Problemen bij de zaadlozing: oorzaken en oplossing

Problemen bij de zaadlozing: oorzaken en oplossing Er zijn heel wat mannen die problemen hebben met de zaadlozing en het is een probleem waar niet graag over gesproken wordt. De belangrijkste problemen die een man ervaart met de zaadlozing zijn een vroegtijdige zaadlozen of het uitblijven van een zaadlozing. Dit kan zowel lichamelijke als psychische oorzaken hebben. Ook kan het leiden tot relatieproblemen. Wat houden problemen met de zaadlozing in en wat kun je hieraan doen?

De zaadlozing

Tijdens een ejaculatie van een man worden er miljoenen zaadcellen uitgedreven. Deze zaadcellen ontstaan in de teelballen en worden gerijpt in de bijballen. De zaadlozing komt tot stand door het prikkelen van de penis. Het bestaat uit twee fasen. Eerst is er een uitstootfase, waarbij de vloeistof zich ophoopt in de prostaat. Daarna volgt de fase van het uitdrijven waarbij spieren zich samentrekken en waarbij het zaad naar buiten komt. Sperma bestaat voor ongeveer 1 tot 3 procent uit zaadcellen en de rest is vocht dat wordt aangemaakt in de prostaat en zaadblaasjes.

Problemen met zaadlozen

Er kunnen problemen ontstaan met betrekking tot de zaadlozing. De twee belangrijkste problemen zijn een vroegtijdige zaadlozing en het volledig uitblijven van een zaadlozing. Voortijdig klaarkomen overkomt vooral jonge mannen. Er zijn ook mannen die geen zaadlozing kunnen krijgen. Sommige mannen kunnen wel een orgasme krijgen, ook wel een droog orgasme genoemd, maar er is geen sperma.

Psychische oorzaken

Bij mannen die last hebben van een vroegtijdige zaadlozing, is vaak sprake van seksuele onzekerheid. Vaak zijn ze bang om slecht te presteren, waardoor de opwinding groter wordt. Ze zijn bang voor een vroegtijdige ejaculatie en door de angst gebeurt dit ook. Veel mannen hebben zichzelf door zelfbevrediging aangeleerd dat ze snel kunnen klaarkomen. Dit is dan een soort reflex geworden, dat ten nadele werkt als ze samen zijn met een partner. Dit reflex kan ook weer afgeleerd worden. Er zijn ook mannen die niet meer opgewonden genoeg kunnen raken om een orgasme te krijgen. Dit ligt in de meeste gevallen niet aan de partner, maar het is een psychisch probleem dat speelt bij de man zelf.

Medische oorzaken

Geneesmiddelen kunnen invloed hebben op de zaadlozing. Zo vertragen antidepressiva het reflex van de ejaculatie. Medicijnen kunnen ook invloed uitoefenen op je vermogen op opgewonden te raken, waardoor een zaadlozing niet meer mogelijk is. Als er een operatie heeft plaatsgevonden aan de prostaat, kan het ervoor zorgen dat een zaadlozing uitblijft. Als de blaasspieren tijdens een operatie worden aangetast, kunnen ze de blaasingang niet meer afsluiten tijdens een zaadlozing waardoor het sperma de blaas instroomt in plaats van naar buiten komt. Het sperma wordt dan (meestal onopgemerkt) uitgeplast. Daarnaast kunnen de volgende punten ook zorgen voor het uitblijven van een zaadlozing:

  • Overmatig veel seks
  • Onvoldoende prikkeling van de penis
  • Ouderdom

Symptomen

De symptomen kunnen vrij duidelijk zijn bij een vroegtijdige zaadlozing. Het kan een probleem vormen in de relatie op het moment dat het plezier van het vrijen hierdoor is verminderd. Bij sommige mannen is er al sprake van een zaadlozing voordat er lichamelijk contact is geweest. Dit kan frustrerend zijn en de man zoekt meestal een manier om de zaadlozing uit te stellen. Bij het uitblijven van een zaadlozing zijn de symptomen vaak ook duidelijk. Ook al wil de man het graag, het lukt niet meer. Hieronder worden enkele soorten stoornissen bij een zaadlozing besproken:

Vertraagde zaadlozing

Dit wordt in de medische wereld ejaculatio retardata (vertraagde zaadlozing) genoemd. Hierin bestaan verschillende gradaties. Er zijn mannen die alleen kunnen ejaculeren tijdens zelfbevrediging en niet bij een partner, maar het kan ook andersom. En als de zaadlozing lukt, kost het enorm veel moeite. Het vormt meestal pas een probleem als er sprake is van een kinderwens.

Zaadlozing zonder gevoel van orgasme

Er zijn ook mannen die wel een zaadlozing hebben, maar zonder een gevoel van orgasme. Dit wordt als zeer vervelend ervaren. Vermoedelijk ligt de oorzaak van deze stoornis in de hersenen. Waarschijnlijk is er een bepaalde stof in de hersenen niet aanwezig die zorgen voor het gevoel van een orgasme. Dit moet wetenschappelijk nog nader worden onderzocht. In de toekomst kan hier mogelijk een medicijn voor gevonden worden.

Retrograde zaadlozing

Bij deze aandoening komt het zaad bij een zaadlozing niet via de normale weg via de urineweg naar buiten, maar komt het via de blaasuitgang in de blaas terecht. Normaal gesproken sluit de blaasuitgang zich tijdens een ejaculatie, maar dit reflex kan verstoord raken. De man merkt dan dat er geen of weinig sperma vrijkomt tijdens de zaadlozing. Door de urine te laten onderzoeken, kan deze stoornis worden bevestigd. Oorzaken voor een retrograde zaadlozing kunnen zijn: beschadiging blaasuitgang door operatie, beschadigde bloedvaten in de buurt van de blaas of bijwerkingen van geneesmiddelen.

