Seksuele disfuncties: orgasmestoornissen

Seksuele disfuncties: orgasmestoornissen De orgasmestoornis is een vorm van een seksuele disfunctie. Orgasmestoornissen uiten zich bij de vrouw vaak in het geremd vrouwelijk orgasme, en bij de man in de voortijdige zaadlozing of premature ejaculatie. Deze seksuele disfuncties zijn veelvoorkomende problemen op het seksueel gebied en kunnen de seksuele tevredenheid sterk doen dalen.

Seksuele disfuncties


Geremd vrouwelijk orgasme

Het geremd vrouwelijk orgasme wordt in de DSM-IV-TR beschreven als aanhoudende of recidiverende vertraging, of het ontbreken van een orgasme volgend op een fase met een normale seksuele opwinding. Om te bepalen of er sprake is van een geremd vrouwelijk orgasme, is het van groot belang te kijken in hoeverre de vrouw afwijkt van de normale situatie gezien haar leeftijd, leefstijl en seksuele ervaring. Heel erg belangrijk is dat er gekeken wordt of de seksuele stimulatie adequaat is. In veel gevallen is er geen sprake van een orgasmestoornis bij de vrouw, maar is er sprake van een niet-adequate seksuele stimulatie, waardoor het niet verwonderlijk is dat de vrouw geen orgasme bereikt.

Uit een onderzoek van Laumann en collega's blijkt dat slechts 29% van de vrouwen aangeeft bij elk seksueel contact met de vaste partner een orgasme te bereiken. 24% van de vrouwen geeft aan nooit tot een orgasme te komen. Uit een onderzoek van Hite en collega's komt naar voren dat 30 tot 50% van de vrouwen tijdens geslachtsgemeenschap (coïtus) een orgasme bereikt.

Veel vrouwen vragen zich af of zij abnormaal zijn wanneer zij geen hoogtepunt kunnen bereiken tijdens penetratie. De meerderheid van de vrouwen blijkt echter geen orgasme te bereiken tijdens de coïtus. De clitoris is veel gevoeliger voor seksuele stimulatie dan de inwendige vrouwelijke genitalia.

Voortijdige zaadlozing

Een voortijdige zaadlozing wordt in de DSM-IV-TR beschreven als aanhoudende of recidiverende ejaculatie na minimale seksuele stimulatie voor, tijdens of kort na de penetratie en eerder dan de betrokkene wil. Ook hier moet weer rekening gehouden worden met factoren die de zaadlozing kunnen beïnvloeden, zoals de leeftijd, (on)bekendheid met de partner en de frequentie van seksuele contacten gedurende de laatste tijd.

Te snelle zaadlozing wordt ook wel premature ejaculatie genoemd. Premature ejaculatie is de meest voorkomende klacht wat betreft het orgasme bij de man. Premature ejaculatie wordt ook wel als volgt gedefinieerd:

Premature ejaculatie is het ontbreken van controle over het tijdstip van ejaculatie, waardoor dit gebeurt met minimale stimulatie voor, tijdens of kort na (vaginale) intromissie. Deze vlugge zaadlozing stopt de coïtale activiteit abrupt en interfereert ernstig met de seksuele satisfactie van de man en/of zijn partner.

Er kan bij premature ejaculatie een onderscheid gemaakt worden tussen primaire en secundaire premature ejaculatie:
  1. Primaire premature ejaculatie: het voortijdig klaarkomen speelt vanaf het eerste seksuele contact met een partner
  2. Secundaire premature ejaculatie: het voortijdig klaarkomen ontwikkelt zich na een periode waarin de voortijdige zaadlozing geen probleem vormde. Factoren die hierop van invloed kunnen zijn zijn bijvoorbeeld de langere herstelperiode na een zaadlozing bij het ouder worden.

Uit onderzoek van Kinsey is naar voren gekomen dat 25 tot 75% van de mannen in de Verenigde Staten na twee minuten penetratie een zaadlozing had. Nederlands onderzoek stelt dat 19% van de mannen af en toe al vóór de penetratie ejaculeert.
© 2009 - 2025 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Problemen bij de zaadlozing: oorzaken en oplossingProblemen bij de zaadlozing: oorzaken en oplossingEr zijn heel wat mannen die problemen hebben met de zaadlozing en het is een probleem waar niet graag over gesproken wor…
Droog klaarkomen na operatie aan zaadbalDroog klaarkomen na operatie aan zaadbalWanneer een man een operatie heeft ondergaan waarbij een zaadbal is verwijderd dan kan dit tot gevolg hebben dat hierna…
Seksuele bijwerkingen van psychiatrische medicatieSeksuele bijwerkingen van psychiatrische medicatieHoewel psychiatrische medicatie niet voor niets voorgeschreven wordt en vaak goed het werk doet, is er veel sprake van b…
Wat is een orgasme?Is een orgasme een fysieke ontlading of een psychologisch gevoel van overgave. Is het een spirituele ervaring ? Zijn mij…

Sporten voor een beter libidoSporten voor een beter libidoWanneer we jong en energiek zijn is er meestal niets mis met ons libido. Zin in seks hebben we vaak bijna dagelijks, maa…
Seksuele disfuncties: opwindingsstoornissenSeksuele disfuncties: opwindingsstoornissenOpwindingsstoornissen zijn een vorm van seksuele disfunctie. Bij een opwindingsstoornis is het lichaam onvoldoende of ni…
Bronnen en referenties
  • Seksuologie (2006) - Gijs, Gianotten, Vanwesenbeeck & Weijenborg Hoorcolleges Seksuologie universiteit van Leiden
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 16-03-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.