het zorgt voor afleiding, en ook komen er tijdens sporten stoffen vrij in het lichaam waardoor je jezelf beter gaat voelen. Zo kun je beter omgaan met stress en houd je jouw emoties onder controle.

Vervang ongezond eten door gezonde voeding

Emotie-eters grijpen meestal naar ongezonde dingen zoals snoep, koekjes of een stuk kaas. Probeer het ongezonde te vervangen voor iets gezonds, zoals een stuk fruit, een handje nootjes of een schaaltje magere yoghurt. Zorg dat je geen ongezonde snacks in huis hebt, omdat je ze op een zwak moment waarschijnlijk niet kunt weerstaan.

Vermijd eenzaamheid

Mensen die zich alleen voelen zijn geneigd zichzelf te troosten met eten. Mocht je eenzaam zijn, zoek dan gezelschap op. Ga samen winkelen, sporten, een spel spelen of een hobby uitoefenen. Zoek afleiding en dat kan op vele manieren. Wil je afvallen, kun je steun zoeken in een afslankgroep.

Pak de emoties aan

Probeer jezelf niet te verzetten tegen je emoties en laat je gevoelens vrij. Dit kan moeilijk zijn, maar emoties toelaten is een belangrijke manier om ermee om te leren gaan. Als je weet uit welke emotie je gaat eten, kun je hieraan werken. Praat over de dingen die je dwars zitten in plaats van ze weg te eten. Verwacht niet te snel resultaat, meestal zul je een tijdje moeten doorzetten voordat je van het emotie-eten af bent. Je lichaam is gewend aan bepaalde snacks en het is een gewoonte geworden. Het kost tijd om nieuwe en gezondere gewoontes aan te leren, maar uiteindelijk zul je jezelf dankbaar zijn.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overeten: een aangeleerd gedragsprobleemOvereten: een aangeleerd gedragsprobleemBijna de helft van de Nederlandse bevolking heeft last van overgewicht en dit vormt een gevaar voor de gezondheid. Mense…
Wat zijn de symptomen van het Binge Eating disorderHet Binge Eating Disorder is een eetstoornis die veel lijkt op de twee andere eetstoornissen Anorexia Nervosa en Boulimi…
Afvallen: wat te doen tegen eetbuien in de avond?Afvallen: wat te doen tegen eetbuien in de avond?Eetbuien zijn erg vervelend wanneer je wilt afvallen. Heel veel mensen hebben hier vooral in de avond last van. Ze ligge…
Help ik ben eetverslaafd: wat moet ik doen?Help ik ben eetverslaafd: wat moet ik doen?Een eetverslaving is een psychische aandoening. Hierbij is er sprake van een afwijking van het normale eetgedrag waarbij…

Stimuleer de vetverbrandingStimuleer de vetverbrandingIedereen wil dat ideale gewicht bereiken en ook behouden. Dit kan je doen door veel te bewegen en gezond te eten. Er zij…
Afvallen met vitamine DAfvallen met vitamine DAls je al vele diëten hebt geprobeerd en niets lijkt te helpen, dan kan vitamine D misschien wel een oplossing bieden. U…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Charloisporto, Pixabay
  • www.leukafvallen.nl/stoppen-met-emotie-eten-volg-deze-10-tips
  • www://sochicken.nl/emotioneel_eten_herkennen_en_verslaan_in_5_stappen
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 11-05-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.