Stimuleer de vetverbranding

Stimuleer de vetverbranding Iedereen wil dat ideale gewicht bereiken en ook behouden. Dit kan je doen door veel te bewegen en gezond te eten. Er zijn echter een paar manieren om ervoor te zorgen dat de vetverbranding extra wordt gestimuleerd om op die manier die sexy strakke buik te krijgen. Als je eenmaal een aantal manieren hebt doorgevoerd in je dagelijkse routine zal vet als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Snellere stofwisseling = snellere vetverbranding

De stofwisseling is het proces van de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen dat als doel heeft om energie te produceren. Bij een snelle stofwisseling wordt veel energie verbrand dat wordt omgezet in warmte. Daarnaast wordt er nauwelijks of geen vet opgeslagen. Een snelle stofwisseling kan ervoor zorgen dat je sneller vet gaat verbranden, omdat je energiereserves worden aangesproken. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om de stofwisseling te versnellen en daarmee de vetverbranding te stimuleren.

Goede nachtrust

Zorg voor een goede en regelmatige nachtrust. Kies een tijd uit wanneer je gaat slapen en houdt dat vol. Je lichaam kan er op die manier aan wennen en de stofwisseling hierop afstemmen. Zorg er daarnaast voor dat je minstens 8 uur slaap per nacht krijgt. Minder dan 8 uur slaap kan namelijk zorgen voor een vertragende stofwisseling en het kan leiden tot meer honger gedurende de dag. Je zal overdag dan meer calorieën consumeren dan je nodig hebt. Dit wordt dus weer omgezet in vet.

Drink water bij het opstaan

Het lichaam heeft behoefte aan voldoende vocht om goed te kunnen blijven functioneren. Na de slaap is het lichaam helemaal uitgedroogd en heeft het vocht nodig. Het gebrek aan voldoende water zorgt voor een vertraagde stofwisseling. Door minstens een halve liter water drinkt zal de stofwisseling met 30% toenemen. Dit effect kan tot 90 minuten lang aanhouden. Wacht wel 15 minuten voordat je begint met het ontbijt nadat je een halve liter water hebt gedronken. Het kan er anders voor zorgen dat je te snel een vol gevoel hebt, waardoor je niet voldoende calorieën binnenkrijgt in de ochtend.

Sla het ontbijt niet over

In de ochtend is de hoeveelheid van het stresshormoon, cortisol, heel hoog. Dit hormoon zorgt ervoor dat het lichaam zijn energie haalt uit de eiwitreserves in de spieren. Dit komt omdat deze reserves makkelijker voor het lichaam zijn aan te spreken dan vetreserves. Het is de bedoeling om vet te verbranden en niet de spieren. Om te voorkomen dat het lichaam je spieren zal afbreken, moet je binnen een halfuur, nadat je bent opgestaan, ontbijten. Je zorgt ervoor dat het lichaam weer energie krijgt en niet langer de spieren afbreekt, maar de vetreserves.

Kies voor een goed en gezond ontbijt

Een goed en gezond ontbijt kan ervoor zorgen dat je minder hongergevoel krijgt gedurende de dag en gezondere keuzes gaat maken. Een ontbijt met snelle koolhydraten en suikers zorgt voor een piek en vervolgens een onmiddellijke daling in de bloedsuiker spiegel, waardoor je binnen een uur weer honger zal krijgen. Deze piek in de suikerspiegel zorgt er tevens voor dat de suikers in je bloed zullen worden opgeslagen als vet. Kies voor een ontbijt met veel vezels en eiwitten. Een paar eieren op volkorenbrood met wat groenten zoals tomaten en komkommer is een voorbeeld van een goed en gezond ontbijt. Griekse yoghurt met blauwe bessen en havermout is ook voedzaam aan het begin van de dag. De vezels zorgen ervoor dat koolhydraten langzaam worden vrijgegeven in het lichaam, omdat ze moeilijk te verteren zijn. Dit voorkomt een piek in de bloedsuikerspiegel en vreetbuien. De eiwitten zorgen er daarnaast voor dat je langer met een verzadigd gevoel rondloopt.

