Droog klaarkomen na operatie aan zaadbal

Droog klaarkomen na operatie aan zaadbal Wanneer een man een operatie heeft ondergaan waarbij een zaadbal is verwijderd dan kan dit tot gevolg hebben dat hierna sprake is van droog klaarkomen. Men krijgt dan wel een erectie en komt tot een orgasme maar daarbij vindt geen zaadlozing plaats. Er komt met andere woorden geen sperma uit de penis. Een droog orgasme kan ook nog andere oorzaken hebben zoals een operatie aan de prostaat of zenuwbeschadiging door diabetes mellitus.

Droog klaarkomen


Wat is droog klaarkomen?

Normaal gesproken komen bij een zaadlozing tot wel 300 miljoen zaadcellen in één keer vrij. Deze zaadcellen worden geproduceerd in de zaadbal (ook wel teelbal of testikel genoemd) en komen tot rijping in de bijbal. De zaadcellen vertegenwoordigen maar 1 tot 3% van de zaadlozing, de rest bestaat gewoon uit vocht afkomstig uit de prostaat en de zaadblaasjes.

Er is sprake van een droog orgasme of droog klaarkomen bij een man wanneer er wel sprake is van een orgasme maar dit niet gepaard gaat met een zaadlozing. Er komt dan dus geen sperma uit de penis. Dit effect kan gewenst zijn. Het treedt op wanneer iemand net op de rand van een orgasme is maar de stimulatie stopt waardoor het niet tot ejaculatie komt. Dit effect kan herhaald worden waardoor iemand binnen korte tijd meerdere keren kan klaarkomen. Er kan echter ook een medische oorzaak zijn die maakt dat het niet mogelijk is om een zaadlozing te hebben. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een man een operatie heeft ondergaan waarbij een zaadbal is verwijderd. Deze operatie wordt wel uitgevoerd wanneer er sprake is van een tumor of een infectie.

Redenen voor verwijderen van een zaadbal

Er kunnen verschillende redenen zijn om een zaadbal operatief te verwijderen. De meest voorkomende reden is een goed- of kwaadaardige tumor. Daarnaast kan een infectie van de teelbal (epididymo-orchitis) die onvoldoende reageert op medicatie ook een reden zijn om over te gaan tot een operatie. De operatie waarbij de testikel verwijderd wordt heet een orchidectomie. In zeldzame gevallen is er sprake van een torsie of draaiing van een testikel die de bloedtoevoer in gevaar brengt en zorgt voor het afsterven van weefsel. In dat geval is een spoedoperatie waarbij de testikel verwijderd wordt vaak de enige optie. Tot slot kan verwijdering van zaadbalweefsel ook onderdeel uitmaken van de behandeling van prostaatkanker. In dat geval wordt het hormoonproducerende gedeelte van beide testikels verwijderd om de productie van testosteron te stoppen waardoor kwaadaardige cellen in de prostaat zich minder snel vermenigvuldigen.

Het effect van verwijderen van een zaadbal op de seksualiteit

Wanneer slechts één van beide testikels wordt verwijderd dan heeft dit meestal weinig tot geen invloed op de seksualiteit. Het leidt doorgaans niet tot vermindering van het libido of impotentie. In de meeste gevallen heeft het alleen een cosmetisch effect. Indien gewenst kan dit worden verbeterd door middel van een prothese.

Worden beide testikels verwijderd dan betekent dit dat er geen zaadcellen meer kunnen worden aangemaakt en er zal dan ook sprake zijn van blijvende onvruchtbaarheid. Het is dan tevens niet langer mogelijk om een erectie te krijgen en de meeste mannen ervaren ook een vermindering van het libido. Er kunnen ook andere gevolgen optreden die samenhangen met een verstoring van de hormoonbalans zoals botontkalking, gewrichtspijn, opvliegers, verandering van de vetverdeling over het lichaam, stemmingswisselingen en pijnlijke plekken rondom de tepels.

Droog klaarkomen na verwijdering van een zaadbal

Droog klaarkomen kan ook een gevolg zijn van verwijdering van één van de zaadballen. Het komt vooral voor wanneer tevens een lymfeklieroperatie gedaan is waarbij zenuwen in de buik beschadigd kunnen raken. Een orgasme voelt dan vaak precies hetzelfde als voor de operatie - er is namelijk geen erectieprobleem - maar wanneer men tot een hoogtepunt komt vindt er geen ejaculatie plaats.

Wanneer er geen zaadlozing is kunnen ook geen kinderen verwekt worden. Om deze reden laten veel mannen die wel een kinderwens hebben voorafgaand aan een operatie sperma invriezen. Middels IVF kan een vrouw dan toch zwanger worden. Wie zich zorgen maakt over zijn vruchtbaarheid kan ook middels een thuistest zijn vruchtbaarheid testen.

Andere oorzaken van droog klaarkomen

Ook zonder dat bij een man een zaadbal is verwijderd kan er sprake zijn van een droog orgasme. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer iemand om een andere reden last heeft van retrospremie of retrograde ejaculatie. Dit kan zich voordoen wanneer niet zoals normaal de ingang naar de blaas wordt afgesloten bij een orgasme. Het sperma loopt dan de blaas in in plaats van dat het wordt uitgestoten via de penis. Dit probleem treedt niet zelden op bij mannen die een operatie aan de prostaat hebben ondergaan. Ook kan het voorkomen wanneer er sprake is van een zenuwbeschadiging als gevolg van diabetes mellitus. Door gebruik van medicatie kunnen de blaasspieren versterkt worden waarmee het defect verholpen kan worden.

Lees verder

© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Seksuele disfuncties: orgasmestoornissenSeksuele disfuncties: orgasmestoornissenDe orgasmestoornis is een vorm van een seksuele disfunctie. Orgasmestoornissen uiten zich bij de vrouw vaak in het gerem…
Problemen bij de zaadlozing: oorzaken en oplossingProblemen bij de zaadlozing: oorzaken en oplossingEr zijn heel wat mannen die problemen hebben met de zaadlozing en het is een probleem waar niet graag over gesproken wor…
Niet ingedaalde teelbal (zaadbal): oorzaak, behandelingNiet ingedaalde teelbal (zaadbal): oorzaak, behandelingEen niet ingedaalde teelbal is een teelbal die is achtergebleven in het lieskanaal of in de buikholte. In de normale ont…
Niet-ingedaalde zaadbal(len): soorten, diagnose, behandelingNiet-ingedaalde zaadbal(len): soorten, diagnose, behandelingJongetjes die op tijd worden geboren horen twee zaadballen in de balzak te hebben. De testikels worden gevormd in de bui…
Anticonceptiemethoden vergelekenAnticonceptiemethoden vergelekenAnticonceptie is belangrijk bij de seks. Het kan je beschermen tegen zwangerschap, SOA's of allebei. Maar wat gebruik je…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 3dman Eu, Pixabay
  • http://www.rijnstate.nl/web/file?uuid=4482a609-5f49-4509-8771-5df9581e3210&owner=da991043-31fb-4e1e-b113-ae85381212c6&documenttype=pdf&contentid=11894&elementid=84791
  • https://www.kanker.nl/uploads/file_element/content/13653/Droog_klaarkomen.pdf
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Testicular_cancer
  • http://www.nieuwsblad.be/cnt/geq22n6ru
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 09-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.