Post-ejaculatie ziekte syndroom

Deze zeldzame stoornis is nog niet zo lang bekend. Mannen die hieraan lijden krijgen kort na een zaadlozing allerlei klachten dat begint met een warm gevoel in het lichaam dat uitstraalt naar allerlei richtingen. Kort daarna worden ze extreem moe en binnen enkele uren krijgen ze griepklachten zoals spierpijn, raar gevoel rondom de ogen, keelpijn en soms uitslag op het lichaam. Het maximum wordt op de tweede dag na de zaadlozing bereikt en daarna verdwijnen de klachten geleidelijk. Het kan wel een week duren voordat de man weer klachtenvrij is. Sommige mannen vinden dit zo vervelend dat ze geen zaadlozing meer willen hebben en seksueel contact vermijden.

Oplossing

Als er een psychische oorzaak is, kan de man dit bespreken met zijn partner en/of met de huisarts. Door er met je partner over te praten, kan er begrip komen voor de situatie en kan het zijn dat de druk om te presteren minder wordt. Dit kan ervoor zorgen dat je minder gespannen bent en uiteindelijk toch beter presteert. Wellicht kan psychologische hulp bijdragen om aan het probleem te werken. Als er een lichamelijk oorzaak is, kun je dit natuurlijk ook met je partner bespreken. Maar een eventuele oplossing voor het probleem zal door een arts worden gegeven.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Seksuele disfuncties: orgasmestoornissenSeksuele disfuncties: orgasmestoornissenDe orgasmestoornis is een vorm van een seksuele disfunctie. Orgasmestoornissen uiten zich bij de vrouw vaak in het gerem…
Droog klaarkomen na operatie aan zaadbalDroog klaarkomen na operatie aan zaadbalWanneer een man een operatie heeft ondergaan waarbij een zaadbal is verwijderd dan kan dit tot gevolg hebben dat hierna…
Een natte droom: waarom heb ik dat?Een natte droom: waarom heb ik dat?Een natte droom wordt vaak gezien als iets beschamends. Een ongemakkelijk gebeuren waar je liever niet over spreekt en d…
Pijnlijke gemeenschap bij mannenPijnlijke gemeenschap bij mannenPijn in de genitale zone tijdens het vrijen komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Echter ook mannen kunnen pijn on…

Brandend maagzuur: oorzaken en hoe kom je er vanaf?Brandend maagzuur: oorzaken en hoe kom je er vanaf?Een brandende pijn achter het borstbeen of achter in de keel is geen pretje. De pijn ontstaat door maagzuur dat de slokd…
Reizigersdiarree  oorzaken, behandeling en preventieReizigersdiarree oorzaken, behandeling en preventieReizigersdiarree komt vaak voor bij toeristen en zakenlui die naar het buitenland reizen. De klachten variëren van diarr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 52Hertz, Pixabay
  • www.gezondheidsplein.nl
  • www.gezondheid.be
Reacties

Aad Sluijs, 09-05-2016
L.S

Mijn vraag is of een retrogade ejaculatie van invloed is op het vaker moeten plassen. Reactie infoteur, 26-05-2016
Het lijkt me van niet, omdat er dermate weinig sperma vrijkomt dat het de blaas nauwelijks vult. Als ik u was, zou ik dit voorleggen aan een arts. Vaker moeten plassen duidt meestal meer op een blaasontsteking.

Raymond, 03-11-2015
Hallo, ik ben 16 jaar en ik heb een probleem.
Na elke keer dat ik klaarkom krijg ik de dag daarna rare gevolgen, heel veel dingen komen overeen met de post-ejacuatie syndroom. Ik kan plotseling een warm gevoel door me heen krijgen, vreemde spierpijn en ook gebeuren er onhandige dingen in het bijzijn van mensen en dat is vooral op m'n werk. Dit is echt heel frustrerend en ik kan het alleen voorkomen door een lange tijd niet meer te mastruberen, maar zodra ik weer begin, komen er weer klachten. Ik heb ook gelezen dat dit meestal op latere leeftijd ontstaat maar ik heb nu al vergelijkbare klachten. Vanaf m'n 14e begon het al met een plasprobleem na het masturberen en vanaf m'n 15 kreeg ik dit er bij. Kan u mij misschien vertellen wat ik het beste kan doen, eventueel tips. Reactie infoteur, 05-11-2015
Als advies kan ik je meegeven om je via de huisarts door te laten verwijzen naar een gespecialiseerde arts om de diagnose vast te stellen. Dan kan er eventueel een behandelplan worden opgesteld.

Meeuwisz, 18-08-2015
Ik heb een prostaatoperatie gehad. Na deze tijd heb ik geen zaadlozing gehad maar het gevoel van klaarkomen heb ik wel. Mijn vraag: is dit erg of moet ik hiermee leven. De operatie (schillen) is een jaar geleden. Graag uw reactie.
HG beb Meeuwisz, mijn leeftijd is 82 jaar Reactie infoteur, 21-08-2015
Dit kan het gevolg zijn van de prostaatoperatie. Het hoeft niet erg te zijn en waarschijnlijk hoeft u er ook niets aan te laten doen, tenzij u er zelf problemen mee heeft. U kunt dit voor de zekerheid navragen bij uw arts.

Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 27-09-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.