Drink voldoende water

Een uitgedroogd lichaam heeft een trage stofwisseling en zal daardoor bijna geen vet verbranden. Drink minimaal 2 liter vocht per dag om je lichaam goed te hydrateren en je stofwisseling met 3 procent te verhogen. De 2 liter vocht kan bestaan uit water, thee en maximaal 2 koppen koffie per dag. Suikerhoudende dranken, zoals vruchtendranken en frisdranken, bevatten heel veel suiker en zorgen juist weer voor een piek in je bloedsuiker. Dit moet worden voorkomen als je vet wilt verbranden. Probeer deze dranken te vermijden evenals lightdranken. Lightdranken zorgen voor verwarring bij de stofwisseling, die je daardoor aanzet tot het eten van calorierijk voedsel. Kies voor bij water, thee en koffie voor een goede vetverbranding.

Kies voor natuurlijke producten

Al het voedsel dat de mens heeft bewerkt of gemaakt, zijn producten die in de meeste gevallen niet goed voor je zijn, ongeacht wat er op het etiket staat. In bewerkte producten zitten vaak verborgen suikers, snelle koolhydraten, toegevoegde vetten, kunstmatige geur-, smaak- en kleurstoffen en nog veel meer toevoegingen. Ondanks alles wat er op het etiket wordt beweerd over het product, het is niet gezond. Deze toevoegingen van suiker, vetten en andere stoffen maken het lichaam in de war en hebben een negatieve invloed op opslaan van vet. Er is zoveel keuze aan producten, dat je niet meer weet wat je wel of niet moet kopen als je gezond wilt gaan leven.

Er is een simpele regel die je altijd kan toepassen bij het kopen van gezond voedsel. Als er een etiket op het product zit waarop de voedselwaarden staan, dan is het in de meeste gevallen niet gezond. Producten waar geen etiket op zit zijn bijvoorbeeld groenten, fruit, vlees, eieren, aardappelen en verse noten. Er zijn uiteraard uitzondering op deze regel. Havermout, volkorenbrood, melkproducten, kaas, pure chocolade en quinoa zijn voorbeelden van producten die ook binnen een gezond eetpatroon passen.
Probeer hiervan ook zoveel mogelijk biologisch te kopen, indien dat financieel mogelijk is. Biologisch voedsel bevat namelijk geen giftig stoffen en doden daarmee niet de darmflora die belangrijk is voor de opname van voedingsstoffen in je darmen.

Door het kiezen en eten van natuurlijke producten hoeft het lichaam weinig vet op te gaan slaan. Natuurlijke producten zijn namelijk rijk aan vezels, mineralen en vitamines. Dit nagenoeg alles wat een lichaam nodig heeft. Daarnaast bevat het geen suiker waardoor de bloedsuikerspiegel niet zal pieken en geen vet op zal slaan.

5 a 6 maaltijden per dag

Het is verstandig om dagelijks, afhankelijk van je geslacht en inspanning, 2000 tot 3000 calorieën binnen te krijgen. Dat is een aanzienlijke hoeveelheid aan voedingsstoffen. Om te voorkomen dat je last krijgt van een piek in je bloedsuiker en een hongergevoel, heeft het de voorkeur om dit te verdelen over 5 tot 6 maaltijden. Dat betekent dat je ongeveer elke 3 uur een (kleine of grote) maaltijd nuttigt. Het lichaam heeft dan elk moment van de dag energie en hoeft het geen energie op te slaan in de vorm van vet om op die manier reserves op te bouwen. Aangezien het lichaam steeds over energie zal beschikken door de vele maaltijden. Daarnaast blijft de stofwisseling hierdoor constant en zal het niet vertragen.

Kies voor intervaltraining

Bewegen is een van de beste manieren om vet te verbranden en daarmee af te vallen. Je zal een sport kunnen gaan beoefenen waarbij je veel moet bewegen als voetbal of tennis, maar er zijn nog meer mogelijkheden. Een mogelijkheid is om te gaan joggen. Dit is een goede cardiotraining, waarbij je op een gelijk tempo een bepaalde afstand aflegt. Mensen overschatten het effect hiervan op de lange termijn. Het lichaam is er namelijk op gebouwd om zich snel aan te passen aan veranderingen. Als je regelmatig hardloopt zal het lichaam hieraan gaan wennen en de verbranding van energie hierop aanpassen. Dan zal je niet veel vet meer verbranden, omdat het lichaam zich heeft aangepast aan je training. Daarnaast kost het ook veel tijd om lange afstanden te gaan joggen op een gelijk tempo. Ook wordt alleen tijdens de training energie gebruikt en zodra de training is afgelopen zal dat effect stoppen.

Gelukkig is er ook een oplossing om relatief snel en veel vet te verbranden. De oplossing is namelijk intervaltraining. Hierbij wissel je periodes van rust om met periodes van sprint. Een voorbeeld hiervan is 60 seconden rustig hardlopen en 30 seconden sprinten gevolgd door weer 60 seconden rustig hardlopen en weer 30 seconden sprinten enzovoorts. Dit kan je, afhankelijk van je conditie, 8 tot 15 keer herhalen. Tijdens deze training zorg je voor een zuurstoftekort in, en een beschadiging van je spieren. In de periode na de training moet het lichaam weer zorgen voor voldoende zuurstof in die cellen en de spieren repareren. Dit kost veel energie en dat wordt gehaald uit het opgeslagen vet. Daarnaast zal het lichaam niet snel aan de training wennen en je kan het schema eenvoudig aanpassen. Een intervaltraining zal ongeveer 15 minuten duren. Het is daarom de beste training om toe te passen als je vet wilt verbranden en weinig tijd hebt.

Doe aan krachttraining

Het hebben van spieren heeft veel voordelen. Naast dat het er mooi uitziet om een beetje gespierd te zijn, kost het ook veel energie om deze spieren in stand te houden. Een pond spierweefsel verbrandt 15 keer meer energie dan een pond vetweefsel. Dat is een aanzienlijk verschil. Probeer eens je spiermassa te vergroten door aan krachttraining te doen. Train elke spiergroep een keer in de week om alles goed te laten groeien.

Voedingssupplementen die vet verbranden

Er zijn supplementen die de vetverbranding van het lichaam stimuleren. Het zijn geen wondermiddelen, maar het zal helpen bij het verbranden van vet als je daarnaast ook een gezonde levensstijl hebt. Goede supplementen zijn:

  • Groene thee-extract: Een capsule staat gelijk aan 10 koppen groene thee en zal de vetverbranding met 35% verhogen.
  • Groene koffie-extract: Het groene koffie- extract GCA zorgt ervoor dat de vetverbranding wordt gestimuleerd.
  • Kaneelcapsules: Kaneel zorgt voor een lage bloedsuikerspiegel en remt de opslag van vet door het lichaam. Daarnaast zorgt het ervoor dat je eetlust wordt geremd.
  • Zoethoutextract: Het slikken van zoethoutextract zorgt voor hoog houden van de stofwisseling tijdens de slaap. Er wordt dan vet verbrand tijdens het slapen.
© 2015 - 2023 Kevin701, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eet vet, verlies gewicht! Een optimaal dieetEet vet, verlies gewicht! Een optimaal dieetHebt u een 'vetvrij' dieet geprobeerd en heeft het niet echt gewerkt zoals u het verwachtte? U dacht dat u ponden met ve…
Hoe je snel kunt afvallenIedereen die wat gewicht kwijt wil, wil dit graag zo snel mogelijk en met ze weinig mogelijk moeite. Er zijn een aantal…
Mythes over afvallen die je niet helpen vet kwijt te rakenAdvies over afvallen is overal te vinden. Van lifestyle-tijdschriften tot internet. De meeste van deze adviezen zullen z…
Hoe gezond en efficiënt af te slankenHoe gezond en efficiënt af te slankenDe badpakken-tijd staat bijna voor de deur en je bent enkele kilootjes bijgekomen die er terug af moeten. Begin je dieet…

Het beperkt FODMAP-dieet voor prikkelbare darmenHet beperkt FODMAP-dieet voor prikkelbare darmenHet beperkt FODMAP-dieet draait om het elimineren van bepaalde koolhydraten zoals lactose, fructose en koolhydraten uit…
Stoppen met emotie-eten: wat kun je hieraan doen?Stoppen met emotie-eten: wat kun je hieraan doen?Eten uit emotie is een van de meest voorkomende redenen waarom het iemand niet lukt om af te vallen. Veel mensen beginne…
Bronnen en referenties
  • Guy van der Reijden, Op de cover van Men's Health in 90 dagen, Utrecht 2011
  • Men's Health Nederland, Oktober 2014
Kevin701 (52 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.